ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 2022 - 2025
Βαρύς ο λογαριασμός του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των στόχων του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατέθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης ΝΔ, αναφορικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών για την περίοδο μέχρι το 2025. Την ώρα που ο λαός δεν παίρνει ανάσα, πληρώνοντας τώρα και τον βαρύ λογαριασμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των συνεπειών του, ο πολυετής προϋπολογισμός προβλέπει επίθεση χωρίς τέλος στον λαό για τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενος και το γεγονός ότι η νέα κρίση «τροφοδοτεί την αβεβαιότητα και την αστάθεια των τιμών, επιδεινώνει τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα επιταχύνοντας τον πληθωρισμό, με τις τιμές χονδρικής Ενέργειας να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ και να βλάπτουν την παγκόσμια παραγωγή».

Μεταξύ άλλων, οι ρυθμοί μεγέθυνσής του προβλέπονται για το 2022 3,1%, το 2023 4,8%, με επιβράδυνση το 2024 στο 3,5% και το 2025 στο 3,3%, ενώ στο δυσμενές σενάριο αναμένεται πτώση του ΑΕΠ 1% φέτος και στασιμότητα για την επόμενη περίοδο.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας εστιάζει στην επάνοδο των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 1,1% το 2023, 2,1% το 2024 και 2,3% το 2025.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το Πρόγραμμα προβλέπει το φετινό 12μηνο αυτός να «τρέχει» με 5,6%, εξανεμίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, και τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα 1,6% και 1,7%.

Παράλληλα αποτυπώνεται και ο βαρύς λογαριασμός που θα πληρώσει ο λαός, για μια σειρά από «εμβληματικές» μεταρρυθμίσεις του κεφαλαίου, όπως το παραπέρα «τσεκούρι» στην Κοινωνική Ασφάλιση, με το Πρόγραμμα να προβλέπει πως με βάση τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα ποσά για συντάξεις μειώνονται σταδιακά από 15,9% του ΑΕΠ το 2021, σε 13,8% το 2030 (και σε 11,6% του ΑΕΠ το 2070 σύμφωνα με τις «προβολές» της έκθεσης).

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, των ατελείωτων θυσιών του λαού για τα κέρδη των ομίλων, αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των ομίλων είναι οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (νέες επενδύσεις) αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 με ρυθμό 19,6%, το 2023 9,8%, το 2024 με 9,2% και το 2025 με 8,6%.

Σε διψήφια ποσοστά ο πληθωρισμός τον Απρίλη

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν και στα «σπασμένα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που πληρώνει ο λαός σήμερα μεταξύ άλλων και με τη λεηλασία του εισοδήματος από την απογείωση της ακρίβειας: Τον Απρίλη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία έφτασε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, 9,4% σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ ο πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω άνοδο, στο 7,5%.

Από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, την επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει την εξέλιξη του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένεται τον Απρίλη πάνω από 10%, αποτυπώνοντας την εκτίναξη αλλά και μονιμοποίηση του κύματος της ακρίβειας, που αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, τον φετινό Μάρτη σε σύγκριση με τον Μάρτη του 2021, καταγράφεται απογείωση 42,6%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 86,1%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 14,2%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 11,1%.

Τέλος, σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεχε» στη Γερμανία με 7,8%, στη Γαλλία με 8,3%, στην Ιταλία με 5,4%, στην Ολλανδία με 11,2%, στην Ισπανία με 8,3% κ.α.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί, την Κυριακή 8 Μάη, την Πάτρα. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του είναι το εξής:

-- Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί, μαζί με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας.

-- Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στην πλατεία Παντοκράτορος, στην Ανω Πόλη. Θα ακολουθήσει μουσικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

-- Στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί στο «Λαϊκό Γλέντι» που διοργανώνει η ΤΟ Αχαΐας, στον Πολυχώρο στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας (Ακτή Δυμαίων 84).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η ημερίδα για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει, αύριο Τετάρτη 4 Μάη και ώρα 19.00, ημερίδα με θέμα: «70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η πάλη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ