ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Στις 18 και 19 Ιούνη η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, κορυφαίος σταθμός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα
  • Ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση σωματείων στη Θεσσαλονίκη για την πείρα από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του σήμερα
  • Δυναμώνει η μάχη σε χώρους δουλειάς και κλάδους για ΣΣΕ με αυξήσεις, ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας του λαού από την ακρίβεια
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των συνδικάτων στις 18 - 19 Ιούνη στην Αθήνα

Μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική δράση. Κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές

«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με το σύνθημα αυτό προετοιμάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα. Με στόχο η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης και κοινής δράσης ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΠΑΜΕ καλεί «συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συναντηθήκαμε στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, σε όσους δεν συμβιβάζονται με το άδικο, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της σύσκεψης. Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Η διοργάνωση της πανελλαδικής σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΕΓ του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή, όπου αναδείχθηκε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αποτελέσει βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης και της συσπείρωσης σε μεγάλα μέτωπα που ξεκίνησε από την προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη το 2016 και κορυφώθηκε μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, της πανδημίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σύγκρουση με τις αστικές κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιδίωξη της σύσκεψης είναι αυτή η αγωνιστική πορεία να εκφραστεί με την πλατιά συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, να ενισχύσει τον προβληματισμό που υπάρχει μέσα στο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης και να γίνει ανοιχτή συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να εξοπλίσει τα συνδικάτα με γνώση και πείρα από τους αγώνες, αλλά και με ενιαίο σχέδιο και στόχους, για να οικοδομηθεί αγωνιστικό, ταξικό εργατικό κίνημα ελπίδας και αντεπίθεσης.

Γι' αυτό, όπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση της ΕΓ, στόχος είναι να δώσουν το «παρών», μαζί με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκατοντάδες συνδικαλιστές από σωματεία και κλάδους που αγωνιούν για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να πάρουν μέρος σωματεία και συνδικαλιστές που συναντήθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα, που έχουν σε εκτίμηση τις θέσεις του και τη δράση του, που πρωτοστάτησαν σε αγώνες στους κλάδους τους και σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συνδικάτα θα ορίσουν τα ίδια τις αντιπροσωπείες τους, θα φροντίσουν για τη συμμετοχή γυναικών, μεταναστών και νέων σε ηλικία συνδικαλιστών.

Ειδικά, στη σύσκεψη θα μεταφερθεί η φωνή από συνδικαλιστές και σωματεία που ανέπτυξαν αγώνες, οι οποίοι δίνουν κουράγιο συνολικά στην εργατική τάξη, όπως της ΛΑΡΚΟ, της «e-food», της COSCO, των «Πετρελαίων Καβάλας», των «Λιπασμάτων Καβάλας, των σωματείων των ταχυμεταφορών, άλλων σωματείων, όπως από τις Συγκοινωνίες, από εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς.

Παράλληλα, στην πανελλαδική σύσκεψη θα μπουν για συζήτηση τα μεγάλα και κρίσιμα μέτωπα πάλης της εργατικής τάξης, όπου το ΠΑΜΕ είχε τη δική του συνεισφορά, οι δυνάμεις του με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη, βάζοντας τη σφραγίδα τους και με το σπαθί τους γνώρισαν την αναγνώριση από ευρύτερα στρώματα εργαζομένων.

Μέτωπα πάλης όπως η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ΕΓΣΣΕ, όπου καθοριστικό ρόλο είχαν παίξει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και το πλαίσιο πάλης για τις ΣΣΕ που συσπείρωσε 513 συνδικάτα στα τέλη του 2016. Οι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στις ανατροπές που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η συμβολή των ταξικών συνδικάτων γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο αγώνας τους για απομόνωση των ναζί στους χώρους δουλειάς, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη δράση ή τις απόψεις τους. Η σταθερή και διαχρονική δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη που ανατρέπει βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, το απεργιακό δικαίωμα και η συνδικαλιστική οργάνωση. Η μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών.

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Αμεσες λύσεις για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης απαιτεί το ΠΑΜΕ

Να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός και να παρθούν μέτρα για την περίθαλψη και τη διαμονή τους

Να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της διαμονής τους, απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενη στα οξυμένα προβλήματα των εργατών, θυμίζει πως με την αγωνιστική συμβολή όλων έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ενώ στην κυβέρνηση έχει τεθεί το ζήτημα της άθλιας διαβίωσης.

Καυτηριάζοντας ότι παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί «ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί και αυτοί με την πρώτη δόση», «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Υγείας, τίποτε δεν προχωράει και μας κοροϊδεύουν. Οι όποιες υποσχέσεις τους αποδείχτηκαν ψεύτικες».

Υπογραμμίζοντας πως για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς «κουβέντα δεν λένε», προσθέτει: «Σε όλα αυτά έχουν σοβαρή ευθύνη και η 6η ΥΠΕ αλλά και ο δήμος που παρότι είναι γνώστες των προβλημάτων ούτε καν ασχολούνται. Αξιοποιούν διάφορα προσχήματα πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Δεν τους ενδιαφέρει αν εμείς δουλεύουμε σκληρά, χωρίς σταματημό, αν εμείς δεχόμαστε καθημερινά την πίεση από τους εργοδότες να βγάζουμε περισσότερη δουλειά, αν εμείς δουλεύουμε χωρίς καμιά προφύλαξη, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας».

Τονίζοντας ότι για «όλους αυτούς, κυβέρνηση και αφεντικά, αυτό που τους νοιάζει είναι πόσα θα κερδίσουν από τον ιδρώτα τον δικό μας», η Γραμματεία καλεί τους εργάτες να σηκώσουν «κεφάλι», απαιτώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και «τώρα να ξεσηκωθούμε και να τους πούμε: Χωρίς εμάς η παραγωγή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά αν εμείς δεν μπούμε στο χωράφι. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια γροθιά».

Με την Επιτροπή των Εργατών Γης στην πρώτη γραμμή, το ΠΑΜΕ καλεί σε διεκδίκηση άμεσης έναρξης και ολοκλήρωσης των εμβολιασμών, να περιθάλπονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, να δοθεί λύση τώρα για τη διαμονή με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.

Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς ενόψει της Σύσκεψης

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, μέλη της Εκτελεστικής του Γραμματείας θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε χώρους δουλειάς προκειμένου να συζητήσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για τον σκοπό και το περιεχόμενο της Σύσκεψης. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη:

  • Στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στις 10.15 π.μ.
  • Στο ξενοδοχείο «Mediterraneo» στην Κέρκυρα στις 8.30 π.μ.
  • Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης στις 10 π.μ.

Αύριο Παρασκευή:

  • Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 7 π.μ.
  • Στο ξενοδοχείο «Athens Marriot» στις 13.15 μ.μ.
  • Στο εργοτάξιο «Exinos» στη Σταδίου στις 12 μ.
  • Στο ξενοδοχείο «Korkyra» στην Κέρκυρα στις 12 μ.
  • Στο «Κέρκυρα Golf» στις 11.30 π.μ.
  • Στη «L' Oreal» στις 11 π.μ.
  • Στο εργοτάξιο βιολογικού καθαρισμού Πάτρας στις 8 π.μ.
  • Στο εργοτάξιο του σχολείου που χτίζεται απέναντι από το Νοσοκομείο του Αγιου Ανδρέα στις 8 π.μ.
  • Στις αποθήκες του «Σκλαβενίτη» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης στις 10 π.μ.
  • Στο αμαξοστάσιο του Μετρό στο «Makro» στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ