ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Πακέτα στήριξης και ... εφεδρείες για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Σε ρυθμούς απότομης επιβράδυνσης εισέρχονται πλέον οι οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ, ενώ βέβαια στα σκαριά και με τη μορφή της εφεδρείας βρίσκονται και νέα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ΝΔ έφερε και ψήφισε στη Βουλή τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 με πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο προωθήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το «προσωρινό πλαίσιο κρίσης», που είχε δώσει ως κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε τα κράτη - μέλη να μπορούν να κάνουν «χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας».

Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρηματικών ομίλων χρειάζεται να συνδέεται με αύξηση των τιμών της Ενέργειας, ενώ μπορεί να χορηγηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιχορηγήσεων ή με άλλους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, με φοροαπαλλαγές. Να σημειωθεί ακόμη ότι από την πρόσθετη δαπάνη ύψους 2,6 δισ. που προβλέπεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, περίπου 2 δισ. ευρώ εμφανίζονται για την ώρα με τη μορφή αποθεματικού, προκειμένου να εκταμιευθούν στη συνέχεια σε στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις - ενδεχομένως και με πρόσθετα πακέτα, πέρα από αυτά του συμπληρωματικού προϋπολογισμού - θα εξειδικευτούν το επόμενο δίμηνο και θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από την εξέλιξη του πληθωρισμού καθώς και των παζαριών γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ.

Τα παραπάνω ισοδυναμούν με διόγκωση των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων, ενώ για μια ακόμη φορά τα «σπασμένα» θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» χαμήλωσε την πρόβλεψη για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2022 στο 4,5% (από 5,3% προηγουμένως), ενώ με βάση το «δυσμενές σενάριο» προβλέπει μόλις 1,9%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός σε 12ημηνη βάση αναμένεται σε επίπεδο - «ρεκόρ» 7,7%.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση με τις Εαρινές Προβλέψεις, που βέβαια θα αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Τραγουδώντας για την Πρωτομαγιά με την Μ. Φαραντούρη

Μεγάλη συναυλία διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 29 Απρίλη

Μεγάλη συναυλία διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο «Christmas Theater» (Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι).

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη και συμμετέχουν επίσης η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστορ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), David Lynch (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Γιώργος Τσοκάνης (keyboards) και Χρήστος Μιχάλης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα).

Η συναυλία εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα πάρει το Κόμμα μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Θα ακουστούν έργα σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Ζουλφί Λιβανελί, Κουρτ Βάιλ, Χανς Αϊσλερ και σε στίχους - ποίηση των Γιάννη Ρίτσου, Μάνου Ελευθερίου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Νότη Περγιάλη, Γιάννη Νεγρεπόντη, Βασίλη Ρώτα, Μπάμπη Τσικληρόπουλου, Ανδρέα Κάλβου, Brendan Behan.

Η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη μέρα πραγματοποίησης της συναυλίας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Πέμπτη στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γ. Καταπόδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 16 Απρίλη θα επισκεφτεί τη Λάρισα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή:

  • Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση των ΚΟ Λάρισας στο κλειστό γυμναστήριο του «Αλκαζάρ».

Το Σάββατο 16 Απρίλη:

  • Στις 9.30 π.μ. θα συναντηθεί με τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας.
  • Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Υγειονομικών της Λάρισας.
Στη Θεσσαλονίκη

Επίσης το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση που πραγματοποιεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος στο κέντρο «Μίθριο» (Περιφερειακή Οδός, στο ύψος της Πολίχνης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ