ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικά μαχητικά μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη!

Ούτε... μια μέρα δεν άντεξαν τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί της «ασφάλειας» που προσφέρουν τάχα οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές στην πόλη

Σε απόσταση αναπνοής, μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν την Τετάρτη τουρκικά μαχητικά, μια μόλις μόνο μέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα πανηγύρια των αστικών επιτελείων για την «αξιοποίηση» και αυτής της τοποθεσίας από τους Αμερικανούς, μέσα και από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, ως «διασφάλιση» τάχα της περιοχής από την επιθετικότητα και τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Τα ευρωατλαντικά παραμύθια δεν άντεξαν τελικά ούτε... μία μέρα, αφού μόλις την επόμενη μέρα κι ενώ μάλιστα σε εξέλιξη βρισκόταν η συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου, υπό τα βλέμματα των Αμερικανών που σταθμεύουν στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» για τη διεκπεραίωση φορτίων και προσωπικού, που μέσω του ακριτικού λιμένα κατευθύνονται προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τα τουρκικά «F-16» έκαναν ένα «πέρασμα», σε συνέχεια των δεκάδων άλλων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, στις οποίες επιδίδονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα.

Το περιστατικό μάλιστα έγινε γνωστό μόλις την Παρασκευή, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την καθυστέρηση υποτίθεται να οφείλεται στο ότι περίμενε... να παραλάβει όλα τα στοιχεία για την παραβίαση. Την ίδια μέρα εξάλλου η Τουρκία προχωρούσε και σε νέες παραβιάσεις, με τέσσερα ζεύγη «F-16», 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «CN-235» να προχωράνε σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές όχι μόνο δεν αποτελούν «ασπίδα προστασίας» για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη νέων πολύ μεγάλων κινδύνων.

Βέβαια, εκτεθειμένοι πλήρως είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που «βαθαίνουν και πάνε» την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους την ίδια ώρα ως δήθεν «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στον ίδιο επικίνδυνο «ντορό», άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών αφού πρώτα μιλάει για «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» και για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», σπεύδει να καταθέσει την... αγωνία του για το ότι η ενέργεια «υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την ΕΕ, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας». Εξ ου και με εντολή του υπουργού, Ν. Δένδια, ο γγ του ΥΠΕΞ, Θεμ. Δεμίρης, πραγματοποίησε «εντονότατο» διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, ενώ παράλληλα «δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Συνέχισε δηλαδή τον ίδιο κάλπικο εφησυχασμό αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιβεβαιώνεται ξανά με τον πιο τρανταχτό τρόπο.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση στην Αλεξανδρούπολη από τις 27 Μάη

Με σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών! Ούτε βάση, ούτε στόχος των ιμπεριαλιστών!», οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποιούν κατασκήνωση την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη στο δημοτικό κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 28 Μάη στην πλατεία Φάρου, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, στον χώρο του κάμπινγκ θα διεξαχθούν ακόμα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συζητήσεις, δράσεις, συναυλίες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στη λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της πόλης και στην επικίνδυνη μετατροπή της πόλης σε στρατιωτική πύλη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 27 Μάη

19.00: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή».

20.30: Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως» από την Αλεξανδρούπολη.

22.00: Λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Δήμου, Στάθη Μουφτόγλου και Χριστίνα Κουτσούκου.

Σάββατο 28 Μάη

9.00 - 13.00: Οργανωμένες επισκέψεις - εκδρομές σε μέρη που συνδέονται με λαμπρές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και με την Ιστορία και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

11.00 - 13.00: Φοιτητικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

19.00: Πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Φάρου. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

20.30: Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.

22.00: Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

23.30: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κυριακή 29 Μάη

11.00: Εκδήλωση - συζήτηση για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές: «Μόνοι τους και όλοι μας: Το αποδείξαμε!». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΦΛ
Εκδικάζεται την Τρίτη η προσφυγή τους ενάντια στις ομαδικές απολύσεις

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Την Τρίτη 24 Μάη, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Καβάλας η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ενάντια στις παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, τις πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στα Δικαστήρια Καβάλας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους της ΒΦΛ, αλλά και των «Λιπασμάτων Καβάλας», που επίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με ομαδικές απολύσεις.

«Η λυσσαλέα επίθεση του κ. Λαυρεντιάδη σε βάρος των 133 εργαζομένων είναι μια επίθεση σε όλο τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, στο σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Ολοι μαζί μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε την άκρατη και παράνομη εργολαβοποίηση. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά, ενάντια στις καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές είναι αγώνας όλων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς και τα εργατικά σωματεία της Καβάλας να παρευρεθούν στις 9 π.μ. στο Πρωτοδικείο και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων.

Στο κάλεσμα του Σωματείου των «Λιπασμάτων Καβάλας» έχουν ανταποκριθεί τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνταξιούχων Δημοσίου της Καβάλας, όπως και το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», έχοντας λάβει αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση των Σωματείων θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 28 - 29 ΜΑΗ
Σε ένθετη έκδοση το θεατρικό έργο «Συνέντευξη με τον Μαρξ»

Πανεξόρμηση σχεδιάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις

Με μια μοναδική προσφορά θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 28 - 29 Μάη, καθώς μαζί με την εφημερίδα και την πλούσια ύλη της οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να διαβάσουν το θεατρικό έργο της Ελένης Ζαφειρίου «Συνέντευξη με τον Μαρξ». Πρόκειται για δραματοποίηση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, το οποίο γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία κατέλαβε την εξουσία. Στο θεατρικό έργο ο Καρλ Μαρξ απαντά στις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου Ρ. Λάντορ, ξεδιπλώνοντας τις 72 ηρωικές και ματωμένες μέρες της μεγάλης εξέγερσης της Παρισινής Κομμούνας. Το έργο ανέβηκε με επιτυχία τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2021 - 2022 στην Αθήνα, ενώ παρουσιάστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και ερμηνεία του Δημοσθένη Φίλιππα.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Χανιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί τη Λιβαδειά την Πέμπτη 26 Μάη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 12 μ. θα επισκεφτεί το δημαρχείο και θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λεβαδέων Ιωάννη Ταγκαλέγκα.

-- Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς στα γραφεία του ΕΚ.

-- Στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τα ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στις 7.15 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

***

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη ο Δ. Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Κρήτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 28 Μάη στο Ηράκλειο

-- Στις 12 μ. θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό, στο ξενοδοχείο «Candia Maris» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κόμματος, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Κυριακή 29 Μάη στα Χανιά

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του Κόμματος, στο κέντρο «Ευτυχία Παλλάς» στο Κολυμπάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ