ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι ανταγωνισμοί επιταχύνουν σχεδιασμούς και μέτρα για όλες τις μορφές Ενέργειας

Συνεχίζονται ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και παζάρια στην ΕΕ γύρω από το ενδεχόμενο επιβολής ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο πρακτορείο «Reuters» ότι η Κομισιόν ετοιμάζει μία «πλήρη εκτίμηση των επιπτώσεων» ενός τέτοιου πετρελαϊκού εμπάργκο, στο πλαίσιο νέου, έκτου πακέτου κυρώσεων.

Από τη μεριά της Γερμανίας, που αντιδρά εντονότερα, λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης των μονοπωλίων της από τη Ρωσία, η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα είναι έτοιμη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προς το τέλος του 2022. Διαβεβαίωσε δε ότι θα έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο 50% μέχρι τον Ιούνη.

Το ίδιο διάστημα, Γερμανία και Βρετανία προωθούν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως 1,4 γιγαβάτ. Μολονότι το έργο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, οι διαδικασίες επιταχύνονται προκειμένου το καλώδιο, που είναι γνωστό ως «Αόρατη Λεωφόρος Ενέργειας NeuConnect», να είναι έτοιμο μέχρι το 2024. Θα έχει μήκος 725 χιλιόμετρα και τα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ Λονδίνου - Βερολίνου εκτιμάται ότι είναι αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Το έργο ανατέθηκε στην ιταλική πολυεθνική εταιρία «Prysmian».

Παράλληλα, στη Βρετανία αυξάνονται οι ανησυχίες αναλυτών για «στασιμοπληθωρισμό» (υψηλός πληθωρισμός και χαμηλή ανάπτυξη), με το ΔΝΤ, στη νέα εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, να προβλέπει ότι η Βρετανία θα έχει μακράν τη χειρότερη επίδοση στο μέτωπο του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών του G7, μαζί με «σημαντική» εξασθένιση της οικονομίας της. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομία κατά 1% για το 2022 και το 2023, εκτιμώντας ανάπτυξη 3,7% και 1,2% αντίστοιχα.

Προχτές το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, συζητώντας για τα περιθώρια εξαγωγής του ιρακινού κουρδικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Νέος πακτωλός δισ. για τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες ότι θα δώσει 6 δισ. δολάρια για να διασφαλίσει πως οι πυρηνικές μονάδες παραγωγής Ενέργειας που έχουν χρέη δεν θα κλείσουν.

«Οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας συνεισφέρουν πάνω από το μισό των αναγκών μας σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να κρατήσει τα εργοστάσια αυτά ενεργά», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, ισχυριζόμενη κατά τ' άλλα ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για την επίτευξη των νέων στόχων περί «καθαρής Ενέργειας» μέχρι το 2035.

Από την άλλη, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός «JP Morgan», παρουσιάζοντας χτες την πρώτη γενική έκθεσή του για την Ενέργεια, πρότεινε διεθνείς σταδιακές επενδύσεις ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030, προκειμένου να ενισχυθούν όλοι οι τύποι παραγωγής Ενέργειας και υποδομών από Ανανεώσιμες Πηγές. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το 2030 η αύξηση της ζήτησης Ενέργειας θα υπερβεί κατά 20% την αύξηση της προσφοράς, με βάση τις τάσεις που καταγράφονται σήμερα. Επεσήμανε ακόμα ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, των ΑΠΕ και των πυρηνικών.

«Στροφή» στον λιγνίτη στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, στα Δυτικά Βαλκάνια καταγράφεται «στροφή» στον λιγνίτη.

Ηδη από τον Γενάρη, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Βόρεια Μακεδονία είχε αναβάλει την εγκατάλειψη του λιγνίτη για το 2030 (αντί του 2027). Προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει και άλλα δύο ορυχεία λιγνίτη, λόγω εύλογου αυξημένου ενδιαφέροντος.

Η Σερβία ανακοίνωσε κι αυτή ότι προβαίνει σε αύξηση της παραγωγής άνθρακα, λόγω μείωσης της στάθμης των υδάτων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ το Κόσοβο, που έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στον κόσμο, προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, μεταξύ τους και Γερμανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ