ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
Σελ. /40
ΟΜΙΛΙΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ευρωατλαντική παράσταση με νεοναζί κομπάρσους για βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο

Ντράπηκε και η ντροπή με τη συμμετοχή στρατιωτικών του Τάγματος Αζόφ στο σόου που έστησαν κυβέρνηση και αστικά κόμματα | Πλήρης δικαίωση της στάσης του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με συμπρωταγωνιστές δύο στρατιωτικούς του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ από τη Μαριούπολη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, εμφανίστηκε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του την περασμένη Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, για να ζητήσει την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την αποστολή περισσότερων όπλων και τη διεύρυνση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Η παρουσία τους και μόνο ήταν προκλητική για τον ελληνικό λαό, που δεν ξεχνάει τα νεοναζιστικά κατακάθια της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, διατηρούσαν αγαστές σχέσεις με τους ομοϊδεάτες τους του Αζόφ.

Μπροστά σε βουλευτές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ο Ζελένσκι έδωσε τον λόγο σε δύο Ελληνο-ουκρανούς, που συστήθηκαν ως «μαχητές» του νεοναζιστικού στρατιωτικού τάγματος. Ο πρώτος δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμμετέχει «στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ», ενώ η σχετική αναφορά του δεύτερου, ο οποίος εμφανίστηκε με κουκούλα, ουδέποτε μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε σε βίντεο που δημοσίευσε στο «Τelegram» ο Β. Ζελένσκι με αγγλικούς υπότιτλους, όπου ο μασκοφόρος ακούγεται να λέει πως «το τάγμα Αζόφ έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις...».


Η συμμετοχή των δυο νεοναζί στην πολυδιαφημισμένη φιέστα στη Βουλή, «φωνάζει» αυτό που όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου προσπαθούν να κρύψουν στη χώρα μας: Τις σχέσεις της κυβέρνησης και του καθεστώτος Ζελένσκι με ακροδεξιές ομάδες, που ανδρώθηκαν με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της αστικής τάξης της Ουκρανίας ειδικά μετά το 2014, στελέχωσαν τις μετέπειτα κυβερνήσεις και τον στρατό, ενώ σήμερα αποτελούν οργανικό τμήμα του.

Είναι ναζί και τους χαίρονται!

Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί επομένως ότι ο Ζελένσκι επέλεξε δύο «δικούς τους» για να παρουσιαστεί στην ελληνική Βουλή, αφού όχι μόνο καλύπτει τη δολοφονική δράση του συγκεκριμένου τάγματος των νεοναζί, αλλά τους υπερασπίζεται και δημόσια.

Οπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox», όπου ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Θέλω να ξεκαθαρίσετε κάτι για εμάς. Υπάρχουν αναφορές και εκθέσεις για το Τάγμα Αζόφ που λέγεται ότι είναι ένας ναζιστικός παραστρατιωτικός οργανισμός στη χώρα σας και υπάρχουν εκθέσεις ότι έχουν προβεί σε θηριωδίες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες για ουκρανικές μονάδες όπως το Τάγμα Αζόφ;».

Και η απάντηση ήρθε αποστομωτική: «Το Αζόφ είναι αυτό που είναι και υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Ολα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού».Με άλλα λόγια, «είναι φασίστες και τους χαιρόμαστε»!

Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, που τον κάλεσε να μιλήσει στη Βουλή. Οπως είναι γνωστά και στα άλλα αστικά κόμματα, που τον χειροκροτούσαν παθιασμένα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, μέσα στον ευρωατλαντικό τους οίστρο.

Γνωστό είναι επίσης ότι στην Οδησσό, την οποία επικαλέστηκε ο Ζελένσκι για να καπηλευθεί το συναίσθημα του ελληνικού λαού, συνδέοντάς την με την Επανάσταση του 1821, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και οι μετέπειτα στρατιώτες του Αζόφ έσφαξαν και έκαψαν το 2014 εκατοντάδες εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης, μέσα στο Σπίτι των Συνδικάτων, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο, με τις πλάτες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Γνωστό είναι και ότι στη Μαριούπολη, στην οποία πολλές φορές αναφέρθηκε ο Ζελένσκι, λόγω της ελληνικής ομογένειας, το Τάγμα του Αζόφ έκανε αγριότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. Αποκορύφωμα ήταν - σύμφωνα με καταγγελίες - η απαγόρευση της εξόδου σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να εγκαταλείψει την πόλη μέσα από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιγαν ένα παράθυρο επιβίωσης από τις σκληρές πολεμικές συγκρούσεις. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Ελληνες ομογενείς.

Για όλα αυτά, όμως, που αποκάλυψε και ο «Ριζοσπάστης», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε «ουδέν σχόλιο». Μόνο κάτω από την κατακραυγή για την εμφάνιση των ακροδεξιών στρατιωτικών στην ελληνική Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε την Πέμπτη να μιλήσει για «λάθος», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν πριν από μερικές ώρες κυβερνητικές πηγές υπερασπίζονταν το Αζόφ ως «μέρος του τακτικού στρατού της Ουκρανίας» από το 2014 και μετά!

Μετά απ' όλα αυτά «ντράπηκε και η ντροπή, με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του Τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις», όπως σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την ομιλία Ζελένσκι.

«Ναι» διά βοής και από τον ΣΥΡΙΖΑ για βαθύτερη εμπλοκή

Η σκοπιμότητα της εμφάνισης Ζελένσκι στη Βουλή δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Την ξεκαθάρισε ο ίδιος από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, λέγοντας ότι, εκτός από τις κυρώσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών προς τη Ρωσία, η Ουκρανία «χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μια σειρά πραγμάτων που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε σήμερα την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτήν τη στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε».

Η ομιλία του ήταν ένα προσκλητήριο για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, στη συγκεκριμένη φάση με την αποστολή νέου πολεμικού υλικού. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε υλικό που ήδη συζητιέται να αποσταλεί στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής που διαθέτει ο ελληνικός στρατός και άλλα όπλα.

Οπως είπε ο Ζελένσκι, ούτε οι κυρώσεις (τις οποίες ζήτησε να αυξηθούν, με περίεργη εμμονή στην απαγόρευση ελλιμενισμού των ρωσικών δεξαμενόπλοιων σε ευρωπαϊκά λιμάνια) ούτε τα λόγια συμπόνιας είναι αρκετά στον πόλεμο ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που κλιμακώνεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Χρειάζονται και περισσότερα όπλα, όπως αυτά που καταφτάνουν σωρηδόν από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, στην αποφώνησή του, επιβεβαίωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες» και διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του, ώστε αυτή η βοήθεια - που ούτως ή άλλως η Ελλάδα προσφέρει στη χώρα του - να ενταθεί και να ενισχυθεί. Γιατί βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία».

Με άλλα λόγια, το σόου που στήθηκε σε σκηνοθεσία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ελληνική Βουλή, με πρωταγωνιστές τον Ζελένσκι, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, κατέληξε σε δέσμευση για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με άμεσο επόμενο βήμα την αποστολή ακόμα περισσότερου και βαρύτερου στρατιωτικού υλικού! Αυτό χειροκρότησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα άκουσαν «με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.

Κρατούν ψηλά τη ΝΑΤΟική σημαία

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και το ΚΙΝΑΛ, κρατάνε ψηλά τη σημαία του ευρωατλαντισμού. Ολες οι συμφωνίες που έχουν την υπογραφή τους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οδηγούν σήμερα αναπότρεπτα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αυτό υπενθύμισε άλλωστε και ο Ζελένσκι στην ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους - μέλους της ΕΕ, ζητώντας να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στη Μαριούπολη (...) Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και διά παντός».

Σήκωσε δηλαδή ακόμα ψηλότερα τον πήχη για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας σκόπιμα θολό το πώς θα εκδιωχθούν «άπαξ και διά παντός» τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη...


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, υποκριτές όσοι εμφανίζονται «αιφνιδιασμένοι» και «εξαπατημένοι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία Ζελένσκι και μελών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή και με ξεκάθαρο τρόπο εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων να ταυτίσουν την αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας με τη στήριξη του αντιδραστικού Προέδρου Ζελένσκι, που ευθύνεται, όπως και η Ρωσία με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή, για τα δεινά του ουκρανικού λαού. Αυτή η στήριξη, με τις ευλογίες των Ευρωατλαντικών, οδήγησε και στο αίσχος τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να υποδέχονται και να χειροκροτούν στο κοινοβούλιο τον Ζελένσκι και τους εκπροσώπους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, όπως και τα άλλα κόμματα που στήριξαν την επιλογή για την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή. Οσοι εμφανίζονται "αιφνιδιασμένοι", "εξαπατημένοι", όσοι προσπαθούν να "ξεπλυθούν" με δικαιολογίες του τύπου "πήγαμε, αλλά φύγαμε", είναι απλά υποκριτές, όχι μόνο γιατί οι εικόνες με τα χειροκροτήματα έχουν καταγραφεί, αλλά κυρίως γιατί ήταν γνωστό το "ποιόν" του Ζελένσκι και ειδικά η σχέση του με τα ναζιστικά τάγματα εφόδου. Είναι αυτά τα τάγματα που τρομοκρατούν τον λαό της Ουκρανίας και τις μειονότητες που ζουν σ' αυτήν τη χώρα, ανάμεσά τους και την ελληνική. Στη Βουλή έγιναν απλά τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" ότι Ζελένσκι και Αζόφ "πάνε πακέτο".

Η συμφωνία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων να μιλήσει ο Ζελένσκι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, που υπογραμμίζει τη στοίχισή τους με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο "ληστών" στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Στη βάση αυτής της συστράτευσης αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία, μετακινούνται ελληνικά στρατιωτικά τμήματα στην Ανατ. Ευρώπη σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, παραδίδονται υποδομές της χώρας για μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων, επιβάλλονται κυρώσεις προς τη Ρωσία που τις πληρώνουν τελικά οι λαοί, ενώ τμήματα του κεφαλαίου - όπως οι Ελληνες εφοπλιστές, που θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό αέριο LNG - θησαυρίζουν.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση "επιβάλλεται για τη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού" κατέρρευσε με πάταγο, αφού ο Ζελένσκι ούτε στην ελληνική, αλλά ακόμη περισσότερο ούτε στην κυπριακή Βουλή δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Η στάση του ΚΚΕ ήταν στάση γνήσια πατριωτική και διεθνιστική, έκφραση πραγματικής αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας, που είναι το μεγάλο θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο τον έσυραν από τη μία η Ρωσία και από την άλλη το ευρωατλαντικό στρατόπεδο που στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ. Ο λαός μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα και να ενισχύσει την πάλη του κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της Ελλάδας σ' αυτόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ