ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας σε άμιλλα για τη στρατολογία και την οικοδόμηση

Η Επιτροπή Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στην Απόφαση του ΠΓ και της Γραμματείας της ΚΕ, καλεί όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να δώσουν τις επόμενες μέρες και βδομάδες τον καλύτερό τους εαυτό για να πιαστούν οι υψηλοί στόχοι στρατολογίας και οικοδόμησης που έχουν θέσει τα καθοδηγητικά όργανα και οι ΚΟΒ, ενώ καλεί σε άμιλλα την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Εναν χρόνο μετά το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και οπλισμένοι από τα συμπεράσματα της δράσης των Οργανώσεών μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο διακριτό τον ρόλο του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής - λαϊκής πρωτοπορίας, ως του φορέα νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής.

Είμαστε περήφανοι για τη στάση που κρατάει το Κόμμα μας απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Είμαστε περήφανοι που το Κόμμα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας του λαού και του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη σημαντικών εργατικών - λαϊκών αγώνων, εστιών αντίστασης και διεκδίκησης σε πολλούς κλάδους, επιχειρήσεις και χώρους δουλειάς, στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κρατική καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι ίδιες οι εξελίξεις προσθέτουν νέες αποδείξεις για τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, την αναγκαιότητα της επαναστατικής του ανατροπής, της διεξόδου του σοσιαλισμού ως της μοναδικής φιλολαϊκής απάντησης στα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τον 21ο αιώνα και απαιτούν τη λύση τους.

Η δράση του Κόμματός μας τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της κομμουνιστικής πρωτοπορίας στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την ανάγκη να δυναμώσουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε κρίσιμους χώρους και κλάδους. Να ισχυροποιηθεί ολόπλευρα το ΚΚΕ σε νέες παραγωγικές ηλικίες, σε εργατικές - λαϊκές γειτονιές, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες των εργατικών- λαϊκών δυνάμεων.

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, μέρα της εργατικής τάξης, καλούμε όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική να δυναμώσουν αυτήν τη μάχη. Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, προς τιμήν αυτού του εορτασμού, να αποδώσουν "κόκκινα μεροκάματα" και οικονομική εισφορά για τη στήριξη και ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εχει αποδειχθεί ότι η κομμουνιστική άμιλλα ενισχύει την πρωτοβουλία, την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων για την κατάκτηση υψηλών στόχων, παρακινεί σε ευγενικό συναγωνισμό, στη συνεργασία, στη συντροφικότητα, διαπαιδαγωγεί, καθώς εκφράζει τον χαρακτήρα του Κόμματός μας και αποτελεί παλιά, δοκιμασμένη παράδοση του επαναστατικού κινήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε άμιλλα την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με την πεποίθηση ότι το Κόμμα μας θα βγει από αυτή με περισσότερες και πιο γερές Κομματικές Οργανώσεις.

Σε περίπτωση που οι σύντροφοί μας από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας κερδίσουν στην άμιλλα, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, αναλαμβάνουμε να φιλοξενήσουμε αντιπροσωπεία πρωτοπόρων συντρόφων και νέων κομματικών μελών στην Αθήνα».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την κατάπτυστη ανακοίνωση της ITUC

«It's bad for workers and bad for business»: Κακή για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει η ITUC την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Με αφορμή τη σχετική Παγκόσμια Μέτρα (28 Απρίλη) επισημαίνει το «κόστος» που συνεπάγονται για την οικονομία οι άδειες ασθενείας, τα επιδόματα αναπηρίας, η μείωση της παραγωγικότητας.

Την κατάπτυστη ανακοίνωση της ITUC σχολιάζει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ. «Τη μέρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας της ζωής και τιμούν τους συναδέλφους τους που χάθηκαν ή σακατεύτηκαν από το κυνήγι του κέρδους των πολυεθνικών, η ITUC αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον ρόλο της ως μηχανισμού των εργοδοτών», σημειώνει.

Στο δελτίο της ITUC «απουσιάζουν κακές λέξεις όπως "καπιταλισμός" ή "εκμετάλλευση"», ενώ η ίδια η γενική γραμματέας της, Sharan Burrow, δηλώνει: «"It's bad for workers and bad for business", δηλαδή "κακό για τους εργάτες, κακό και για τις μπίζνες"», την ίδια ώρα που «τα κέρδη των εργοδοτών είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργατών και στην κατάργηση των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

«Οι εργάτες δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά! Ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργατών είναι δεμένος με τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στα κέρδη και τις μπίζνες των αφεντικών. Με την απομόνωση των οργάνων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, την απομόνωση των μηχανισμών της όπως η ITUC», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απάντηση στην καταστολή δίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι

Ζωή στο αστυνομοκρατούμενο campus του ΑΠΘ, με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος παρά τις διακοπές του Πάσχα, στέλνοντας έτσι μήνυμα ενάντια στην ένταση της καταστολής.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ όπως και ο ΣΟΦΕΘ πραγματοποίησαν την Πέμπτη τουρνουά σκακιού και ποδοσφαίρου 5x5 στην πλατεία Χημείου, λίγα μέτρα μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, την οποία «φυλούν» διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της Ασφάλειας με πρόσχημα τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού και την «προστασία» του εργολαβικού συνεργείου.

Καθώς το σκηνικό έντασης και αστυνομοκρατίας συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, οι φοιτητές δίνουν τη δική τους απάντηση, ενώ την Παρασκευή 29/4 θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι πορεία από το Πολυτεχνείο έως τη ΣΘΕ, όπου οργανώνουν συναυλία.

Το πρωί της Πέμπτης, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν ξανά κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το campus. Αντιπροσωπεία μελών των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαρ. Φείδα, στον οποίο μετέφερε το πνεύμα των συλλογικών αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων που καταδικάζουν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, και τόνισε πως αυτή χρησιμοποιείται προσχηματικά με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εκθεση εικαστικών έργων στην Αρτα

Εκθεση εικαστικών έργων του βιβλίου «Farindola, To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», από την Παρασκευή 29 Απρίλη έως την Κυριακή 15 Μάη (καθημερινά, στα δημοτικά διατηρητέα κτίρια της οδού Σκουφά στην πλατεία Αγ. Δημητρίου 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Η εκδήλωση αφιερώνεται στους 262 ανθρακωρύχους που θάφτηκαν στο ανθρακωρυχείο Bois De Cazier, στη Marcinelle του Βελγίου στις 8/8/1956, και «στα νέα παιδιά της Αρτας που σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα για τον Χρήστο Ζορμπά», ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από εργατικό δυστύχημα στη γαλακτοβιομηχανία «Ηπειρος» στις 6/6/2020 και για την υπόθεση εκκρεμεί δίκη την Τρίτη 31 Μάη.

Η έκθεση θα κλείσει με εκδήλωση - παρουσίαση του έργου στην πλατεία Σκουφά, το Σάββατο 14 Μάη στις 8.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σκαλκώτος, γλύπτης και καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος και συγγραφέας, και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Αναγνώστου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δικηγόρος Ευάγγελος Σακέλλιος.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Χωρίς κανέναν περιορισμό η είσοδος στη χώρα

Την αναστολή του covid pass από την 1η Μάη και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% σε εστίαση και διασκέδαση, όπως και την αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούται σε 1 rapid τεστ τη βδομάδα (από δύο που ήταν έως τώρα), με εξαίρεση τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα 2 rapid τεστ τη βδομάδα. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ είναι υποχρεωτικό 1 rapid τεστ (παραπέρα διευκρινίσεις θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας). Αν και παρατηρείται αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, υπό επιτήρηση είναι η ήπια αύξηση της πανδημίας στο νότιο ημισφαίριο.

Σχετικά με την ηπατίτιδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι «είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά, σπάνια έχουμε προβλήματα στα παιδιά, να μην έχουμε ανησυχία ιδιαίτερη», δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι «σε ετοιμότητα», με μόλις ...τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική, με το Π. Πεντέλης να συρρικνώνεται η λειτουργία του και σε πολλά νησιά να μην υπάρχει καν παιδίατρος.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πρωτομαγιά με απολύσεις συμβασιούχων

Η κυβέρνηση απολύει την Πρωτομαγιά τους εργαζόμενους που εργάζονται με 3μηνες συμβάσεις εφόσον επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας όσοι εμβολιάστηκαν ή νόσησαν. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της στις 27/4/22 ανακοινώνει ότι η παράταση των συμβάσεων που έληγαν στις 31/3/2022 και είχε δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2022 «διακόπτεται όταν ο υπό αναστολή υπάλληλος επιστρέψει στα καθήκοντά του (...) Ο ανώτατος αριθμός των συμβάσεων του προς αναπλήρωση προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού ανά φορέα που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Η κυβέρνηση απολύει σε μια παράλληλη απόπειρα ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ συμβασιούχων και εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, όταν οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με τα ελλιπή οργανογράμματα, όταν πάνω από 6.500 μόνιμοι γιατροί και τουλάχιστον 20.000 μόνιμοι νοσηλευτές λείπουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ στο ελάχιστο (σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες) και εξουθενωμένο προσωπικό οφείλονται χιλιάδες ρεπό, μέρες άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ