ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών ο λαός της Θεσσαλονίκης

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου

MotionTeam

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια, στην πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες.

Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς, σε γιαπιά και εργοτάξια, σε εμπορικά καταστήματα («ΝΟΤΟΣ», «Hondos» κ.α.) πολυκαταστήματα όπως στο «Πράκτικερ», σε επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ, αλλά και σε υπηρεσίες. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία, κόντρα στις απόπειρες εκφοβισμού και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισαν ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου της «e-food», ο Γιάννης Αναστασίου, από τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αντιστέκονται στην εμπλοκή τους στη μεταφορά της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ μέσω της χώρας μας, και ο Βασίλης Μουρατίδης εκ μέρους των φοιτητών της σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), που η κυβέρνηση από κοινού με τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος θέλουν να καταργήσουν, να συγχωνεύσουν και να μεταφέρουν τμήματά της, παίζοντας με το παρόν και το μέλλον 6.000 φοιτητών.

Οι διανομείς στην κεφαλή της πορείας

MotionTeam

Οι διανομείς στην κεφαλή της πορείας
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην επιτυχία της απεργίας, λέγοντας π.χ. ότι «δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οι πλατφόρμες στις διανομές λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ντελιβεράδων. Νέκρωσαν οι χώροι δουλειάς, αυτήν τη στιγμή υπολειτουργούν μια σειρά εργοστάσια, γιαπιά και εργοτάξια, εμπορικά μαγαζιά, οι μεταφορές. Οι εργάτες και οι εργάτριες επιβεβαιώνουν στην πράξη το πολύ εύστοχο σύνθημα που συχνά βροντοφωνάζουμε. "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"!».

Καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ξεκαθάρισε ότι «δεν τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα διαλέξουμε εκβιαστικά στρατόπεδο μεταξύ ληστών».

Και τόνισε: «Συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους στα σωματεία, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα, απαντάμε οργανωμένα σε κάθε ζήτημα που ταλανίζει τις ζωές μας όπως κάνουμε με τις επιτροπές για την ακρίβεια. Αυτός ο αγώνας έχει προοπτική. Από αύριο κιόλας να σχεδιάσουμε τους επόμενους σταθμούς και σίγουρα την Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη με συναδέλφους μας και με οικογένειές τους».

Στη μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης στην κεφαλή μπήκαν οι διανομείς της «e-food» και της «Wolt», ενώ ακολουθούσαν με τα πανό και τα συνθήματά τους δεκάδες εργατικά σωματεία, όπου συσπειρώνονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό που δίνουν τη μάχη για ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και η πορεία κατευθύνθηκε προς το λιμάνι, όπου ΝΑΤΟικό πλοίο είχε μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, που δέχθηκε την απρόκλητη βίαιη επίθεση της αστυνομίας (βλ. σχετικό θέμα στις σελ. 3 - 5).

Μια από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις στον Πειραιά

Μια από τις μαζικότερες και μαχητικότερες απεργιακές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων έζησε το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς. Ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, βιομηχανικοί εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της περιοχής, εργαζόμενοι στους δήμους, δάσκαλοι, καθηγητές με μαζικά μπλοκ, ενισχυμένα με «νέο αίμα», έστειλαν ηχηρό το μήνυμα της κλιμάκωσης της πάλης «ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο», όπως ανέγραφε το πανό του Εργατικού Κέντρου, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στα χαράτσια, στη φορολεηλασία, όπως αναγραφόταν στα πανό των συνδικάτων.

Στο πλευρό των απεργών ήταν με τα δικά τους μπλοκ φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σπουδαστές και μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πειραιώτικης περιφέρειας, δίνοντας τον δικό τους τόνο με τη ζωντάνιά τους. Το «παρών» έδωσαν και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και επαγγελματίες του Πειραιά. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η «καλή μέρα» της μεγάλης μαζικότητας της απεργίας είχε φανεί από τα ξημερώματα, με τους εργαζόμενους να δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας, νεκρώνοντας ταυτόχρονα και τον μεγαλύτερο μεσογειακό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών των μονοπωλιακών ομίλων.

Στις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO δεν κουνήθηκε φύλλο. Οι λιμενεργάτες απήργησαν σύσσωμοι κάνοντας δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του απεργιακού τους αγώνα. Αντίστοιχα παγωμένη έμεινε και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Στα καράβια αξημέρωτα βρέθηκαν τα σωματεία στους καταπέλτες, ενώ προπέλα δεν γύρισε σε κανένα πλοίο και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Στην απεργία συμμετείχαν και τα πληρώματα των ρυμουλκών, ναυαγοσωστικών πλοίων.

«Να κάνουμε το δίκιο μας πράξη»

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη που αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που κατέφτανε από κάθε γωνιά των δήμων του Πειραιά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, ο οποίος χαιρέτισε τη μαζική παρουσία των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι «σήμερα απεργούμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο να σφίγγει η θηλιά γύρω από τον λαιμό μας. Γιατί δεν πάει άλλο η αθλιότητα με τον μισθό να κάνει φτερά τις πρώτες δέκα μέρες του μήνα και να βλαστημάμε πώς θα βγουν οι υπόλοιπες. Η υπομονή μας έχει πια εξαντληθεί», γιατί «η εργατική τάξη στον Πειραιά και παντού στη χώρα δεν διαλέγει ληστή. Δεν διαλέγει στρατόπεδο στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη. Είμαστε με τους λαούς που σήμερα γίνονται σάκος του μποξ για ξένα προς τα δικά του συμφέροντα. Ο πόλεμος, οι επιπτώσεις του φορτώνονται στον λαό».

«Απεργούμε γιατί η αναμονή έχει αποδειχθεί δηλητήριο. Ο λαός μπορεί να σωθεί μόνο μέσα από τον αγώνα του, οργανωμένο από τα κάτω, με επιθετικές διεκδικήσεις, κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Γιατί πλέον υπάρχει πείρα: Δεν υπάρχουν "σωτήρες", και καμία κυβερνητική εναλλαγή ή κυβερνητικός μεσσίας δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για τους εργαζόμενους».

Χαιρέτισε ο Δημήτρης Εφιεντζής, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και χημικής βιομηχανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που δίνουν αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι του κλάδου, για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τα θετικά αποτελέσματα ήδη να καταγράφονται. Χαιρέτισε επίσης ο Αντώνης Νταλακογιώργος, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΠ.

Η πορεία που ακολούθησε ταρακούνησε με τη μαζικότητα και τα απανωτά συνθήματα ολόκληρο το κέντρο του Πειραιά. Ξεχωριστό ήταν το στιγμιότυπο έξω από την Ιωνίδειο Σχολή, όπου οι μαθητές της ξεδίπλωσαν πανό με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαζί με τον λαό παλεύει και νικά. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο, στην ακρίβεια, στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους». Κίνηση που χειροκροτήθηκε από τους διαδηλωτές, ενώ τα μπλοκ των νεολαίων ανταπάντησαν βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Στο Κορωπί

Απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσε χτες στο Κορωπί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μαζί με σωματεία της περιοχής. Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Αγόρος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Αρτέμιδας - Σπάτων, ο Μιχάλης Ζαχαρίας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Μαρίνα Γκίνη, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία «Boehringer Ingelheim», η Γεωργία Νέρρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενη στις αποθήκες των «LIDL», και η Αργυρώ Τσούμαρη, εκ μέρους των Ομάδων Γυναικών Ανθούσας, Παλλήνης, Γέρακα (μέλη της ΟΓΕ). Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, καταγγέλλοντας τις υπέρογκες αυξήσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι με τις ρήτρες κ.ά.

Τα συνδικάτα απαίτησαν «να μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό που αδυνατεί να πληρώσει τα αβάσταχτα τιμολόγια», ενώ απηύθυναν κάλεσμα αγώνα με αίτημα «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό».

«Αναμείνατε» για κυβερνητική εναλλαγή το μήνυμα της συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ

Στη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής ήταν προσαρμοσμένη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Κλαυθμώνος. Εκεί έδωσαν το «παρών» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης το «παρών» έδωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας πανό του κόμματος με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ βγήκε από το κώμα της αφωνίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι συνδικαλιστές που πήραν τον λόγο βιάστηκαν να χαιρετίσουν και για την «Εργατική Πρωτομαγιά» (!), που είναι σε μερικές βδομάδες από σήμερα, προαναγγέλλοντας ότι μετά το «διάλειμμα» προετοιμάζονται να επιστρέψουν στα λαγούμια τους. «Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι για 12 χρόνια τώρα στενάζουν...» είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει τον πρωθυπουργό «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δείχνοντας ως πρότυπο τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας... Στην ίδια γραμμή και σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί ότι «λύση» για τον λαό είναι η αναμονή για κυβερνητική εναλλαγή, ο Θ. Βασιλόπουλος, αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τη «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν επίσης στα Προπύλαια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις μαζί με αναρχοαυτόνομες ομάδες.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ