ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απλήρωτες εφημερίες, νυχτερινά και αργίες από τον Φλεβάρη

Λεφτά για τους «αναπτυξιακούς» νόμους του κεφαλαίου υπάρχουν, όχι όμως για τα δεδουλευμένα των υγειονομικών, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο»

Αν και διανύουμε ήδη τον Μάη, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο τρίμηνο του 2022 (Απρίλης - Μάης - Ιούνης), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες των εργαζομένων των αντίστοιχων υπηρεσιών της 2ης ΥΠΕ, συνεχίζεται η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της 2ης ΥΠΕ, στους οποίους εκκρεμεί η καταβολή της αποζημίωσης για εφημερίες, εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές από τον περασμένο Φλεβάρη.

Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ακόμα πιο προκλητική είναι η συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η σχετική εγκύκλιος - οδηγία της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Ν. 4872/21, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών που εργάστηκαν το 2021.

Τα παραπάνω αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», επισημαίνοντας ότι η απληρωσιά συνιστά πρόκληση «ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και με τη συνεχιζόμενη φοροληστεία».

Και προσθέτει: «Αγανάκτηση μας προκαλεί ο ισχυρισμός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός "δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ αύξηση" για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, την ίδια περίοδο που συνεχίζονται με αλλεπάλληλους "αναπτυξιακούς" νόμους (του ΠΑΣΟΚ το 2010, του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και της ΝΔ το 2022) οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου πρόσφατα υπεγράφη 15ετής σύμβαση για κρατική χρηματοδότηση της ιδιωτικοποιημένης εταιρείας με 50 εκατ. ευρώ ετησίως (συνολικά 750 εκατ. ευρώ για την επόμενη 15ετία), σε συνέχεια προηγούμενης παρόμοιας σύμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο ετήσιο ποσό επιδότησης (50 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά 250 εκατ. ευρώ για την 5ετή σύμβαση)».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο απαιτεί να εκταμιευτούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να καταβληθεί η αναλογία της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ κ.λπ.

Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη 3 Μάη, στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, με τη συμμετοχή 637 αντιπροσώπων, που προέκυψαν από τις αρχαιρεσίες συνολικά 43.829 μόνιμων και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων. Χτες βράδυ αναμένονταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες με τις κεντρικές τοποθετήσεις των παρατάξεων, ενώ το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Ο πραγματικός, διασπαστικός χαρακτήρας της πλειοψηφίας αποκαλύφθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι κατά τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) απέκλεισε το Σωματείο εργαζομένων της Χίου, επειδή στις αρχαιρεσίες ψήφισαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στους δήμους εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζει να μην δέχεται τους συμβασιούχους ως ισότιμα μέλη, γεγονός που στο παρελθόν είχε αποτέλεσμα να αποκλειστούν δεκάδες σωματεία για τον ίδιο λόγο.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν την πείρα από όλη την Ελλάδα. Ο Αποστόλης Θερμός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της Λευκάδας, αναφέρθηκε στους αγώνες ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

Η Κλεοπάτρα Χοροζίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι οι δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση φοβούνται τους αγώνες των εργαζομένων και γι' αυτό προσπαθούν να βάλουν την απεργία και τα σωματεία στο γύψο.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και στους αγώνες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων. Περιέγραψε τους αγώνες του Σωματείου δίπλα στους συμβασιούχους, τη στιγμή που η κυβέρνηση «μέσα στη νύχτα» έφερε την τροπολογία με την οποία υποχρεώνει τους αιρετούς να εξαντλούν τα ένδικα μέσα σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται να μονιμοποιηθούν.

Τέλος ο Σπύρος Υφαντής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες κατατρομοκράτησης των εργαζομένων και φίμωσης του σωματείου, που έφτασαν να κάνουν καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου για τη χρήση των οχημάτων των δήμων σε κινητοποιήσεις, ώστε να εφαρμόζονται ανεμπόδιστα οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οχι σε «Λευκές Νύχτες» στην Καβάλα

Στη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» για σήμερα, Παρασκευή, στην Καβάλα, από τον Εμπορικό Σύλλογο, με τη στήριξη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, αναφέρεται ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για τρεις ώρες, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τσακίζουν τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση.

Καλεί τους μικρομαγαζάτορες που μπορεί ακόμα και σήμερα - παρά την πείρα τους - να διατηρούν κάποιες «ελπίδες», να αναλογιστούν «ποιανού ο τζίρος ανεβαίνει και ποιανού πέφτει κάθε χρόνο: Των μικρομεσαίων που περιμένουν τις περιόδους εκπτώσεων ή των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου "mall" και εκπτωτικών χωριών; Στα δικά τους καταστήματα γίνονται ουρές κάθε "black Friday" ή στα μεγάλα πολυκαταστήματα; Πόσο μπορεί να τονωθεί ο δικός τους τζίρος όταν στα "Πετρέλαια" οι εργαζόμενοι απολύονται, όταν στα "Λιπάσματα" "αντικαταστάθηκαν" με "φθηνότερους";».

Η ΤΕ Καβάλας τονίζει πως οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Κινητοποίηση στην Κέρκυρα για τα λιμάνια

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 7 Μάη, στις 6 μ.μ. στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας, διεκδικώντας την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες των λιμανιών Αλύπας και Μπενιτσών, που ανάμεσα στα άλλα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ψαράδες και στους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών αναψυχής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δεν βγαίνουν οι βάρδιες στη Μαιευτική κλινική

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, στο Νοσοκομείο Κέρκυρας αδυνατεί πλέον να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Μαιευτικής κλινικής, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 12, ο πραγματικός αριθμός μαιών που καλούνται να καταρτίσουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είναι 3, μετά και την παραίτηση μιας επικουρικής τον περασμένο Οκτώβρη. Για να μπαλώσει την κατάσταση η κυβέρνηση μετακίνησε από το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου μια μαία, με αποτέλεσμα το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό «να πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν χωρίς κανένα εβδομαδιαίο ρεπό ξεκούρασης και κανονική άδεια».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι «η συστηματική παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και ο εξαναγκασμός σε παράνομη εργασία, η παραβίαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης του προσωπικού, αποτελούν επίσης ένα ιδιαίτερο κρίσιμο πρόβλημα. Υπό αυτές τις συνθήκες το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής είναι αναμενόμενο να περιέλθει σε καταστάσεις ακραίας σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής κόπωσης σε καθημερινή βάση, να είναι αντιμέτωπο με τις ανθρώπινες αντοχές του».

Εκρυθμη κατάσταση στο Ογκολογικό «Αγ. Ανάργυροι»

Εκρυθμη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο ΓΟΝΚ «Αγιοι Ανάργυροι» με την υπερεφημέρευση και τη σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό. Οπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ:

  • Στο Καρδιολογικό οι γιατροί δηλώνουν εγγράφως και εξωδίκως ήδη από τέλος του περασμένου Μάρτη πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εντολές για εξοντωτική υπερεφημέρευση. Αυτονόητος πρόσθετος κίνδυνος για τους ασθενείς είναι πως δεν νοείται σήμερα να κάνει αυτόνομη γενική εφημερία για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά νοσοκομείο που δεν διαθέτει Αιμοδυναμικό εργαστήριο.
  • Στην Πνευμονολογική, είναι αδιανόητα επικίνδυνη η πρόσφατη εντολή της 1ης ΥΠΕ να εφημερεύει το τμήμα σε διαφορετικές μέρες από τη γενική εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου.
  • Στο Ουρολογικό οι υπηρετούντες γιατροί έχουν αναρρωτική άδεια και στην ουσία η κλινική λειτουργεί με έναν ουρολόγο από το ΓΟΝΚ και έναν αποσπασμένο από το «Σισμανόγλειο».

Η Ενωση Ιατρών απαιτεί να αναιρεθούν άμεσα όλες αυτές οι επικίνδυνες εντολές, να ενισχυθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ