ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη

Με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τις προηγούμενες μέρες την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Με εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων τιμήθηκε η επέτειος της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλονίκη, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργάνωσε εκδήλωση στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της πόλης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΕΔΥΕΘ και τις Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις Σέρρες, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου της πόλης, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων.

Επίσης, οι Μαθητικές Οργανώσεις Σερρών της ΚΝΕ προχώρησαν σε αποκατάσταση της τοιχογραφίας - σύνθημα στον τοίχο του Λευκώνα, έξω από τις Σέρρες, που είχαν βανδαλίσει φασιστοειδή.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στο Λιτόχωρο το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργάνωσε εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικό περιεχόμενο, ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, στον χώρο του μνημείου στην περιοχή Τάχνιστα, όπου πριν από 79 χρόνια δόθηκε ηρωική μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς ναζί κατακτητές. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με υλικό από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην Αχαΐα

Με κατάθεση στεφανιών στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας, όπου στις 9 Μάη 1944 απαγχονίστηκαν 11 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (απ' τους συνολικά 14 στον ίδιο χώρο), οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τα 77 χρόνια απ' την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

«Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους», έγραφε το πανό των Οργανώσεων του ΚΚΕ, με την Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, να αναφέρεται στο ιστορικό της μέρας αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα, βάσει και των εξελίξεων με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μάλιστα ήταν και πάλι 9 Μαΐου, του 1944 αυτήν τη φορά, όταν οι ναζί κατακτητές στην πλατεία αυτή, των Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας, έστησαν τις κρεμάλες για 11 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης προφασιζόμενοι αντίποινα για επίθεση στους Γερμανούς», είπε, αναφερόμενη στα τοπικά γεγονότα, συμπληρώνοντας:

«Με την πράξη τους αυτή ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το εγκληματικό πρόσωπο των ναζιστών, των κατακτητών, των ντόπιων συνεργατών τους, αυτών που για να κρατήσουν έναν λαό τρομοκρατημένο, προχωρούσαν απ' το ένα έγκλημα στο άλλο».

Εκφράζοντας και την επαναστατική αισιοδοξία του Κόμματος, κατέληξε: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι λαοί θα νικήσουν, η σημαία της νίκης των λαών θα κυματίσει και πάλι και το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις σ' αυτόν τον ελπιδοφόρο αγώνα».

Στεφάνια κατατέθηκαν, από κοινού, από αντιπροσωπεία των Οργανώσεων Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απ' το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τον πρόεδρο Γιώργο Τσαπάρα, και εκ μέρους της οικογένειας Κάκου (ενός εκ των εκτελεσμένων) ο Παναγιώτης Κούφης.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο νεκρών και το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ίδιο μνημείο χτες το πρωί, εκδήλωση για τα 77 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών πραγματοποίησε ο δήμος Πατρέων.

Στη Λάρισα

«Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μνημείο της Αντίστασης, το «Φτερό», στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με ταμπλό, που αποτύπωναν τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη Λάρισα, την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στο χτύπημα του ναζισμού - φασισμού, που συγκέντρωσαν την προσοχή του κόσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που μεταξύ άλλων στάθηκε στο μνημείο που υπάρχει στο πάρκο και έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου με ευθύνη των δημοτικών αρχών των τελευταίων 25 χρόνων, ο Δαμιανός Μπαλασούλης, γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ, που στάθηκε στην ανάγκη να μάθει η νέα γενιά την ιστορική αλήθεια.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αγης Τριγάζης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα σε παλιά και νέα ισχυροποιούμενα καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες αλλά και στη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό πολεμικό προγεφύρωμα, με την αεροπορική βάση της 110 ΠΜ που αξιοποιείται από τους Αμερικανούς.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με αγωνιστικά, αντάρτικα τραγούδια. Σε αυτό συμμετείχαν ο Δημήτρης Φωτιάδης, η Δέσποινα Μαύρου, η Μαρία Φωτιάδη, ο Αχιλλέας Σίμος και ο μικρός Δημήτρης Μπάρμπας.

Αντιφασιστικά γκράφιτι της ΚΝΕ προς τιμήν της 9ης Μάη

Λάρισα
Λάρισα
«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δεν θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει». Αυτήν τη φράση του Ερνεστ Χεμινγουέι αποτύπωσαν με ένα όμορφο graffiti στην κοίτη του Πηνειού οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Λάρισας της ΚΝΕ.

Οι ΟΒ Περιστερίου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της δραστηριότητας μπροστά στο Μαθητικό Φεστιβάλ στις 4 Ιούνη, σχεδίασαν αντιφασιστικό graffiti στο κολυμβητήριο του Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου, προς τιμήν της 9ης Μάη, Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Παράλληλα οι Μαθητικές Οργανώσεις Σερρών της ΚΝΕ αποκατέστησαν το σύνθημα στον τοίχο του Λευκώνα, έξω από τις Σέρρες, το οποίο είχε βρωμιστεί από φασιστοειδή.

Περιστέρι
Περιστέρι
Σέρρες
Σέρρες
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Τίμησε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συμβολή της ΕΣΣΔ

Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» τίμησε την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με λιτή εκδήλωση στην Καλλιθέα, στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη και κατάθεση στεφάνου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Αποστόλης Χαρίσης, πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μνημείο, πως «στην Ελλάδα, στο πλευρό του ΕΛΑΣ, πολέμησαν δεκάδες Σοβιετικοί στρατιώτες - δραπέτες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που υπήρχαν στη χώρα μας. Πολέμησαν ηρωικά, για την πατρίδα ενός άλλου λαού, του ελληνικού, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον φασισμό. Αυτό το έκαναν γιατί ήταν συνειδητοί στρατιώτες του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, ενός στρατού λαϊκού και ταξικού, που υπερασπίστηκε για δεκαετίες το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, που απελευθέρωσε κατακτημένους λαούς και οδήγησε στη νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για τη θυσία των Σοβιετικών μαχητών ανέφερε πως «θα τιμάται από τον λαό μας, όσο κι αν σκυλιάζουν τα αγράμματα φασιστοειδή κατακάθια, που βρίσκουν στην απαράδεκτη εισβολή της αστικής Ρωσίας στην αστική Ουκρανία την ευκαιρία να επιδίδονται σε χυδαίο αντικομμουνισμό. Θυμίζουμε ότι τον Κόκκινο Στρατό τον επάνδρωσαν άνθρωποι απ' όλους τους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης, και Ρώσοι και Ουκρανοί και Γεωργιανοί και Λετονοί και Ελληνες και πολλοί άλλοι. Το κυριότερο στοιχείο του μεγαλείου τους ήταν ακριβώς η κοινότητα και η αδελφοσύνη, που μπορούσε να υπάρξει μόνο πάνω στη βάση του κοινού στόχου της υπεράσπισης του νέου, ανθρώπινου σοσιαλιστικού συστήματος, στις αρχές και τις αξίες του σοσιαλιστικού πατριωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αξίες που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα που υπηρετεί ο σημερινός αστικός στρατός της Ρωσίας ή ο αντίστοιχος της Ουκρανίας».

Στεκόμενος στις επιδιώξεις του Συλλόγου αναφέρθηκε «στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνωρίσαμε, στην ανάδειξη της συμβολής της στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Ακόμη περισσότερο, επιδιώκουμε την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού σήμερα, που αναδύεται από κάθε πόρο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, στην εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στα ήθη, παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ