ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πλήρης κάλυψη της υπεράντλησης νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Αποκαλυπτική για την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού η απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Πλήρη κάλυψη στις βιομηχανίες εμφιάλωσης για την υπεράντληση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απάντησή της στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που είχε αναδείξει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για τη λειψυδρία και τη σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου V. Sinkevicius στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναφέρεται προκλητικά ότι «το υπόγειο υδατικό σύστημα Μιτσικελίου - Βελλά βρίσκεται σε καλή ποσοτική κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία υπεράντλησης». Αποσιωπά, όμως, ότι σύμφωνα με το Συμπληρωματικό Μέτρο Μ05Σ0803 της ισχύουσας 1ης Αναθεώρησης ΣΔΛΑΠ ΥΔ Ηπείρου (ΦΕΚ 4664/Β/2017) απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στο υποσύστημα Μιτσικελίου (EL0500181) του συστήματος Μιτσικελίου - Βελλά (EL0500180), με σκοπό την προστασία της υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και του εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας.

Η Επιτροπή, στηρίζοντας την κερδοφορία των βιομηχανιών εμφιάλωσης, κάνει πως δεν βλέπει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υπεράντληση των βιομηχανιών αυτών από το υποσύστημα Μιτσικελίου (EL0500181) στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την αδιάλειπτη υδροδότηση της περιοχής.

Επιπρόσθετα, με την απάντησή της για την εφαρμογή από τα κράτη - μέλη της Οδηγίας της ΕΕ για το νερό, που ουσιαστικά εμπορευματοποιεί περαιτέρω το νερό και αυξάνει το κόστος του για τον λαό, στηρίζει τις απαιτήσεις των βιομηχανιών εμφιάλωσης και αποδέχεται την αυθαίρετη κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος, που έγινε για να αποδειχθεί ότι δήθεν υπάρχει πλεόνασμα υδατικού αποθέματος.

Η εμπορευματοποίηση του νερού, που έχουν στηρίξει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, αποτελεί κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ. Είναι ο λόγος που οι βιομηχανίες συνεχίζουν ανενόχλητες να απαιτούν και νέες γεωτρήσεις στο εν λόγω λεκανοπέδιο και με δεδομένο ότι οι απολήψεις από αυτό το υδατικό σύστημα επηρεάζουν τη Λίμνη των Ιωαννίνων, που εδώ και χρόνια παρατηρείται εκτεταμένη ρύπανση, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι καταστροφικές.

Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής χρειάζεται να βγάλουν συμπέρασμα και να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο από την καταλήστευση των υδάτινων πόρων, θυσιάζοντας έτσι τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, που υποτίθεται υπερασπίζονται. Γι' αυτό είναι ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις και να διεκδικήσουν φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα».


Βρέθηκε η 15χρονη κοπέλα από το Περιστέρι

Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με την Αστυνομία, 15χρονη που είχε εξαφανιστεί από το σπίτι της στο Περιστέρι την Τρίτη 19 Απρίλη.

Οπως ανακοινώθηκε, η ανήλικη βρέθηκε στην περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα μαζί με μια 17χρονη φίλη της και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου για να εξεταστεί από εξειδικευμένο προσωπικό. Διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες που έφυγε από το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που ενημερώθηκε στις 20 Απρίλη για την εξαφάνιση της κοπέλας προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas, για την πιθανότητα η 15χρονη «να είναι εγκλωβισμένη σε μια επικίνδυνη κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να διαφύγει». Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων της φαίνεται ότι συνέβαλε στον εντοπισμό της.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Παγκρατίου.

Ρένα

***

ΦΩΤΟ

Ο Γιώργος Χουχούλης και η Θεοδώρα Θεοδόση προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη του ΜΠΑΜΠΗ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ (φωτ.) και της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΖΗΚΑ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΞΟΥΡΗΣ ήταν κάτοικος Καμινίων. Είχε ένα παλιό αυτοκίνητο, μία «σακαράκα» με την οποία έκανε όλες τις δουλειές που του έλεγε το Κόμμα του, το ΚΚΕ, ήρεμος και καταδεκτικός σε όλα και μπροστάρης στους αγώνες των συνταξιούχων, δεν έλειπε από καμία κινητοποίηση. Στη μνήμη του αλλά και στη μνήμη ενός άλλου συντρόφου, του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ (φωτ.), που ήταν κάτοικος Αμφιάλης και που όταν ήταν ανάγκη να συναντήσει κάποιον άλλον ετοίμαζε το καλύτερο χαμόγελο. Ηταν το γελαστό παιδί. Ομως όταν «έφυγε» από τη ζωή, τον κέρδισε η γενέτειρά του, η Λάρισα. Εκεί ήθελε να τον σκεπάσουν με το χώμα που αγαπούσε. Στη μνήμη τους προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ταμπουρίων.

Γιώργος Βαγγελάκος


ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πάρτε πίσω τις εκδικητικές απολύσεις»

Κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ σε κατάστημα στο κέντρο της πόλης, ενάντια στο ρεσιτάλ τρομοκρατίας που εξαπολύει η εργοδοσία

Μαχητική κινητοποίηση στο κατάστημα «Bruncsin» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αίτημα να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης από τις 15 Απρίλη επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους. Τη συγκεκριμένη μέρα, «σε ώρα αιχμής για το κατάστημα, παρουσία πελατών, η εργοδότρια τραμπούκισε την σερβιτόρα της βάρδιας με φωνές και τραβήγματα από το χέρι ώστε να ελέγξει την ποδιά της, κατηγορώντας την ότι "έκλεψε" φιλοδώρημα αξίας 1 ευρώ (!), καθώς το κατάστημα έχει ως πολιτική να παρακρατεί μέρος των φιλοδωρημάτων».

Η εργαζόμενη, μέλος του ΣΕΤΕΠΕ, κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στο Συνδικάτο και το γνωστοποίησε στους συναδέλφους της, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν από την επόμενη κιόλας μέρα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η εργοδοσία από την πλευρά της αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί meeting, το οποίο ήταν απαίτηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι το ζήτημα θα λυθεί ατομικά. «Μάλιστα, αντί να φροντίσουν να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά αυτή, απείλησαν ότι έχουν το δικαίωμα (!) να ελέγχουν τις τσάντες τους με την αρχή και τη λήξη της βάρδιας και έδιωξαν από τη βάρδια εργαζόμενη, επίσης μέλος του Συνδικάτου, η οποία αντέδρασε στο εν λόγω σχόλιο και υπερασπίστηκε την συναδέλφισσά της», σημειώνει το Συνδικάτο.

Αποκορύφωμα ήταν οι αδικαιολόγητες απολύσεις αυτών των εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, με το ΣΕΤΕΠΕ να σημειώνει ότι «αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εχθρικό προς τους εργαζόμενους περιβάλλον, καθώς καλούνται να δουλεύουν μισασφαλισμένοι, χωρίς να πληρώνονται τις απαραίτητες προσαυξήσεις για υπερωρίες και αργίες, και να δουλεύουν άλλες μέρες και ώρες από αυτές που αναγράφει η σύμβασή τους».

Με τη μαχητική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι απαίτησαν την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και την άμεση διευθέτηση όλων τον υπόλοιπων ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Η εργοδοσία, κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση του Συνδικάτου, προχώρησε ήδη στη διευθέτηση μέρους των ζητημάτων που υπάρχουν, ενώ το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους με μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ