ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία. Για τον θάνατό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη, αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, που "έφυγε" σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή.

Ο Γιώργος Ροΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Εζησε τα παιδικά του χρόνια στον Γαλατά Τροιζηνίας. Το 1972 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μετά από αγώνα απέναντι στο καθεστώς των "κοινωνικών φρονημάτων" της εποχής, που απέκλειε από αυτή κάθε προοδευτικό και αγωνιζόμενο άνθρωπο. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοίτησε το 1976 με τον βαθμό του Σημαιοφόρου Μάχιμου. Από τότε υπηρέτησε με επιτυχία σε πολεμικά πλοία και επιτελεία, είτε ως επιτελής είτε ως κυβερνήτης ή διοικητής. Το 2004 αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του αντιναυάρχου.

Παιδί λαϊκής, αγροτικής οικογένειας, ο Γιώργος Ροΐδης διατήρησε σε όλη του τη ζωή την αγάπη του για τον λαό. Ο Γιώργος ανήκε σε εκείνη τη γενιά αξιωματικών που εμπνέονταν από τους αγώνες του λαού, την αντιδικτατορική και αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Με την αποστρατεία του έδωσε τη μάχη μέχρι την τελευταία του στιγμή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για το δίκιο, την προκοπή του λαού μας, τον σοσιαλισμό. Δραστηριοποιήθηκε ακόμα σε στενή σχέση με το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα μέσα από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Επίσης δραστήρια αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των αποστράτων μέσα από την Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), της οποίας για σειρά ετών και μέχρι σήμερα διετέλεσε πρόεδρος.

Ως απόστρατος διετέλεσε ακόμη πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και πρόεδρος της εταιρείας "Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων".

Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Από την έπαλξη εκείνη κάλεσε τους συναδέλφους του "να κρατήσουμε, όπως και άλλες φορές στην Ιστορία της χώρας, μαζί τη σημαία του αγώνα για το δίκιο του λαού, για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους".

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Τμήματος για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στεκόμαστε προσοχή. Αποτίουμε φόρο τιμής στον Ναύαρχο και σεμνό αγωνιστή.

Το ΚΚΕ εκφράζει στη γυναίκα του, στα παιδιά του και στους οικείους του τα θερμά του συλλυπητήρια.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 12.00 στον Γαλατά Τροιζηνίας».

Το YouTube κατέβασε από το κανάλι του «902.gr» συνέντευξη του Ν. Σοφιανού!

Σε «άλλο επίπεδο» η λογοκρισία με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με ένα email, στο οποίο αναφέρεται πως «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ομάδα μας εξέτασε το περιεχόμενό σας και πιστεύουμε ότι παραβαίνει την πολιτική παραπληροφόρησης», το YouTube γνωστοποίησε στο «902.gr» ότι κατέβασε από την πλατφόρμα την παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», στις 24/2/2022, την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το βίντεο ήταν αναρτημένο στο κανάλι του «902.gr» στο YouTube με τίτλο «Ν. Σοφιανός: Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Στο ενημερωτικό email του YouTube προς το «902.gr» αναφέρεται μάλιστα πως «δεν επιτρέπεται στο YouTube το περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για κατάφωρη βλάβη, λόγω εσφαλμένου ισχυρισμού ότι υλικό βιντεοσκόπησης παλαιότερου συμβάντος προέρχεται από τρέχον συμβάν».

Ηδη ζητείται επανεξέταση από το YouTube γι' αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, ωστόσο προκαλούνται τεράστια ερωτήματα:

- Από πού κι ως πού εντάσσεται στην «πολιτική παραπληροφόρησης» η πολιτική τοποθέτηση του ΚΚΕ πάνω στις εξελίξεις και ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία;

- Με ποιον τρόπο η τηλεοπτική συνέντευξη ενός στελέχους πολιτικού κόμματος σε έναν τηλεοπτικό σταθμό «μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για κατάφωρη βλάβη»; Από ποιον προκαλείται ο σοβαρός κίνδυνος και εναντίον ποιανού;

Ο κατήφορος της λογοκρισίας των διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι άγνωστος. Επανειλημμένα έχουν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες στο παρελθόν, ενώ η λογοκρισία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο ιδιαίτερα με την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη στο «Mega», η οποία κατέβηκε ως «παραπληροφόρηση» από το YouTube, ο Ν. Σοφιανός σημείωνε μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη εισβολή από πλευράς της Ρωσίας, στα εδάφη της Ουκρανίας. Ομως, λέμε για τυπική έναρξη γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ, γύρω από την προσπάθεια περικύκλωσης στρατιωτικά και οικονομικά της Ρωσίας και τη χρησιμοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου σε αυτούς τους σχεδιασμούς (...) Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ένας δεύτερος πόλεμος ξεκινά από ευρωπαϊκό έδαφος. Είχαμε τη Γιουγκοσλαβία, τώρα έχουμε την Ουκρανία».

Για τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης τόνιζε πως «συμμετέχει σε αυτή την πολεμική αναμέτρηση από πλευράς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (...) Μόλις χτες έφυγαν από τη νέα αμερικανική βάση στο Στεφανοβίκειο επιθετικά ελικόπτερα "Απάτσι" για την Πολωνία"» και επαναλάμβανε το αίτημα του ΚΚΕ για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Στηλίτευε την εμπλοκή της ΕΕ, τα περισσότερα κράτη - μέλη της οποίας είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη ευρωστρατού, τις επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει εναντίον άλλων κρατών, προβάλλοντας ξανά τη θέση πως «το κρίσιμο σήμερα είναι η απεμπλοκή από αυτά τα σχέδια, γι' αυτό και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλέξει τη χώρα μας από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οι οποίοι φέρνουν συνέπειες και ο κόσμος τις καταλαβαίνει αυτές τις συνέπειες. Καταλαβαίνει την ανησυχία γύρω από τον πόλεμο των κυρώσεων, γύρω από την επέκταση της ενεργειακής φτώχειας. Γύρω από την εξάρτησή μας από μια σειρά πρώτες ύλες τις οποίες εισάγουμε».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου έχει επιδοθεί η Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες κλιμακώνονται αυτές τις μέρες. Ενδεικτικά, μόνο στις 27/4 έγιναν πάνω από 30 υπερπτήσεις και συνολικά πάνω από 200 παραβιάσεις, ενώ μεγάλα σε πληθυσμό νησιά όπως η Σάμος, η Κάλυμνος και η Ρόδος βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραβιάσεων.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης, που σταθερά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παράλληλα ενισχύει με υλικό και προσωπικό τη "Στρατιά του Αιγαίου", που εδρεύει στη Σμύρνη.

Είναι ενδεικτικό ότι για έναν ακόμη χρόνο πραγματοποιήθηκε άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της "Γαλάζιας Πατρίδας 2022", με σχέδιο την κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα. Το εν λόγω σενάριο αποτελεί προσομοίωση σε βάρος ελληνικών νησιών και στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχε ως παρατηρητής ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ. Εκκωφαντική παράλληλα είναι και η σιωπή των ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ πριν λίγες μέρες.

Η ένοχη αυτή στάση συνδέεται με την επιδίωξη διαφύλαξης και ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Με όλα τα παραπάνω διαψεύδεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλούνται διαχρονικά τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την παραχώρηση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο όνομα της "εναντίωσης στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας". Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι οι τουρκικές παραβιάσεις αυξάνονται και η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και με τον κίνδυνο για επώδυνες διευθετήσεις για τους λαούς στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών να είναι ορατός».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος - αντιπρόεδρος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του τουρκικού στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου;».

Και ερευνητικά κέντρα «στα πόδια» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Τέσσερα «κέντρα καινοτομίας» εγκαινιάζει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, ως κομμάτι του ευρύτερου προγράμματός του με την ονομασία «Επιταχυντής Αμυντικής Πρωτοβουλίας» (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA) και στόχο τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του σε ό,τι αφορά τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και νέες τεχνολογίες.

Ο χάρτης «διασποράς» των εν λόγω «κέντρων καινοτομίας» του DIANA περιλαμβάνει κέντρα δοκιμών και «επιτάχυνσης» σε 20 κράτη - μέλη της συμμαχίας, μεταξύ τους και στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στη διαδικασία 2 «Τοποθεσίες Επιτάχυνσης», μία στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και άλλη μία στη δομή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Επίσης, δίνει 4 Κέντρα Δοκιμών: Στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη. Στον «Δημόκριτο» στην Αθήνα. Στη δομή του ΙΤΕ στην Πάτρα. Θα κάνουν έρευνες στους τομείς: Τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες αυτονομίας, δεδομένα, κβαντική τεχνολογία, βιοτεχνολογίες και νέα υλικά.

Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2021 στις Βρυξέλλες, ως μέρος της ατζέντας «ΝΑΤΟ 2030» (ο μπούσουλας του ΝΑΤΟ για τις ιμπεριαλιστικές κόντρες στη δεκαετία που διανύουμε), οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον DIANA ως ένα πολιτικοστρατιωτικό δίκτυο, με κέντρα εγκατεστημένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, όπως και να ιδρύσουν ένα «Ταμείο Καινοτομίας» του ΝΑΤΟ, με στόχο «το ΝΑΤΟ να διατηρήσει το τεχνολογικό του πλεονέκτημα» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τυπικά το πρόγραμμα θα φέρει τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας σε επαφή με τις κορυφαίες σε αυτούς τους τομείς εταιρείες των κρατών - μελών και με επιστημονικούς ερευνητές. Το DIANA θα συντονίζεται από ένα περιφερειακό γραφείο στην Ευρώπη (Βρετανία) και από άλλο ένα στον Καναδά.

Στην υπηρεσία αυτών ακριβώς των σχεδιασμών και της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας επιδιώκει η κυβέρνηση να θέσει τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ