ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στις διώξεις όσων αγωνίζονται ενάντια στις «πράσινες» μπίζνες

Αφορμή η απαράδεκτη απόφαση δικαστηρίου στη Σύρο, που καταδικάζει αγωνιστές στην Τήνο ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Την απαράδεκτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου που ποινικοποιεί τον αγώνα των κατοίκων της Τήνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ.

Σε αυτή σημειώνει:

«Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η αστική Δικαιοσύνη σταθερά στηρίζει και ενισχύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βρίσκεται απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του λαού.

Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η οποία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ύψους 4.860 ευρώ για 71 συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ενώ ακόμα ουσιαστικά απαγορεύει τη συμμετοχή σε αντίστοιχες μελλοντικές κινητοποιήσεις σε όλους τους εναγομένους αφού ορίζει ότι "άπαντες οι εναγόμενοι να υποχρεωθούν να παραλείπουν στο μέλλον να προσβάλλουν την προσωπικότητα της ενάγουσας, του προσωπικού της, των οχημάτων της (...) απειλούμενων χρηματικού προστίμου (5.000 ευρώ) και προσωπικής κράτησης διάρκειας ενός (1) μήνα για έκαστη παράβαση (...)".

Η αστική Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τους κατοίκους του νησιού που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με διώξεις και οικονομικό στραγγαλισμό ακόμα και σε συνθήκες που η ακρίβεια, η εκτίναξη των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης, το χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα θεριεύουν. Δεν διστάζει να προχωρά σε εξοντωτικές ποινές, να απειλεί με επιπλέον πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος συμμετάσχει στο μέλλον σε ανάλογη κινητοποίηση!

Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί απόλυτα και να καλύπτει την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, τις απαράδεκτες συλλήψεις και τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, λύνοντας τα χέρια για ένταση της καταστολής το επόμενο διάστημα.

Αυτή η απόφαση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου αλλά ποινικοποιεί συνολικά τη δράση ενάντια στα συμφέροντα των "πράσινων" μονοπωλιακών ομίλων. Η δικαστική δίωξη αποτελεί προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού, αποτελεί βήμα στην κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Ο στόχος είναι ένας λαός φοβισμένος, με σκυμμένο το κεφάλι για να μπορούν να προχωρούν χωρίς αντιστάσεις τα επενδυτικά συμφέροντα, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό η ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25.

Η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "πράσινης μετάβασης", την οποία πληρώνει ο λαός και υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι αυτή που δίνει "αέρα" στους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας να προχωρούν τα σχέδια για την κερδοφορία τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο της οικονομικής και ποινικής εξόντωσης όσων πλήττονται από αυτά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πρώτη ευθύνη του επικίνδυνου δρόμου που άνοιξε με τις συλλήψεις και τον τραυματισμό από επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων στις κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι και τον αυταρχικό κατήφορο με τις σημερινές δικαστικές διώξεις!

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και στήριξε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίζει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του τηνιακού λαού.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι διώξεις σε βάρος των κατοίκων της Τήνου.

Καλούμε όλο τον λαό της Τήνου να καταδικάσει την απόφαση, την ποινικοποίηση και τη στόχευση ενάντια στον δίκαιο αγώνα του λαού της Τήνου, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους!

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς και συλλόγους να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης!

Αν νομίζουν ότι με τις ενέργειες αυτές θα τρομοκρατήσουν και θα καταστείλουν τον δίκαιο αυτό αγώνα του τηνιακού λαού είναι βαθιά γελασμένοι. Με την πάλη του ο λαός μπορεί να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς και την προσπάθεια τρομοκράτησης!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για «τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο»

Το περιεχόμενο του συστήματος υποδοχής που διαμορφώνεται για τους ξεριζωμένους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας, είναι ο εγκλωβισμός στις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, τόνισε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη συζήτηση - ενημέρωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, για την κατακύρωση του έργου «Παροχή υπηρεσιών μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών».

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, «προφανώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη για την εξασφάλιση των υπηρεσιών μετακίνησης των αιτούντων άσυλο και διεθνή προστασία, γενικότερα των προσφύγων και μεταναστών, στο στάδιο της υποδοχής και στο πλαίσιο της προστασίας που θα έπρεπε να διασφαλίζεται από το κράτος. Φυσικά, όπως και σε όλα τα ζητήματα, δεν συμφωνούμε με την εμπορευματοποίηση αυτής της ανάγκης, για να θησαυρίζουν οι κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες σε κάθε κλάδο, όπως συμβαίνει και με την παρούσα σύμβαση - 6,5 εκατ. ευρώ, περίπου, ανά έτος και 26,5 εκατ. περίπου για την τετραετία σε ένα επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο μάλιστα αναλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών μετακίνησης (όλων των ειδών - οδικές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές) σε όλη την επικράτεια για λόγους "σχετικότητας, συμπληρωματικότητας και των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των ζητούμενων υπηρεσιών" και "οικονομίας κλίμακας", όπως απαντήθηκε στο σχετικό εύλογο ερώτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μη υποδιαίρεση του έργου».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «για εμάς, όμως, το βασικό είναι αυτό που εκφράζεται μέσα και από αυτό το έργο, δηλαδή, το πνεύμα και το περιεχόμενο του συστήματος υποδοχής που διαμορφώνεται για τους ξεριζωμένους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας, τους απελπισμένους και κατατρεγμένους από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Εγκλωβισμός στις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, αυτές που επιχειρείτε να κατασκευάσετε στα νησιά παρά τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων και σ' αυτές που υψώνετε ψηλά τσιμεντένια τείχη στην ενδοχώρα, δηλαδή υπερδομές - φυλακές, απελάσεις και επαναπροωθήσεις».

Και κατέληξε: «Αυτό που χρειάζεται και θα έπρεπε να διασφαλίζεται είναι η προστασία του δικαιώματος των ξεριζωμένων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, η διασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, καθώς και η δημιουργία συστημάτων κοινωνικής ένταξης για όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα και γενικά για όλους όσοι μείνουν στη χώρα. Σ' αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε να γίνονται οι διάφορες μετακινήσεις τους με ευθύνη και μέσα του κράτους και όχι για την κερδοφορία ορισμένων επιχειρήσεων».

ΕΒΡΟΣ
Απεγκλωβίστηκαν Αφγανοί πρόσφυγες και μετά ... φυλακίστηκαν

Ακόμα 27 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν απεγκλωβίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης από νησίδα του ποταμού Εβρου, κοντά στο Πύθιο, όπου βρίσκονταν από το απόγευμα της Τρίτης, μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Διδυμοτείχου όπως και 4 άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα, οι οποίοι απεγκλώβισαν τους 27 Αφγανούς, 17 άνδρες, 6 γυναίκες και 4 παιδιά.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της αστυνομίας στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας που εδρεύει στο Χειμώνιο, όπου και έγινε η πρώτη καταγραφή τους, ενώ διαπιστώθηκε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των κατατρεγμένων, θα σχηματιστεί σε βάρος των Αφγανών δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Θυμίζουμε πως στον Εβρο έχουν σημειωθεί και άλλα ανάλογα περιστατικά με εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με τελευταία την περίπτωση των 30 Σύρων προσφύγων, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα σχεδόν 6 24ωρα πριν διασωθούν στις 18 Μάρτη. Μάλιστα, οι ίδιοι κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα απόπειρας επαναπροώθησης στα σύνορα, κατά τη διάρκεια της οποίας πνίγηκε στα νερά του Εβρου ο 4χρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ.

ΜΕΝΙΔΙ
Πυρκαγιά σε αύλειο χώρο εργοστασίου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 χτες το απόγευμα, σε αύλειο χώρο εταιρείας ανακύκλωσης, επί της οδού Σπ. Βρεττού στο Μενίδι στην περιοχή Λουτρό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της φωτιάς που είχε μαυρίσει τον ουρανό των γύρω περιοχών λόγω των εύφλεκτων υλικών, επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ μετά από κάποιες ώρες η φωτιά είχε ελεγχθεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗ
Συνεχίζεται η δίκη

Καθώς συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας που εξετάζει τις καταγγελίες ενάντια στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη, για «βιασμό κατά συρροή» ανηλίκων και νεαρών ανδρών, στις τελευταίες συνεδρίες (η επόμενη είναι αύριο) ανεβαίνει η ένταση από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλ. Κούγια. Την περασμένη Παρασκευή ζήτησε να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παρευρισκόμενων στη δίκη, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο και την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με την συνήγορο ενός από τους καταγγέλλοντες για βιασμό ενώ έκανε λόγο για «σκευωρία».

Το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα να απορριφθεί το αίτημα απαγόρευσης εισόδου δημοσιογράφων, όπως και το αίτημα να καταγράφονται τα στοιχεία των δημοσιογράφων που παρευρίσκονται στην αίθουσα και να απαγορευτεί η χρήση λάπτοπ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο συνήγορος του Λιγνάδη επίσης αιφνιδιαστικά έπιασε από το χέρι τον μάρτυρα καταγγέλλοντος ζητώντας του να αναπαραστήσει τη σκηνή του βιασμού, με τον τελευταίο να ζητάει από τον συνήγορο να απομακρυνθεί και να προκαλείται αντίδραση από τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο καταγγέλλων είπε χαρακτηριστικά: «Με ένοιαζε ότι είχε συμβεί ο βιασμός. Με ένοιαζε ότι δεν έπρεπε να μου συμβεί αυτό. Ολοι μου έλεγαν να μην πάω. Οι δικοί μου, οι φίλοι. Ολοι μου είπαν να μην πάω γιατί φοβόντουσαν τον κατηγορούμενο, όσα μπορούσαν να συμβούν στο δικαστήριο. Λες και ο βιασμός δεν είναι κάτι σοβαρό».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία κατοίκων για την πυροπροστασία

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν οι κάτοικοι της Σιθωνίας Χαλκιδικής, αύριο, Παρασκευή 15 Απρίλη, στις 4 μ.μ., έξω από το δημαρχείο, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής και ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

- Προστασία του Δραγουντελίου από την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση.

- Καθαρισμό του δάσους από όλα τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν σε αυτό.

- Χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού και οχημάτων, εναέριων και επίγειων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ