ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Δωράκι» 150 δισ. δρχ. στους επιχειρηματίες

Τη λειτουργία του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), που θα επιχορηγηθεί με 150 δισ. δραχμές, με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο απόηχος της κριτικής των μεγαλοβιομηχάνων προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία έσπευσε να δηλώσει ξανά την πίστη και την αφοσίωσή της προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, μαζί με ένα... δωράκι 150 δισ. δραχμών.

Στο ποσό αυτό ανέρχεται η κρατική συμμετοχή, στα πλαίσια της λειτουργίας του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), την έναρξη λειτουργίας του οποίου ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τα κεφάλαια του Ταμείου - το οποίο θα λειτουργεί κάτω από ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς - πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σαν μαγιά, για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους κλάδους της λεγόμενης νέας οικονομίας, που αφορούν σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες κλπ.

Στην ουσία, η δημιουργία του συγκεκριμένου Ταμείου συνιστά κλασική περίπτωση κρατικομονοπωλιακής παρέμβασης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Σε μια εποχή, όπου υποκριτικά όλοι μιλούν για την απελευθέρωση των αγορών από την κρατική κηδεμονία, τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν καταλυτική κρατική παρέμβαση στην οικονομία, μια παρέμβαση όμως καθ' όλα ευπρόσδεκτη από νεοφιλελευθέρους και μη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 150 δισ. δραχμές, που θα καρπωθούν οι επιχειρηματίες, θα προέλθουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Οι επιχειρηματίες, «θεσμικοί επενδυτές» κατά την ανακοίνωση, που θα θελήσουν να επενδύσουν σε εταιρίες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, γνωστές και ως «venture capital», θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό ίδρυση εταιρίας, πάντα βέβαια σε μειοψηφικό ποσοστό. Δηλαδή σε κάθε επένδυση 100 δραχμών (ή 100 εκατ. δραχμών) ο ιδιώτης θα μετέχει με 60 δραχμές (ή 60 εκατ. δραχμές) και το κράτος (μέσω του ΤΑΝΕΟ) με τις άλλες 40 δραχμές (ή 40 εκατ. δραχμές). Οπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, όταν οι εταιρίες αυτές στερεώσουν, το κράτος αποσύρεται, ως έχων εκπληρώσει το ρόλο του συλλογικού κεφαλαιοκράτη. Στην ανακοίνωση μάλιστα διευκρινίζεται ότι το ΤΑΝΕΟ δε θα αναμειγνύεται σε θέματα της καθημερινής διαχείρισης, η οποία θα γίνεται από τα στελέχη των εταιριών αυτών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για την αξιολόγηση των προτάσεων ιδιωτών προς το ΤΑΝΕΟ για συμμετοχή του τελευταίου σε νέα επένδυση, δημιουργείται «επενδυτική επιτροπή».

Οι νέες αυτές επιχειρήσεις θα τυγχάνουν φυσικά και ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην προσαρμογή του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία των εταιριών κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών του 1995, στα διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές δυσλειτουργίες του, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς... κλπ».

ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
«Ιδιωτικές επενδύσεις» με... κρατικό χρήμα

Οι ξένες πολυεθνικές που ανέλαβαν τα αστικά έργα του φυσικού αερίου, παίρνουν τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος ως επιδοτήσεις

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση με δημόσιο χρήμα των τριών πολυεθνικών που έβαλαν στο χέρι τις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Σύμφωνα με απόφαση που πήρε την προηγούμενη βδομάδα (6/6/2001) η Κομισιόν, εγκρίνεται το ύψος των κρατικών ενισχύσεων για τις πολυεθνικές, που για την ΕΠΑ Αττικής (Shell - Sinergy) ανέρχεται στο 43% της επένδυσης, δηλαδή 22,9 δισεκατομμύρια δραχμές, για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης (Italgas) 15%, δηλαδή 2,2 δισ. δραχμές, και για την ΕΠΑ Θεσσαλίας (Italgas) στο 70%, δηλαδή 70% των χρημάτων που θα κοστίσει η.. επένδυση των ξένων ενεργειακών πολυεθνικών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να υπογραφεί και η τελική συμφωνία ΕΔΑ Αττικής - και της κοινοπραξίας Shell - Cinergy η οποία «κολλούσε» στο ύψος της επιδότησης.

Το ύψος της επιδότησης, ειδικότερα για τον ΕΠΑ Αττικής, ανέρχεται σχεδόν στο μισό του ποσού της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία της Shell - Cinergy. Πέρα από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζεται «φιλέτο» πολύ υψηλό είναι και το ύψος της επιδότησης για τη Θεσσαλία που ανέρχεται στο 70% της «επένδυσης» που προτίθενται να υλοποιήσουν οι Ιταλοί της Italgas. Μετά από όλα αυτά, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η υποψία, ότι η κυβέρνηση είχε προκαθορίσει επακριβώς το ποσό των επιδοτήσεων που θα έπαιρναν οι ξένοι... επενδυτές.

Η παράδοση των δικτύων πόλης φυσικού αερίου με τέτοιο ύψος, επιδότησης, αποκαλύπτει και τη σκανδαλώδη κυβερνητική πολιτική εκποίησης του δημόσιου τομέα. Διότι, τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούσαν και έπρεπε να ανατεθούν στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), αλλά τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αποδείχτηκαν τα κερδισμένα. Αλλά αυτό είναι και ένας τρόπος απαξίωσης της ΔΕΠΑ, ώστε να δικαιολογηθεί η παράδοσή της στους ιδιώτες.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Αυξήθηκαν τα κέρδη το 2000

Αυξημένα κέρδη κατά 19,1% είχε η Αγροτική Ασφαλιστική το 2000, ενώ σημείωσε αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικά συμβόλαια κατά 11,7%. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής Αντ. Χασιώτης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρίας. Οπως είπε ο ίδιος, το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους θα είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο, ποσό που αντιστοιχεί στο 38,5% των κερδών της εταιρίας.

Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Ασφαλιστικής Τρ. Λυσιμάχου αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας. Σύμφωνα με αυτά, στη διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η συμφωνία με τη γερμανική εταιρία πιστώσεων και εγγυήσεων «Gerling» για την ίδρυση στην Ελλάδα εταιρίας πιστώσεων. Παράλληλα, προχωράει η επέκταση της εταιρίας στη Ρουμανία και τη Γερμανία.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Εξαρση της κερδοσκοπίας ελέω «ανταγωνισμού»

Αποκλίσεις τιμών μέχρι και 87% σε μια σειρά προϊόντων, καθώς και μεταβολές τιμών που φτάνουν και το 29% σε 12 μήνες διαπιστώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), που καταγγέλλει ότι ο περιβόητος «ανταγωνισμός» τελικά είναι ένα μέσο για την παραπλάνηση των καταναλωτών και το χτύπημα των μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ από σχετική έρευνα που διενήργησε και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προέκυψε:

  • Mηδενική, σχεδόν, απόκλιση τιμών σε περίπου 50 κατηγορίες προϊόντων.
  • Aπόκλιση της τάξης του 0,3% - 3,7% σε άλλες 100 κατηγορίες.
  • Aπόκλιση τιμών μέχρι 11% σε ακόμα 200 κατηγορίες προϊόντων.

Οι διαφορές τιμών υπερβαίνουν το 55% από κατάστημα σε κατάστημα και το 87% από πόλη σε πόλη.

Οπως σημειώνει το ΙΝΚΑ, στην πραγματικότητα στην αγορά επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια τιμών που καλλιεργείται από την υπερπληροφόρηση, την παραπλανητική διαφήμιση, τους κρυφούς όρους και επιβαρύνσεις και την ασάφεια για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων σε σχέση με την τελική τιμή. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται πιο έντονα, πέρα από τα τρόφιμα, σε προϊόντα όπως καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, στις λευκές οικιακές συσκευές, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιχνίδια, στα αυτοκίνητα, στην κινητή τηλεφωνία, στις ασφάλειες και στα καύσιμα.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Καταναλωτών υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι οικογενειάρχες προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες - εν πολλοίς πλασματικές - καταναλωτικές ανάγκες οδηγούνται στο δανεισμό και στην υπερχρέωση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τον Απρίλη του 2001 τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση κατά 51,7% σε σχέση με τον Απρίλη του 2000.

Η απληστία των βιομηχάνων

Για «αστυνομικό χαρακτήρα απαγορεύσεων και περιορισμών στη δράση της βιομηχανίας» κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά (ΣΒΑΠ) Χρ. Φυρογένης, μιλώντας στην ετήσια τακτική συνέλευση του Συνδέσμου.

Πέρα από την κριτική σε άλλα θέματα οικονομικής πολιτικής, και τα οποία είναι οι γνωστές αξιώσεις του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, με την παραπάνω έκφρασή του, προκάλεσε ωμά τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που ζουν υπό άθλιες περιβαλλοντικές συνθήκες, εξαιτίας της ασυδοσίας των βιομηχάνων.

Ειδικά σήμερα, που δρομολογείται η κατάργηση - κατ' απαίτηση των βιομηχάνων της Αττικής - του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, που ομολογουμένως σε ένα βαθμό έθετε κάποιους περιορισμούς στη γιγάντωση των βιομηχανιών στην Αττική, «πάει πολύ» ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ να μιλάει για «αστυνομικό χαρακτήρα...».

Και «πάει πολύ», διότι το νομοσχέδιο που πρόσφατα δημοσιοποίησαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και το οποίο στοχεύουν να το περάσουν μέσα στο καλοκαίρι, δεν αφήνει καμία ανικανοποίητη επιθυμία στους βιομηχάνους. Δηλαδή, τι άλλο θέλουν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ