ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήθος καλλιτεχνών συμμετέχει στην αντιπολεμική συναυλία

Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου την Κυριακή 8 Μάη

Κάλεσμα παλλαϊκής συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο - συναυλία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μάη, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, απηύθυναν ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, και ο Κωνσταντίνος Γκούβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των άνω των 65 καλλιτεχνών και σχημάτων που θα συμμετάσχουν. Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή εκφράζουν ο Roger Waters και ο Brian Eno, δίνοντας στην εκδήλωση, όπως είπαν, «έναν διεθνή χαρακτήρα». Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το πλαίσιο αιτημάτων του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου - συναυλίας, κάτω από το οποίο συσπειρώνονται μαζικά σωματεία και φορείς της πόλης και καλείται ο λαός να συμμετάσχει: «Ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες. Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κυρίως όμως τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας. Καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου τύπου συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες και πλήρης αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

Μια ολοήμερη γιορτή

Από το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Αριστοτέλους θα βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις για παιδιά με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών με τις τάξεις τους που ήδη δουλεύουν σ' αυτήν την κατεύθυνση, προετοιμάζοντας θεατρικά, βίντεο κ.λπ. Επίσης, από το πρωί θα ξεκινήσουν οι πρόβες των καλλιτεχνών ώστε όλη τη μέρα να προβάλλεται στον λαό της πόλης η μεγάλη συναυλία που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Στη διάρκεια της συναυλίας - συλλαλητηρίου θα γίνεται συγκέντρωση υλικής και οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί, μέσω των δύο φορέων, για τους πρόσφυγες.

Οι διοργανωτές απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 5 μ.μ. για να στηρίξει με την παρουσία του όλους τους καλλιτέχνες.

Εισηγητικά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ένα ιστορικό σημείο αναφοράς, πολλά χρόνια πίσω, το 1999 και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, οπότε εκφράστηκε πάνδημη η αντίδραση του λαού μας. «Επαναλαμβάνεται με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, που θέλουμε - δεν θέλουμε μας αφορούν κι εμάς. Ξέρουμε ότι τα πάντα στη ζωή μας είναι πολιτική. Με αυτήν την αντίληψη ξεκινήσαμε. Συμφωνήσαμε το πλαίσιο και προχωράμε», σημείωσε. Αναφερόμενος στη συμμετοχή των καλλιτεχνών πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε να ειδοποιήσουμε όσο περισσότερους γίνεται. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να έρθουν όλοι, δεν υπήρχε και η βούληση να έρθουν όλοι. Αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο είναι ότι περίπου το 65% των συμμετεχόντων είναι νέοι άνθρωποι, νέα συγκροτήματα, νέες τάσεις, νέες μουσικές».

Ο Κωνσταντίνος Γκούβας σημείωσε: «Η συναυλία θέλουμε να έχει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου και να αποτελέσει αφορμή να αναπτυχθεί το κίνημα ενάντια στον πόλεμο. Καταφέραμε και κινητοποιήσαμε πάρα πολλά σωματεία και φορείς της πόλης και στήριξαν την πρωτοβουλία από το υστέρημά τους είτε οικονομικά είτε υλικά, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για όλα τα σωματεία με τους νόμους που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

Σκοπός είναι οι καλλιτέχνες, με την τέχνη τους, να αναδείξουν το πραγματικό μήνυμα που στέλνει ο λαός της πόλης και της χώρας, με τα βαθιά αντιπολεμικά και αντιφασιστικά του αντανακλαστικά. Ενάντια σ' αυτό που γίνεται τώρα στην Ουκρανία, αλλά χτες γινόταν αλλού και αύριο θα γίνει αλλού. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε στη ρίζα του προβλήματος, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από ποιον πόλεμο και από πού έρχονται».

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν

Οι καλλιτέχνες και τα σχήματα που θα συμμετάσχουν, με αλφαβητική σειρά, είναι: Αετόπουλος Γιώργος, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, Αργατειά, Βεληβασάκη Γεωργία, Γκαϊφίλιας Θανάσης, Γραμμένος Σπύρος, Γυμνά Καλώδια, Δερμιτάσογλου Ευγένιος, Διογένης Δασκάλου και ΜΟΝΙΕ, Δούτση Μαίρη, Ζάικος Ηλίας, Ζερβουδάκης Δημήτρης, Καζαντζής Γιώργος, Καλδάρας Κώστας, Καντινέλια, Καρακότας Ανδρέας, Καράλη Ηλέκτρα, Κεσαπίδης Φίλιππος, Κουρκούδιαλου Ιωάννα, Λέκκας Βασίλης, Λιτητάρη Μαργαρίτα, Λουδίας, Μαύρη Μαγιονέζα, Μελάς Ζαφείρης, Μήτσης Γιάννης, Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (χορωδός Μαίρη Κωνσταντινίδου), Μολλούδη Σταματία (σοπράνο), Μουρατίδου Ελσα, Μουσικό Σχήμα «Πριγκιπέσσα», Μπουσμαλή Ελένη, Μπακιρτζής Αργύρης, Μυστακίδης Δημήτρης, Νταγάκη Γεωργία, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Μπάμπης, Παρίσης Κώστας, Πρατσινάκης Βασίλης, Πρατσινάκης Κώστας, Πυροβολάκης Μάνος, Ρίζος Απόστολος, Σβήλογλου Μάκης, Σταυρίδης Θάνος BALKAN, Ταυ Λάθος, Τηλαβερίδης Κώστας, Τσαλιγοπούλου Ελένη, Τσιπίδης Πλάτων, Υπόγεια Ρεύματα, Φλώρος Βασίλης, Χρηστίδης Νίκος, Ψύλλοι στα Αχυρα, Baildsa 69, Cosa Mostra, De Facto, Dilek Koc, Dynamind, Ziad Rajab, Lostre Community, Magic de Spell, Mi55t, Nasa Funk, Panx Romana, Seahorse, Twinsanity.

Στην Πάτρα ταξιδεύουν οι «Καρέκλες»

Στην Πάτρα και στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Μηχανουργείο» (Ευμήλου 2 - 4) ταξιδεύουν την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 στις 9.15 μ.μ. και την Κυριακή 8 Μάη στις 8.15 μ.μ. οι «Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο.

H σκηνοθετική ματιά του Κοραή Δαμάτη και η υποκριτική δεινότητα της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου αναδεικνύουν τον λόγο του Ιονέσκο, ο οποίος σχολιάζει και παρουσιάζει στα έργα του το παράλογο, το αδιανόητο και το παράδοξο, από την καθημερινή τρέλα της πραγματικότητας. Αλλωστε, το θέατρο του παραλόγου είναι το θέατρο του παράλογου κόσμου μας.

Δύο ηλικιωμένοι περιπλανιούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους, που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων που δεν έρχονται και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο. Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή, χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο...

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, γκρουπ 10 ατόμων).

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει»

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει» είναι η νέα παράσταση που θα παρουσιάσει ο σπουδαίος Δημήτρης Καταλειφός, βασισμένη σε διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη στο «Studio Μαυρομιχάλη», για 20 παραστάσεις.

Ενας άντρας ξεπουλά τα έπιπλά του στην αυλή του σπιτιού του. Ενα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι χορεύει μεθυσμένο στην ίδια αυλή. Μια ηλικιωμένη μητέρα μετακομίζει συνεχώς, προσπαθώντας να βρει ένα σπίτι και μία πόλη όπου θα είναι ευτυχισμένη. Ενας πατέρας συναντά μετά από χρόνια τον γιο του στο μπαρ ενός αεροδρομίου. Ενας συγγραφέας κυνηγά την έμπνευση στα συντρίμμια μιας παλιάς αγάπης. Μια πληγωμένη γυναίκα ουρλιάζει στο δωμάτιο ενός φτηνού μοτέλ. Ολοι τους συζητούν, διαφωνούν, πίνουν, προσπαθώντας να καταλάβουν «Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την αγάπη»...

Ο Δημήτρης Καταλειφός υπογράφει τη σκηνοθεσία και συναντιέται με τον Αμερικανό συγγραφέα διηγημάτων και ποιητή Ρέιμοντ Κάρβερ. Ο Κάρβερ θεωρείται ανανεωτής του διηγήματος στα τέλη του 20ού αιώνα και δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας. Ασκησε μεγάλη επιρροή στην αμερικανική λογοτεχνία. Θαύμαζε τον Τσέχοφ και έχει επηρεαστεί πολύ απ' αυτόν.

Οι χαρακτήρες του είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με συνηθισμένα προβλήματα και δυσκολίες. Βυθίζονται στο αλκοόλ και στην αποχαύνωση της τηλεόρασης, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινή τους ζωή. Ο Κάρβερ όμως σκύβει πάνω τους με αγάπη, αφήνοντας τελικά τον αναγνώστη ή τον θεατή με μια γλυκιά αίσθηση συμπόνοιας και κατανόησης.

Πολλές φορές σε όλο τον κόσμο κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, ενώ το 1993 ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ολτμαν γύρισε την ταινία «Στιγμιότυπα» (Short Cuts) βασισμένη σε διηγήματά του.

Οι συντελεστές της παράστασης

Απόδοση - διασκευή: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός

Σκηνικά - κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά

Μουσική: Δημήτρης Τσάκας

Φωτισμοί: Φώτης Μακρής

Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Σαμαρτζής

Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση

Σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσο διαρκεί η αναστολή καταδικάστηκε ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, που δικάστηκε κατηγορούμενος για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία απέναντι σε χορεύτριες του θιάσου του. Η καταγγελία για τις πράξεις του, που αφορούσαν την περίοδο 2002 - 2018, έγινε με ανοιχτή επιστολή χορευτριών το 2018.

Θυμίζουμε ότι ο Φαμπρ ήταν το 2016 ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει το «τιμόνι» ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θέση στην οποία τον διόρισε ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς. Ομως το πρόγραμμα που παρουσίασε για το Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη συντριπτική του πλειοψηφία στο έργο του ίδιου του Φαμπρ και της ομάδας του, με απουσία ελληνικών παραγωγών, είχε ξεσηκώσει πλήθος δικαιολογημένων αντιδράσεων και, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ο Φαμπρ παραιτήθηκε, εξαπολύοντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους Ελληνες καλλιτέχνες και στις αντιδράσεις τους.

Δυο χρόνια μετά «σκόνταψε» πάνω στις καταγγελίες και τώρα ακολούθησε η καταδικαστική απόφαση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ