ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2022
Σελ. /28
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με χημικά ακόμα και μέσα στις σχολές συνεχίζεται το οργανωμένο σχέδιο καταστολής και συκοφάντησης

Σε αναβαθμισμένο επίπεδο βρίσκεται το σχέδιο καταστολής και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος που είναι σε εξέλιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) αλλά και την αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων.

Χτες οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν μέσα στη ΣΘΕ και να προχωρήσουν σε ρίψεις χημικών και κροτίδων κρότου - λάμψης ακόμα και μέσα στο φουαγιέ, την ίδια στιγμή που γίνονταν μαθήματα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές και οι διδάσκοντες να βγαίνουν από το κτίριο πανικόβλητοι και με δάκρυα στα μάτια.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο ΑΠΘ, αρχικά έξω απ' αυτό, στην είσοδο κοντά στη ΣΘΕ, όπου στάθμευσε κλούβα των ΜΑΤ, και ανά διαστήματα πραγματοποιούνταν έλεγχοι σε άτομα που εισέρχονταν στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τον βανδαλισμό του χώρου όπου χτίζεται η βιβλιοθήκη στο Τμήμα Βιολογίας, τα ξημερώματα της Κυριακής, η αστυνομία θα «φρουρεί» σε 24ωρη βάση τον χώρο, δήθεν για την προστασία του εργολαβικού συνεργείου. Αξιοποιώντας τη δράση προβοκατόρικων ομάδων, ΜΑΤ και ασφαλίτες εισέβαλαν στη ΣΘΕ, όπου προσήγαγαν έναν φοιτητή 24 ετών, τον οποίο έσερναν στα σκαλιά προκειμένου να τον μεταφέρουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Αργότερα η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν έκτακτη συγκέντρωση στο κτίριο της Πρυτανείας, καταδικάζοντας τη νέα απαράδεκτη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Ιδρυμα. Οι φοιτητές κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών για την όξυνση της καταστολής εναντίον τους και των δικαιωμάτων τους, αλλά και τη συκοφαντική δράση των προβοκατόρικων ομάδων, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές και τους συλλόγους τους.

Με συνθήματα όπως «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές», «Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει» και «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι αστυνομία μέσα στις σχολές», κινήθηκαν αρχικά προς τη ΣΘΕ - στο κτίριο της οποίας, ακόμα και ώρα μετά την επέμβαση της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά - και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική. Στην τελευταία και σε άλλες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ, εκλεγμένοι φοιτητές σε ΔΣ φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν μαζικές ενημερώσεις στα μαθήματα, διαμηνύοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν λίγο μετά τις 3 μ.μ., ωστόσο επέστρεψαν όταν ξεκίνησε νέος γύρος προβοκατόρικων ενεργειών έξω από την Πρυτανεία, σχεδόν δύο ώρες μετά. Χαρακτηριστικό του οργανωμένου σχεδίου και των προβοκατόρικων στοιχείων που αξιοποιήθηκαν ήταν η εμφάνιση ενός άνδρα, άγνωστου σε φοιτητές και διδάσκοντες, σε συγκέντρωση μελών φοιτητικών συλλόγων στην Πρυτανεία, ο οποίος καταγράφηκε από δημοσιογράφους να προκαλεί ξεκάθαρα, βρίζοντας προς τη μεριά των αστυνομικών. Οταν ο ίδιος άγγιξε τους άνδρες των ΜΑΤ, αυτοί τον έσπρωξαν στην άκρη και προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση στα μέλη φοιτητικών συλλόγων. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογράφους σχετικά με την ταυτότητά του.

Οι φοιτητές απαντούν στην καταστολή

Αργότερα χτες, το απόγευμα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν νέα μαχητική κινητοποίηση καταδίκης της καταστολής, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας τον λαό της πόλης με μοίρασμα των ανακοινώσεών τους. Επίσης καλούν σήμερα στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της ΣΘΕ με συγκέντρωση στο φουαγιέ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «τις απαράδεκτες συλλήψεις φοιτητών, τον βάναυσο τραυματισμό που δέχτηκαν από δυνάμεις καταστολής εντός του ΑΠΘ» και παράλληλα «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους, και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προσθέτουν ότι τα όσα συνέβησαν χτες στο ΑΠΘ δείχνουν το πανεπιστήμιο που οραματίζεται η κυβέρνηση και ξεκαθαρίζουν πως οι φοιτητές, οργανωμένοι μέσα από τους συλλόγους τους, δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας»

Δυναμική η παράσταση διαμαρτυρίας Φοιτητικών Συλλόγων χτες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Ούτε 17 Μάη, ούτε ποτέ! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εφαρμογή στην πράξη του αντιδραστικού μέτρου μία μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές.

Τους φοιτητές που διαμαρτύρονται ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές «υποδέχθηκαν» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδιζαν να προσεγγίσουν το υπουργείο. Μετά από την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν και οι φοιτητές συνέχισαν την κινητοποίηση στην πύλη του υπουργείου. «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η Αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας η αστυνομία», ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν από τους φοιτητές κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. «Ετσι θα φύγουν και από τις σχολές μας» δήλωσαν, ενώ εξέφρασαν τη στήριξή τους στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας το οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων στο ΑΠΘ.

Αντιπροσωπεία των Φοιτητικών Συλλόγων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου. Οπως ενημέρωσε εξερχόμενος εκπρόσωπος των φοιτητών, «η απάντηση του υπουργείου και συγκεκριμένα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει ένα πράγμα. Οτι όλα όσα βιώνουμε είναι βάσει σχεδίου. Βάσει σχεδίου ερχόμαστε έξω από το ΥΠΡΟΠΟ και συναντάμε ΜΑΤ, βάσει σχεδίου από το πρωί αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα το ΑΠΘ είναι αστυνομοκρατούμενο και οι συνάδελφοί μας εκεί αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και την καταστολή, βάσει σχεδίου προχωράνε όλα κατά τη δήλωση και του υφυπουργού για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, για την οποία ο υφυπουργός δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά». «Εδώ, λοιπόν, έξω από το υπουργείο τους το δηλώνουμε να το ακούσουν καθαρά. Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, Αστυνομία στις σχολές μας δεν θα πατήσει το πόδι της ποτέ, οι φοιτητές έχουμε συγκεκριμένες διεκδικήσεις και αυτές θα παλέψουμε, η πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα πατήσει πόδι σε κανένα ίδρυμα, και αυτό θα το αποδείξουμε και στις 17 Μάη και το καλοκαίρι και όποτε το υπουργείο επιλέξει να προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου. Για αυτό λοιπόν το κάνουμε καθαρό, η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει», δήλωναν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Ποιος είναι ο κύριος;

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί η εμφάνιση και προπάντων η δράση ενός άγνωστου άνδρα, σε ρόλο «μπροστινού» για την επίθεση των ΜΑΤ στα μέλη φοιτητικών συλλόγων χτες στο ΑΠΘ. Σε δυο βίντεο που αναδημοσιεύει το «902.gr» (https://www.902.gr/eidisi/politiki/294900/poios-einai-o-kyrios-meros-2o-video) ο συγκεκριμένος τύπος, που η ηλικία του μόνο σε φοιτητή δεν παραπέμπει, αρχικά βρίζει προς τους αστυνομικούς και στη συνέχεια, όπως αποτυπώνεται σε διάφορα βίντεο δημοσιογράφων και άλλων που βρίσκονταν στο σημείο, φαίνεται να προκαλεί τα ΜΑΤ και να τους λέει σε έντονο ύφος: «Φοράτε παντελόνια;», «τι έχετε εκεί κάτω;» και άλλα παρόμοια. Προσπαθεί μάλιστα και να ακουμπήσει και έναν αστυνομικό, δίνοντας το έναυσμα στην ομάδα καταστολής να πνίξει στα χημικά και να επιτεθεί με αγριότητα στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος - σκιά αποσύρεται ανενόχλητος στο παρασκήνιο. Σε άλλο βίντεο, που ακολουθεί την πορεία του μετά απ' αυτό το περιστατικό, ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται να περπατάει αμέριμνος στην «πλάτη» των αστυνομικών που ξυλοφορτώνουν τους φοιτητές και να μιλάει στο τηλέφωνο, λέγοντας «Να 'μαστε σε επαφή. Είπα να τους πάρουν αυτούς από εδώ». Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Ποιος είναι ο κύριος στα βίντεο και ποιος ο ρόλος του στην επίθεση; Θα μας πουν τι ξέρουν γι' αυτόν η κυβέρνηση και η αστυνομία και πώς είχε την άνεση να περιφέρεται ανενόχλητος, αφού πρώτα έπαιξε τον ρόλο του στο σκηνικό της καταστολής; Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες αυτές ενισχύουν την άποψη ότι στο ΑΠΘ, αυτές τις μέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους, με στόχο την ένταση της καταστολής και της συκοφαντίας σε βάρος των οργανωμένων φοιτητικών αγώνων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους συλλόγους τους, θα «κουρελιάσουν» τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή το νέο σχέδιο καταστολής και συκοφάντησης στο ΑΠΘ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του τονίζει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς.

Αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου!

Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το "σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο", ανοιχτό στην καταστολή, στην τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα "κουρελιάσουν" τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ