ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟ-ΝΟΜΟΣ»
Διευρύνονται οι αντιδράσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στον «τρομο-νόμο»

Avaton

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στον «τρομο-νόμο»
Σε νέα φάση μπαίνει πλέον ο αγώνας του λαϊκού κινήματος κατά του «τρομο-νόμου», μετά την ψήφισή του στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συνταξιούχοι κ.ά. δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα καταστήσουν τελικά αυτό το «τρομο-νομοθέτημα» άχρηστο και ανενεργό.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου

Σε καθολική πάλη για την προστασία και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου τους εργαζόμενους του νησιού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της τρομοκρατίας, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ νομοθετεί την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ελευθεριών. Ο «τρομο-νόμος» έρχεται να τρομοκρατήσει το λαό, το λαϊκό κίνημα, που αμφισβητεί αυτή την πολιτική, και θωρακίζει την κυβερνητική και εργοδοτική ασυδοσία. Την ίδια στιγμή που ψηφίζεται ο «τρομο-νόμος», συνεχίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αμφισβητούνται τα εργατικά δικαιώματα και ασκούνται τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, όπως στην περίπτωση του Γ. Μανουσογιαννάκη.

Ο Δήμος Καλλιθέας

Την ανησυχία του για τον «τρομο-νόμο» εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας, το οποίο προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγεί την κυβέρνηση σε συντηρητικές επιλογές».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «το νέο αυτό καθεστώς είναι δυνατόν να δημιουργήσει ένα πεδίο κρατικών αυθαιρεσιών σε βάρος των υφιστάμενων εγγυήσεων, που προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών». Επίσης, αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί, αντίθετα, να «στηριχτεί στη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στην ενίσχυση των θεσμών και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στον έλεγχο της δημόσιας ζωής».

Ο Δήμος Πετρούπολης

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο απαιτεί την απόσυρσή του, έστω και την ύστατη στιγμή. «Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε ώστε να μην εφαρμοστεί ο αμερικανόπνευστος νόμος, που τα μόνα συμφέροντα που έρχεται να εξυπηρετήσει είναι αυτά του παγκόσμιου τρομοκράτη, των ΗΠΑ, και της "νέας τάξης πραγμάτων"», αναφέρεται στο ψήφισμα.

  • Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον «τρομο-νόμο» εκφράζουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα σωματεία αναφέρουν ότι ο νόμος αυτός μαζί με άλλα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, όπως απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, σκοπό έχουν να αλυσοδέσουν το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα.
  • Για την ψήφιση του «τρομο-νόμου» διαμαρτύρεται και το ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων της Αντίστασης του Πειραιά, όπου σε ψήφισμά του επισημαίνει ότι οι Φίλοι της Αντίστασης θα παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους για να μην εφαρμόζεται ο «τρομο-νόμος», τιμώντας έτσι και τους αγώνες όσων πάλεψαν για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
«Δε θα φταίει ο νόμος, αλλά τα όργανα εφαρμογής»...

Χρησιμοποιώντας ως βασικό «επιχείρημά» του ό,τι ακριβώς ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα φωνάζει στους δρόμους - ότι δηλαδή ο «τρομονόμος» είναι αμερικανόπνευστο σχέδιο - ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος προσπάθησε χτες να απαντήσει στην επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας. Μια επιστολή που η διεθνής οργάνωση είχε στείλει στον Μ. Σταθόπουλο στις 28 του Μάη και στην οποία ζητούσε να αποσυρθεί τώρα ο επικίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα νόμος...

«Νομοθετήματα, όπως αυτό που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για το οργανωμένο έγκλημα, και μάλιστα πολύ αυστηρότερα ισχύουν στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής», δηλώνει ευθαρσώς στην αρχή της επιστολής του ο Μ. Σταθόπουλος. Στη συνέχεια ο υπουργός αναπτύσσει ακόμα περισσότερο το... συλλογισμό του λέγοντας: «Οι ειδικές ανακριτικές πράξεις που ρυθμίζονται στο νέο νόμο προβλέπονται ήδη στη Διεθνή Σύμβαση του Παλέρμο, ενώ ρυθμίζονται, και μάλιστα με λιγότερες εγγυήσεις και με μεγαλύτερη αυστηρότητα, σε νομοθεσίες για το οργανωμένο έγκλημα των περισσοτέρων σύγχρονων δημοκρατιών».

Στη συνέχεια, ο υπουργός προσπαθεί να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες προκύψουν στο μέλλον απ' την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Δε θα φταίει ο νόμος, αλλά αυτοί που θα τον εφαρμόσουν, λέει ο Μ. Σταθόπουλος, υιοθετώντας το ρόλο του... εκσυγχρονιστή Ποντίου Πιλάτου. «Η κοινωνική ευθύνη επιβάλλει να μην επικαλούμαστε πάντοτε το απεριόριστο των ελευθεριών μας και το ανεξέλεγκτο, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν άλλες, επίσης μεγάλες, αξίες στην κοινωνία. Αν στην εφαρμογή του νόμου γίνει κακή χρήση των ρυθμίσεών του, δε θα φταίει ο νόμος αλλά τα όργανα εφαρμογής», είναι τα όσα υποστηρίζει στη συγκεκριμένη του επιστολή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μόνο που με τέτοια «επιχειρήματα» ο υπουργός μόνο τον εφησυχασμό μας δεν προκαλεί, αντίθετα, μας κάνει κι ανησυχούμε ακόμη περισσότερο...

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
«Κάποιοι θα βρεθούν στη φυλακή» με τον τρομονόμο!

Βέβαιος ότι θα υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες «υπόπτων», με βάση τον τρομονόμο εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς, επιβεβαιώνοντας τη βασική αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για άμεση εφαρμογή του τρομονόμου και την ύπαρξη «αποτελεσμάτων».

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ενωση, ο Ν. Μπερνς αναφερόμενος στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» σημείωσε ότι από τη δράση τρομοκρατών έχουν χάσει συνολικά της ζωή τους πέντε μέλη της αμερικανικής πρεσβείας και κανένας ύποπτος δεν έχει μέχρι σήμερα συλληφθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, αναφερόμενος στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την τρομοκρατία και βέβαια τον τρομονόμο, ότι «πολύ εντυπωσιακά μέτρα ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το σοβαρό αυτό θέμα και να βρεθούν κάποιοι στη φυλακή»(!).

Κατά τα λοιπά, ο Ν. Μπερνς έκανε αναφορά στη συνεργασία του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη συμφωνία προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε, ακόμα μια φορά, στην καθοριστική αλλαγή που συντελέστηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους επικοινωνεί συχνά με την ελληνική πολιτική ηγεσία και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί δύο φορές αυτή την εβδομάδα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στις Βρυξέλλες και στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Υπογράμμισε δε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως χώρας ευρωπαϊκής, η οποία είναι παρούσα με τις στρατιωτικές της δυνάμεις, αλλά και με την οικονομική βοήθεια στο Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. «Καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει με αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπερνς επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και τόνισε ότι «η απουσία του Ντενκτάς από τις διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει να επιτευχθεί εποικοδομητικό αποτέλεσμα».

Τέλος, στις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής ο Αμερικανός πρέσβης ενέταξε την αύξηση των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, της πολιτικής αεροπορίας και της τεχνολογίας, που θα ευνοηθούν ακόμη περισσότερο με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων(!).

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα

Σύσκεψη - συγκέντρωση με σκοπό την ίδρυση Επιτροπής Αγώνα κατά του «τρομονόμου» διοργανώνουν αύριο μαζικοί φορείς και προσωπικότητες της Ελευσίνας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ελευσίνας.

Σε αυτήν καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και πέριξ, το Σωματείο Μετάλλου η «Μασίνα», το Σωματείο Οικοδόμων Ελευσίνας, Μάνδρας και πέριξ, καθώς και οι Νίκος Βιλιώτης, φαρμακοποιός, μέλος της Ενωσης Γονέων, Γεωργία Γκέκα, επαγγελματίας, Παναγιώτης Διολέτης, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας, Κατερίνα Θεοδώρου, μικροβιολόγος, Δημήτρης Θεοδώρου, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, Βάσω Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασπροπύργου, Παναγιώτης Λινάρδος, εκπαιδευτικός, Κατερίνα Μαΐλη, εκπαιδευτικός, Γιάννης Μπαλής, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων, Κώστας Παπαπολυχρονίου, δικηγόρος, πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου, Θοδωρής Σμυρίλιος, συνδικαλιστής, Χρήστος Στάμου, νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής, Αντώνης Χοροζάνης, συνδικαλιστής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ