ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
«Μύρισε» θάνατος ξανά στο λιμάνι... «Ως εδώ!» η απάντηση των εργαζομένων

Ενας 34χρονος παραλίγο να σκοτωθεί, πέφτοντας από μεγάλο ύψος στη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου | Στάση εργασίας επιτόπου και απεργία στις 1 και 2 Μάη αποφάσισαν με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι

RIZOSPASTIS

Εναν ακόμα σακατεμένο συνάδελφό τους μετρούν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που ακόμα θρηνούν τον νεκρό τους Δημήτρη Δαγκλή, που πέρυσι στις 25 Οκτώβρη τον έκοψε στη μέση ακατάλληλη γερανογέφυρα.

Τώρα πρόκειται για τον 34χρονο Τάκη Πέτα, πατέρα ενός τρίχρονου παιδιού, ο οποίος παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης έκανε βουτιά από 12 μέτρα ύψος εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας. Γλίτωσε τη ζωή του την τελευταία στιγμή, ωστόσο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με τσακισμένη σπονδυλική στήλη, μέση, χέρια και πόδια, σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» ξεσήκωσε όλους τους λιμενεργάτες στο πόδι. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ και με τις φράσεις «δεν μπορούμε άλλο να παίζουμε τη ζωή μας κορόνα γράμματα για τα κέρδη τους», «πρέπει το λιμάνι να σταματήσει να είναι παγίδα θανάτου για τη ζωή μας», απάντησαν επιτόπου με στάση εργασίας που θα διαρκούσε έως τα μεσάνυχτα.

Ενώ με μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε στις 11 το πρωί, αποφάσισαν η απεργία της 1ης Μάη που ήδη είχαν προγραμματίσει, να συνεχιστεί και τη Δευτέρα 2 Μάη. Στις 7 το απόγευμα αναμενόταν και νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εκτιμήσουν τις εξελίξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή και ανάλογα να αποφασίσουν την ενίσχυση του αγωνιστικού τους σχεδιασμού.

RIZOSPASTIS

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η COSCO και οι «συνεργαζόμενες εταιρείες», δηλαδή εφοπλιστές, μεγάλες ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και της αστικής δικαιοσύνης, δεν δίστασαν ξανά να ζητήσουν και τα ρέστα από τα θύματά τους, επιχειρώντας την ποινικοποίηση του απεργιακού τους αγώνα. Εστησαν μία ακόμα δίκη παρωδία με συνοπτικές διαδικασίες και προειλημμένη απόφαση.

Μάλιστα, αυτήν τη φορά ξεπέρασαν κάθε πρόσχημα. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η στάση εργασίας, εκδικάστηκε στις 3 το μεσημέρι. Ομως μέχρι και τις 2.30, δηλαδή μισή ώρα πριν, η διοίκηση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που ήταν και ο «κατηγορούμενος», δεν γνώριζε επίσημα τίποτα. Δεν είχε κοινοποιηθεί κανένα σχετικό έγγραφο για κλήση σε δίκη. Οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν για τη δίκη τυχαία!

Τα μέτρα προστασίας θέλουν χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα

Την Πέμπτη, στις 4 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια εργασιών φορτοεκφόρτωσης στο κοντεϊνεράδικο πλοίο «CSCL PACIFIC OCEAN» με σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανήκει στον όμιλο της COSCO, «άνοιξε» το προστατευτικό κιγκλίδωμα (ρέλι) του πλοίου από το οποίο κρεμόταν ο 34χρονος εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό και να πέσει πάνω στο καπάκι του αμπαριού του πλοίου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, ο λιμενεργάτης είχε πάρει, όσον αφορά τον ίδιο, όλα τα προστατευτικά μέτρα που προβλέπονται. Είχε δεθεί με τη ζώνη ασφαλείας, φορούσε το κράνος του κ.λπ. Ομως τα ρέλια του πλοίου της COSCO, από τα οποία είχε κρεμαστεί, ήταν σάπια με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» έρχεται με τη σειρά του να αναδείξει πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της COSCO για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αιτήματα τα οποία, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προστασία της ζωής τους στους χώρους δουλειάς, για να γυρίζουν στις οικογένειές τους, στις μανάδες και τα παιδιά τους όρθιοι και όχι σακατεμένοι ή στο φέρετρο.

Ο λιμενεργάτης, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ, θα ήταν σώος και αβλαβής αν «είχε προηγηθεί ο προληπτικός έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία, πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες για δουλειά σε αυτά», διαδικασία που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του σωματείου και των λιμενεργατών, το οποίο είχαν αναδείξει με την 7ήμερη μεγαλειώδη απεργία τους και είχαν αποσπάσει δέσμευση από την εταιρεία ότι θα ικανοποιούσε.

Ωστόσο, αυτή έμεινε στα χαρτιά, γιατί τα μέτρα προστασίας απαιτούν χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα για την COSCO και τις άλλες μεγάλες εταιρείες, τους γνωστούς δηλαδή στρατηγικούς επενδυτές, που λυμαίνονται το λιμάνι του Πειραιά.

Αν και καταγράφουν διαρκώς κέρδη χωρίς προηγούμενο (κοντά 2,5 δισ. ευρώ κέρδη τσέπωσε ο όμιλος το 2021 με τη διαχείριση των λιμανιών) από την εκμετάλλευση, το αίμα και τα σακατεμένα κορμιά εργατών, πατώντας στους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν για λογαριασμό τους διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να λάβουν ακόμα και τα στοιχειώδη, για να σταματήσει να κρέμεται η ζωή των εργαζομένων από μία κλωστή.

Ενώ από πάνω αυτοί οι «εμβληματικοί επενδυτές» προκλητικά αξιώνουν από τα θύματά τους να σκύψουν για να πιάσουν το φιλοδώρημα της ντροπής των 3 ευρώ τη μέρα, που τους πετούν ως ...«αύξηση» για την υπογραφή της ΣΣΕ.

«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί το λιμάνι»

Η είδηση για τον σοβαρό τραυματισμό του Τάκη Πέτα ήχησε συναγερμό και ξεσήκωσε στο πόδι ολόκληρο το ΣΕΜΠΟ. Γερανογέφυρες σταμάτησαν, νταλίκες και φορτηγά ακινητοποιήθηκαν. Με την οργή να ξεχειλίζει, οι εργαζόμενοι της βραδινής βάρδιας στην οποία δούλευε και ο Τάκης συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ. Εκεί μετά από λίγο κατέφτασαν και οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας, χωρίς κανένας να πάει για δουλειά. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ αποφάσισαν επιτόπου στάση εργασίας και μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οταν έφτασαν στο υπουργείο, δεν κατάφεραν ούτε οι σιδερόφραχτες πύλες ούτε οι δυνάμεις του Λιμενικού να ανακόψουν την αποφασιστικότητά τους. Εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του ΥΝΑ και απαίτησαν εδώ και τώρα συνάντηση με τον υπουργό, αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει παράλληλα με τους επιχειρηματικούς ομίλους και η κυβέρνηση, αφού με την αντεργατική της πολιτική φουσκώνει τα πανιά της επιθετικότητάς τους, που φτάνει να απειλεί ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργατών. Απαίτησαν από τον υπουργό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους χωρίς να πάρουν σαφή απάντηση.

«Στην απεργία στις 7 Φλεβάρη η κυβέρνηση είχε κατεβάσει όλους τους λιμενικούς και τις δυνάμεις καταστολής για να κάνουν τους τροχονόμους και να ανοίγουν δρόμο για να δουλέψει η COSCO, να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν, να καταστείλουν τον αγώνα μας τρομοκρατώντας τους συναδέλφους. Ομως ούτε που είδαν τις καταγγελίες και τα στοιχεία μας για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο λιμάνι», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση.

«Το λιμάνι είναι καζάνι που βράζει, έτοιμο πια να εκραγεί. Τέρμα με αυτό το χάλι εδώ μέσα. Τέρμα τα παιχνίδια σε βάρος μας. Δεκατρία χρόνια τώρα δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη σωματική μας ακεραιότητα, να δουλεύουμε ανθρώπινα και να πληρωνόμαστε. Ο Τάκης έπεσε από 12 μέτρα ύψος και δεν έπαιρνε βαρέα. Δούλευε βράδυ και δεν πληρωνόταν. Εχει σκλήρυνση κατά πλάκας και ενώ είχε ζητήσει να δουλεύει μόνο πρωινή βάρδια για να μην επιβαρύνεται η υγεία του, τον έβαζαν να δουλεύει όλες τις βάρδιες, γιατί είναι μέλος του σωματείου και τον έχουν στοχοποιήσει», σημείωσε.

Προειδοποίησε ότι στις 6 του Μάη, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της ΣΣΕ, αν οι γραπτές απαντήσεις των επιχειρηματικών ομίλων δεν ικανοποιούν τα πέρα για πέρα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τότε το λιμάνι θα κλείσει.«Εχουμε μπει στην τελευταία φάση για την υπογραφή της ΣΣΕ. Το επόμενο 10ήμερο θα κριθούν πολλά. Αυτό το αίσχος εδώ μέσα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», ανέφερε, με τα λόγια του να πνίγονται από τα χειροκροτήματα των εργαζομένων.

«Κινδυνεύει η ζωή μας ανά πάσα στιγμή!»

«Συνέχεια μας ανεβάζουν σε σαπιοκάραβα. Σε αυτό που ανέβηκα εγώ ήταν χειρότερο από αυτό που τσακίστηκε ο Τάκης. Χτες (σ.σ. Τετάρτη) φίλος συνάδελφος που οδηγούσε νταλίκα, έπεσε πάνω στο όχημα κοντέινερ από το πουθενά. Ούτε που κατάλαβε πώς γλίτωσε. Επαθε μόνο τράβηγμα στο σβέρκο από το τράνταγμα. Και αυτό σε λιγότερο από 24ωρο. Δηλαδή για να κερδίζει η COSCO και το σινάφι της, εμείς θα πρέπει ή να πεθάνουμε ή να μείνουμε ανάπηροι», ανέφερε ο 32χρονος Δημήτρης, 4 χρόνια στο ΣΕΜΠΟ.

«Νιώθεις στην ψυχή και στο πετσί σου την πίεση, το "γρήγορα", τον κίνδυνο. Φεύγουμε από το σπίτι για δουλειά και φιλάμε τα παιδιά μας, γιατί δεν ξέρουμε αν θα τα ξαναδούμε. Ανεβαίνουμε στη γερανογέφυρα και κάνουμε το σταυρό μας. Θέλουμε τον μισθό μας, τα ένσημά μας, τη Συλλογική μας Σύμβαση, να δουλεύουμε σαν άνθρωποι και σου λέει θα φύγεις. Πόσο να αντέξουμε σε τέτοιες συνθήκες; Τέρμα, δεν πάει άλλο. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε», συμπλήρωσε ο 35χρονος Κώστας, 6 χρόνια στο λιμάνι.

Στη συνέλευση χαιρέτισε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους μεγάλους αγώνες που έχουν δώσει οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τη λήψη μέτρων προστασίας στα επισκευαζόμενα πλοία, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κάλεσε τους λιμενεργάτες στην εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 29 Απρίλη, στη Ζώνη μεταξύ 10 και 12 το μεσημέρι, αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά μπροστά στο μνημείο του νεκρού μεταλλεργάτη.

Στο πλευρό των λιμενεργατών βρέθηκαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, από νωρίς το πρωί, δίπλα στους λιμενεργάτες και μέσα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρέθηκαν στελέχη του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργάτης θυσία για τα κέρδη!

Το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ και σωματεία εργαζομένων. Παράλληλα καλούν σε αλληλεγγύη στο σωματείο και στους εργαζόμενους της COSCO. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι ζωές των εργατών μετράνε!

(...) Ενα νέο εργοδοτικό έγκλημα που θα είχε αποφευχθεί αν η πολυεθνική εφάρμοζε τα μέτρα ελέγχου των συνθηκών και προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Ομως, απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO αλλά και γενικότερα, οι κυβερνήσεις απάντησαν με μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε δεξί χέρι της εργοδοσίας, με κατάργηση των όποιων μέτρων αποτελούσαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών στους χώρους δουλειάς, με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με εντατικοποίηση που σπάει κόκαλα.

Οι εργαζόμενοι της COSCO, που αγωνίζονται για την προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας, αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, με τις κυβερνήσεις να στέλνουν ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, να κηρύσσουν τις απεργίες τους παράνομες, να βάζουν πλάτη στην πολυεθνική, να επιτρέπουν να μακελεύονται εργάτες για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη των αφεντικών.

Ομως, οι ζωές των εργατών μετράνε! Οι ζωές μας δεν είναι στατιστικά και κενά νούμερα στα λογιστήριά τους. Εχουμε οικογένειες, ζωές, όνειρα και ελπίδες. Οι καιροί αλλάζουν και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε θυσία για τα κέρδη τους. Αμεσα να εφαρμοστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την προστασία της ζωής και της υγείας τους. Να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα!

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της COSCO, στον δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους για ΣΣΕ με εφαρμογή μέτρων Υγείας και Ασφάλειας για να γυρνάνε οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους σώοι. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να σταθούν αλληλέγγυα στο σωματείο της COSCO και στους εργαζόμενους. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πίσω από τις ελλείψεις μέτρων προστασίας βρίσκονται τα κέρδη των ομίλων

Σε ανακοίνωσή του για το νέο «ατύχημα» στην COSCO, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η σημερινή (σ.σ. Πέμπτη 28/4) Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία σημαδεύτηκε από ένα νέο εργατικό "ατύχημα" στο λιμάνι της COSCO, στον Πειραιά, με έναν λιμενεργάτη πολύ σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο. Αυτό το νέο εργατικό "ατύχημα" έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες.

Στην ίδια κατεύθυνση, όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε "ανεξάρτητη αρχή", ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του.

Το ΚΚΕ απαιτεί να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο εργατικό "ατύχημα" και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών, που απαιτούν εδώ και χρόνια το αυτονόητο, να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς και Συλλογική Σύμβαση.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ώστε να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και να ενισχυθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές η Επιθεώρηση Εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ