ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Κάθε βήμα στον αγώνα τους «πάτημα» για πιο αποφασιστική συνέχεια

Μετά τη νέα απεργία και παρά το όργιο τρομοκρατίας, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να συζητήσει το πλαίσιο αιτημάτων της ΕΝΕΔΕΠ

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση

RIZOSPASTIS

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση
Ορμητικά και ακόμα πιο αποφασισμένα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής έδιναν με πείσμα και ατσαλένια θέληση έναν ακόμα πολυήμερο απεργιακό αγώνα, συντρίβοντας το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής και έχοντας στο πλευρό τους ολόκληρη την εργατική τάξη.

Αυτήν τη μάχη συνεχίζουν γερά, για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας της ζωής τους στους χώρους δουλειάς.

Οπως οι ίδιοι λένε, το χρωστάνε στον Δημήτρη Δαγκλή, «τον Μητσάρα», που στις 25 Οκτώβρη διαμελίστηκε από ακατάλληλη και επικίνδυνη γερανογέφυρα. Το χρωστάνε στους εκατοντάδες σακατεμένους συναδέλφους τους, στους οποίους, από τις 28 Απρίλη τα ξημερώματα, ήρθε να προστεθεί και ο 34χρονος Τάκης Πέτας, όταν έκανε βουτιά 12 μέτρων και γλίτωσε τελευταία στιγμή τη ζωή του, ενώ νοσηλεύεται ακόμα με πολύ σοβαρά κατάγματα σε όλο του το σώμα.

Το χρωστάνε στους ίδιους και τις οικογένειές τους, που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς την αγωνία αν ο άνθρωπός τους, ο άντρας τους, το παιδί τους, θα γυρίσει όπως έφυγε από το σπίτι για το μεροκάματο, σώος και υγιής.

Τη δύναμη για να συνεχίσουν την αντλούν από τις μεγάλες παρακαταθήκες που καταγράφει μέχρι τώρα ο αγώνας τους, με έναν από τους κορυφαίους συγκλονιστικούς σταθμούς να είναι τα όσα έζησαν την περασμένη Κυριακή, όταν το λιμάνι μετατράπηκε σε τόπο συνάντησης των μαζικών Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων που έγιναν σε Πειραιά, Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο και άλλες περιοχές της Αττικής.


RIZOSPASTIS

Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της COSCO με το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ και τη στήριξη του ΠΑΜΕ.

Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που έσπευσαν στο πλευρό τους μετατρέποντας το εμπορικό λιμάνι σε τόπο γιορτής της 1ης Μάη, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους απεργούς (βλέπε αναλυτικά στις σελίδες 20 - 21).

Νέα Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Το απόγευμα της Κυριακής, αμέσως μετά το μεγάλο γλέντι, έγινε νέα Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την πορεία που καταγράφει μέχρι τώρα ο αγώνας τους.

Εκτίμησαν ότι ανάγκασαν COSCO, εφοπλιστές, διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες και κυβέρνηση να συζητούν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, που μέχρι τώρα απέρριπταν, πετώντας τους το ξεροκόμματο των 3 ευρώ τη μέρα ως ...«αύξηση».

Κατήγγειλαν για άλλη μια φορά ότι οι εταιρείες δεν συζητούν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, παρά τις δεσμεύσεις τους μετά τον 7ήμερο απεργιακό αγώνα που «έφερε» ο τραγικός θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή.

Ολα αυτά την ώρα που και αυτήν την περίοδο COSCO και «συνεργαζόμενες εταιρείες» βγάζουν κέρδη χωρίς προηγούμενο, τα οποία είναι βουτηγμένα στον δικό τους ιδρώτα, στον μόχθο και το αίμα.


Εκτίμησαν ακόμα ότι κουρέλιασαν το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης, των δυνάμεων καταστολής και των δικαστηρίων. Οτι το λιμάνι «μπορεί να ανοίγει και να κλείνει, ανάλογα με τις αποφάσεις των εργατών», όπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονταν στη χτεσινή συνάντηση που συγκάλεσε το υπουργείο Ναυτιλίας για να θέσουν ξεκάθαρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα στην COSCO και την κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματά τους, το πολύ έως τις 6 Μάη. Αν και πάλι οι προτάσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι, θα ξαναπάρουν πάλι ακόμα πιο δυνατά και αποφασιστικά την κατάλληλη απάντηση.

«Ενιωσαν τη δύναμή μας»

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση, τη δύναμη των εργατών και το πόσο αποφασισμένοι είναι να διεκδικήσουν το δίκιο τους, τα «ένιωσαν» πολύ έντονα με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα «ένιωσαν» όταν «κατάφεραν» να στείλουν μόλις 60 από του 2.100 εργαζόμενους για δουλειά, από τους οποίους οι μισοί ήταν τσιράκια της εργοδοσίας, παρά την τεράστια επιχείρηση (με ΜΑΤ, ΟΥΚ, ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ) να σπάσουν την απεργία. Αλλά και την Κυριακή 1η Μάη, όταν βρέθηκαν στο πλευρό των λιμενεργατών χιλιάδες εργαζόμενοι από σωματεία όλης της Αττικής.

Από την περιφρούρηση της απεργίας
Από την περιφρούρηση της απεργίας
«Είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δίνουμε, ο αγώνας αυτός αποτελεί φάρο και δείχνει τον δρόμο της διεκδίκησης για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπογράψουμε ικανοποιητική ΣΣΕ», τόνισε ο Μ. Μπεκρής, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι της COSCO, αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δέχονται από εργαζόμενους όλης της χώρας, τους δίνει δύναμη να συνεχίζουν και ότι και αυτοί θα δείξουν την αντίστοιχη αλληλεγγύη σε όποιον κλάδο, σε όποιο χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι το έχουν ανάγκη.

Τα λόγια του αυτά, με τα οποία έκλεισε η Γενική Συνέλευση, πνίγηκαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα, επιβεβαιώνοντας το κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και την πίστη στο δίκιο τους, που κυριαρχούν ανάμεσα στους εργαζόμενους της COSCO.

Συνάντηση με εργοδοσία - κυβέρνηση

Μετά από όλα αυτά, χτες το απόγευμα ορίστηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας συνάντηση μεταξύ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και των COSCO, «D Port», των «συνεργαζόμενων εταιρειών» με αυτές (βλέπε εταιρείες εφοπλιστών, εμποροβιομήχανων κ.ά.), και των Ενώσεών τους, όπως το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, η Διεθνής Ναυτιλιακή Ενωση (ΔΝΕ) κ.ά., πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και περιλαμβάνει:

  • Μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι.
  • Να μετατραπούν όλες οι Συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω του «δουλεμπορικού», το οποίο έχει στηθεί με ευθύνη των COSCO, «D Port» και Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (ΟΦΕ) να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.
  • Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία τα Σαββατοκύριακα και αργίες.
  • Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ
Ζούμε ξεχωριστές στιγμές, προετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια

«Προετοιμαζόμαστε ακόμα καλύτερα για τη συνέχεια» αν δεν γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά τους, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, σε ανακοίνωση του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ, που εξέδωσε αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής.

Πιο συγκεκριμένα ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά ήταν μια ξεχωριστή στιγμή στον αγώνα που δίνουμε όλους αυτούς τους μήνες, γιορτάστηκε όπως έπρεπε μέσα στο λιμάνι με την συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι δείξανε την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους στον αγώνα μας.

Ο αγώνας που δίνουμε είναι σκληρός και απαιτητικός, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να παλεύουμε, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, ποιο θα είναι κάθε φορά το επόμενό μας βήμα.

Από την Πέμπτη έως και σήμερα (σ.σ. Κυριακή) καταφέραμε να δείξουμε για άλλη μια φορά τη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα, αναγκάσαμε την εργοδοσία να προσπαθεί μάταια να αντικρούσει δημόσια τα δίκαια αιτήματά μας. Κυβέρνηση και εργοδοσία έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες, λιμενικούς και ΟΥΚ, μπας και καταφέρουν να σπάσουν την απεργία μας, αλλά μάταια.

Επρεπε να επιστρατεύσουν και την τρομοκρατία και τις απειλές για να καταφέρουν τελικά να μαζέψουν 70 άτομα, μέσα σε κάτι πεύκα, κάπου στο Χαϊδάρι και να τους φέρουν μέσα με πούλμαν. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά πως είμαστε σκληρά καρύδια, πως τα δίκαια αιτήματά μας, η ενότητά μας και η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα.

Μέσα από τον αγώνα μας καταφέραμε αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) το υπουργείο Ναυτιλίας να συγκαλέσει συνάντηση με την COSCO και με την παρουσία του σωματείου μας, με θέμα την ΣΣΕ. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία μπροστά στις 6 Μάη όπου η εργοδοσία θα μας στείλει την τελική της πρόταση για τη Συλλογική Σύμβαση, από αυτό θα εξαρτηθεί τι θα γίνει και στη συνέχεια (ελπίζουμε να "βάλανε μυαλό"...).

Αξιοποιούμε τις επόμενες μέρες για να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα και με άλλους κλάδους του Πειραιά, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για τη συνέχεια.

Εγινε καθαρό πως το λιμάνι κάνει κράτει και ανοίγει, όταν το αποφασίζουν οι εργαζόμενοι που το δουλεύουν.

Κάνουμε καθαρό πως δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή της εργοδοσίας σε συνάδελφό μας, είμαστε όλοι ένας άνθρωπος, αυτό το έχουμε αποδείξει και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ολοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι. Ολοι στο Σωματείο μας. Κανείς συνάδελφος μόνος του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ