ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στο νέο μακελειό των ιμπεριαλιστών

Σε συγκέντρωση των ΚΟ 1ου και 7ου Διαμερίσματος της Α' Αθήνας μίλησε ο Ν. Σοφιανός

RIZOSPASTIS

Σε συγκέντρωση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διοργανώθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις 1ου και 7ου Διαμερίσματος της ΤO Α' Αθήνας στην πλατεία Αργεντινής (Παναθήναια) μίλησε το Σάββατο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο N. Σοφιανός αρχικά σημείωσε πως οι εικόνες φρίκης που μεταφέρονται καθημερινά από το μέτωπο του πολέμου είναι όψεις του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, ενώ επιπρόσθετα καταρρίπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο όσους πανηγύριζαν με την ανατροπή της ΕΣΣΔ, όπου στο πλαίσιό της ο ρώσικος και ουκρανικός λαός ζούσαν ειρηνικά κοντά στα 70 χρόνια.

Επισήμανε ακόμη πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μπαίνουν σε νέα φάση, με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Για τη στάση του Κόμματος υπογράμμισε πως «από την πρώτη μέρα έναρξης του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την εναντίωση του λαού μας και της νεολαίας στο νέο μακελειό των ιμπεριαλιστών, στην αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας που οι ανταγωνισμοί τον μετέτρεψαν σε "σάκο του μποξ" για τα οικονομικά, ενεργειακά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, της καταδίκης της εμπλοκής της χώρας μας, όχι μόνο με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και με τη μετατροπή της σε αεροναυτική βάση, σε έδαφος διέλευσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με τις υπογραφές όλων των κυβερνώντων μέχρι σήμερα, που μετέτρεψαν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου. Εμείς πρωτοστατούμε στην καταδίκη του πολέμου και στον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας, χαλώντας τα σχέδια και τις προθέσεις της άρχουσας τάξης που επεδίωκε ο ελληνικός λαός να ταυτιστεί με το ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό αφήγημα, διαλέγοντας στρατόπεδο ληστών και ανεμίζοντας μία ξένη, εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα σημαία» και κάλεσε τον λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στην προσπάθεια αυτή.

RIZOSPASTIS

Τέλος αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε άλλα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες όπως η πανδημία, η ακρίβεια κ.ά., υπογράμμισε τη σημασία της επιτυχίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικός σταθμός κλιμάκωσης του αγώνα αποτελεί η Εργατική Πρωτομαγιά, για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, για να παρθούν μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος που στενάζει.

Τόνισε πως τα παραπάνω παραδείγματα αναδεικνύουν ακριβώς το πώς λειτουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, το αστικό κράτος που από τον χαρακτήρα του εχθρεύεται τις λαϊκές ανάγκες και κάλεσε τον λαό να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να αποφασίσει τι πολιτική αλλαγή χρειάζεται για να απαλλαγεί από όλα αυτά τα προβλήματα, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για την αλλαγή που περνάει μέσα από τον δρόμο της αποδέσμευσης από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τον λαό ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής και κρατώντας το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του.

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση καταργεί κεκτημένα και στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα των λιμενικών!

Eurokinissi

«Η κυβέρνηση καταργεί κεκτημένα και στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα των λιμενικών!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα της ΚE του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με μία βαθιά αντιδραστική νομοθετική ρύθμιση σε υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, καταργεί στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Επιβάλλει με τον νόμο ποια θα είναι η Ομοσπονδία που θα εκπροσωπεί τους λιμενικούς. Ακόμα χειρότερα, επιβάλλει και ποιες θα είναι οι 18 (!) πρωτοβάθμιες ενώσεις των λιμενικών σε όλη την Ελλάδα, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης.

Εισάγει νέα παράγραφο στο άρθρο 30 του συνδικαλιστικού νόμου 1264, η οποία ουσιαστικά καταργεί το θεμελιώδες συνδικαλιστικό δικαίωμα, που είναι η ελευθερία του κάθε εργαζόμενου να επιλέγει σε ποιο σωματείο θα οργανωθεί. Καταργεί επίσης το δικαίωμα 21 εργαζομένων να συγκροτούν πρωτοβάθμιο σωματείο, το δικαίωμα δύο σωματείων να συγκροτούν Ομοσπονδία. Ουσιαστικά, δηλαδή, εξαιρεί τους λιμενικούς από βασικές διατάξεις του ν. 1264.

Αυτό το ρεσιτάλ αυταρχισμού δεν πρέπει να περάσει! Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το συγκεκριμένο άρθρο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου!

Κανένας να μην αποδεχτεί και να μη στηρίξει αυτά τα αίσχη. Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική πρώτα απ' όλα για τα δικαιώματα των ίδιων των λιμενικών και πρέπει να την αντιπαλέψουν οργανωμένα, μαζικά και σθεναρά μέσα από τις Ενώσεις τους. Να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει τα νόμιμα συγκροτημένα σωματεία τους με μια ωμή και αυταρχική παρέμβαση σε βάρος στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Για τους λιμενικούς θα πρέπει να ισχύουν αναλογικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και δυνατότητες που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Οι λιμενικοί έχουν κάθε δικαίωμα να μπορούν ελεύθερα να συγκροτούν πρωτοβάθμιες ενώσεις, στη βάση της θέλησης ενός ικανού αριθμού προσώπων, με τη συμπλήρωση 21 υπογραφών για την ίδρυση πρωτοβάθμιας ένωσης, όπως και στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου σωματείου. Αντίστοιχα, να μπορούν να διαμορφώνουν δευτεροβάθμια όργανα κατ' αναλογία όσων ισχύουν στις περιπτώσεις των εργαζομένων, δηλαδή ένας αριθμός πρωτοβάθμιων ενώσεων - δύο τον αριθμό - να μπορεί να συγκροτεί Ομοσπονδία.

Είναι οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που αποφασίζουν αν θα συγκροτήσουν μία ή περισσότερες Ομοσπονδίες. Είναι επίσης οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που αποφασίζουν σε ποια Ομοσπονδία, από τη μία ή περισσότερες που συγκροτούνται, θα συμμετάσχουν. Αυτά καθορίζει ο νόμος 1264/1982 που είναι ο βασικός νόμος - κορμός για τη συνδικαλιστική δράση. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί καμία νομοθετική ρύθμιση να καταστρατηγήσει και να ακυρώσει την επιλογή Ενώσεων που ίδρυσαν και επέλεξαν τη συμμετοχή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών, όπως επίσης και την ίδια την ΠΟΛ.

Η κυβέρνηση καταστρατηγεί ακόμα και τα υπάρχοντα συνδικαλιστικά δικαιώματα των λιμενικών. Κανένας νόμος ή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τη βούληση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων που συγκροτούν την ΠΟΛ, η οποία από την ίδρυσή της λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο 1264/82.

Οι λιμενικοί να καταδικάσουν την ποδηγέτηση των Ενώσεών τους!

Να μην προχωρήσουν και να μην υλοποιηθούν αυτές οι πρωτοφανείς αντιδραστικές ρυθμίσεις!

Τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου!».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Στην Αττική συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι εκδηλώσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες είναι ως εξής:

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Βριλησσίων καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια (Λ. Πεντέλης). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τη συλλογή κειμένων του Β.Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας.

  • Την Πέμπτη 14 Απρίλη

-- Στη 1 μ.μ., η ΚΟΒ Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών στο ΨΝΑ - Δαφνί. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας. Θα προβληθεί και βίντεο.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας της ΤΟ Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Τριάδας. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Ταυτόχρονα προγραμματίζονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς από κλιμάκια του Κόμματος, ώστε να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί το Κέντρο Διανομής των ΕΛΤΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Την Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 8.15 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Διανομής Δεμάτων των ΕΛΤΑ COURIER στo Ρουφ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Τετάρτη 13 Απρίλη

--Στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, συγκέντρωση της ΚΟΒ της πόλης. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Παρασκευή 15 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, συγκέντρωση των ΚΟΒ της πόλης της ΤΕ Ηλείας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της ΚΟ ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Ανταγωνισμοί, πόλεμος, εμπλοκή της Ελλάδας. Η κυβερνητική πολιτική για τη ΛΑΡΚΟ και οι επιπτώσεις όλων αυτών στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής. Η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ την Παρασκευή 15 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον», στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ