ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Πακέτο «ελάφρυνσης» με ... χρηματοδότη τα λαϊκά νοικοκυριά

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες οι όποιες ελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν χτες και εξειδικεύονται σήμερα

Το περιβόητο πακέτο «ελάφρυνσης» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μέσω του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετατρέποντας έτσι τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους αλλά και περικοπές.

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστούν επιστροφή μικρού μέρους των μέχρι τώρα κλεμμένων από το λαϊκό εισόδημα, ενώ δεν είπε το παραμικρό για τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται λίγο πριν τους κοπεί το ρεύμα, ούτε φυσικά για κείνα που ήδη τους έχει κοπεί.

Τα βασικά σημεία του πρωθυπουργικού διαγγέλματος αφορούν:

- Επιστροφή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών πρώτης κατοικίας του 60% όλων των «πρόσθετων επιβαρύνσεων» στα τιμολόγια από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Μάη με όριο τα 600 ευρώ κι επιπλέον ετήσιο εισοδηματικό όριο τα 45.000 ευρώ. Μόνο που το «τσεκούρι» των παρόχων ηλεκτρισμού έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως και φτωχοί αγρότες έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα 600 ευρώ σε έναν και μόνο μήνα.

- Τον Μάη και τον Ιούνη προβλέπεται να καλυφθεί το 50% των αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας και για τις καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 300 KWh και για τις δεύτερες κατοικίες. Και πάλι αυτό το μέτρο, όσο θετικό κι αν ακούγεται, δεν απαντά στο σύνολο των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών αφού μπαίνοντας πια στους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που θα καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών και άρα θα υπάρχουν υψηλές καταναλώσεις ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα υγείας, οι χρεώσεις ηλεκτρισμού και πάλι θα είναι υπέρογκες. Ετσι κι αλλιώς, οι τιμές χονδρικής έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες πέριξ των 250 ευρώ/KWh, άρα οι αυξήσεις που θα υπάρξουν στα τιμολόγια ειδικά για τις καταναλώσεις άνω των 300 KWh θα είναι υπέρογκες.

- Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει φορολόγηση κατά90% στα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος. Πρόκειται για φαιδρή εξαγγελία βέβαια αφού πέραν όλων των άλλων οι εταιρείες έχουν όλα τα λογιστικά μέσα που χρειάζονται για να παρουσιάσουν ακόμη και ζημίες. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι στα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η ΔΕΗ εμφάνισε ζημίες, κάτι που χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά από κυβερνητικά στελέχη για να «αποδείξουν» ότι οι επιχειρήσεις δεν... «κερδοσκοπούν».

- Δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι από τον Ιούλη θα υπάρξει σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος με χρονικό ορίζοντα έως κι ένα χρόνο. Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», που θα επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων...

Κατά τ' άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την αύξηση των τιμών της Ενέργειας στη «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» λέγοντας ότι «αυτή είναι που προκαλεί διαδοχικές ανατιμήσεις και ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές Ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση». Ετσι, ομολόγησε ότι οι τιμές στην Ενέργεια θα συνεχίσουν το δικό τους ράλι, ενώ προσπάθησε με περισσή υποκρισία να εμφανιστεί «επικριτικός» απέναντι στην ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «εμφανίζεται - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - κατώτερη των περιστάσεων».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι «δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη» αλλά κυρίως «δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές». Πρόκειται βέβαια για ουσιαστική ομολογία ότι κινείται εντός πεδίου «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού που διασφαλίζει πλήρως τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων.

Πρόσθεσε και το... αμίμητο ότι «φθηνότερη Ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε «μικρές αλλαγές» στις συνήθειές τους, όπως, για παράδειγμα, στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών οι οποίες «θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας». Κάτι που παραπέμπει στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και για να υπάρχει μικρότερος λογαριασμός ρεύματος. Ενώ είναι μάλλον η ελληνική εκδοχή των συστάσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα κράτη της ΕΕ για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον περιορισμό της... ατομικής καθαριότητας.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Εντείνεται ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

«

Οσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων κ.τ.λ., τότε αυτή θα μεταδίδεται, θα φιλτράρεται, θα αποκλείεται ανάλογα με το τι υπηρετεί τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Θ. Κουτρομάνος παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της «ανεξάρτητης αρχής» για το 2020.

Ειδικά, όσον αφορά το ΚΚΕ, τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι αποκαλυπτικά. Ενώ την περίοδο 2018-2019 η προβολή του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ιδιωτικών και της ΕΡΤ, ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης, τώρα έφτασε στο ένα τρίτο, δηλαδή στο 1,9%!

Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι και «αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά». Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και διευκρίνισε πως την περίοδο της πανδημίας προβάλλονταν λοιμωξιολόγοι που αναπαρήγαγαν την κυρίαρχη κυβερνητική θεωρία της «ατομικής ευθύνης». Αντίστοιχα τώρα, με τον πόλεμο, τη θέση τους έχουν πάρει οι διεθνολόγοι που αναπαράγουν το κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα. «Για όλα αυτά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και δεδομένα», όμως «αυτά επιδρούν και επηρεάζουν την πολυφωνία στα ΜΜΕ και στα δελτία ειδήσεων», τόνισε.

Επισήμανε ότι το ΕΣΡ επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ του 2020 για την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στα κανάλια σχετικά με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «αυτή η νομολογία διαμορφώθηκε κατά παραγγελία και το επαναλαμβάνω, κατά παραγγελία των καναλαρχών, προκειμένου να θωρακιστεί η πλήρης ασυδοσία τους, όσον αφορά τον αποκλεισμό κομμάτων».

«Μιντιακός αυταρχισμός»

Επισήμανε ότι «εμείς αυτό το περιβάλλον το έχουμε ονομάσει μιντιακό αυταρχισμό», ο οποίος έρχεται να επιβεβαιωθεί με την Οδηγία 1808/2018 της ΕΕ, που ενσωματώθηκε με τον νόμο του 2021 και αφορά και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, όπου εκεί η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και πιο επικίνδυνη λόγω και της δυναμικής που αποκτούν στην ενημέρωση του λαού.

Εφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Youtube να κατεβάσει βίντεο που είχε ανεβάσει το «902.gr» με την παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τηλεοπτικό σταθμό την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το εξωφρενικό πρόσχημα ότι παραπληροφορεί και ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να αναβαίνει στα κεραμίδια, κάνοντας λόγο για πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση και για χαμηλά ποσοστά προβολής, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τις αρχές για την ελευθεροτυπία της ΕΕ, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικές εκθέσεις για τη θέση της Ελλάδας ως προς αυτό.

Απαντώντας ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διαμαρτύρεται για τα χαμηλά ποσοστά προβολής του, όμως «το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχει τη σφραγίδα του. Αυτός το διαμόρφωσε» και του υπενθύμισε τον νόμο Παππά. Οσο για τις «αρχές» της ΕΕ ανέφερε ότι «για να βγει κομμουνιστής σε ευρωπαϊκά κανάλια πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και των εφοπλιστών

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα επισημαίνει:

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως "καταναλωτής" είτε ως "φορολογούμενος", θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ.

Η οποία ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην Ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού και οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση", η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια - πολύ πριν τον πόλεμο - και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα", που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου Ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Υψηλά ποσοστά εναντίωσης στη στάση ΝΑΤΟ - ΕΕ - κυβέρνησης

Καταγράφει στη χώρα μας το Ευρωβαρόμετρο Απριλίου

Την εναντίωση του ελληνικού λαού στους χειρισμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την αντίδραση της κυβέρνησής σας στον πόλεμο στην Ουκρανία», οι Ελληνες που απάντησαν δήλωσαν ότι είναι μόνο κατά 11% «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ κατά 41% «μάλλον όχι ικανοποιημένοι» και κατά 24% «καθόλου ικανοποιημένοι», με την ελληνική κυβέρνηση να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στη σχετική λίστα του Ευρωβαρόμετρου.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε σχέση με τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οσον αφορά την ΕΕ, οι απαντήσεις των Ελλήνων είναι «μάλλον όχι» κατά 26% και «καθόλου ικανοποιημένοι» κατά 43%, ενώ για το ΝΑΤΟ τα ποσοστά εκτινάσσονται σε 26% και 48%, από τα πιο υψηλά στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ