ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά...

Στο 10,2% τον Απρίλη, με τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα να εκτοξεύονται

Ενα ακόμα ρεκόρ έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλη, που ξεπέρασε το 10%, και οι επιπτώσεις στη ζωή των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών είναι τραγικές. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα 1994, την ίδια στιγμή που ο ονομαστικός κατώτατος μισθός ακόμα και με τις ελάχιστες αυξήσεις που δόθηκαν, βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο απ' ό,τι 13 χρόνια πριν, γεγονός που έχει εξαϋλώσει ήδη τα όποια πενιχρά επιδόματα μοιράζει η κυβέρνηση.

Οι τιμές σε ψωμί, κοτόπουλο, γάλα, γιαούρτι και συνολικά όλα τα είδη και προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στην Ενέργεια και τα καύσιμα, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η πορεία προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη στο άμεσο μέλλον. Οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις βυθίζουν τον λαό στους πολέμους και τη φτώχεια και ήδη σε επίπεδο Κομισιόν φτάνουν να εξετάζουν ακόμα και σενάρια για την επιβολή περικοπών σε μετακινήσεις, κατανάλωση ρεύματος, ενώ ήδη στη Γερμανία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο ακόμα και για αποθήκευση τροφίμων για παν ενδεχόμενο...

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την εργασιακή ζούγκλα, που έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστική και μερική απασχόληση, η αδυναμία να καλυφθούν βασικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, είναι η μία όψη του νομίσματος της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Γιατί στην άλλη είναι τα τεράστια κέρδη - ρεκόρ των εταιρειών πετρελαιοειδών και γενικά των επιχειρηματικών ομίλων σε πολλούς κλάδους, που τροφοδοτούνται από το ξεζούμισμα του εισοδήματος των εργαζομένων (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Δωδέκατος μήνας συνεχούς ανόδου...

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι τον φετινό Απρίλη ο πληθωρισμός απογειώθηκε στο 10,2% σε ετήσια βάση, με νέο άλμα κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτη του 2022, αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα.

Πρόκειται για τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου, και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, και όπως όλα δείχνουν το κύμα των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης για τον μήνα Απρίλη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά 10%, κρέατα 14,1%, γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%, έλαια και λίπη 22%, νωπά φρούτα 8,6%, λαχανικά 13,8%, ψάρια 3,2%, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά 3,4%, λοιπά τρόφιμα 5,6%, καφέ - κακάο - τσάι 7,1%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων 3,8%.
  • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, κυρίως λόγω αύξησης σε ενοίκια κατοικιών 0,9%, ηλεκτρισμό 88,8%, φυσικό αέριο 122,6%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στερεά καύσιμα 5,3%.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 29%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο 17,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 15,8%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 8,9%, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 4,7%
  • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 4,1%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 3,1%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 4,4%.
  • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών σε κινηματογράφους - θέατρα 13,9%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 5%, πακέτο διακοπών 6,7%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 2,7%,
  • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια λόγω των ανατιμήσεων σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία 3,3%, ξενοδοχεία - μοτέλ 16,1%.

Παράλληλα, εκρηκτική είναι και η επιτάχυνση του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται τον Απρίλη σε σχέση με τον Μάρτη σε ποσοστό 2,1%. Μεταξύ άλλων, η άνοδος του πληθωρισμού στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έφτασε στο 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και στο 4% στην ομάδα Στέγαση.

«Λίπασμα» η αντιλαϊκή πολιτική

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με αυτά, στο 12μηνο του 2021:

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (σύνολο οικονομίας) υποχώρησε 5,9%.

Αντίθετα, η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ /συνολική απασχόληση) ενισχύθηκε 7,8%, δείχνοντας την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνθήκες ισχυρής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνεται ότι «εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη της παραγωγικότητας και σημαντική η υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Επομένως, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση»...

... και το πάρτι κερδών για τους ομίλους

Μπορεί τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να βιώνουν τον εφιάλτη της ακρίβειας, ωστόσο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κυριολεκτικά πλουτίζουν. Μόλις πριν μερικές μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών για το 2021. Οπως χαρακτηριστικά γράφτηκε σε οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης, «έσπασαν τα κοντέρ της κερδοφορίας των εισηγμένων το 2021», που παρά την πανδημία «εμφάνισαν ρεκόρ καθαρών κερδών και επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες πριν το 2019».

Πιο συγκεκριμένα, οι 133 από τις συνολικά 145 εισηγμένες εταιρείες είχαν ενοποιημένο κύκλο εργασιών 78,757 δισ. ευρώ, έναντι ενοποιημένου κύκλου εργασιών 62,828 δισ. ευρώ το 2020 (αύξηση 25,35%). Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,453 δισ. ευρώ και από ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους 840,319 εκατ. ευρώ το 2020. Από τις 133 εισηγμένες οι 101 είχαν καθαρά κέρδη το 2021, ενώ 30 εισηγμένες επέστρεψαν σε κέρδη το 2021, από ζημιές το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος για αυτό το τρελό πάρτι κερδών αποδίδεται στη μείωση του κόστους για το εργατικό δυναμικό, μιας και οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει, σε συνδυασμό με τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης, που φρόντισαν τα τελευταία χρόνια από κοινού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Ο όμιλος «Μυτιληναίος» (με επιχειρηματική δραστηριότητα σε αλουμίνιο, Κατασκευές, Ενέργεια κ.α.) είχε τζίρο 2,664 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 40% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, κέρδη EBITDA 359 εκατ. ευρώ, από 315 εκατ., και καθαρά κέρδη (δηλαδή έχοντας αφαιρέσει νέες επενδύσεις, εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων, μερίσματα, αμοιβές - έξοδα στελεχών κ.λπ.) στα 162 εκατ. ευρώ, από 129 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+26%).

Ο όμιλος ΟΤΕ για το σύνολο της χρονιάς είδε τα έσοδά του την περασμένη χρονιά να αυξάνονται κατά 3,4%, στα 3,368 δισ. ευρώ, και τα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 1,296 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,9% συγκριτικά με το 2020. Παράλληλα θα χορηγηθεί και μέρισμα στους μετόχους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η «Motor Oil» είχε συνολικό τζίρο 10,2 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ το 2020, αύξηση 68%, ενώ τα κέρδη EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 202 εκατ. ευρώ, πλέον μερίσματος μετόχων που έφτασε συνολικά τα 99,704 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ δεν δημοσίευσαν σύνολο εισπράξεων, ωστόσο τα καθαρά κέρδη σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις έφτασαν τα 341 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 401 εκατ., αυξημένα 21% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Μεγάλη άνοδο, 37,26%, κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου «Revoil» το 2021, κλείνοντας σε ιστορικά υψηλά στα 5,01 εκατ. ευρώ, έναντι 3,65 εκατ. το 2020.

Ο όμιλος «Viohalco» είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 5,375 δισ. ευρώ, έναντι 3,85 δισ. ευρώ το 2020, και EBITDA 514 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το 2020, και ενοποιημένα κέρδη 276 εκατ. ευρώ.

Πολύ υψηλά και ο ΟΠΑΠ, που παρουσίασε καθαρά έσοδα 1,538 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,2%, και καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ, από 205,2 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένα κατά 26,4%.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέγραψε συνολικό τζίρο 1,14 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 323,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 49,9 εκατ. ευρώ, ενώ προωθεί επενδύσεις συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις εταιρείες που σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη είναι επίσης: Η «Coca - Cola HBC», η «Jumbo», η «Τιτάν», ο «Καρέλιας», τα «Πλαστικά Κρήτης», τα «Πλαστικά Θράκης», η «Quest Holdings», ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.ά.

Επιπλέον, οι κλάδοι που σημείωσαν αύξηση κερδών ήταν αυτοί της πληροφορικής, της μεταλλουργίας («Αλουμύλ», «Βιοκαρπέτ», «Ελαστρον», ΣΙΔΜΑ, «Τζιρακιάν») και των ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι οι ισχυρές επιχειρήσεις αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας τους και στο α' τετράμηνο του 2022.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών

Το ΚΚΕ έχει προτείνει κατ' επανάληψη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που είναι τα ελάχιστα προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα που σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη τόσο σε συνθήκες κρίσης όσο και σε εκείνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

- Κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

- Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.

- Προστασία του αγροτικού εισοδήματος με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές.

Επιπλέον, το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα συνδικάτων και εργαζόμενων για αυξήσεις σε όλους τους μισθούς με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων, των απλήρωτων υπερωριών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ