ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
Σελ. /28
Αντιπολεμικές δράσεις από μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους

Από τη δράση στη Νέα Ιωνία
Από τη δράση στη Νέα Ιωνία
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, σε πανεπιστημιακές σχολές και σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, δυναμικό και ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία στάλθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστιών Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία στο μεγάλο κεντρικό αίθριο της Πανεπιστημιούπολης στου Γάλλου, με σύνθημα «Δεν φτάνει να αγαπάμε την ειρήνη και τον άνθρωπο... πρέπει να αγωνιζόμαστε γι' αυτόν» (Γ. Ρίτσος).

Στη συναυλία συμμετείχαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν εστιακοί φοιτητές.

Στην έναρξη μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου ο Χάρης Συγκιρίδης, που διάβασε το ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων και αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Μαζικά εστιακοί φοιτητές έδωσαν το «παρών», έστειλαν και με αυτόν τον τρόπο μήνυμα ότι «δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, αλλά επιλέγουμε το στρατόπεδο της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών ενάντια στην αδικία, στους πολέμους και την εκμετάλλευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν κορύφωση μιας μεγάλης αντιπολεμικής δραστηριότητας των φοιτητών στο Ρέθυμνο, με κινητοποιήσεις, ψηφίσματα, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στήριξε και ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας Ρεθύμνου.

***

Αντίστοιχα, ηχηρά μηνύματα υπέρ της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο έστειλαν το Σάββατο 16 Απρίλη στη μαζική και συγκινητική εκδήλωση μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Νέας Ιωνίας συμμετέχοντας στην αντιπολεμική δράση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Η πλατεία Σημηριώτη αποδείχτηκε τελικά «μικρή» για να χωρέσει τόσο κόσμο και τόσα αντιπολεμικά «συνθήματα» μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών που τη στόλισαν. Δεκάδες παιδιά από όλες τις ηλικίες έπαιξαν, ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας και απαγγέλλοντας ποιήματα. Με τις μπογιές τους και τα πινέλα τους ζωγράφισαν τον κόσμο που ονειρεύονται, τον κόσμο που τους αξίζει να ζουν.

***

Από την άλλη, οι μαθητές του ΓΕΛ Ραφήνας προχώρησαν σε συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και σχολικών ειδών για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα είδη τα παρέδωσαν στη δομή όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στην περιοχή. Παράλληλα, ανάρτησαν πανό στον χώρο του σχολείου.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Ουκρανούς συμμαθητές μας και τις οικογένειές τους που είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία που γίνεται για τα κέρδη των λίγων και την εμπλοκή της χώρας με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν. Είμαστε με όλους τους λαούς του κόσμου που ζητάνε ειρήνη και φιλία», σημειώνουν οι μαθητές.

***

Ακόμα, αντιπολεμική συναυλία διοργάνωσε την Κυριακή η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Παλλήνης, με μαζική συμμετοχή νέων από την περιοχή.

«Μέσα από το σημερινό live καταδικάζουμε την εισβολή στην Ουκρανία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε λαό που υποφέρει για τα συμφέροντα των λίγων», επισήμανε εκπρόσωπος της Επιτροπής Νέων και πρόσθεσε:

«Καταδικάζουμε και αγωνιζόμαστε ώστε η χώρα μας να μην έχει καμία εμπλοκή - συμμετοχή στον πόλεμο. Τα μονοπάτια που επέλεξε η κυβέρνηση, με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, μόνο επικίνδυνα μπορούν να αποβούν για τον λαό της χώρας μας. Είμαστε με τους λαούς, που κανείς τους δεν επέλεξε τον πόλεμο, αλλά αυτοί δίνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα άλλων. Είμαστε με τους λαούς, που τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους».

Συντροφιά με το «κόκκινο Αερόστατο» τις μέρες των διακοπών!

Με την πολυμορφία και την πολυθεματικότητα που το χαρακτηρίζει, το «κόκκινο Αερόστατο» κυκλοφορεί το 24ο τεύχος του και υποδέχεται την άνοιξη... διπλό, με δώρο μια ανθολογία διηγημάτων για τον πόλεμο, με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ΕΙΡΗΝΗ τυλιγμένη...».

Το περιοδικό προτείνει σε αυτό το τεύχος μια σειρά παιχνίδια και δραστηριότητες έξω στην εξοχή, που πολλά παιδιά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν με αφορμή και τις διακοπές και τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

Προτάσεις επίσης υπάρχουν χάριν της φιλαναγνωσίας, που η ανάπτυξή της είναι σταθερά στις επιδιώξεις του περιοδικού. Ετσι, πέρα από τα τέσσερα όμορφα διηγήματα που υπάρχουν στην Ανθολογία, στην κυρίως ύλη του περιοδικού τα παιδιά θα βρουν ένα ενδιαφέρον και διαφορετικό παιχνίδι: Θα μπορέσουν να φτιάξουν μια δικιά τους ιστορία βασιζόμενα σε αποσπάσματα από 11 πολύ γνωστά και πετυχημένα παιδικά βιβλία!

Οι αναγνώστες του περιοδικού θα βρουν ακόμα μια συνέντευξη με μια πολύ νεαρή πρωταθλήτρια στο βόλεϊ, που θα τους βοηθήσει να σκεφτούν τι σημαίνει πρωταθλητισμός, τι απαιτήσεις έχει.

Παράλληλα συνεχίζεται το αφιέρωμα για τον εργαζόμενο άνθρωπο, το οποίο επίσης έχει εμπνεύσει αρκετές ομάδες φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να επισκεφτούν εργασιακούς χώρους, να μιλήσουν με τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, να σκεφτούν και να καταλάβουν τι σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παράγει τα πάντα γύρω. Και τώρα μπροστά στην Πρωτομαγιά το αφιέρωμα αυτό συνεχίζεται και συνδυάζεται στο περιοδικό με τις σελίδες για τα τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο.

Ακόμα, οι αναγνώστες θα συναντήσουν στις σελίδες του περιοδικού ανταποκρίσεις από τις ομάδες των φίλων του από όλη τη χώρα (δράσεις ενάντια στον πόλεμο, επισκέψεις σε εκθέσεις και παραστάσεις, πάρτι, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.). Θα βρουν ακόμα σελίδες για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, που απαντούν σε ερωτήσεις παιδιών, αλλά και μια συνέντευξη με τον χορευτή και ηθοποιό Ιβάν Σβιτάιλο. Φυσικά δεν λείπει η αγαπημένη στήλη του περιοδικού «το ημερολόγιο ενός απορημένου», ενώ το κόμικ του τεύχους είναι αφιερωμένο στην 9η Μάη και η στήλη «Επιστήμη» στα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Ακόμα, όπως πάντα υπάρχουν χειροτεχνίες και κατασκευές, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι.

«Ο θησαυρός του παππού»

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο θησαυρός του παππού», του Στρατή Δουνιά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η «Σύγχρονη Εποχή» και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής».

«Ο θησαυρός του παππού» είναι ένα «Ταξίδι σε διάφορες "στιγμές" του χρόνου και της Ιστορίας», μια διασκεδαστική περιπέτεια που διαδραματίζεται στην Καλαμάτα.

Απευθυνόμενος στους γονείς ο συγγραφέας του βιβλίου είπε ότι «αξίζει η προσπάθεια να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με τη λογοτεχνία, καθώς η λογοτεχνία συμβάλλει στην ανάπτυξη της σκέψης και της λογικής και συμμετέχει δυναμικά στη σφαιρική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, καθώς καλλιεργεί ταυτόχρονα και τις τρεις πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού: Τη νόηση, το συναίσθημα και τη βούληση.

Χωρίς συναίσθημα, φαντασία, φλόγα, χωρίς ισχυρή θέληση δεν μπορεί να υπάρξει έμπνευση, κίνητρο για την κατάκτηση δύσκολων στόχων, ακόμη και αυτών που δείχνουν ακατόρθωτοι. Η συνένωση αυτών των ψυχικών χαρισμάτων με τη γνώση είναι που οδηγεί στις μεγάλες πράξεις της Ιστορίας.

Γιατί η λογοτεχνία, τελικά, προπαντός εκείνη που διαπνέεται από τα πιο προχωρημένα ανθρώπινα ιδανικά, μεγαλώνει το μπόι του ανθρώπου, τον βοηθά να κατανοεί πως είναι πιο τρανός απ' την καθημερινή την έγνοια του, όπως έγραφε κι ο Ρίτσος, τον βοηθά να αποκτά συνείδηση της δύναμής του να μεταμορφώσει τον κόσμο...».

Στη συνέχεια ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις των μικρών αναγνωστών.

Ακολούθησε βιντεοπροβολή με τα στάδια της εικονογράφησης. Η Μ. Κοσμά, μέσα από προσχέδια και σκίτσα που έδειχνε, περιέγραψε στα παιδιά τα στάδια που ακολουθεί ένας εικονογράφος για να δώσει χρώμα και εικόνα σε μια ιστορία.

Αμέσως μετά, τα παιδιά ανέλαβαν να δώσουν πνοή και χρώμα σε σκίτσα του βιβλίου, συμμετέχοντας στο εργαστήριο εικονογράφησης.

«ΤΡΑΒΕΡΣΟ»
Διαγωνισμός ζωγραφικής ενάντια στον πόλεμο

Διαγωνισμό ζωγραφικής ενάντια στον πόλεμο διοργανώνει το Στέκι «Τραβέρσο» της ΚΝΕ στον Πειραιά, με τίτλο «Ζωγραφίζουμε ενάντια στον πόλεμο. Διαλέγουμε πλευρά, την πλευρά που υπερασπίζεται τον άνθρωπο».

Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 17/6 και μέχρι τότε οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα έργα τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση traverso@kne.gr και στο instagram (με ετικέτα πάνω στη φωτογραφία @traverso_kne), και στον χώρο του Στεκιού (Φίλωνος 9), καθημερινά από τις 17.00 έως τις 21.00.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν νέοι ηλικίας 14 ετών και άνω.

Τα τρία καλύτερα έργα θα βραβευτούν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά και θα στολίσουν τον χώρο του «Τραβέρσο». Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6986232576, 2104179462, στο traverso@kne.gr και στο instagram@traverso_kne.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ