ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΟΝΑΚΟ
«Τελικός» πρόκρισης στο ΣΕΦ

Τον πέμπτο και αποφασιστικό αγώνα του με τη Μονακό για τα πλέι οφ της Euroleague δίνει απόψε στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός (21.30 - Novasports Prime). Με τη σειρά στο 2-2 στις νίκες, οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να αξιοποιήσουν την έδρα τους και να πάρουν εκείνοι τη νίκη - πρόκριση στο Φάιναλ 4 του Βελιγραδίου, όπου, εφόσον τα καταφέρουν απόψε, θα αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης, τουρκική Εφές, στον έναν από τους δύο ημιτελικούς της διοργάνωσης (στον άλλο η Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού των πλέι οφ Μπαρτσελόνα - Μπάγερν Μονάχου).

Οι δύο προηγούμενοι αγώνες της σειράς, στο Μονακό, είχαν θετικό πρόσημο για τον Ολυμπιακό, καθώς πήρε καθοριστική νίκη στο τρίτο ματς με την οποία ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας, ενώ στο τέταρτο βρέθηκε πολύ κοντά στην τρίτη νίκη και στην πρόκριση στο Φάιναλ 4, αλλά ηττήθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μπροστά στο πέμπτο ματς υπάρχει αισιοδοξία, καθώς άλλωστε, μεταξύ άλλων, στατιστικά η γηπεδούχος ομάδα είναι αυτή που επικρατεί τις περισσότερες φορές και προκρίνεται στο Φάιναλ 4.

Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του πριν το αποψινό ματς. Εκτίμησε ότι η πίεση για τη νίκη δεν θα αποτελέσει μειονέκτημα για τους παίκτες του, αλλά ότι αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην προσπάθειά τους, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η ομάδα έφτασε να διεκδικεί την πρόκριση στο Φάιναλ 4, και μάλιστα στην έδρα της. Αναφέροντας στη Μονακό εκτίμησε ότι θα παίξει αποφασισμένη για τη νίκη, καθώς είναι η δική της ευκαιρία για την υπέρβαση, ενώ σχολίασε ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενους αγώνες οι δύο αντίπαλοι δεν έχουν πια κάτι να κρύψουν σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά τους πλάνα.

INTIME SPORTS

Αμφίβολη παραμένει και για απόψε για τον Ολυμπιακό η συμμετοχή του Χασάν Μάρτιν, ο οποίος - θυμίζουμε - δεν έχει αγωνιστεί σε κανέναν αγώνα της σειράς.

SUPER LEAGUE 1
Κρίνεται ο τίτλος στην Τούμπα

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2021 - 2022 της Super League 1 από τον Ολυμπιακό είναι πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, στον εξ αναβολής αγώνα του με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ (19.00 - Novasports Prime). Το ντέρμπι, θυμίζουμε, είχε αναβληθεί κατόπιν αιτήματος των γηπεδούχων, λόγω των υποχρεώσεών τους στο Conference League. Τώρα ήρθε η ώρα να διεξαχθεί και οι «ερυθρόλευκοι» εφόσον αποσπάσουν ισοπαλία στέφονται πρωταθλητές, καθώς με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν έχουν προβάδισμα 13 βαθμών στην κορυφή από τον 2ο ΠΑΟΚ, 73 έναντι 60.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι δύο ομάδες, που και φέτος διεκδίκησαν τον τίτλο στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, θέλουν τη νίκη σήμερα. Για τον ΠΑΟΚ είναι να επιστρέψει στις νίκες, καθώς δεν έχει πετύχει καμία στους τελευταίους του 7 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, παρότι ένας απ' αυτούς ήταν η ισοπαλία - «χρυσάφι» στο Φάληρο χάρη στην οποία πανηγύρισε την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου. Για τον δε Ολυμπιακό, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τόσο από τον αποκλεισμό του στο Κύπελλο όσο και από τις γενικά μέτριες πρόσφατες εμφανίσεις του, καθώς επίσης να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος με μία ηχηρή νίκη στην έδρα ενός από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του.

Οι δύο ομάδες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα απουσιών, ενώ στις βασικές ενδεκάδες αναμένεται να επιστρέψουν μια σειρά παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί στα τελευταία ματς των ομάδων τους.

SUPER LEAGUE 2
Επόμενη μέρα με αντιδικίες και καταγγελίες

Μπορεί μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της SL2 η Λίγκα της κατηγορίας να προχώρησε χτες στα διαδικαστικά όσον αφορά τους αγώνες μπαράζ για τις θέσεις ανόδου μεταξύ των Βέροιας και Λεβαδειακού που κατέκτησαν τις πρωτιές σε 1ο και 2ο όμιλο αντίστοιχα, ωστόσο τα όποια σχέδια φαντάζουν ρευστά αυτήν τη στιγμή. Και αυτό γιατί οι εκκρεμότητες και οι δικαστικές αντιδικίες δεν φαίνεται να αφήνουν ήσυχο το πολύπαθο πρωτάθλημα ούτε και μετά τη λήξη του. Ετσι, η Λίγκα είναι υποχρεωμένη να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της βδομάδας τις εξελίξεις στα αρμόδια δικαστικά όργανα μετά τα όσα ακολούθησαν το φινάλε του πρωταθλήματος με την 34η αγωνιστική.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ζητήσει από τη Λίγκα τη μη επικύρωση της βαθμολογίας αφού έχει προχωρήσει σε καταγγελία προκειμένου να ερευνηθεί το παιχνίδι Απόλλωνα Λάρισας - Βέροιας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UEFA ύποπτο χειραγώγησης. Σύμφωνα με τη θεσσαλική ΠΑΕ, ενδεχόμενη τιμωρία των δύο ομάδων θα αλλάξει τα δεδομένα σε κορυφή και παραμονή. Επίσης, σε μια άλλη υπόθεση ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Καβάλας, Αλεξ Χαντιτάτζι, κατήγγειλε «μέλη του Οργανισμού Πανσερραϊκού» για απόπειρα επηρεασμού παικτών της ομάδας του στο μεταξύ τους ματς για την τελευταία αγωνιστική. Στις καταγγελίες απάντησε η ομάδα των Σερρών αναφέροντας πως ο παράγοντας της Καβάλας θα κληθεί να λογοδοτήσει στον εισαγγελέα για όσα ισχυρίστηκε.

Πάντως, όσον αφορά τους αγώνες μπαράζ μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων των ομίλων μετά από κλήρωση ορίστηκε ο πρώτος να γίνει στη Βέροια στις 8/5 και η ρεβάνς στη Λιβαδειά στις 15/5.

UEFA
Επέκτεινε τις κυρώσεις στο ρωσικό ποδόσφαιρο

Τις κυρώσεις στο ρωσικό ποδόσφαιρο επέκτεινε και για τη νέα σεζόν η UEFA με αφορμή την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ανακοίνωσε τη συνέχεια του αποκλεισμού συλλόγων και Εθνικών ομάδων της χώρας απ' όλες τις διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές ομάδες αποκλείστηκαν απ' όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αγωνιστούν σε Champions League, Europa League και Conference League. Τα νέα δεδομένα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών όσον αφορά τον χάρτη των συμμετοχών στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επηρεάζοντας και τις ελληνικές ομάδες.

Παράλληλα, ούτε οι Εθνικές ομάδες της Ρωσίας θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διοργάνωση της νέας χρονιάς. Κάτι που σημαίνει πως η Εθνική ανδρών μετά την απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στο Μουντιάλ του Κατάρ τον χειμώνα του 2022 χάνει και τη θέση στο Νations League που αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνη. Επίσης, οι υπόλοιπες Εθνικές της χώρας (γυναικών, ανδρών, και νέων Κ17 και Κ19) χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στις αντίστοιχες διοργανώσεις. Παράλληλα, η UEFA ανακοίνωσε πως απορρίπτει την πρόταση της Ρωσίας για την ανάληψη της διοργάνωσης είτε του Euro 2028 είτε του Euro 2032.

CHAMPIONS LEAGUE
Για μια θέση στον τελικό Ρεάλ και Σίτι

Με το πρώτο ματς να έχει οδηγήσει σε προβάδισμα της Σίτι έναντι της Ρεάλ στην κόντρα για την πρόκριση στον τελικό του Champions League, οι δύο ομάδες τα ...ξαναλένε σήμερα στην καθοριστική ρεβάνς της Μαδρίτης (22.00, Cosmote Sport 1) που θα κρίνει τον δεύτερο φιναλίστ. Η νίκη με 4-3 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αγγλική ομάδα που καλείται να την υπερασπιστεί απέναντι στους γηπεδούχους «Μερένγκες», οι οποίοι επιδιώκουν μια ακόμη εντυπωσιακή ανατροπή, όπως με την Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των «16». Σημειώνεται πως στη διαδικασία δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ.

Υπενθυμίζεται πως ο έτερος φιναλίστ του τελικού επρόκειτο να κριθεί χτες βράδυ από τη ρεβάνς του αγώνα μεταξύ της Βιγιαρεάλ και της Λίβερπουλ, η οποία είχε νικήσει με 2-0 στον πρώτο αγώνα. Ο τελικός της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 28 Μάη. Η γαλλική πρωτεύουσα πήρε τη θέση της αρχικά ορισμένης Αγ. Πετρούπολης μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ρωσικό αθλητισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ