ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ»
Αμερικανο - βρετανική πρόταση για εξαίρεση Αιγαίου και Κύπρου

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ του ανταποκριτή μας (ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν. Λιντ, έθεσε το θέμα της «ξεχωριστής μεταχείρισης» της Τουρκίας στις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στο γεύμα των ΥΠΕΞ χτες στο Λουξεμβούργο, «εγκαινιάζοντας» μια άλλη πτυχή ελληνο-τουρκικής διαμάχης στους δύο οργανισμούς.

Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε, επιτέλους, επίσημα την ύπαρξη του ζητήματος, μετά τις πολυήμερες πιέσεις των αμερικανο -βρετανών υπέρ της Αγκυρας, και ενώ την προηγούμενη Πέμπτη στο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο (NAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος διέψευδε μετά (...) βδελυγμίας την ύπαρξη σχετικού θέματος.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «η Βρετανία έχει κάνει μέχρι τώρα πολλές προτάσεις και μάλιστα στο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στη Βουδαπέστη, η βρετανική πρόταση κάλυπτε δέκα σελίδες». Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα έφερε στο Συμβούλιο της ΕΕ όχι η Βρετανία, αλλά η ίδια η σουηδική προεδρία, παρ' όλο που στο Λουξεμβούργο παρευρισκόταν και ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Στρόου. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη για αναζήτηση λύσης, «αλλά μέσα στα πλαίσια των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας (Δεκέμβρης 2000)». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι παρ' όλο που η κατάσταση εξακολουθεί να 'ναι «σε βάρος της Τουρκίας» παρ' όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου οι προτάσεις γίνονται «όλο και πιο ελκυστικές» για την Αγκυρα. Πρόκειται για (...) «φυσιολογική» εξέλιξη, αφού στην προσπάθεια «συμβιβασμού», η ελληνική πλευρά πιέζεται όλο και περισσότερο σε παραχωρήσεις.

Το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε από την προεδρία της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών καθιστά τη διαμάχη αυτόματα ελληνο-τουρκική, και μάλιστα, για άλλη μια φορά εντός της ΕΕ, όπου ως γνωστόν η Τουρκία δε συμμετέχει καν ως πλήρες κράτος - μέλος. Η μεταφορά του ζητήματος εντός της ΕΕ καταδείχνει και το μέγεθος των πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση, αφού το όλο ζήτημα αφορά στις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην «ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφαλείας και άμυνας» (IESD), δηλαδή στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η αμερικανο-βρετανική πρόταση προβλέπει εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από το IESD, που, ουσιαστικά εναποθέτει στη διακριτική ευχέρεια της Αγκυρας, να αποφασίζει για κάθε μορφής «επιχείρηση» στην ευρύτερη περιοχή γεωστρατηγικών της συμφερόντων, είτε αυτές αφορούν το ΝΑΤΟ, είτε - και αυτό είναι το ζητούμενο - επιχειρήσεις «υπό την ηγεσία της ΕΕ» (αποφάσεις Νίκαιας). Πρόκειται για «επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων», που αφορούν είτε στρατιωτική είτε άλλης μορφής επέμβαση, κάτι που ενδιαφέρει τόσο την Κύπρο όσο και το Κουρδιστάν.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε, φυσικά, ότι το θέμα δεν είναι ελληνο-τουρκικό, αλλά αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε το ζήτημα της γενικής συμφωνίας για το IESD θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης και στη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αύριο Τετάρτη, υπό την αιγίδα του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτενμποργκ (15/16 Ιούνη). Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί «απίθανο» το ενδεχόμενο να συζητηθεί η ελληνο-τουρκική πτυχή του IESD σ' αυτές τις συναντήσεις. Αλλά η ελληνική πλευρά παρουσιάζεται πανικόβλητη στο ζήτημα αυτό, και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των κυβερνώντων, αφού, όλες ανατρέπονται την επόμενη από τα γεγονότα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Οχι (τώρα) ανασχηματισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Θέμα ανασχηματισμού δεν απασχολεί τον πρωθυπουργό. Κατόπιν τούτου, όσα γράφονται και λέγονται είναι χωρίς αντικείμενο».

Με την παραπάνω δήλωση, επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να θέσει τέρμα στη σεναριολογία που εντάθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Η τοποθέτηση, πάντως, του κυβερνητικού εκπροσώπου δε σημαίνει πως ο πρωθυπουργός έχει πάψει να δέχεται εισηγήσεις, αλλά και πιέσεις για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Αλλωστε, ουκ ολίγος αριθμός στελεχών της κυβέρνησης, σε συνεντεύξεις τους τα προηγούμενα 24ωρα, φρόντισαν να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα. Μεταξύ αυτών, η Β. Παπανδρέου, που προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις από την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Σημίτη (σ.σ.: είπε ότι έχει στην κυβέρνηση τους «καλύτερους παίχτες», προκαλώντας αναταραχή στους ...υπουργήσιμους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του), λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλά ικανά στελέχη. Περί ύπαρξης ...«καλού πάγκου», μίλησε και ο Χρ. Βερελής, ο Θ. Πάγκαλος αμφισβήτησε αν με την παρούσα εικόνα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με το υφιστάμενο σχήμα, ενώ προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη σχετική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη περί «πλειάδας ικανών στελεχών», έκανε και ο Δ. Ρέππας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το θέμα του ανασχηματισμού ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού «και αυτό - συμπλήρωσε - το αναγνωρίζουν όλοι».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, δε θα ήταν υπερβολή να δοθεί ο χαρακτηρισμός «Βαβέλ». Αρκεί να σημειωθεί ότι ενώ χτες ο Κ. Λαλιώτης επαναλάμβανε την τακτική της «αντιδεξιάς ρητορείας», μόλις προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης τασσόταν κατά της «αριστερής στροφής», ο Κ. Σκανδαλίδης ζητούσε «αλλαγή πλεύσης», ο Α. Τσοχατζόπουλος «συνολική ανασυγκρότηση», ενώ ο Θ. Πάγκαλος φάνηκε σχεδόν βέβαιος για επερχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές... Αν το κλίμα αυτό επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, ένεκα και της απουσίας του πρωθυπουργού (αναχωρεί αύριο για Βρυξέλλες και μετά για το Γκέτεμποργκ), θα φανεί ίσως στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας της Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εθνική προτεραιότητα» ο νεοφιλελευθερισμός!

«Εθνική προτεραιότητα»(!) αποτελεί για την ηγεσία της ΝΔ η εφαρμογή μιας γνήσιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Στη βάση αυτή καθορίζει την παρέμβασή της στις εξελίξεις και προσδιορίζει την «αντιπολιτευτική» τακτική της. Η ειρωνεία είναι ότι επιχειρεί να παρουσιάσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ως «αναγκαιότητα» για τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» και μιας «φιλολαϊκής πολιτικής»!

Χαρακτηριστική της νέας «καθαρής» γραμμής πλεύσης είναι η αναφορά που έκανε ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινή ομιλία του σε ημερίδα του κόμματός του με θέμα το υδατικό πρόγραμμα στην Καλαμπάκα. Με αφορμή τη «διαρκή διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων», υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα «που ξεπερνά ιδεολογίες και κόμματα - είναι εθνική προτεραιότητα» και τόνισε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές εθνικές προτεραιότητες». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα είναι ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα στηρίζεται βεβαίως στις αρχές της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας, της ελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας, αλλά θα έχει ως στόχο πάνω απ' όλα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και την κάλυψη των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στα χρόνια που έρχονται».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ «θα βγαίνει μπροστά, θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα υποδεικνύει τις αναγκαίες λύσεις», στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της να εξωθεί την κυβέρνηση στην πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. «Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα χάνει τον καιρό της. Χάνει τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες και οι εσωκομματικές ζυμώσεις για το ζήτημα των υποψηφιοτήτων στις δημοτικές εκλογές, όπου κορυφαία στελέχη εμφανίζονται με «αποκλίνουσες» θέσεις. Ετσι, ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του (στην «Ελευθεροτυπία») υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κομματικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές. Αντίθετα, ο Γ. Βαρβιτσιώτης (στο «Εθνος») προσέδωσε χαρακτήρα μετωπικής πολιτικής αναμέτρησης στις δημοτικές εκλογές, τονίζοντας ότι ειδικά στην Αθήνα ο υποψήφιος που θα υποστηριχτεί από τη ΝΔ «όχι μόνο θα πρέπει να ανήκει στο δικό μας χώρο, αλλά και να το δηλώνει, να το διακηρύσσει».

Ο Μ. Εβερτ επικαλέστηκε ότι η ΝΔ στο Δήμο της Αθήνας «έχει ένα ποσοστό περίπου 43%, όμως για να εκλεγεί δήμαρχος χρειάζεται ένα ποσοστό τουλάχιστον 50,1%». Γι' αυτό, υπέδειξε, άλλη μια φορά, την ανάδειξη της υποψηφιότητας που θα υποστηριχτεί από τα γκάλοπ. Για την κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι «είναι μια καλή υποψηφιότητα, αλλά θα πρέπει να γίνουν επανειλημμένες μετρήσεις για να διαπιστωθούν οι προτιμήσεις των Αθηναίων». Για τον Ν. Χατζηνικολάου εκφράζεται με θερμά λόγια και υπογραμμίζει ότι είναι «μια καλή επιλογή για το Δήμο Αθηναίων». Αίσθηση όμως προκάλεσε η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος με τον διευθυντή του «Μέγκα» Ν. Χατζηνικολάου. Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε τη συνάντηση, την οποία όμως κατέταξε στο πλαίσιο του νέου κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει ο εκπρόσωπος Τύπου με διευθυντές των ΜΜΕ.

ΝΑΤΟικές ασκήσεις από τη Γεωργία μέχρι το Γιβραλτάρ

Στρατιωτικά γυμνάσια επιβεβαίωσης της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Γιβραλτάρ πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές με τη συμμετοχή μεγάλων ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων ΝΑΤΟικών και άλλων χωρών. Στις ασκήσεις αυτές παίρνει μέρος και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη Γεωργία ξεκίνησε χτες η άσκηση «Cooperative Partners 2001». Περίπου 4.000 στρατιώτες και 40 πολεμικά πλοία από 11 χώρες άρχισαν χτες εκπαιδευτικά γυμνάσια κοντά στο λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό, υποτίθεται, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ένας λόχος Πεζοναυτών μαζί με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και δύο πολεμικά πλοία (ένα αντιτορπιλικό και ένα ναρκαλιευτικό). Στην άσκηση που θα διαρκέσει δύο βδομάδες συμμετέχουν δυνάμεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Σουηδία και Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης και δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Γεωργία.

Η επιλογή της Γεωργίας για τη διεξαγωγή των γυμνασίων αυτών δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα αυτή πιέζεται από τους αμερικανονατοϊκούς να κλείσει και τις τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στο έδαφός της. Οι δύο θα κλείσουν μέχρι τον Ιούλη και γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των άλλων δύο.

Την ίδια ώρα, από χτες ξεκίνησε στην περιοχή των στενών του Γιβραλτάρ η άσκηση «ΤΑΡΟΝ-01», η οποία διοργανώνεται από το ισπανικό Ναυτικό το οποίο έχει προσκαλέσει για συμμετοχή τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και την ευρωμεσογειακή ναυτική δύναμη (EUROMARFOR). Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Στο μεταξύ, στο κεντρικό Αιγαίο συνεχίζεται η μεσαίας κλίμακας αποβατική άσκηση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων με την επωνυμία «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», η οποία θα κορυφωθεί αύριο με απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών στη Σκύρο.

ΚΕΠ
Επιχείρηση συσπείρωσης

Να συσπειρώσει τα στελέχη και μέλη του απέναντι στην «επιχείρηση αποψίλωσης» της Ρηγίλλης επιδιώκει ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά όμως αποφεύγει να σηκώσει τους τόνους κατά της ΝΔ, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Μιλώντας χτες σε κλειστή συνεδρίαση της προσωρινής ΚΕ του ΚΕΠ, ο Δ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε τα στελέχη του ότι «ο δρόμος δε θα 'ναι εύκολος ούτε στρωμένος με ρόδα», προσθέτοντας ότι «μας θεωρούν απειλή και γι' αυτό προσπαθούν να μας υπονομεύσουν». Ανέφερε ακόμα ότι σε στελέχη του στην περιφέρεια «ασκούνται πιέσεις και γίνονται δελεαστικές προτάσεις». Αφήνοντας μια αιχμή προς τη Ρηγίλλης είπε ότι «το ΚΕΠ θα προδιαγράψει μόνο του την πορεία, δε θα την προδιαγράψουν οι άλλοι εκ μέρους μας». Αναφερόμενος στην Α` Προσυνεδριακή Διάσκεψη του κόμματος το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκεί όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά και τα στελέχη που αποτελούν την περιφερειακή δομή του ΚΕΠ, ο Δ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε πως με την ομιλία του θα προδιαγράψει την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα και θα δώσει και τις βασικές πολιτικές του αρχές, που κινούνται βέβαια σε σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ένα χρόνο μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο της 24ης Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί το Α` τακτικό συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ