ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Νέες ενισχύσεις και «ζεστό» χρήμα στους ομίλους των ΜΜΕ

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για νέες ενισχύσεις με «ζεστό» χρήμα και ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους (εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες) που έχουν στα χέρια τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει άλλο ένα χοντρό πακέτο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ, και επιπλέον ότι ρυθμίζονται τα ποσά που οι τελευταίοι οφείλουν από το 2017 έως το 2021 στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Ειδικά για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα μπορούν να εξοφλήσουν το «φέσι» στον ΕΔΟΕΑΠ μέσα από έως 72 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ! Επιπροσθέτως, τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής!

Και τα προνόμια δεν σταματούν εδώ. Οπως διευκρίνισε προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Ενημέρωσης Γιάννης Οικονόμου, παρουσιάζοντας την τροπολογία, «αυτή είναι μία μόνο ενίσχυση από αυτές που συζητάμε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Τύπου και που θα ανακοινώσουμε και το επόμενο διάστημα, για να καλύψουμε μέρος του αυξημένου κόστους που έχουν, και εξαιτίας του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαιτίας του χαρτιού, των προβλημάτων δηλαδή που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Τύπου συνολικά»!

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Οπως κατήγγειλε η ειδική αγορήτριά του, Μαρία Κομνηνάκα, «δεν μας βρίσκουν σε καμία περίπτωση σύμφωνους τα άρθρα 3 και 4 της τροπολογίας, που αφορούν στην πραγματικότητα ενισχύσεις για ακόμα έναν χρόνο σε επιχειρήσεις του Τύπου, και βέβαια δεν διέκριναν σε καμία περίπτωση αν αυτές αφορούν μεγάλους ή μικρούς.

Χρηματοδοτεί ουσιαστικά για έναν ακόμα χρόνο τις εργοδοτικές εισφορές 2% προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων και, βέβαια, ταυτόχρονα χαρίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Χάνουν δηλαδή χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια ώρα που για τους ανέργους του κλάδου έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές». Να σημειωθεί ότι την τροπολογία έχει καταγγείλει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον κλάδο για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Προς ιδιωτικοποίηση και η Κτηματογράφηση

Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας - Διασύνδεση Ληξιαρχείων και "Ελληνικού Κτηματολογίου" - Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών».

Καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, με την Μ. Κομνηνάκα να αναδεικνύει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα "καθαρό τοπίο" στη γη, στη συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία είναι γνωστό ότι η πίεση για την παραπέρα τουριστική εκμετάλλευση μεγαλώνει. Ετσι, οι διαδικασίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και στην απελευθέρωση εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και στην ένταση της εμπορίας της γης».

Σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραχώρηση κρατικής γης στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λιγουρεύονται τις εκτάσεις - φιλέτα στο νησί, ιδιαίτερα στις ζώνες αιγιαλού, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους να νομιμοποιηθούν καταπατήσεις προηγούμενων ετών, ενώ για τους μικρούς ιδιοκτήτες θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση για να διασφαλίσουν τη γη τους σε περίπτωση που δεν υπήρχαν συμβόλαια.

Επεσήμανε ότι η κτηματολόγηση είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο για το ΚΚΕ «έχει σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται, τι εξυπηρετεί και τελικά αν λύνει ή δημιουργεί προβλήματα, και κυρίως: Ποιος θα κρίνει και θα λύνει τις διαφορές που θα προκύψουν; Ο ιδιώτης ανάδοχος που έχει ορίσει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο στη Ρόδο οι αιτήσεις αυτές ανέρχονται σε 40.000.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου την οποία προωθεί η κυβέρνηση, καθώς «η κτηματογράφηση γίνεται όχι με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, που παραμένουν υποστελεχωμένες». Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις διαδικασίες αυτές σε ιδιώτη ανάδοχο, ενώ προετοιμάζονται και συμβάσεις με εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος φόρτος των υποθέσεων, είπε χαρακτηριστικά η Μ. Κομνηνάκα.

Οχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα κέρδη των αφεντικών!

Στα Γρεβενά, κοινή παράσταση διαμαρτυρίας για τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στα δύο από τα τρία εργοστάσια της περιοχής, διοργάνωσαν στο Διοικητήριο τα Σωματεία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών.

Θυμίζουμε πως το πρώτο εργατικό «δυστύχημα» έγινε τη Δευτέρα 21 Μάρτη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στην Ιτέα Γρεβενών, όπου από την ισχυρότατη έκρηξη είχαν χάσει τη ζωή τους 3 εργαζόμενοι, ενώ το δεύτερο την Τετάρτη 4 Μάη στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου («Alfa Wood») στους Μαυραναίους Γρεβενών, όπου επίσης από την έκρηξη που έγινε είχε χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος.

Τα σωματεία διεκδικούν τη στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, όπως, για παράδειγμα, η Επιθεώρηση Εργασίας στην περιοχή, που λειτουργεί με μόλις ένα άτομο. Στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ η επιθεώρηση των χώρων δουλειάς ανήκει στο γραφείο της Κοζάνης. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι ελεγκτές και στις δύο περιπτώσεις των θανατηφόρων «ατυχημάτων», στα εργοστάσια των Γρεβενών, επισκέφθηκαν τα δύο εργοστάσια 24 ώρες μετά το συμβάν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο μεταξύ, τον 3ο νεκρό εργάτη σε περίοδο 6 μηνών μετρούν στα λατομεία μαρμάρων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μάη, ένας 43χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του, πέφτοντας από μεγάλο ύψος στο κενό.

Το εργατικό «ατύχημα» συνέβη σε λατομείο στο Μακρυχώρι του δήμου Νέστου, με θύμα 43χρονο, πατέρα ενός παιδιού, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο λατομείο. Να σημειωθεί πως το προηγούμενο εργοδοτικό έγκλημα με νεκρό εργαζόμενο σε λατομείο είχε συμβεί μόλις τον περασμένο Απρίλη στη Θάσο, ενώ τον Δεκέμβρη του 2021 η εργατική τάξη της Δράμας θρήνησε ακόμη έναν νεκρό σε λατομείο. Από το 2016 έχουν σημειωθεί 6 εργατικά «ατυχήματα» με νεκρούς εργάτες σε λατομεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Τις ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας, που οι εργοδότες θεωρούν κόστος, καταγγέλλει το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.

Απεργούν στις 24 Μάη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Σε απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη 24 Μάη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης. Ως βασικό αίτημα προβάλλεται από το Συνδικάτο «η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τη μη δυνατότητα λήψης κανονικής άδειας, την αδυναμία κάλυψης αρμοδιοτήτων κ.λπ. Σε άλλη ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δ. Παπαστεργίου, ότι «είναι λαϊκισμός η μονιμοποίηση των συμβασιούχων COVID».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ