ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2022
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, ανατρεπτικό μήνυμα η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»

Με χιλιάδες «κόκκινα γαρύφαλλα» στις κάλπες οι φοιτητές ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη πανελλαδικά στις φοιτητικές εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης για τους συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα. Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» συγκέντρωσε ποσοστό 33,43%, το μεγαλύτερό της εδώ και δεκαετίες, και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 15 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε 118 Συλλόγους!

Οι φοιτητές επέστρεψαν μαζικά στις κάλπες μετά από τρία χρόνια, αφού οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές είχαν γίνει το 2019 και έπειτα μεσολάβησε η επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει ενάμιση χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, αντί να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Οι φοιτητές επέστρεψαν αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων της «Πανσπουδαστικής» αυτά τα τρία χρόνια και δίνοντάς της νέα δύναμη και ώθηση για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για συλλόγους ζωντανούς και ενεργούς, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές, για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων ενώ ταυτόχρονα νομοθετούσε την ένταση της καταστολής εντός των πανεπιστημίων, και τώρα ετοιμάζει νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ο οποίος θα διευρύνει την επιχειρηματική τους λειτουργία, την υποβάθμιση των σπουδών και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων. Ενα μήνυμα που εκφράστηκε όχι μόνο με την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής», αλλά και με τη μεγάλη απώλεια δυνάμεων της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΠ, η οποία ήταν η μόνη που αρνήθηκε να δεχτεί το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών. Ολες οι άλλες παρατάξεις στα αποτελέσματα που έδωσαν αποτυπώνουν την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής», αλλά η ΔΑΠ ισχυρίστηκε ότι παραμένει εκείνη πρώτη δύναμη, δίνοντας στη δημοσιότητα νοθευμένα στοιχεία, κι αυτά για μόλις ...109 συλλόγους από τους 274 πανελλαδικά!

Αισιοδοξία και ευθύνη

INTIME NEWS

«Το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών, με την "Πανσπουδαστική" να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη μετά το 1986, είναι μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει και να καταπνίξει τη φωνή των φοιτητών. Τα κόκκινα γαρύφαλλα στις κάλπες είναι μήνυμα ελπίδας, ότι οι φοιτητές με τη συλλογική τους δράση θα επιβάλουν το δίκιο τους για τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών.

Και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος το βράδυ της Τετάρτης σημείωσε μεταξύ άλλων για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών: «Μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!».

Χαιρετιστήρια επιστολή για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» έστειλε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη και στα στελέχη της ΚΝΕ, που συλλογικά και οργανωμένα έδωσαν τη μάχη με την «Πανσπουδαστική». Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η εκλογική αυτή επιτυχία μάς δημιουργεί αισθήματα περηφάνιας και σε ό,τι αφορά τη συμβολή των μελών και στελεχών της ΕΔΟΝ και της "Προοδευτικής ΚΦ", τα οποία, όπως πάντα, έδωσαν πλάι και μαζί με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" τη μάχη, μέσα από τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, μέσα στους Κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες, στα Ιδρύματα και στους Συλλόγους».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σ' αυτό το φύλλο τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, καθώς και ενδεικτικά αποτελέσματα από πολλά Ιδρύματα.

Σημειωτέον, μετά τις γενικευμένες συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ οι Σύλλογοι είναι πολύ διαφορετικοί απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Ενδεικτικά, το 2019 είχαν γίνει εκλογές σε 247 συλλόγους (πανεπιστήμια και ΤΕΙ), πλέον όμως το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων είναι 274, συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων συλλόγων σε πολλά Τμήματα διαφορετικά από τα παλιότερα.

Απ' αυτούς τους 274 φέτος 6 σύλλογοι δεν έκαναν εκλογές (Στατιστικής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ενώ άλλος ένας σύλλογος, αυτός του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), έχει προγραμματισμένες εκλογές για τις 25 Μάη, με βάση απόφαση Γενικής του Συνέλευσης. Πέρα από τους παραπάνω 7 συλλόγους, στο τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα δεν καταγράφονται επίσης 6 σύλλογοι που έκαναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο (Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στις Σέρρες, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ, Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), καθώς και οι σύλλογοι Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, όπου λόγω νοθείας δεν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα και οι εκλογές σε αυτούς τους συλλόγους είναι άκυρες.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενθουσιώδης υποδοχή της σαρωτικής νίκης της «Πανσπουδαστικής»

Στο ΕΜΠ
Στο ΕΜΠ
Με τραγούδια, συνθήματα και μια πανηγυρική συγκέντρωση στο Χημείο και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της καταμέτρησης, γιόρτασαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» και άλλοι φοιτητές τη σαρωτική νίκη της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της Αθήνας και πανελλαδικά.

Σιγά σιγά στο Χημείο άρχισαν να συρρέουν οι φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική», ύστερα από τις καταμετρήσεις στους Συλλόγους τους, με τον ενθουσιασμό των αποτελεσμάτων, ώσπου το κτίριο ήταν πλέον κατάμεστο, με φοιτητές να ανεμίζουν κόκκινες σημαίες. Με συνθήματα και τραγούδια, με ένα πανό που έγραφε «Πανσπουδαστική 1η Δύναμη, Μήνυμα Ελπίδας», πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας καταλήγοντας στο Πολυτεχνείο, όπου συνεχιζόταν ακόμα η καταμέτρηση. Μπροστά από το κτίριο «Αβέρωφ» οι σημαίες ανέμιζαν ψηλά, οι πυρσοί άναψαν και τότε ακούστηκε δυνατά με μια φωνή από τα στόματα όλων: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». Το ραντεβού ανανεώθηκε στο γλέντι για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» το Σάββατο 21 Μάη στις 21.00 στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ, οι πανηγυρισμοί άρχισαν από νωρίς το βράδυ, καθώς τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» σημείωναν πρωτιές και αυτοδυναμίες στους πρώτους συλλόγους όπου ολοκληρώνονταν οι καταμετρήσεις. Και εκεί το Πολυτεχνείο ήταν ο τόπος συνάντησης, όπου συγκεντρώθηκαν υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική», γεμίζοντας ασφυκτικά το αμφιθέατρο όπου γινόταν η καταμέτρηση του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και στη συνέχεια το φουαγιέ, όπου συνέχισαν με συνθήματα, τραγούδια και χορούς. Οπως ανακοινώθηκε, η γιορτή θα συνεχιστεί με πάρτι το Σάββατο 21 Μάη, στο κυλικείο του Πολυτεχνείου.

Στο ΑΠΘ
Στο ΑΠΘ
Πανηγυρικό κλίμα επικρατούσε και στην Πάτρα, όπου το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» ακούστηκε δυνατά για πολλή ώρα, μαζί με αρκετά άλλα στον χώρο του Πολυκλαδικού Σχολείου της Πάτρας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, εν μέσω ενθουσιασμού για τα συνολικά αποτελέσματα.

Μια σημαντική προσφορά

Η σαρωτική επικράτηση της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές χάρισε το χαμόγελο και συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με το ΚΚΕ μπροστά, για να ανθίσουν χιλιάδες κόκκινα γαρύφαλλα του αγώνα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Για όλους εμάς, μέλη και φίλους της ΚΝΕ που τα προηγούμενα χρόνια παλέψαμε στα αμφιθέατρα και ήμασταν υποψήφιοι με την ΠΚΣ στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ, είναι μια συγκλονιστική στιγμή. Στα πρόσωπα των νεαρότερων συντρόφων που κέρδισαν αυτήν τη μεγάλη μάχη καθρεφτίζονται οι προσπάθειες, οι αγώνες, οι ελπίδες όλων μας.

Γιορτάζουμε μαζί τους τη μεγάλη επιτυχία και προσφέρουμε ως 1η δόση το ποσό των 500 ευρώ μέσω της Τομεακής Οργάνωσης ΕΜΠ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ