ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
Ανοίγει συνεχώς η «βεντάλια» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μεγάλες επιθέσεις στο Ντονμπάς

Copyright 2022 The Associated

Ανοίγει καθημερινά η «βεντάλια» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με επίκεντρο την Ουκρανία, καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα «μέτωπα» που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Τα σχέδια νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, με την πρόθεση που έχουν εκφράσει Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, έχουν πυροδοτήσει νέες «προειδοποιήσεις» από τη Μόσχα, για ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Βαλτική, στον θύλακα Καλίνινγκραντ, ακόμη και με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, στο «στόχαστρο» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μπαίνει και η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής, όπου τα τελευταία χρόνια «σιγοκαίει» ο ανταγωνισμός πολλών παικτών για τον σημαντικό ορυκτό της πλούτο και τις εμπορικές διαδρομές που προκύπτουν με το λιώσιμο των πάγων.

Την «ανησυχία» της Ρωσίας για την εμπλοκή μη αρκτικών κρατών του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική του δραστηριότητα στις βόρειες περιοχές εξέφρασε ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων στο Αρκτικό Συμβούλιο, Ν. Κορτσούνοφ, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο ακούσιων συγκρούσεων» με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

Σχολιάζοντας τις μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Cold Response» στη βόρεια Νορβηγία - από τα μέσα ως τα τέλη Μάρτη - επισήμανε ότι δεν συμβάλλουν στην «ασφάλεια της περιοχής». Στις ασκήσεις συμμετείχαν περίπου 30.000 στρατιώτες από 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Εξάλλου, προειδοποίησε, ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έβλαπτε την «ασφάλεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» στην Αρκτική.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με την αναστολή του Αρκτικού Συμβουλίου που ανακοίνωσαν όλα τα μέλη του λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Πιθανές προσπάθειες δημιουργίας εναλλακτικών δομών συνεργασίας στην Αρκτική θα οδηγήσουν μόνο στη δημιουργία διαχωριστικής γραμμής και θα ενισχύσουν φυγόκεντρες τάσεις».

Μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου είναι η Δανία (μαζί με τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόε), η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ρωσία, η οποία επί του παρόντος ασκεί τη διετή προεδρία.

Αμεσότερη εμπλοκή Αμερικανών και Βρετανών «εκπαιδευτών»

Παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή φαίνεται να επιδιώκουν ΗΠΑ και Βρετανία στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για την «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ο πόλεμος μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση.

Ετσι, εκτός από τις αποστολές πολεμικού υλικού που συνεχίζονται και ενισχύονται διαρκώς με πιο εξελιγμένα και βαρέα όπλα, αυξάνονται αναφορές για Αμερικανούς και Βρετανούς εκπαιδευτές που βρίσκονται στην Ουκρανία ή σε γειτονικές χώρες.

Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δύο φορές τις τελευταίες δυο βδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο μέσα στην Ουκρανία, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Times», που επικαλείται πηγές από δύο τάγματα του ουκρανικού στρατού. Ο λοχαγός Γ. Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στην περιοχή Ομπολον της Ουκρανίας, δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων εκπαίδευσαν νεοσύλλεκτους στους αντιαρματικούς πυραύλους NLAW, οι οποίοι είχαν σταλεί από τη Βρετανία τον Φλεβάρη.

Νωρίτερα ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ είχαν παραδεχτεί πως για τον νέο εξοπλισμό ύψους 800 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα για την Ουκρανία θα χρειαστεί εκπαίδευση Ουκρανών από Αμερικανούς στρατιωτικούς, πιθανόν σε γειτονικά κράτη.

Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων «Howitzer» μέσα στις επόμενες μέρες και η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο πρόσφατο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Switchblade».

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια πως Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από δυτικές δυνάμεις επί ουκρανικού εδάφους, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα στην Ουκρανία Βρετανοί απόστρατοι και πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι «βοηθούν εθελοντικά» τα ουκρανικά στρατεύματα, όχι όμως - τουλάχιστον επίσημα - εν ενεργεία μέλη του βρετανικού στρατού, όπως υποστηρίζουν Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με τον φιλορώσο πολιτικό που συνελήφθη πρόσφατα και κρατείται από τις ουκρανικές αρχές Β. Μεντβετσούκ, επικεφαλής του κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή». Αντίστοιχα και οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο ο Μεντβεντσούκ ζητά από τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας να τον ανταλλάξουν με στρατιώτες και αμάχους από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την οικογένεια του Σον Πίνερ, του ενός από τους δύο Βρετανούς μαχητές, αυτός υπηρετούσε για χρόνια στον βρετανικό στρατό και «το 2018 αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία και εκπαίδευσή του στον ουκρανικό στρατό». «Θεωρεί χώρα του» την Ουκρανία και «δεν είναι εθελοντής ούτε μισθοφόρος, αλλά υπηρετεί επίσημα στον ουκρανικό στρατό σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία», ισχυρίζεται η οικογένεια, ζητώντας από τη ρωσική πλευρά να τον μεταχειριστεί ως αιχμάλωτο πολέμου.

Πάντως, τους ξένους μισθοφόρους «το καλύτερο που τους περιμένει είναι ποινικές ευθύνες και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης», αφού «ήρθαν στην Ουκρανία για να κερδίσουν χρήματα σκοτώνοντας τους Σλάβους», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο, υπολογίζεται ότι 6.824 ξένοι μισθοφόροι από 63 χώρες έχουν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για την κυβέρνηση του Κιέβου. Από αυτούς αναφέρθηκε ότι 1.035 έχουν «καταστραφεί», ενώ αρκετές χιλιάδες παραμένουν στη χώρα. Σύμφωνα με τη Μόσχα, 400 ξένοι μαχητές βρίσκονται στη Μαριούπολη.

Από τους ξένους μισθοφόρους περίπου 1.700 υπολογίζει η Ρωσία ότι ήρθαν από την Πολωνία και περίπου 1.500 από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρουμανία. Περίπου 300 άτομα προέρχονταν από τη Βρετανία, ισάριθμοι από τη Γεωργία, και περίπου 200 από τις ελεγχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της Συρίας.

Ζελένσκι: Καλεί τις χώρες της Δύσης να «χτυπήσουν τη Ρωσία»

Η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιέζει για άμεση εμπλοκή δυτικών κρατών στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ οι πιέσεις αυτές ασκούνται σε «κενό αέρος», καθώς τέτοιες «ζυμώσεις» σημειώνονται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

«Αν είστε φίλοι ή συνεργάτες μας, δώστε μας όπλα, δώστε μας χρήματα και σταματήστε τη Ρωσία, χτυπήστε τη Ρωσία. Μπορείτε να το κάνετε, αν είστε φίλοι μας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για διεθνή αντίδραση στο πεδίο της μάχης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ενώ επίκειται μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε περισσότερα όπλα, προειδοποιώντας ότι η μάχη στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου». Οπως είπε, η μάχη στο Ντονμπάς είναι ένα κρίσιμο σημείο για τον περιορισμό των «αχαλίνωτων φιλοδοξιών» του Ρώσου Προέδρου και τη δέσμευση της Δύσης «στην υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια σε μια αδηφάγα αυταρχική εξουσία».

Εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι απολύτως πιθανό ο Πούτιν να ανανεώσει την προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο του Κιέβου.

«Υπάρχει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας σε εξέλιξη σήμερα, επομένως χρειαζόμαστε ακόμα πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε σήμερα (...) Δεν έχουμε τεχνικά πλεονεκτήματα έναντι του εχθρού», είπε.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απόστρατος υποστράτηγος και πρώην διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι στόχους έχει και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

«Αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα οι Ουκρανοί είναι πυρά μεγάλης εμβέλειας, ρουκέτες, πυροβολικό, drones που μπορούν να διαταράξουν ή να καταστρέψουν τα ρωσικά συστήματα, κάτι που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επόμενη φάση της εισβολής», είπε. «Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την κυβέρνηση (των ΗΠΑ) να μιλάει για τη νίκη και την επείγουσα ανάγκη για να φτάσουν εκεί αυτού του είδους εξοπλισμοί. Διαφορετικά, θα χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε, τις επόμενες δύο εβδομάδες, να διαταράξουμε πραγματικά την προσπάθεια της Ρωσίας», προειδοποίησε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, «τεκμηριώνοντας» τις εκκλήσεις του για αμεσότερη ευρωατλαντική εμπλοκή στη στρατιωτική σύγκρουση, κάλεσε τον κόσμο «να προετοιμαστεί» για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία: «Δεν θα πρέπει να περιμένουν τη στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό» και να «υπάρξουν σκληρά οικονομικά μέτρα».

ΕΕ: «Εκκληση» για άμεσες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να δώσουν γρήγορα όπλα όλων των ειδών στην Ουκρανία.

«Ολα τα κράτη - μέλη, όσοι μπορούν, θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα, γιατί μόνο έτσι μπορεί η Ουκρανία να επιβιώσει στον δύσκολο αμυντικό της αγώνα ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», διευκρινίζοντας πως δεν κάνει διάκριση μεταξύ βαρέων και αμυντικών όπλων, καθώς ορισμένα κράτη - μέλη έχουν δώσει μόνο «αμυντικά όπλα».

«Πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να αμυνθεί και που μπορεί να τα χειριστεί», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι (ο πόλεμος) θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια στη χειρότερη περίπτωση».

Η ΕΕ ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και, σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μηχανισμούς που θα προκαλέσουν προβλήματα στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν είχε δεσμευτεί πως από την Κομισιόν θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη. «Αναμένουμε η σύσταση (...) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών - μελών της ΕΕ», δήλωσε στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μαριούπολη: Ετοιμάζεται στρατιωτική επέμβαση στο χαλυβουργείο «Azovstal»

Στη Μαριούπολη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ο στρατός ελέγχει όλο τον αστικό ιστό της πόλης, οι επιθέσεις επικεντρώνονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας «Azovstal», όπου έχουν οχυρωθεί χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες, δυνάμεις του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, καθώς και ξένοι μαχητές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε όσους στρατιώτες θέλουν να επιζήσουν να καταθέσουν τα όπλα τους από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής και να παραδοθούν, ωστόσο μέχρι χτες δεν υπήρχαν αναφορές πως έγινε κάποια σχετική κίνηση.

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα «Azovstal», ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, που εγκαινιάστηκε το 1930 επί Σοβιετικής Ενωσης, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού που βλέπει στην Αζοφική Θάλασσα και καλύπτει περισσότερα από 11 τ.χλμ., με μεγάλα κτίρια, υψικαμίνους και σιδηροδρομικές γραμμές. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές χαρακτηρίζουν το «Azovstal» «φρούριο μέσα σε μία πόλη».

Υπάρχει στην πραγματικότητα μια υπόγεια πόλη κάτω από το εργοστάσιο «Azovstal» στη Μαριούπολη και ορισμένα κτίρια ήδη από τη σοβιετική περίοδο είναι σχεδιασμένα ακόμα και για πυρηνικό χτύπημα, είπε στο «RIA Novosti» αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας της Μαριούπολης Μ. Βερσίνιν ισχυρίστηκε πως στο εργοστάσιο βρίσκονται άμαχοι κάτοικοι της πόλης, χωρίς να διευκρινίσει αν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να παραδοθούν στον ρωσικό στρατό μετά το τελεσίγραφο. Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες διασωθέντων, το Τάγμα του Αζόφ χρησιμοποιούσε σαν «ασπίδα» αμάχους της Μαριούπολης, απαγορεύοντάς τους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Πάντως χτες σε ανάρτησή της σε κοινωνικά δίκτυα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρ. Βερεσούκ, απαίτησε «έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου "Azovstal" για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους».

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Στα δυτικά, τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών και αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων, στη Λβιβ, όπου 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας πως «μεταξύ των θυμάτων υπάρχει ένα παιδί».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη έπληξαν κέντρο του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό ξένων όπλων. «Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες 6 ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων «Tochka U» στην πόλη Ντνίπρο.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε την ανασύνταξη των στρατευμάτων για να ξεκινήσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν χτες στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ, χρησιμοποιώντας «τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά του Κραματόρσκ.

Με «τέλος» στις διαπραγματεύσεις απειλεί η Ουκρανία

Η «εξόντωση» των Ουκρανών στρατιωτών της Μαριούπολης «θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην «Ukrainska Pravda», προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και αναφέρθηκαν «εγκλήματα πολέμου» από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι. «Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευτούμε», είπε.

Στη Μαριούπολη οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα θύματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.000 - 22.000.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας πως δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» εδώ και πολλές μέρες και είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο και Ουκρανό διαπραγματευτή, Μ. Ποντόλιακ.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χτες την Ουκρανία ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αργή, όπως είπε ο Ντμ. Πεσκόφ.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με δήλωση του Ουκρανού Προέδρου ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο να συζητήσει το καθεστώς της Κριμαίας και την άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν η Μόσχα αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος, ο Πεσκόφ υπογράμμισε πως η Ρωσία «δεν είναι ακόμη έτοιμη να δημοσιεύσει πλευρές των διαπραγματευτικών συνομιλιών».

Σε συνέντευξή του, ο Β. Ζελένσκι ανέφερε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο.

«Η Ρωσία θα επιδιώξει να επιφέρει τη μέγιστη στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, μετά την οποία οι πλευρές, πιστεύω, θα επιστρέψουν στη διαπραγματευτική διαδικασία», εκτίμησε ο Ρώσος αναλυτής της λέσχης «Βαλντάι» Ντμ. Σουσλόφ.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Ντονμπάς «η ενεργή διαπραγματευτική διαδικασία θα ξαναρχίσει τον Μάη» και «τότε θα είναι δυνατό να γίνουν προβλέψεις για την ολοκλήρωση της ενεργής φάσης της σύγκρουσης», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής «δεξαμενής σκέψης» «International Affairs Council», Αντρ. Κορτούνοφ.


ΧΑΡΚΟΒΟ
Οι ναζί του Αζόφ γκρέμισαν την προτομή του Σοβιετικού στρατάρχη Ζούκοφ

Εικόνες από το βίντεο που ανάρτησαν οι ναζί του Τάγματος Αζόφ, με το αντικομμουνιστικό μένος τους για τα σύμβολα της πάλης του σοβιετικού λαού
Εικόνες από το βίντεο που ανάρτησαν οι ναζί του Τάγματος Αζόφ, με το αντικομμουνιστικό μένος τους για τα σύμβολα της πάλης του σοβιετικού λαού
Οι ναζί του Τάγματος Αζόφ, τους οποίους επιχειρούν να «ξεπλύνουν» με κάθε τρόπο διάφορα επιτελεία και στη χώρα μας, δίνοντας άλλο ένα δείγμα γραφής του ...«αγνού πατριωτισμού» τους γκρέμισαν την Κυριακή την προτομή του Σοβιετικού στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στο Χάρκοβο και στη συνέχεια την πέταξαν σε χωματερή.

Οπως μεταδίδει το ουκρανικό μέσο «Suspilne Novini», το μνημείο προς τιμήν του Ζούκοφ και του αντιφασιστικού αγώνα του σοβιετικού λαού ενάντια στους ναζί κατακτητές γκρεμίστηκε από μέλη της ειδικής μονάδας «Κράκεν» του Τάγματος Αζόφ.

Ο φασίστας Κ. Νέμιτσεφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Εθνικό Σώμα» στο Χάρκοβο (ο «πολιτικός βραχίονας» του Αζόφ), καμαρώνοντας για το «επίτευγμα» ανέβασε σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Telegram, πανηγυρίζοντας: «Ο Πούτιν ήθελε πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση. Την έχει!».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ