ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Διευρύνεται ο συντονισμός, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για να πάρει ανάσα ο λαός

Νέες αγωνιστικές δράσεις ενόψει και των απεργιακών συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς

Από τη διαμαρτυρία στη Ρόδο
Από τη διαμαρτυρία στη Ρόδο
Κινητοποιήσεις ενάντια στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, παρεμβάσεις για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, πρωτοβουλίες οργάνωσης ενάντια στο πρόβλημα της ακρίβειας και δράσεις αλληλεγγύης οργανώνουν εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούνται στις γειτονιές καθημερινά. Ενδεικτικά:

Οι Επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια που έχουν συγκροτήσει τα σωματεία και φορείς από Αγίους Αναργύρους - Καματερό, Ιλιον, Πετρούπολη καλούν σε σύσκεψη - συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (δημαρχείο Ιλίου).

Σε πικετοφορία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Θριασίου ενάντια στην ακρίβεια αύριο, Πέμπτη 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα (απέναντι από τα «Goody's»). Παράλληλα, οργανώνει συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, αλλά και συνάντηση με τους δημάρχους Δυτικής Αττικής, προκειμένου να καταθέσουν τα σωματεία και οι φορείς τα αιτήματά τους, ειδικά για το θέμα των δημοτικών τελών, με απαίτηση να συζητηθούν στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η Επιτροπή Αγώνα Καλλιθέας κατά της ακρίβειας θα πραγματοποιήσει αυτοκινητοπομπή και μαζική εξόρμηση αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, καλώντας και στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Στα Γιάννενα, δεκάδες σωματεία που συντονίζουν την πάλη τους με το Εργατικό Κέντρο οργανώνουν μεταξύ άλλων την Παρασκευή 6 Μάη, στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο για τα δημοτικά τέλη και στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ανατολής συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια.

Ρεύμα φτηνό για τον λαό!

Παρεμβάσεις σε τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ έγιναν την περασμένη βδομάδα σε πολλές περιοχές. «Ρήτρα αναπροσαρμογής στους μισθούς και όχι στους λογαριασμούς», απαίτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Ρόδο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο του νησιού, η Τοπική Διοικούσα Δωδεκανήσου της CTS (εργαζόμενοι ΟΤΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων.

Τα σωματεία άνοιξαν πανό και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους στους διερχόμενους, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον διευθυντή του καταστήματος, στον οποίο γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους. Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χίο με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Στη Χαλκίδα, σωματεία οργανώνουν, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ. Αντίστοιχη κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αμφισσα, επίσης σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας. Επίσης, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας προγραμματίζουν κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λαμία, αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ.

Τέλος, σε διαμαρτυρία στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. καλούν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Καβάλας.

Απάντηση στους εκβιασμούς για αποκοπές

Παρέμβαση έξω από τα γραφεία παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκύδρα πραγματοποίησαν, την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του νομού Πέλλας προκειμένου να μη γίνει διακοπή ρεύματος στην κατοικία συνταξιούχου γυναίκας που ζει μόνη της και αδυνατεί να πληρώσει.

Η γυναίκα ειδοποιήθηκε ότι θα της κοπεί το ρεύμα εάν δεν εξοφλήσει τον λογαριασμό άμεσα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων απαίτησαν από την εταιρεία να δώσει άμεσα λύση. Οπως καταγγέλλουν, «καθημερινά έρχονται καταγγελίες για απειλές και τρομοκρατία από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για ειδοποιήσεις διακοπής ρεύματος ακόμα και μέσα στην περίοδο των γιορτών, χωρίς καμία συζήτηση για διακανονισμό.

Χτες, μετά τη μαχητική παρέμβαση, η εταιρεία επικοινώνησε με την συνταξιούχο και συμφώνησε στην αποπληρωμή του λογαριασμού της σε δόσεις, με ευνοϊκότερους όρους από τους αρχικούς».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», «Ο Αγρός» και «Ενότητα» (Μπλόκο Γυψοχωρίου) απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία. Δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία διακοπή ηλεκτροδότησης, δεν θα αφήσουν κανέναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση, φαγητό στο τραπέζι.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κάλεσμα αγώνα στους νησιώτες για τα πανάκριβα εισιτήρια

Εξορμήσεις στα λιμάνια με το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων που υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς

Από την εξόρμηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Από την εξόρμηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Εξορμήσεις στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Λήμνου οργάνωσαν σωματεία και φορείς στα δυο νησιά, για να καταγγείλουν τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Φορείς του συνδικαλιστικού και του μαζικού λαϊκού κινήματος, μαζί με ναυτεργατικά σωματεία, έχουν πάρει την πρωτοβουλία και συντονίζουν τις δυνάμεις τους, αναπτύσσοντας πολύμορφη αγωνιστική δράση. «Δεν πάει άλλο, τα εισιτήρια και τα ναύλα συνεχώς τα αυξάνουν ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα επιδεινώνεται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, τα Εργατικά Κέντρα Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λέσβου, Σάμου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Λήμνο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη κλιμάκιο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας ότι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του λαού. Τόσο οι επιβάτες όσο και νησιώτες που βρίσκονταν στο λιμάνι, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς η κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα στήριξης για το εισόδημά τους, δίνει τη χαριστική βολή, για να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Στη Λήμνο
Στη Λήμνο
Το Εργατικό Κέντρο ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να συγκεντρωθούν υπογραφές στο κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στις δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα.

Στη Λήμνο, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων πραγματοποίησαν εξορμήσεις στο λιμάνι της Μύρινας την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις ώρες κατάπλου του πλοίου «AQUA BLUE». Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, το υπέργηρο πλοίο (47 χρόνων) που εκτελεί το δρομολόγιο στη γραμμή Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα, έχει υποστεί και στο παρελθόν αλλεπάλληλες μηχανικές βλάβες και συχνά η πλοιοκτήτρια εταιρεία ματαιώνει ή αλλάζει τα δρομολόγια, σε καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο.

Τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, την απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 1η Μάη στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Πέμπτης δυνάμεις των ναυτεργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους στους ταξιδιώτες του Πάσχα, στους επαγγελματίες οδηγούς, καθώς και στα πληρώματα των πλοίων.

Στο κοινό διεκδικητικό τους πλαίσιο οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς απαιτούν: Να μειωθούν όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, αλλά και μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους κ.ά. Επίσης, να εξασφαλιστεί η συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων. Ακόμα, να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών, με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με κατοχυρωμένες Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική οργάνωση.

Νεκρός εργαζόμενος στο Ηράκλειο Κρήτης

Παραλίγο ηλεκτροπληξία και για νοσηλευτή στη Λάρισα

Ενας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του χτες, δουλεύοντας στη συντήρηση ξενοδοχείου στη Σταλίδα της Κρήτης. Ο 46χρονος εργαζόμενος Γ. Ζ. έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε θανάσιμα. Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

«Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική. Από τη μία δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχτούμε και εν μέσω πανδημίας και από την άλλη η εντατικοποίηση έχει βαρέσει "κόκκινο", ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες που λόγω χρονοδιαγραμμάτων ολοένα η κατάσταση που διαμορφώνεται χειροτερεύει», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τη ζωή τους, διεκδικώντας οργανωμένα όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Στο μεταξύ, νοσηλευτής του Τμήματος Αποστείρωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κινδύνευσε με ηλεκτροπληξία, όταν σημειώθηκε διαρροή ρεύματος σε παλιό θερμοκολλητικό μηχάνημα.

Ο εργαζόμενος νοσηλεύτηκε προληπτικά στην Καρδιολογική κλινική. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας καταγγέλλει ότι «ο εξοπλισμός της αποστείρωσης είναι πεπαλαιωμένος και έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια "ζωής" του» και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου «να δεσμευθεί για την άμεση αντικατάσταση του εξοπλισμού, με σύγχρονα και ασφαλή μηχανήματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεκδικούν σύγχρονες, φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Σε κοινή δράση για σύγχρονες, ασφαλείς, επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες μεταφορών, αναδεικνύοντας τις συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης στο συγκοινωνιακό έργο, καλούν η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ, εργατικά σωματεία και σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή στον λαό της Θεσσαλονίκης, οργανώνοντας τις επόμενες μέρες μαζικές εξορμήσεις σε τερματικούς σταθμούς και κεντρικά σημεία της πόλης. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, που πέρα από τα εργασιακά τους δικαιώματα, παλεύουν και για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις δυνατότητες της εποχής και τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Για την πρωτοβουλία αυτή, οργανώνουν συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ