ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πράσινες» ευκαιρίες για τους ομίλους της Ενέργειας

Τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ενός «έργου - σύμβολο για την "πράσινη μετάβαση"», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έγιναν χτες, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση, από τον ίδιο, μέτρων για την αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από λιγνίτη τα επόμενα δύο χρόνια. Κάτι που αναδεικνύει αφενός μεν την απίστευτη υποκρισία περί φιλοπεριβαλλοντικού προσανατολισμού, αφετέρου τα αδιέξοδα που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται και πάνω στο έδαφος του τομέα της Ενέργειας. Επιβεβαιώνοντας ξανά πως ο όποιος σχεδιασμός γίνεται με σταθερό κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ οι συνέπειες πέφτουν βαριές στον λαό βυθίζοντάς τον στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει στοχοπροσηλωμένη στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει το σχετικό νομικό πλαίσιο για τον νέο τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας και σε θαλάσσιες περιοχές. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και τη χωροθέτηση. Εκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι η «πράσινη μετάβαση» θα είναι το πιο ασφαλές πεδίο για κερδοφορία των επενδυτών, ξεκαθαρίζοντας ότι «στα πλαίσια όλων των κινήτρων τα οποία δρομολογούνται από όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι πια εξαιρετικά ελκυστικό για έναν επενδυτή να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει παραγωγική δραστηριότητα στην Δυτική Μακεδονία». Επιπλέον, εξήγγειλε πως ο νέος κλιματικός νόμος θα περιλαμβάνει μεγάλες ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την «πράσινη μετάβαση».

Για άλλη μια φορά απέδωσε τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη διεθνή κατάσταση και επανέλαβε την πολιτική της ενεργειακής εξάρτησης, με προμήθεια υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι - εφόσον χρειαστεί - να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα». Δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Σχετικά με το λεγόμενο σχέδιο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τα χιλιοειπωμένα για τα «ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ», τα οποία, δήθεν, στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις και που επί της ουσίας χρηματοδοτούν την ανεργία, την οποία προκαλεί η «πράσινη πολιτική» της ΕΕ στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, με προγράμματα κατάρτισης, μισής δουλειάς κ.λπ. Μίλησε επίσης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, όπως είπε, μειώνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, σε μια περίοδο που λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τριπλάσια και τετραπλάσια τιμολόγια σε σχέση με πέρσι - που και τότε ήταν αυξημένα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά - επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα «πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, για την ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου και για τον καθορισμό μιας ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου» κ.λπ. Πρόκειται φυσικά για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ, οι οποίες εκτός του ότι δεν έχουν γίνει αποδεκτές, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Να σημειώσουμε ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη έχει εγκατεστημένη ισχύ 203 MWh και δυνατότητα παραγωγής 350 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Το συγκρότημα αποτελείται από 18 επιμέρους πάρκα, εσωτερικό οδικό δίκτυο μήκους 4,5 χιλιομέτρων, έναν υποσταθμό υψηλής τάσης και 13,3 χλμ. γραμμών μεταφοράς ισχύος υψηλής τάσης. Η εταιρεία διαχείρισης και λειτουργίας για να ρίξει σκόνη στα μάτια των τοπικών παραγωγών αναφέρει ότι μέρος της έκτασής του, συνολικά 4.400 στρεμμάτων, θα επιστραφεί στον τοπικό πρωτογενή τομέα ώστε να αξιοποιηθεί για κτηνοτροφία, αν και η ουσία είναι ότι ακόμη ένα τεράστιο κομμάτι γης υψηλής παραγωγικότητας αποσπάται από την πρωτογενή παραγωγή για να «φυτευτούν» φωτοβολταϊκά.

Εξάλλου, σήμερα, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας η επίτροπος Ενέργειας, K. Σίμσον, συνοδεία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης και νέας πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» της ΕΕ για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του 14ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκονται η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και οι αναμενόμενες αποκλίσεις, τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και στις δαπάνες, εξαιτίας της απότομης επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα και βέβαια της έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, όπου και θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμότητες από τον τελευταίο κύκλο της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας - αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Αύγουστο - θα μεταφερθούν στην πάγια διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων. Κεντρικό ζήτημα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον πτωχευτικό νόμο.

Επίσης, αύριο Παρασκευή ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτη. Οπως όλα δείχνουν ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ, πλησίον του 9% σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Γιούροστατ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Φλεβάρη στο 31,4% σε ετήσια βάση, κάτι που προαναγγέλλει συνέχιση του κύματος των ανατιμήσεων στην τελική κατανάλωση και για τους επόμενους μήνες.

ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
Στο επίκεντρο οι ανακατατάξεις στα Ενεργειακά

Τις ανακατατάξεις στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, όπως επιταχύνονται μετά και το Ουκρανικό, περιέγραψαν μια σειρά παράγοντες, μιλώντας χτες στο Φόρουμ των Δελφών. Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κ. Σίμσον, τόνισε ότι η ΕΕ, τα κράτη - μέλη, αλλά και χώρες όπως Ουκρανία και Μολδαβία, αναζητούν εναλλακτικούς παρόχους εναγωνίως για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, με ορίζοντα και τον αμέσως επόμενο χειμώνα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει μέσα στο 2022 τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ήδη, στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη - μέλη της Ενωσης. Ανέφερε πως υπάρχει ήδη απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της Ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι αν γίνει σύντομα αυτό, στην πορεία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και κάλεσε τους πολίτες της ΕΕ να κάνουν ...οικονομία στην Ενέργεια που καταναλώνουν.

Για επερχόμενο και αυξανόμενο κίνδυνο που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε ο Πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Sefik Dzaferovic. Για το λόγο αυτόν κάλεσε την ΕΕ να διαχειριστεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση ως γεωπολιτική στρατηγική. Ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να θέσει την υποψηφιότητα προς ένταξη για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η κίνηση αυτή, δήλωσε ο ίδιος, θα αποτελέσει απάντηση και σε διχαστικές και διασπαστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την ίδια περιοχή, και βλέποντας ως συγκολλητική ύλη, τάχα, τις μπίζνες του κεφαλαίου, αυτές δηλαδή που πυροδοτούν τους ανταγωνισμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Νουρεντίνι αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειακά σχέδια που μπορούν να «τρέξουν» από κοινού οι δυο (ή και περισσότερες) χώρες, όπως διασυνδετήριοι αγωγοί, υποδομές αποθήκευσης ή ΑΠΕ. Προέταξε και αυτός την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, καλώντας Ελλάδα, Βουλγαρία «και άλλες γειτονικές χώρες», μαζί με τη δική του κυβέρνηση, να στήσουν περιφερειακά αντί για εθνικά ενεργειακά σχέδια, τα οποία βέβαια οπωσδήποτε απαιτούν και διευθετήσεις, όπως αυτή των «Πρεσπών»...

Την ίδια ώρα, ο Martin Wolf, αρθρογράφος των «Financial Times», έλεγε ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Φοβάμαι ότι πρέπει να ζούμε με την πραγματικότητα του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν αλλάζουν οι εγκληματικές συνέπειες της «πράσινης μετάβασης»

Σε σχόλιό του για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η προσωρινή μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης", που μετατρέπει τεχνητά τον λιγνίτη σε πανάκριβο καύσιμο, λόγω του εμπορίου ρύπων και αναδεικνύει το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο μετάβασης, εκτοξεύοντας τις τιμές της Ενέργειας. Πολύ περισσότερο που η επιζήμια αυτή πολιτική, την οποία αποδέχονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο.

Μαζί με τη διεκδίκηση πραγματικών μέτρων ανακούφισης, το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη σχεδιασμένης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη».

Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη:

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το "νέο ΕΣΥ"», στις 7 μ.μ. στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αλέξης Μινωτής» Αμπελοκήπων (δημαρχείο). Θα μιλήσουν η Χαρά Λαμπαδά, στέλεχος του ΚΚΕ, παιδίατρος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και η Ελένη Τσιτσιρούδη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα «Ξεδιαλύνοντας το μυστήριο της ακρίβειας», στη 1.30 μ.μ. στο φουαγιέ (δίπλα από την είσοδο του παλιού αμφιθεάτρου). Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο ρόλος του γεωγράφου στην πρόβλεψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Η θέση του ΚΚΕ για το περιβάλλον και την "πράσινη μετάβαση"», στις 12μ. στην αίθουσα τελετών. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Γιώργος Κώνστας, φοιτητής του Τμήματος Γεωγραφίας.

Συγκέντρωση στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί το Σάββατο 9 Απρίλη η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στο χωριό Μπελογιάννης στις 3 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Πολυξένη Καράκογλου. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος η παιδική χορωδία και το μουσικό συγκρότημα του χωριού Μπελογιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ