ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Στις 8 Μάη 2021 «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας μας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ, από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, πιστός οπαδός του Κόμματος. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Απρίλη 2022 «έφυγε» από κοντά μας η ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ) ΣΤΡΑΒΟΥ, η οποία ήταν πιστή οπαδός του Κόμματος ως την τελευταία μέρα της ζωής της και ήταν πάντα δίπλα στις δραστηριότητες του Κόμματος. Στη μνήμη της ο γιος της Γιώργος Στραβού και η νύφη της Μαίρη Δελνιώτου προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κεντροδυτικής Πόλης Κοζάνης.

***

ΦΩΤΟ

Αρχές Μαγιού του 2011 μας χτύπησε το αστροπελέκι. Ο μονάκριβος πολυαγαπημένος γιος μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ πήρε τον δρόμο για το παντοτινό χωρίς επιστροφή ταξίδι. Ο χρόνος κύλησε, ο πόνος μένει βαθιά μες στην καρδιά μας. Απαντοχή ο αγώνας, για τα παιδιά όλου του κόσμου, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι. Στη μνήμη του Αριστείδη μας προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα μας, και 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Ανδριανός και Γεωργία Μπούκουρη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΦΩΤΗ ΜΑΝΤΕΛΗ, που «έφυγε» τόσο πρόωρα, στις 18/3/1994, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε σταθερός στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ για ενίσχυση, μέσω ΚΟΒ Παλικής Κεφαλονιάς.

Η αδελφή του, Χαραλαμπία Αλιβιζάτου

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Απρίλη «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗΣ, μέλος του Κόμματος από το 1979 έως και το τέλος της ζωής του. Ολη του τη ζωή ήταν μπροστά στους αγώνες του κινήματος, εκλεγμένος συνδικαλιστής στο Συνδικάτο δέρματος, ως μισθωτός εργαζόμενος και αργότερα στον Εμπορικό Σύλλογο Πετρούπολης, ως αυτοαπασχολούμενος. Ηταν για πολλά χρόνια μέλος στις ΚΟ Πετρούπολης. Ενέπνευσε τα παιδιά του να ακολουθήσουν τον δρόμο του και ήταν περήφανος που και τα τρία οργανώθηκαν στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
Μέχρι τις τελευταίες του ώρες, στη σύντομη αλλά σκληρή μάχη που έδωσε σκεφτόταν το Κόμμα και τις ανάγκες του. Τελευταία του επιθυμία ήτανε τη μέρα που τον αποχαιρετάμε αντί για στεφάνια να μαζέψουμε χρήματα για να ενισχύσουμε το Κόμμα.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, που συμπληρώνονται 5 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφου του ΜΑΡΙΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ο Χρήστος Ορφανίδης και η οικογένειά του προσφέρουν ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΛΕΚΟΥ ΔΑΪΣΠΑΓΓΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 27/3/2021 και ο οποίος για πολλά χρόνια πάλεψε σταθερά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αναλαμβάνοντας με υπευθυνότητα ό,τι χρέωση του ανατέθηκε, οι Κομματικές Οργανώσεις της Καλλιθέας του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 320 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέντε μήνες πέρασαν από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο πατέρας μας και σύντροφος ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με το Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια για περισσότερο από 7 δεκαετίες. Μέσα από εξορίες και φυλακές και μπόλικο ξύλο στην Ασφάλεια της Δράμας, έμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Πήρε τη «σκυτάλη» από την μάνα του, την Παρέσσα, την οποία εκτέλεσε το εμφυλιακό κράτος το 1948, και συνέχισε τον δύσκολο δρόμο για την προκοπή του ανθρώπου. Γεμάτος αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το σοσιαλιστικό μέλλον. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα 150 ευρώ.

ΤΣΙΚΑΣ ΛΑΚΗΣ
ΤΣΙΚΑΣ ΛΑΚΗΣ
Οι κόρες του Παρέσσα, Ελπίδα, ο γαμπρός του Γιάννης και ο εγγονός του Χάρης

***

Για την αξέχαστη μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΑΜΠΑ, η κόρη της Χριστίνα, η αδελφή της Αρχοντούλα και ο εγγονός της Βασίλης, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, το ποσό των 150 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η συντρόφισσα ΣΟΦΙΑ ΣΙΔΕΡΗ «έφυγε» πλήρης ημερών, στα 90 της χρόνια, μέχρι τελευταία στιγμή με χαμόγελο κι αισιοδοξία. Εγινε μέλος του Κόμματος το 1982 και συμμετείχε όλα τα χρόνια στο φιλειρηνικό και το γυναικείο κίνημα της περιοχής. Στάθηκε πάντα και με όλους τους τρόπους δίπλα στο Κόμμα και τους αγώνες του, σε όλες τις δυσκολίες.

Ο σύντροφός της στη ζωή και στους αγώνες, Σπύρος, καθώς και τα ανίψια της προσφέρουν στη μνήμη της 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας της οποίας ήταν μέλος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, που «έφυγε» στις 26/4/2022, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Περιστερίου.

Ηλιάνα και Μαρία Νοέα

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ και ΛΑΚΗ ΤΣΙΚΑ, ή αλλιώς Λάκη με το γαρύφαλλο, προσφέρω στην ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ 20 ευρώ. Εσείς Αμερικάνοι σκοτώσατε Λαμπράκη - Μπελογιάννη. Εξω από την Ελλάδα εσείς και οι βάσεις σας. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Κώστας Βεζδρεβάνης

***

ΦΩΤΟ

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, παιδί μαχητών του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1938 στην Κρυόβρυση Πτολεμαΐδας και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. «Εφυγε» από κοντά μας στις 21/5/2019. Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας του ΚΚΕ.

Η σύζυγος και ο γιος του

***

ΦΩΤΟ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Τιμώντας την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, κλείνουν 77 χρόνια από το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τεράστια προσφορά του Κόμματος των Μπολσεβίκων, ψυχή της λυσσώδους αντίστασης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού, με 20 εκατομμύρια θύματα, για την ήττα του φασιστικού τέρατος, καταδιώκοντας τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα μέχρι τη «φωλιά του ναζισμού» το Βερολίνο και τη συνθηκολόγηση.

Μεταξύ αυτών τιμάμε και τη μνήμη του πατέρα και παππού ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΕΜΙΚΙΝ, ως κομμάτι του σοβιετικού λαού. Μπολσεβίκος, κομμουνιστής της Οκτωβριανής Επανάστασης, στέλεχος και καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος στο Νότιο Καζακστάν, ήταν ένας από τους πρώτους κομμουνιστές μαχητές που κατατάχτηκε στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό ως αξιωματικός και έπεσε στο πεδίο της μάχης στο Λένινγκραντ.

Η κόρη του Βαλεντίνη και τα εγγόνια του Νίκος, Θοδωρής, Ζωή, Ελένη, Εύη, Αρης, προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά και 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κατασκευών.

***

Τον Δεκέμβρη χάσαμε τον σύντροφο ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΙΔΗ. Πολλά χρόνια μετανάστες στην Αυστραλία, πέρασε δύσκολες μέρες, σε βαριές δουλειές και εχθρικό περιβάλλον. Πάντα όμως έβρισκε το κουράγιο και τη δύναμη να προχωρά. Ηταν αυθεντικός λαϊκός λογοτέχνης, έγραψε θέατρο, ποίηση, διηγήματα, έδωσε πολλές διαλέξεις με μεγάλη επιτυχία. «Ετσι ξέρω και γράφω εγώ, για πεινασμένα παιδιά, φτωχές οικογένειες, δηλαδή για τα θύματα του συστήματος», είχε γράψει ο ίδιος.

Ο χαμός του είναι μεγάλη απώλεια. Είχε πάντα στη σκέψη του τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουν οι σύντροφοι Παναγιώτης 100 δολ., Αρβανίτης Δημήτρης 50 δολ., Στέλιος Φιλφέρης 20 δολ., Δήμητρα και Τάκης Σαρέλας 100 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 28 Απρίλη, «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας μια αγαπημένη μορφή της Δεσκάτης Γρεβενών και πιστός οπαδός του Κόμματος, ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΛΟΧΑΣ (Γκουντής). Γεννημένος το 1950, μεγάλωσε σε οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις και μεγάλη προσφορά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της δεκαετίας 1940 - 1950 και μετά. Ξεκίνησε να δουλεύει από μικρός με τον μαραγκό πατέρα του και μετά στην οικοδομή, ως έφηβος στη Θεσσαλονίκη. Επιστρέφοντας στη Δεσκάτη καταξιώθηκε επαγγελματικά ως ελαιοχρωματιστής.

Με στέρεη ταξική συνείδηση, ξεχώριζε για την αδιαπραγμάτευτη, χωρίς «να μασάει τα λόγια» του, υπεράσπιση της πολιτικής του Κόμματος και του ταξικού κινήματος. Συμμετείχε μέχρι και πριν από λίγους μήνες πρόθυμα στη δράση της ΚΟ και του μαζικού κινήματος, απ' όπου δεν έλειψε ποτέ: Στο Σωματείο Οικοδόμων, στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις του Κόμματος. Ηταν σταθερός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Η απουσία του είναι ήδη αισθητή, όπως και στα αγαπημένα του παιδιά κι εγγόνια!

Η μνήμη και το παράδειγμά του θα μας συντροφεύουν. Σύντροφοι προσφέρουν στην ΚΟ Δεσκάτης 100 ευρώ.

***

Στις 2/4/2022 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ, μετά από περίοδο ασθένειας. Με τη φροντίδα της οικογένειας έγινε στη Ριτσώνα η αποτέφρωσή του. Στην τελετή που προηγήθηκε, με τη σορό του σκεπασμένη με τη σημαία του Κόμματος, τον αποχαιρέτησαν ο ανιψιός του Παναγιώτης Μακρίδης, ο Γιάννης Παυλίδης, εκ μέρους της ΚΟΒ Περισσού της οποίας ήταν μέλος από το 1982, ενώ λίγα λόγια είπε ο παιδικός φίλος και συμμαθητής του, Παναγιώτης Μερτίκας.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Ο σύντροφος Φώτης προερχόταν από μια οικογένεια δοσμένη στον αγώνα με καταγωγή από το Μοναστηράκι Αριδαίας Πέλλας. Ο μεγάλος αδερφός του Γιώργος, ήταν αντάρτης του ΔΣΕ από την ηλικία των 17 ετών και κατόπιν πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Αυτό επηρέασε την οικογένεια θετικά και αρνητικά. Το 1948 η οικογένεια φεύγει κυνηγημένη και εγκαθίσταται προσωρινά στα τότε μποστάνια Συγγρού στην Καλλιθέα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στον Περισσό, όπου το 1952 γεννήθηκε κι ο ίδιος και έζησε μέχρι τον θάνατό του.

Εκανε φαντάρος μέσα στη χούντα. Λόγω των αγώνων της οικογένειας και των δύο οργανωμένων στο Κόμμα αδερφών του, Νίκου και Μίμη, είχε την ανάλογη «περιποίηση». Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε με τα δύο του αδέρφια στο κίνημα των οικοδόμων και το 1982 εντάχθηκε στο Κόμμα, μένοντας σταθερός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου προσφέρουμε στο Κόμμα μας 85 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Περισσού.

Οι σύντροφοι Γιάννης Παυλίδης και Παναγιώτης Μακρίδης και ο φίλος του Τάκης Μερτίκας

  • Στη μνήμη του συντρόφου μας ΦΩΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ του Περισσού προσφέρουμε στο Κόμμα 500 ευρώ.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΕΜΙΚΙΝ
ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΕΜΙΚΙΝ
ΑΛΕΚΟΣ ΔΑΪΣΠΑΓΓΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΔΑΪΣΠΑΓΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΚΗ ΣΤΡΑΒΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΚΗ ΣΤΡΑΒΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΙΔΕΡΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΙΔΕΡΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΛΟΧΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΛΟΧΑΣ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 8 Μάη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αναγέννησης Σερρών θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο της ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ χήρας Γεράσιμου ΚΑΡΥΠΙΔΗ, το γένος ΗΛΙΑΔΗ.

Η Πολυξένη Καρυπίδου γεννήθηκε το 1927 στη Ρωσία. Σε ηλικία μόλις 4 ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν ως Πόντιοι πρόσφυγες στο χωριό Αναγέννηση του νομού Σερρών. Σχεδόν έφηβη, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν γνωρίστηκε με τον Γεράσιμο Καρυπίδη, επίσης μέλος της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά έζησαν χωριστά, λόγω της συμμετοχής του συζύγου της ως αντάρτη στα βουνά. Συνελήφθη η ίδια και εξορίστηκε στο Τρίκερι Μαγνησίας λόγω του κομμουνιστή συζύγου της, ο οποίος απεβίωσε λόγω τραυματισμού μετά τη λήξη του εμφυλίου, μένοντας χήρα με δύο παιδιά από ηλικία μόλις 22 ετών.

Κατάφερε με την εργατικότητα και τον δυναμισμό της να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, να προοδεύσει στη ζωή της και να αξιωθεί να δει εγγόνια και δισέγγονα. Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στην οικία της στην Αναγέννηση Σερρών.

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα

Οι λοιποί συγγενείς

Προσφορά

Τιμώντας την 1η Μάη, τη θυσία και τον ταξικό αγώνα των εργατών όλου του κόσμου, αλλά και των κομμουνιστών, για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική, ο σύντροφος Κώστας Φαρμάκης προσφέρει 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ