ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Αμ' έπος αμ' έργον» στην υλοποίηση των επικίνδυνων δεσμεύσεων

«Επιχειρησιακή» η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ελλάδας | Στη Χάγη σήμερα ο Ν. Δένδιας, στα Δυτικά Βαλκάνια την επόμενη βδομάδα

Στην ταχεία υλοποίηση όσων δεσμεύσεων αναλήφθηκαν στο ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προχωρά η κυβέρνηση, με χαρακτηριστικά όσα μπαίνουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για το αμέσως επόμενο διάστημα, βρωμοκοπώντας διευθετήσεις αμερικανοΝΑΤΟικού χαρακτήρα σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, στην Ουάσιγκτον και παράλληλα με την παρουσία Μητσοτάκη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας «έτρεξε» το δικό του πρόγραμμα, αποκορύφωμα του οποίου ήταν η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε άλλωστε για «δύο σημαντικές και απίστευτα παραγωγικές μέρες», προσθέτοντας ότι «εναπόκειται σε εμάς πλέον - σε μένα και τον Νίκο - να εφαρμόσουμε όλες τις οδηγίες που λαμβάνουμε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε να κάνουμε το έργο που έφερε τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας σε υψηλότερο σημείο από ποτέ».

Δήλωσε εξάλλου την «ευγνωμοσύνη» της Ουάσιγκτον για τη «διμερή εταιρική σχέση», συγκεκριμενοποιώντας την στη «δουλειά που κάνουμε μαζί για να σταθούμε ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας» «και στο έργο που κάνουμε μαζί για την ενίσχυση και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, «στο έργο που κάνουμε μαζί μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου που πραγματοποιήσαμε και που θα συνεχίσουμε σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ν. Δένδιας έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία («είναι καλό να συγκρίνουμε σημειώσεις και να δούμε τι θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά στον Μπλίνκεν), «την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» και «το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο παρούσες στην περιοχή. Το σχήμα 3+1, για παράδειγμα, είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία για εμάς και θα ήθελα να συζητήσουμε πώς θα το ενισχύσουμε».

Αργότερα, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο Ν. Δένδιας είπε ότι συζήτησαν με τον Μπλίνκεν «τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι του «εξήγησε» «τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα» με τις τουρκικές υπερπτήσεις, «τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο» όπως είπε, σε μια επίκληση στην ευρωατλαντική ενότητα, στον βωμό της οποίας δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εστιάζοντας δε στο σχήμα 3+1, είπαν «να εμβαθύνουμε αυτήν τη συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, με την προοπτική το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη συνάντησή του με τον Τζ. Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, με τον οποίο συζήτησε «θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου», εν αναμονή και ανακοινώσεων «νέων πρωτοβουλιών» σύντομα.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν έγινε «ιδιαίτερη μνεία» στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, η οποία «δημιουργεί περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Προσθέτουν δε ότι «εξετάστηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για τη θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

«Ιδιαίτερη έμφαση» στη συζήτηση με τον Μπλίνκεν δόθηκε και στην Ενέργεια, «όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη», λένε οι ίδιοι παράγοντες, σε άλλη μια σύνδεση της πολεμικής προπαρασκευής με τις μπίζνες του κεφαλαίου, όπως και με τα αμερικανικά σχέδια για αύξηση των δικών τους πωλήσεων και συνολικά την προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή.

«Μεταφέρει το μήνυμα» από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Ν. Δένδιας φέρεται επίσης να αναφέρθηκε «λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού». Συζητήθηκαν ακόμα «οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Λιβύη» και «ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στη στήριξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής».

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να μεταφέρει εκ νέου το μήνυμα αυτό», λένε οι ίδιες πηγές, και πράγματι, χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι από Δευτέρα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει διαδοχικά σε Τίρανα, Σαράγεβο και Σκόπια.

Για την επίσκεψη στην Αλβανία, μάλιστα, ο εκπρόσωπος θύμισε ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2020 οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να συντάξουν συνυποσχετικό παραπομπής των διαφορών τους σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), με τον Αλ. Παπαϊωάννου να λέει χτες ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα «σαφές μήνυμα» προς όλες τις χώρες της περιοχής για το πώς μπορούν να επιλυθούν τέτοιες διαφορές.

Δεν περνά απαρατήρητο και ότι ο Ν. Δένδιας φεύγοντας από την Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα στην Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με την πρόεδρο (Joan Donoghue) και τον γραμματέα (Philippe Gautier) του ΔΔΧ «και ο νοών νοείτω», όπως έλεγαν χτες στελέχη του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το ΔΔΧ αποτελεί «φάρο» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Επιπλέον, θα συναντηθεί στη Χάγη με τον πρόεδρο (Piotr Hofmanski) και τους αναπληρωτές εισαγγελείς (Niang και Khan) του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, από το οποίο πρόσφατα με επιστολή του, σε ρόλο ευρωατλαντικού «μπροστάρη», ζήτησε τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης εγκλημάτων από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση «τάσσεται υπέρ της άμεσης ένταξης» Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα είπε ότι «το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη, η Δύση συνολικά, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και ιστορική συγκυρία», εξ ου και «όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στην κρισιμότητά τους».

Σημειωτέον, και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, περιγράφοντας το κλίμα στη συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν, μίλησε για «επιχειρησιακή συνάντηση εργασίας» όπου συζητήθηκε «τι μπορούμε να κάνουμε μαζί» και «τι θέλουμε να προχωρήσουμε», επιβεβαιώνοντας ότι «περνάμε πια σε άλλη φάση».

Γι' αυτήν τη νέα φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον Μπλίνκεν για τις σχέσεις που θέλει να αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση με χώρες όπως Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία, όλες «εταίροι» των ΗΠΑ και αναχώματα στην Κίνα.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η κα Δέσποινα Χατζηβασιλείου - Τσοβίλη, γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ο κ. Sergey Κhrychikov, διευθυντής του ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής και αναπληρωματικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και γενικότερα οι διεθνείς εξελίξεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην 100χρονη ιστορική πορεία του ΚΚΕ και την αξιοποίηση της πλούσιας πείρας του στη μελέτη των εξελίξεων. Μίλησε για τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, που οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, έθεσε τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, τις συνέπειες σε βάρος των λαών, τον κίνδυνο γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ιδεολογική - πολιτική διαπάλη επιβάλλεται να βασίζεται σε αρχές και καυτηρίασε τον αντικομμουνισμό και την ανιστόρητη εξίσωση του ναζισμού, τον οποίο πλήρωσαν ακριβά οι λαοί της Ευρώπης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον σοσιαλισμό. Τέλος, έθεσε το πρόβλημα της απαγόρευσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των διώξεων των κομμουνιστών σε κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ

Σε σχόλιό του για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε σαν βασικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ, είτε αυτά αφορούν τον οικονομικό - ενεργειακό τομέα είτε τον στρατιωτικό - πολεμικό. Από αυτήν την άποψη το ταξίδι πέτυχε τον σκοπό του, μόνο που αυτήν την "επιτυχία" ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει - κυριολεκτικά και μεταφορικά - πάρα πολύ ακριβά.

Θα την πληρώσει με μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και στους ανταγωνισμούς, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέες "αγορές του αιώνα" και έναν νέο γύρο ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, αλλά και με νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χάριν της διασφάλισης της "ΝΑΤΟικής συνοχής".

Η στάση του ΚΚΕ διαφέρει ριζικά από τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αρκούνται σε κάποιες υποσημειώσεις και αστερίσκους, γιατί πολύ απλά συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής στρατηγικής, συμφωνούν με την εμπλοκή στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και θέτουν μόνο επιμέρους ζητήματα για το "αντίτιμο" και τα "ανταλλάγματα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ