ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Καταιγίδα διακοπών ρεύματος και ανατιμήσεων σε προϊόντα

Σε έναν ατέλειωτο λαβύρινθο ακρίβειας βαδίζουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία μέρα με τη μέρα διογκώνονται τα προβλήματα, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα να διαλύουν το εισόδημά τους. Σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα ενόψει καλοκαιριού, με προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό και επισιτιστική κρίση σε βάθος δεκαετίας, αλλά και εκτιμήσεις για αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και το 2023, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπουκώνει με πακτωλό χρημάτων τα «πράσινα» αρπακτικά της Ενέργειας για «πράσινες» μπίζνες, σε απάντηση της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης», που επιτείνεται στο φόντο του πολέμου και της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν τη βδομάδα που πέρασε είναι μια απόδειξη ότι η ΕΕ αξιοποιεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως «ευκαιρία» για την επιτάχυνση τεράστιων επενδύσεων σε νέα, «πράσινα» πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους, φουσκώνοντας κι άλλο τον λογαριασμό που πληρώνει ήδη ο λαός, με την πανάκριβη Ενέργεια και τη διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας. Τα 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΕ ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση είναι ένα πρόσθετο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα ξεκοκαλίσουν μέχρι δεκάρας οι μονοπωλιακοί όμιλοι που επενδύουν στο «πρασίνισμα» της Ενέργειας και συνολικά της οικονομίας, στο όνομα - τώρα - της ταχύτερης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αποφάσεις που συνοδεύτηκαν και από παραινέσεις περί «αλλαγών των συνηθειών του πληθυσμού» και «περιορισμού της κατανάλωσης», που θα βαρύνει κυρίως τη λαϊκή κατανάλωση, που δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε υποχρεωτικά μέτρα.

Μπαράζ διακοπών ρεύματος

Την ώρα λοιπόν που ο λαός ζει δύσκολες μέρες, η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο. Οι ουρές έξω από τα καταστήματα των ενεργειακών παρόχων για διακανονισμό των υπέρογκων οφειλών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο και σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς τα αιτήματα διακανονισμών σήμερα ξεπερνούν σίγουρα τις 100.000. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από τα 200 ευρώ, οι φόβοι για επερχόμενο κύμα αποκοπών παροχής σε σπίτια και μικρά καταστήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί διακανονισμοί αφορούν προηγούμενη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μιλάμε πια για οφειλές που συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη και ζήτημα είναι αν θα μπορούν κάποια στιγμή οι οφειλέτες να τις εξοφλήσουν. Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αρνούνται να δώσουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, όμως σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του διαχειριστή του δικτύου αλλά και συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, τα αιτήματα αποκοπής ρεύματος που στέλνουν οι πάροχοι μπορεί πλέον να ξεπερνούν και τα 1.000 ημερησίως.

Οι τιμές στα ύψη

Την ίδια στιγμή, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τις προηγούμενες μέρες «έκλεισε» στα 225 ευρώ/MWh, τον Απρίλη έκλεισε στα 246 ευρώ/MWh και τον Μάρτη στα 272 ευρώ/MWh, αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Αυτές τις τιμές ήδη έχουν αρχίσει να τις λαμβάνουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού τους και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που επιταχύνει την πολιτική που τροφοδοτεί από δέκα μπάντες την ενεργειακή φτώχεια θωρακίζοντας τα κέρδη των ομίλων, προσπαθεί να παρουσιάσει «μαγική εικόνα» για τα υποτιθέμενα μέτρα για τον λαό, που ούτε κατά διάνοια δεν φτάνουν για να ανακουφίσουν στοιχειωδώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση επαίρεται που με το προηγούμενο πακέτο μέτρων μείωσε στα 0,21 ευρώ την τιμή KWh (είχε ανέλθει τον Φλεβάρη στα 0,23 ευρώ), όταν τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,0946 ευρώ/KWh! Μιλάμε δηλαδή για 220% αύξηση σε λιγότερο από 2 χρόνια, η οποία βέβαια ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες - συνολικά πάνω από 150% σε μια δεκαετία - που συνόδευσαν όλη την πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις τιμές των καυσίμων κίνησης, ενώ η λεγόμενη επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass) που αντιστοιχεί σε ψίχουλα των 30 - 50 ευρώ, δεν φτάνει ούτε καν για μισό ρεζερβουάρ. Πλέον οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται στα 2,2 ευρώ, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 2,5 ευρώ τις επόμενες βδομάδες και χωρίς επίσης να φαίνεται προοπτική μείωσης.

Απαγορευτικό το σούπερ μάρκετ

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων δεν έχουν τελειωμό. Δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά αλλά και άλλα βασικά είδη έχουν σημειώσει αυξήσεις. Ανοδικά κινείται το κρέας, με τιμές στο ελληνικό μοσχάρι που φτάνουν και τα 13 ευρώ, όταν πριν δύο χρόνια ήταν σε τιμές γύρω από τα 10 ευρώ, με τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές. Αντίστοιχα ανοδικά κινείται και το κοτόπουλο, με τιμές που σταδιακά εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 5 ευρώ το κιλό (για τους ευρείας κυκλοφορίας κωδικούς). Την ίδια ώρα, σε διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων, που έφτασε μεσοσταθμικά στο 13,4% σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, προχώρησε το πρώτο τρίμηνο του έτους κορυφαία εταιρεία που αποτελεί την παραγωγό ενός πολύ δημοφιλούς και βασικού για το καλάθι προϊόντος, του γιαουρτιού. Να σημειωθεί ότι στα εν λόγω προϊόντα οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν τους καταναλωτές να μειώσουν τις αγορές τους σε όγκο κατά 7,9%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 10,2% για τον μήνα Απρίλη, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές στα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο πληθωρισμό τον Απρίλη, φτάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.


Πατριδογνωμόνιο
Πανσπουδαστική Παρότρυνση

Οι βάσεις του θανάτου δεν έφυγαν ούτε επί ΝΔ, ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κι όλων των ενδιάμεσων συγκυβερνήσεων. Εμειναν και πολλαπλασιάστηκαν. Ελα όμως που ούτε η Πανσπουδαστική, ούτε η ΚΝΕ έφυγαν. Εμειναν κάρφος στον οφθαλμόν τους, που θα λέγαν κι οι παλιότεροι, συντηρητικοί τε και μη. Και πολλαπλασιάστηκαν οι δυνάμεις της ΠΚΣ. Και πήραν και πρωτιές και αυτοδυναμίες σε σχολές. Χαρές. Περηφάνια. Νεανικό σφρίγος. Ενθουσιασμός. Το κεφάλι ψηλά. Αλλά χωρίς αλαζονεία, αυτό το ύφος των καρδιναλίων, και χωρίς πάρτι που να θυμίζουνε τον λύκο της Γουόλ Στριτ με μεθύσια, ημίγυμνες κραιπάλες και... φουγάρα ψευδαισθήσεων.

Δεν είναι παραμύθι. Είναι κυριολεκτικά κοινωνική παραμυθία. Παρηγοριά. Και στήριξη σε μια κοινωνία που μαστιγώθηκε, κλειδώθηκε, φτώχυνε και τρομοκρατήθηκε μετά από γαλαζοπρασινορόζ μνημόνια, τραμπούκικα φασισταριά μέσα στα σχολεία, και καπάκι μια πανδημία που αιχμαλώτισε τη σπουδάζουσα και μη νεολαία σε μια ακαδημαϊκή ακινησία κι έναν ψευτοδιανοουμενίστικο μπιζιμποντισμό της αριστείας των ακριβοπληρωμένων διδάκτρων.

Εχει τεράστια σημασία αυτή η νίκη, και η επίδρασή της στον τόπο θα φανεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τη χρειαζόταν η επιστήμη που τόσο έχει ανάγκη από λαϊκό προσανατολισμό, παραδομένη προ πολλού στον κυρίαρχο ιδεολογικό αποπροσανατολισμό. Αυτή η νίκη είναι και οπλοστάσιο και προίκα, για την αντιμετώπιση μιας τεχνοκρατικής ψευδοδιανόησης, αλλά και μιας ακαδημαϊκής κουλτούρας, που χρόνια τώρα στο έδαφος της παγκοσμιοποίησης που πνέει τα καπιταλιστικά λοίσθια, ήθελε τα νιάτα με πτυχίο ενσωματωμένα, χειραγωγημένα και μαστουρωμένα από το κέρδος στην κορυφή βουνών στημένων από πτώματα, καθώς το έρποντας, γλείφοντας και επί πτωμάτων έχει καθιερωθεί να λέγεται ανταγωνιστικότητα, αποδοτικότητα και αφόρητος καριερισμός.

Η αρχική σημασία της παραμυθίας είχε την έννοια της παρότρυνσης, της ενθάρρυνσης. Εχουμε μια πρώτη μαρτυρία στην ιστορική βιογραφία «Αγησίλαος» του Ξενοφώντα (Ξενοφ. Αγ 5.3.4-5). Θεωρούσε τον Σπαρτιάτη βασιλιά ιδανικό ηγέτη, επειδή αρνούνταν την πολυτέλεια, δίνοντας το παράδειγμα στους στρατιώτες του, και συμπεριφερόμενος ως πατέρας πίστευε ότι τους προσέφερε παραμυθία.

Κρατήστε λοιπόν αυτή τη σημασία της νίκης, σύντροφοι. Γιατί ζούμε στον κόσμο της παραμύθας. Στο παραμύθιασμα μιας ειρήνης και ασφάλειας που βασίζεται σε θηριώδεις ανταγωνιστικούς εξοπλισμούς, ηρωοποιημένους μισθοφόρους, λεγεώνες πρόθυμων ξένων και επινοικιαζόμενη ευημερία των ολίγων, που στερούν ανερυθρίαστα το ψωμί και το φως και το ταξίδι, ακόμα και τη γνώση από μάζες σύγχρονων εργαζόμενων δούλων, μιλώντας χωρίς αιδώ, όχι για το κινηματογραφικό αριστούργημα «Ο πόλεμος των κουμπιών», αλλά για το πάτημα των θανατηφόρων πυρηνικών κουμπιών.

Οχι. Δεν είναι κόκκινο χαστούκι. Είναι το κόκκινο στα μάγουλα της υγείας, το αναψοκοκκίνισμα της χαράς, και μια υπενθύμιση ότι μούτρα που δεν κοκκινίζουν από αιδώ έχουν περάσει στη χλωμάδα του ανθρώπου, που μπορεί να ξέρει να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα, αλλά δεν νογάει τη διαφορά ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο του μόχθου και του ανθρώπου.

Καλή αρχή...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ