ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, για ΣΣΕ με αυξήσεις, για απεμπλοκή από τον πόλεμο

Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα μπροστά στον απεργιακό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με στόχο να αποτελέσει η μέρα αυτή σταθμό κλιμάκωσης της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην ακρίβεια και στα κυβερνητικά μέτρα - κοροϊδία, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στον αντίποδα των ψίχουλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, για ΣΣΕ και μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Αλλά και ενάντια στις τραγικές επιπτώσεις από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διεκδικώντας την άμεση απεμπλοκή.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 1η Μάη, μέρα των δεκάδων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η συγκεκριμένη απόφαση καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους που δουλεύουν τη συγκεκριμένη μέρα ώστε να απεργήσουν.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

Ελπίδα η πάλη των λαών!

«Ελπίδα η πάλη των λαών»: Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ΠΑΜΕ στα εργατικά συνδικάτα μπροστά στις συγκεντρώσεις, καλώντας σε ένταση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

«Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα, στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, στη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι "ελπίδα είναι η πάλη των λαών"», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Απευθυνόμενο σε κάθε εργαζόμενο, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που σου λένε "κάνε υπομονή" μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου για "εθνικούς στόχους", όπως έγινε με τα μνημόνια. Μην ακούς τα παρακαλετά των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για "κοινωνικούς διαλόγους". Ολα έχουν τον ίδιο παρονομαστή: Να "ξεπλυθεί" η πολιτική που θέλει τον εργάτη να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανεργία, απληρωσιά, φοροληστεία και ακρίβεια μας περιμένουν και την επόμενη μέρα».

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών. Για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Νέα 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την Πρωτομαγιά

Σε νέα 24ωρη απεργία την Κυριακή 1η Μάη «κατεβαίνουν» οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δεμένα θα μείνουν και τα καράβια όλων των κατηγοριών στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, με ομόφωνη απόφαση της ΠΝΟ. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν τη συμμετοχή στην απεργία και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συμμετέχουν οι αυτοαπασχολούμενοι

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετέχει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), απαιτώντας μέτρα προστασίας των επαγγελματιών από την επέλαση της ακρίβειας, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλο τον λαό. Στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχει επίσης καλέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Στους δρόμους και οι φοιτητές

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η οποία καλεί στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στο κάλεσμά του το ΜΑΣ ξεχωρίζει την πάλη ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση, ο οποίος εμπλουτίζει το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε επιχείρηση, «ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε δεκάδες Τμήματα και να αυξήσει τις κατηγοριοποιήσεις ιδρύοντας 3ετή "ΤΕΙ"». Επίσης, ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων, όπου οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί, όπως στο ΔΙΠΑΕ, στα ξενόγλωσσα, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους με μεγάλο συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας στις 5 Μάη.

«Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με προσλήψεις καθηγητών, με πτυχία που θα έχουν αντίκρισμα!», σημειώνει το ΜΑΣ και προσθέτει: «Ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Γι' αυτό εντείνουν την καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους, έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών.

Οι φοιτητές οργανώνουμε τον δικό μας αγώνα στο πλάι των εργαζομένων! Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες!».

Δεκάδες οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1η Μάη, έχουν οριστεί ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Καβάλα, 11.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι, Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10 π.μ., παραλία (Στρογγυλό)

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος θα είναι στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, της Δυτικής Αθήνας, της Βορειοδυτικής Αθήνας και των βόρειων προαστίων.

Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των νότιων προαστίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ