ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς

Τεθωρακισμένα και άλλα βαρέα όπλα ετοιμάζονται να στείλουν Βρετανία, Ολλανδία και άλλα ΝΑΤΟικά κράτη

Copyright 2022 The Associated

Μεγάλη επίθεση στην ανατολική και νότια Ουκρανία ξεκίνησε και επίσημα η Ρωσία, με την εισβολή να περνάει σε μια νέα φάση. Μέρος του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς) βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα οι Ρώσοι ετοιμάζονται να καταλάβουν και το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στη Μαριούπολη.

«Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ενα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», ανακοίνωσε προχτές βράδυ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ενώ χτες και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είπε πως «άλλο ένα στάδιο της επιχείρησης αυτής ξεκινάει (στην ανατολική Ουκρανία) και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης της ειδικής επιχείρησης».

«Το σχέδιο απελευθέρωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ τίθεται σε εφαρμογή», σύμφωνα με «τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων (Βλ. Πούτιν) για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, μιλώντας σε σχετική σύσκεψη, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο τεράστιο εργοστάσιο Azovstal εστιάζουν πλέον οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη

2019 Maxar

Στο τεράστιο εργοστάσιο Azovstal εστιάζουν πλέον οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη
Εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς με δεκάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην ανατολική Ουκρανία πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, σε δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οχυρές θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι κατέστρεψε δύο αποθήκες πυραύλων «Totchka-U» στις τοποθεσίες Τσέρβονα Πολιάνα (Λουγκάνσκ) και Μπαλακλίγια (περιφέρεια Χάρκοβο).

Στο μεταξύ, χτες, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ακόμη μια ουκρανική επίθεση σε ρωσικό χωριό στην παραμεθόριο, με τρεις τραυματίες. Τις κατηγορίες αρνήθηκε το Κίεβο.

Μαριούπολη: Ξεκίνησε η ρωσική επιχείρηση στο χαλυβουργείο «Azovstal»

Στη Μαριούπολη, ξεκίνησε χτες το μεσημέρι η έφοδος των ρωσικών δυνάμεων για την κατάληψη του χαλυβουργείου «Azovstal», όπου υπολογίζεται πως έχουν οχυρωθεί περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες και νεοναζί του Τάγματος Αζόφ, μεταξύ των οποίων και 400 ξένοι μισθοφόροι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Μαριούπολης είναι υπό τον έλεγχό τους.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο εργοστάσιο - όπου βρίσκεται μια «υπόγεια πολιτεία» - έχουν καταφύγει περίπου 1.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά των μαχητών. Από την πλευρά των Ουκρανών δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά σημαντική ανταπόκριση στο νέο τελεσίγραφο που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, καλώντας όσους βρίσκονται μέσα στο χαλυβουργείο να το εγκαταλείψουν μέχρι χτες το μεσημέρι, αφήνοντας πίσω όπλα και πυρομαχικά.

Ο αντιπρόσωπος των Ρώσων αυτονομιστών, Εντ. Μπασούριν, διέψευσε ότι υπάρχουν άμαχοι μέσα στο εργοστάσιο. Πρόκειται για ακόμη μια «ψευδή είδηση» για «να σωθούν οι εθνικιστές», είπε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Μ. Μιζίντσεφ, καλώντας ωστόσο τις ουκρανικές αρχές «αν υπάρχει κάποιος άμαχος στο "Azovstal", να ληφθούν όλα τα μέτρα για την απελευθέρωσή τους» μέσω των τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων που ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει η Ρωσία με οχήματα και ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περίπου 140 άμαχοι που είχαν καταφύγει σε κτίρια δίπλα από το εργοστάσιο χάλυβα «Azovstal», εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή παύση των ρωσικών πυρών, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο.

Εξάλλου, η Ρωσία κάλεσε ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό και τους ξένους μαχητές να «καταθέσουν τα όπλα», λέγοντας πως «σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου».

Ουκρανός βουλευτής κατήγγειλε ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας «Azovstal», με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίστηκε, κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά. Επίσης, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία Ρώσων, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο «Azovstal» θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων και θα το ισοπεδώσουν.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης (που αναγνωρίζει το Κίεβο), Π. Αντριούσενκο, διέψευσε την πληροφορία, δηλώνοντας πως «πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του "Azovstal", δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Ομως, στη ζώνη γύρω από το χαλυβουργείο εδώ και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου, που είχε καταστραφεί από πριν».

Στο μεταξύ, ο Μιζίντσεφ κατήγγειλε πως η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ετοιμάζει προβοκάτσια με εκτελέσεις αμάχων στην περιοχή της Οδησσού, προκειμένου στη συνέχεια να κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα. «Για τον σκοπό αυτό, στο εγγύς μέλλον σχεδιάζεται να ντύσει μια από τις μονάδες της SBU με στολή του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και να πυροβολήσει ντόπιους κατοίκους», ισχυρίστηκε ο Ρώσος στρατηγός, προσθέτοντας πως «φωτογραφικό υλικό και βίντεο αυτής της δράσης» πρόκειται να «δημοσιευτούν από ουκρανικά και δυτικά πρακτορεία ειδήσεων». Προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει βάση αποδεικτικών στοιχείων για «επερχόμενα τρομερά εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».

Εχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις - Νέα ΝΑΤΟικά όπλα περιμένει η Ουκρανία

Με φόντο την τραγωδία και την πολιορκία της Μαριούπολης, «η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και προεδρικός σύμβουλος, Μ. Ποντόλιακ, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι έχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις λόγω «εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία». «Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα είναι δυνατός ο επόμενος κατά πρόσωπο γύρος διαπραγματεύσεων, επειδή οι Ρώσοι ποντάρουν σοβαρά στο να αποκτήσουν κέρδη από το αποκαλούμενο "δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης"», είπε.

Και οι δυο πλευρές έχουν δηλώσει - άμεσα ή έμμεσα - πως η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη μάχη του Ντονμπάς. Στην ίδια γραμμή κινούνται και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δηλώνοντας την επείγουσα ανάγκη για περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο Σ. Σόιγκου: «Ο αυξανόμενος όγκος προμηθειών ξένων όπλων καταδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «Stormer», τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Τα «Stormer» εκτοξεύουν πυραύλους «Starstreak», που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή ελικόπτερα. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σχετικό σύστημα πριν από δύο βδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, αναφέρει η εφημερίδα «The Sun», προσθέτοντας πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη «C-17» εντός ημερών.

Επιπλέον, η Βρετανία θα στείλει περισσότερα όπλα πυροβολικού, καθώς ο πόλεμος «θα μετατραπεί σε μια σύρραξη με όπλα πυροβολικού», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Λονδίνο εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας βρετανικούς πυραύλους «Brimstone» σε οχήματα. Οι πύραυλοι «Brimstone» έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία, ωστόσο συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη.

Και η Ολλανδία ετοιμάζεται να στείλει «βαρύτερο στρατιωτικό υλικό» στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων», καθώς «η Ρωσία ξεκινά μια νέα επίθεση», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε.

Εταιρείες της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας θα επισκευάσουν τον ουκρανικό βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό - άρματα μάχης T-64 και τεθωρακισμένα οχήματα - ανακοίνωσε το τσεχικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, η Πράγα έστειλε στις αρχές Απρίλη στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικής κατασκευής, σε μια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο. Επίσημες πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο καγκελάριος, Ο. Σολτς, είπε ότι το Βερολίνο, καθώς έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό όπλων που μπορεί να παράσχει στην Ουκρανία από τα αποθέματά της, βρίσκεται σε επαφές με στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας προκειμένου να αγοράσει όπλα για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού. Μεταξύ των όπλων που οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα και χρειάζεται η Ουκρανία είναι αντιαρματικά και όπλα αεράμυνας, ανέφερε.

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε χτες σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις στο Πεντάγωνο σήμερα και αύριο με τους ομολόγους του από Πολωνία και Τσεχία, με αντικείμενο και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με μάσκες και στολές προστασίας από χημικά όπλα, όπως και drones για αναγνωριστικούς σκοπούς, μετά από σχετικό αίτημα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επανέλαβε τη θέση της ότι δεν θα παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, επειδή θέλει να αποφύγει επεισόδια κοντά στα σύνορά της - όπου υπάρχει ουγγρική μειονότητα - παρόμοια με αυτά κοντά στη Λβιβ, όταν ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ξένα όπλα που στάλθηκαν στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε χτες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, υπενθυμίζοντας πως η Ουγγαρία δεν επιτρέπει μεταφορά όπλων στην Ουκρανία μέσω του εδάφους της.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Προς νέες ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η συνεχιζόμενη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, συζητήθηκαν χτες σε βιντεοδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, τον γγ του ΝΑΤΟ, την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δεσμεύτηκε για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφότου ο Ζελένσκι παρέδωσε συμπληρωμένο το πρώτο σκέλος του σχετικού ερωτηματολογίου με τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι αναμένει συμπληρωμένο και το δεύτερο σκέλος του ερωτηματολογίου για την υιοθέτηση του «κοινοτικού κεκτημένου». «Στη συνέχεια θα εργαστούμε επιμελώς για να προετοιμάσουμε την αιτιολογημένη γνώμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα το κάνουμε όσο πιο επιμελώς και όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για «επίθεση από το ΝΑΤΟ»

Στην εντεινόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρεία σύγκρουση, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Οπως είπε, η συσσώρευση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας «δεν είναι πλέον σχήμα λόγου ή ένα σύνολο τυπικών απειλών». Στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού, η Ρωσία «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον κίνδυνο επιθετικών ενεργειών».

Ο Μεντβέντεφ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος ικανού να παρέχει στη χώρα στρατιωτικό υλικό αιχμής, «αξιόπιστο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, τόσο στρατιωτικό όσο και διπλής χρήσης», πολεμικής και «ειρηνικής».

«Η δημιουργία αυτού του υλικού είναι δουλειά ειδικών, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», είπε, προσθέτοντας πως αυτές οι προσπάθειες αφορούν την ίδια την επιβίωση της χώρας.

Ο ίδιος την περασμένη βδομάδα είχε προειδοποιήσει πως αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, χωρίς να αποκλείει και πυρηνικά όπλα.

Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε χτες πως η χώρα του δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, όπως προειδοποιούν ο Ουκρανός Πρόεδρος και αξιωματούχοι της Δύσης. Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε ακόμη τον λεγόμενο «πολυπολικό κόσμο», με την ανάδειξη διαφόρων παγκόσμιων «παικτών», λέγοντας πως τα «τρέχοντα γεγονότα» στην Ουκρανία πηγάζουν από «την επιθυμία των ΗΠΑ και της Δύσης να κυβερνήσουν και να κυριαρχήσουν στον κόσμο».

Συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, είχε χτες στη Ρωσία ο πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εν μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά και εντάσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα κοινά τους σύνορα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να ξεπεραστεί η πρόκληση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, αλλά και να συστήσουν μια επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Ρωσικά κεφάλαια θα συμμετάσχουν ακόμη στην αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή Σιουνίκ στην Αρμενία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ