ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Την Κυριακή απεργούμε μαζικά, πλημμυρίζουμε δρόμους και πλατείες!

Ενάντια στην ακρίβεια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ανακούφισης για τον λαό! Για να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σταθμό στην πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ακρίβεια και στα κυβερνητικά μέτρα - κοροϊδία, στην προσπάθεια να δυναμώσει το μέτωπο της διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές επιπτώσεις του στον λαό, αποτελούν οι φετινές εκδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Την Κυριακή 1η Μάη έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η συγκεκριμένη απόφαση καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους που δουλεύουν τη συγκεκριμένη μέρα ώστε να απεργήσουν. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Κυριακή και τα καράβια όλων των κατηγοριών. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν τη συμμετοχή στην απεργία και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα όλης της χώρας, στους εργαζόμενους και όλο τον λαό, να κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς και να διεκδικήσουν:

Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό. Για αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Για κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Καθημερινή πλούσια δράση

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά Σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, αλλά και για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Το απεργιακό κάλεσμα μετέφεραν σωματεία της Αττικής με εξόρμηση το απόγευμα της Δευτέρας στα διόδια Ελευσίνας, σε οδηγούς και επιβάτες που επέστρεφαν στην Αθήνα μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα. Ανάλογες εξορμήσεις είχαν γίνει την περασμένη Πέμπτη στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλούν σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).
  • Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 28 Απρίλη, στις 12 μ., θα γίνει παρέμβαση στη ΔΕΗ της Τσιμισκή (ΧΑΝΘ). Συνεχίζονται επίσης οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, αλλά και οι Γενικές Συνελεύσεις, όπως του ΣΕΤΗΠ σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.
  • Σε συσκέψεις με τους εργαζόμενους στα αμαξοστάσια στην Πέτρου Ράλλη, την Πέμπτη 28 Απρίλη, και στον Πειραιά, την Παρασκευή 29 Απρίλη, προχωρά η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.
  • Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει εκδήλωση για την ιστορία της Πρωτομαγιάς, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απρίλη στα γραφεία του και με προβολή ταινίας.
  • Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», για το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο των γραφείων του.
  • Τη Δευτέρα 2 Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, στις 7.30 μ.μ., αφιερωμένη στους μετανάστες εργάτες γης, από τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.
Συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα συμμετέχει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), απαιτώντας μέτρα προστασίας των επαγγελματιών από την επέλαση της ακρίβειας, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλο τον λαό. Στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχει επίσης καλέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η οποία καλεί στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στο κάλεσμά του, το ΜΑΣ ξεχωρίζει την πάλη ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση, τα σχέδια συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων κ.ά.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1η Μάη από εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα, είναι οι εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., τρίγωνη πλατεία

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ιθάκη, 11 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Βαθύ)

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Καβάλα, 11.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική Πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., παραλία (Στρογγυλό)

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις για το Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί για τις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς από Αθήνα, Δυτική Αθήνα, Βορειοδυτική Αθήνα και Βόρεια προάστια.
  • Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.
  • Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία, Σωματεία ΟΤΑ, Περιφέρειας, Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς Ανατολικής Αθήνας και Νότιων προαστίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ