ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
Σελ. /28
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κινητοποίηση φοιτητών στο ΑΠΘ ενάντια στην αστυνομοκρατία
  • Τροπολογία του ΚΚΕ για την άρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων στον τόπο διορισμού
  • Στο επίκεντρο η ανάγκη άμεσων μέτρων ενίσχυσης για τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια
  • Πολύμορφες δράσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τροφοδοτείται σκηνικό έντασης με τα ΜΑΤ για 2η μέρα στο ίδρυμα

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων χτες ενάντια στο σχέδιο συνεχούς αστυνομοκρατίας και μονιμοποίησης της καταστολής

Σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης προχώρησαν και χτες οι δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες από το πρωί είχαν παραταχθεί, για δεύτερη μέρα, έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με πρόσχημα την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού και την «προστασία» του εργολαβικού συνεργείου. Παράλληλα, διάσπαρτες δυνάμεις της Ασφάλειας κ.ά. υπήρχαν και σε όλο τον χώρο του ΑΠΘ.

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε η κινητοποίηση των φοιτητών μπροστά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών. Οι φοιτητές διαδήλωναν ασταμάτητα με τα συνθήματά τους και κατήγγειλαν ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τέτοιον όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών. Πρόκειται για μεθόδευση που έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα στις σπουδές τους, με τον νέο νόμο - πλαίσιο, τις συγχωνεύσεις, την κατάργηση Τμημάτων, των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, στη φοιτητική μέριμνα.

Μαζί με τους φοιτητές πήραν τη θέση τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, μέλη των ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρύτανη και απαίτησε την απομάκρυνση των ΜΑΤ. Ο πρύτανης υπερασπίστηκε την παρουσία της αστυνομίας.

INTIME NEWS

Ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, μίλησε για συνάντηση απρόκλητης έντασης από την πλευρά των πρυτανικών αρχών καθώς, όπως είπε, τους προσέγγισαν ως κοινούς προβοκάτορες. «Το σκηνικό μετατροπής της Πανεπιστημιούπολης σε πεδίο μάχης με χημικά, με ΜΑΤ και ασφαλίτες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχέδιο. Και αυτό είναι ένα σχέδιο συνεχούς αστυνομοκρατίας και καταστολής για να περπατήσουν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, ο νέος νόμος - πλαίσιο, ο οποίος αφαιρεί δικαιώματα από τους φοιτητές, μετατρέπει και διευκολύνει την επιχειρηματική δράση μέσα στο ΑΠΘ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι στο κλίμα αστυνομοκρατίας δεν θα μείνουμε απαθείς. Δεν φοβόμαστε», σημείωσε.

Ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση τη ΣΘΕ, όμως στο ύψος της Γεωπονικής είχε παραταχθεί ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ, η οποία έφραξε τον δρόμο στους φοιτητές και τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, ζήτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποχωρήσει η αστυνομία και να επιτραπεί η συνέχιση της πορείας.

Οι φοιτητές διαδήλωναν διαρκώς φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάν τους φοιτητές και κάνουνε τις πλάτες στους καπιταλιστές», ενώ διαμήνυσαν ότι συλλογικά και μαζικά θα κλιμακώσουν την πάλη τους και θα εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Παρέμβαση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση της αστυνομίας από το ΑΠΘ έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Το σκηνικό έντασης που είχε στηθεί από το πρωί με μια ομάδα φοιτητών που είχε εγκατασταθεί στη ΣΘΕ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από τα ΜΑΤ, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η προσαγωγή ενός ατόμου για άγνωστο λόγο.

Καταγγελία από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Σημειώνει ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα έμπρακτα στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην καταστολή, για ένα πανεπιστήμιο ταγμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών φοιτητών και εργαζομένων, των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κόντρα στην όλο και βαθύτερη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θέλει φτηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους, μισοκαταρτισμένους φοιτητές που θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φοιτητές με τους συλλόγους τους να δώσουν ηχηρή απάντηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ

Σε σχόλιό του για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που για μια ακόμα φορά εκδηλώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ρίψη χημικών εναντίον φοιτητών και την παρουσία πλήθους αστυνομικών δυνάμεων.

Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, που συνδέεται με τα σχέδιά της για ένταση της κρατικής καταστολής και "πανεπιστήμια ΑΕ".

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, με τον αγώνα και την αποφασιστική τους στάση, οργανωμένοι στους φοιτητικούς τους συλλόγους, μπορούν να κάνουν "κουρελόχαρτο" αυτούς τους σχεδιασμούς, δίνοντας ηχηρή, μαζική απάντηση και στις φοιτητικές εκλογές, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για όσα έχουν ανάγκη».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Αυτήν την φορά είναι η σειρά της παιδείας, και πιο συγκεκριμένα των πανεπιστημίων, όπου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υπογραμμίζει:

«Η παρουσία αυτή διαμορφώνει και τροφοδοτεί ένα σκηνικό έντασης, που αξιοποιείται από πρυτανικές αρχές και κυβέρνηση ώστε να δικαιολογηθεί η μονιμοποίηση της καταστολής και η αναμενόμενη παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τα ΜΑΤ βρίσκονται μέσα στο πανεπιστήμιο για να διασφαλιστεί η επιχειρηματική λειτουργία του. Αλλωστε, οι διεκδικήσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων, ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, δεν ταιριάζουν στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Οι κατευθύνσεις για ένα πανεπιστήμιο δεμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου - κατευθύνσεις που προωθήθηκαν με εντυπωσιακή προσήλωση από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών - πατάνε πάνω στα συντρίμμια δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών.

Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία από το ΑΠΘ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ