ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ξανά πάνω από την Ελλάδα!

Τελειωμό δεν έχει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής κόντρας στο Ουκρανικό.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη και μετά από «αίτημα» του NATO Air Command (NATO AIRCOM), δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της λεγόμενης Bomber Task Force (επίλεκτη αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ, για βομβαρδισμούς) κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «ONYX KICK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ελληνικά μαχητικά «F-16» και «F-4».

Μετά την είσοδό τους το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία), τα δύο «Β-52» συνενώθηκαν άνωθεν της Λευκάδας όπου και παρελήφθησαν από δύο ζεύγη Ελληνικών «F-16», τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας τους εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα προστασίας Μονάδων Υψηλής Αξίας (High Value Asset).

Σε μια πραγματική πρόβα πολέμου, ο σχηματισμός των αεροσκαφών κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο άνωθεν της Πελοποννήσου και βορείως της Κρήτης και κινούμενος ανατολικά εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των ελληνικών μαχητικών.

Μετά από μία ώρα, τα «Β-52» επανήλθαν από το ίδιο σημείο στο FIR Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος «F-16» και ένα ζεύγος «F-4» κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όρια του FIR Αθηνών.

Οπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, «η εν λόγω δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο».

Εξάλλου, χτες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος χαιρετίζοντας στην πολυεθνική άσκηση «ΩΡΙΩΝ-22» (με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Βουλγαρίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, συν προσωπικό από Αυστρία, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο, που βρέθηκαν χτες εκεί ως παρατηρητές), και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε τη «στενή συνεργασία με συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και βεβαίως πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις».

Εστίασε, επίσης, στην «κοινή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, φέρνοντας κοντύτερα φίλους και συμμάχους, όπως κάνουμε σήμερα με την "ΩΡΙΩΝ 22"». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την άσκηση ως «μια εξαιρετική δραστηριότητα για να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα και να βελτιώσουμε τις μαχητικές μας δεξιότητες».

Θύμισε, δε, ότι η «ΩΡΙΩΝ» φέτος συνδέθηκε με την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» «για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος μάχης»...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ
Δεν θα μας διώξουν από τον τόπο μας!

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά κοινότητας Γαλατινής στην ΠΕ Κοζάνης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση το Σάββατο στις 7 μ.μ. στη Γαλατινή, με τίτλο «Γιατί λέμε όχι στα φωτοβολταϊκά», προκειμένου να συζητηθεί ο αγώνας των κατοίκων.

Οι κάτοικοι στη Γαλατινή, στο Ασκιο και άλλα χωριά της περιοχής αντιδρούν στην κατασκευή της γιγαντιαίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης δώδεκα χιλιάδων στρεμμάτων, που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, θα καταστρέψει τους πρόποδες του «Σινιάτσικου». Από την καταστροφή αυτή κινδυνεύουν 100 οικογένειες, 15.000 αιγοπρόβατα και 2.000 βοοειδή αλλά και περιοχές «NATURA».

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα ανταποδοτικά, γνωρίζουμε για τις δελεαστικές προτάσεις των εταιρειών, "για το τυρί στη φάκα", για τις εξαγορές συνειδήσεων. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ, θα υπερασπιστούμε τη γη μας», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτών των αγωνιστικών δράσεων της Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια του πάρκου το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως απειλήθηκαν με συλλήψεις από την αστυνομία, η οποία στη συνέχεια τους μετέφερε σε απομακρυσμένο σημείο ώστε να ανοίξουν τα πανό τους.

Την υπέρμετρη αστυνομική παρουσία και τις απειλές κατήγγειλε και το Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας.

Συνέχιση των εκδηλώσεων για τον Ν. Μπελογιάννη

Αύριο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο 9 Απρίλη, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στο χωριό Μπελογιάννης στις 3 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Πολυξένη Καράκογλου. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος η παιδική χορωδία και το μουσικό συγκρότημα του χωριού Μπελογιάννης.

Πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία το Σαββατοκύριακο 9 - 10 Απρίλη συνεχίζεται το πλούσιο πολιτικό πρόγραμμα, με σειρά δράσεων της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του στις 30 Μάρτη 1952 στου Γουδή.

Στον χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς του Αγρινίου θα φιλοξενηθεί έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», με ξεχωριστή θέση να κατέχουν εκδόσεις που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Νίκου Μπελογιάννη.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει στις 6.30 μ.μ. το Σάββατο, ενώ στον ίδιο χώρο (στις 7.15 μ.μ.) θα παρουσιαστεί από τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967». Θα ακολουθήσει η προβολή του βίντεο της ΚΕ για τη ζωή και δράση του κομμουνιστή ήρωα.

Την Κυριακή 10 Απρίλη το άνοιγμα της έκθεσης στις 6 μ.μ. θα ακολουθήσει ομιλία στις 7 μ.μ. από τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Να τιμήσει την παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη στο νησί και το στήσιμο των πρώτων Κομματικών Οργανώσεων ετοιμάζεται η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, με εκδήλωση την Κυριακή 17 Απρίλη στη Λιθακιά. Η ΚΟ θα προχωρήσει στην τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στο χωριό, όπου συγκροτήθηκε ο πρώτος παράνομος πυρήνας του ΚΚΕ την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά.

  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Καβάλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας την 70ή επέτειο εκτέλεσης του Ν. Μπελογιάννη, οργανώνουν προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» σήμερα, Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Oscar».
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις

Την Κυριακή 10 Απρίλη

-- Στις 12 μ., οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από τους: Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλο στο δήμο Δέλτα, με θέμα «Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων». Κώστα Ιωσηφίδη, Γραμματέα της ΤΟ Βιομηχανίας, με θέμα «Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων στους δήμους κοντά σε ΒΙΠΕ».

-- Στις 11 π.μ., στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, θα γίνει συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος στον νομό.

-- Στις 12 μ., η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή της στη λέσχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., θα γίνει πολιτική συγκέντρωση των ΚΟ Χερσονήσου - Μινώα και Κατασκευών, στην ταβέρνα «Το παραδοσιακό» στου Κοκκίνη Χάνι, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μοσχάτου καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Βέρρας, μέλος του ΤΓ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της έκδοσης για το 1821

Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας στο Μεσολόγγι, η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 196 χρόνων από την Εξοδο του Μεσολογγίου (τη νύχτα της 10ης προς 11 Απρίλη 1826).

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 6 μ.μ., διοργανώνουν στο κάστρο της οδού Μπιζανίου (Μπιζανίου 10, Καλλιθέα), οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 80χρονα του ΕΛΑΣ. Θα μιλήσει η Ελευθερία Πελέκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις ΚΚΕ Ζωγράφου και το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των πέντε Κρεμασμένων Αγωνιστών και όλων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης στου Ζωγράφου, την Κυριακή 10 Απρίλη. H εκδήλωση περιλαμβάνει: Ιστορικό περίπατο, με αφετηρία την κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, Ούλωφ Πάλμε και Τσάφου, ώρα 10.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντόπουλου και Ξενίας, ΑΛΕΞ) με προσυγκέντρωση στις 12 μ. στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και της ματαίωσης της επιστράτευσης στα κάτεργα της Γερμανίας διοργανώνει την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21 Πειραιάς), το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον Τουρισμό και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις με θέμα «Τουρισμός 2022. Η "βαριά βιομηχανία" για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων στις πλάτες των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Οι θέσεις του ΚΚΕ» θα πραγματοποιήσουν οι ΚΟ της ΕΠ Κρήτης, με ομιλητή τον Γιώργο Στεφανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

-- Στο Ηράκλειο, αύριο, Σάββατο 9 Απρίλη, στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς (απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) στις 7 μ.μ.

-- Στα Χανιά, την Κυριακή 10 Απρίλη, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στο Μάλεμε, στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ