ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού «περισσεύει» στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας

Παγκόσμια Μέρα Υγείας η χτεσινή, στη σκιά των καταστροφικών επιπτώσεων της επιχειρηματικής δράσης στις υγειονομικές υπηρεσίες

Παγκόσμια Μέρα Υγείας ήταν η χτεσινή, 7η Απρίλη, και απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν μάχη για να σταθούν όρθιοι απέναντι σε πολέμους, φτώχεια, στην πλήρη απουσία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί κόστος την υγεία τους.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: 97 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Τα μισά κράτη του πλανήτη δαπανούν για την Υγεία λιγότερο από 366 δολάρια τον χρόνο ανά κάτοικο. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (δηλαδή ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια) και πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψή τους.

Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας βρίσκει και τον λαό της Ελλάδας να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της ακρίβειας, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, στην παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Με τα λαϊκά νοικοκυριά να δίνουν πάνω από το 35% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους για τη συμμετοχή σε φάρμακα και άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες για νοσηλευτική και οδοντιατρική περίθαλψη.

Στους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας COVID-19, το 24% των Ελλήνων ανέφεραν μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, 21% ήταν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η μείωση των μισθών, η ένταση της εκμετάλλευσης, η πιο φθηνή εργατική δύναμη, με λίγα λόγια οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Σαρώνει τον λαό η πανδημία

Την ίδια στιγμή η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και η κυβέρνηση πότε ιεραρχεί τα «πρωτόκολλα - λάστιχο», πότε σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας, με τους νεκρούς να συνεχίζουν στις αρκετές δεκάδες καθημερινά.

Από την αρχή του χρόνου - όταν η κυβέρνηση διατυμπάνιζε τα ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης «Ομικρον» ως άλλοθι για να μην πάρει μέτρα προστασίας του λαού - έχουν χάσει τη ζωή τους 7.178 άνθρωποι, χτες οι νεκροί ήταν 76, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας πλησιάζει τις 28.000 θανάτους (27.968).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359, λόγω της εκτεταμένης διασποράς στην κοινότητα που προκλήθηκε από την ανυπαρξία μέτρων, ενώ το 42,34% από αυτούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 382 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 404 ασθενείς.

Επιβεβαιώθηκαν άλλα 11.058 κρούσματα, εκ των οποίων τα 200 αφορούν επαναλοιμώξεις, σχεδόν τα μισά, 4.372, εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.074 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει ανέρχεται σε 3.137.714 και ο συνολικός αριθμός των επαναμολύνσεων εκτιμάται σε 118.270 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεχίζονται...

Κι ενώ ο ιός σαρώνει, συνεχίζονται οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», στις 5 Απρίλη, και μόλις 2 ώρες πριν από την έναρξη της γενικής εφημερίας «πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι ανοίγουν "εκτάκτως" δύο θάλαμοι για ασθενείς με Covid, κυριολεκτικά μέσα στη μέση της Γ' Παθολογικής κλινικής.

Μάλιστα, η Επιτροπή Λοιμώξεων προσπαθούσε να εκπαιδεύσει "ταχύρρυθμα" τις νοσηλεύτριες του τμήματος για τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με λοίμωξη Covid και εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας που είναι απαραίτητα κατά τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών αυτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ύποπτα περιστατικά που νοσηλεύονταν σε διαφορετικούς θαλάμους ώστε να μην υπάρξει ανάμειξη όσων παραμείνουν αρνητικοί με όσους θετικοποιηθούν, συμπτύχθηκαν σε κοινούς θαλάμους, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες ενόψει της εφημερίας».

Σε άμεση συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, έγινε σαφές στο Σωματείο ότι είναι ενήμερα και η 1η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας γι' αυτήν τη λύση «έκτακτης ανάγκης», καθώς το Νοσοκομείο ξεκινούσε εφημερία με μόλις 20 κλίνες κενές στην κλινική Covid και ενώ τις τελευταίες εφημερίες πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30 εισαγωγές, με την ενδονοσοκομειακή διασπορά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων θέτει τα εξής εύλογα ερωτήματα, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας:

1) Πώς γίνεται μετά από 26 μήνες πανδημίας να παραμένουμε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»;

2) Γιατί παραμένουν 26 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισαν επί κυβέρνησης ΝΔ και δεν άνοιξαν ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια και με την τωρινή κυβέρνηση;

3) Πώς γίνεται ακόμα μια φορά να κάνουμε έκπτωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα στο όνομα της έλλειψης κλινών και προσωπικού, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, αναμειγνύοντας ύποπτα και θετικά περιστατικά και θέτοντας σε κίνδυνο έκθεσης ακόμα και τους συνοδούς των ασθενών;

4) Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όταν μέρες τώρα παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά Covid που εισάγονται στο Νοσοκομείο (και ομοίως κατακόρυφη αύξηση στους υγειονομικούς), μάλιστα την προηγούμενη κιόλας μέρα η κλινική Covid είχε 14 εισαγωγές;

OENΓΕ
Και πάλι στο στόχαστρο το Παίδων Πεντέλης

Την αντιεπιστημονική απόφαση της κυβέρνησης να στεγάσει «δομή φιλοξενίας» πρόνοιας μέσα στο νοσοκομείο καταγγέλλει η Ομοσπονδία

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το 2021 αλλά και παλιότερα είχε τεθεί θέμα εγκατάστασης χώρου φιλοξενίας παιδιών μέσα στις υπάρχουσες πτέρυγες στο κτίριο του νοσοκομείου, μιας εγκατάστασης σε βάρος της λειτουργίας κλινικών του νοσοκομείου.

«Οι υγειονομικοί του Παίδων Πεντέλης αλλά και η ΟΕΝΓΕ είχαμε τονίσει τότε ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι δομές κοινωνικής πρόνοιας, αφού αφορούν υγιή παιδιά, που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά φιλοξενία. Αυτοί οι χώροι φιλοξενίας είναι απολύτως αναγκαίοι, όμως πρέπει να λειτουργούν σε ξεχωριστές, κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με δικό τους, κατάλληλο, μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τραγικές ελλείψεις όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας παίδων, αλλά και σχετικά με τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Και αναδεικνύει ότι «χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση και στους δύο τομείς, όμως η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας παιδιών μέσα σε λειτουργούσες πτέρυγες παιδιατρικού νοσοκομείου όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι και αντιεπιστημονική. Εχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά κυρίως για τα παιδιά που χρειάζονται φιλοξενία, για τα οποία το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι παντελώς ακατάλληλο».

Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει ότι μετά τις περσινές διαμαρτυρίες, η διοίκηση του Οργανισμού Νοσοκομείων «Σισμανόγλειου» - «Φλέμινγκ» - Παίδων Πεντέλης, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και οι αρμόδιοι των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων είχαν ισχυριστεί πως τάχα οι υγειονομικοί εγείρουν ανύπαρκτο θέμα, γιατί η δομή φιλοξενίας δήθεν δεν θα εγκαθίστατο στο Παίδων Πεντέλης αλλά στο κτίριο του παλιού ΠΙΚΠΑ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μάλιστα οι αρμόδιοι ισχυρίζονταν ότι είχαν ήδη δρομολογηθεί οι αναγκαίες ανακαινίσεις στο συγκεκριμένο κτίριο.

Οπως υπογραμμίζεται όμως από την ΟΕΝΓΕ, οι παραπάνω ισχυρισμοί αποδεικνύονται ψευδείς, καθώς «στις 17/3/2022 με απόφασή της η ενιαία διοίκηση "Σισμανόγλειου" - "Φλέμινγκ" - Παίδων Πεντέλης (στην οποία με ευθύνη των αρμοδίων δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων) ενέκρινε ιδιωτική δωρεά για την εγκατάσταση χώρου φιλοξενίας (κατόπιν εισαγγελικής εντολής) παιδιών και εφήβων έως 16 ετών μέσα στο κτίριο του Παίδων Πεντέλης. Στο κείμενο της απόφασης η διοίκηση παραπλανητικά ισχυρίζεται πως δήθεν η δομή φιλοξενίας δεν θεωρείται δομή κοινωνικής πρόνοιας και πως τάχα προϋπήρχε αυτόνομος οριοθετημένος χώρος φιλοξενίας μέσα στο νοσοκομείο, που ουδέποτε έχει υπάρξει. Μετά την απόφαση της διοίκησης, μάλιστα, εκπρόσωποι της διοίκησης και του ιδιωτικού ιδρύματος που κάνει τη δωρεά έκαναν περιοδεία μέσα στις λειτουργούσες πτέρυγες νοσηλείας του Παίδων Πεντέλης, για να εξαγγείλουν χωροταξικές "διευθετήσεις" και αναστολή λειτουργιών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα (τη μία με το εμβολιαστικό κέντρο, την άλλη με τις δομές φιλοξενίας) έχει διαρκώς στο στόχαστρο τη λειτουργία του τρίτου παιδιατρικού νοσοκομείου της Αττικής. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι επισημάνσεις μας για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι μαζί με τους υγειονομικούς του Παίδων Πεντέλης θα ενταθεί η πάλη για να ανατραπούν αγωνιστικά αυτά τα αντιδραστικά σχέδια, όπως ανατράπηκε και η προηγούμενη απόπειρα οριστικής αναστολής λειτουργίας με πρόσχημα το εμβολιαστικό κέντρο.

«Οι δομές φιλοξενίας είναι απαραίτητες σε ξεχωριστά κτίρια και με ξεχωριστό μόνιμο προσωπικό», τονίζει.

Με 143 ράντζα «τιμήθηκε» η Παγκόσμια Μέρα Υγείας στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

Χτες, 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» η εφημερία τελείωσε με 143 ασθενείς νοσηλευόμενους σε διαδρόμους πάνω σε φορεία και ράντζα, τα οποία μετά από ακούραστες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών έγιναν 100!

Οπως δηλώνει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», «σα να μην έφτανε αυτό, γιατροί και ασθενείς ενημερώθηκαν πως έχει δοθεί προφορική οδηγία της διοίκησης να σταματήσουν οι τακτικές εισαγωγές έως ότου αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο.

Δηλαδή, ένας καρκινοπαθής που πρόκειται να χειρουργηθεί την Πέμπτη 7/4 απαγορεύεται να γίνει εισαγωγή την Τετάρτη 6/4 ώστε να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος προεγχειρητικός του έλεγχος! Κοινώς, θα αναβληθούν τα χειρουργεία γιατί δεν θα υπάρχει κενό κρεβάτι για να νοσηλευτούν οι χειρουργημένοι!

Η φρίκη της πολιτικής της κυβέρνησης ξεπηδά από παντού και εκφράζει τον πόλεμο που έχει κηρυχθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και οδηγεί στο "εκτελεστικό απόσπασμα" τις ανάγκες του λαού για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας.

Αντί με κυβερνητικά μέτρα να προσαρμόζεται το σύστημα Υγείας στις λαϊκές ανάγκες, αυτές στριμώχνονται στα όρια του άθλιου συστήματος που έφτιαξαν. Μάλιστα, οι φωστήρες που κατάντησαν έτσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τώρα προτείνουν ένα νέο, πιο εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ για να ξαναπληρώσουν χοντρά οι ασθενείς.

Μονόδρομος για τον λαό δεν είναι να εγκλωβιστεί στο δίλημμα "ράντζα ή επί πληρωμή κρεβάτι" στο όνομα των αντοχών της οικονομίας αλλά η οργάνωση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ