ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
«Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών»

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Θ. Παφίλη

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση τερματισμού της 40ής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στο υπουργείο Αμυνας, έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δίνουμε σήμερα τη δική μας αποφασιστική απάντηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα. Βροντοφωνάζουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στη συμμετοχή και αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να καταργηθεί η κατάπτυστη και επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που βάζει τη χώρα και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες! (...)

Ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα

Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κοντά τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός αυξάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σημαίνουν συναγερμό για τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με τη ζωή τους το μάρμαρο των ανταγωνισμών.


Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, περνά σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη κι από τα νησιά του Αιγαίου έως το Ιόνιο, η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανοΝΑΤΟικό πεδίο βολής, με τις βάσεις του θανάτου όχι μόνο να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία, κατά άλλων λαών. (...)

Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού μάς λιβανίζουν καθημερινά με το επιχείρημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας, της μετατροπής της σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και στρατιωτικό κόμβο, αποκαλύπτοντας πως οι ενεργειακοί, οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι. Είναι ποτισμένοι με τον ιδρώτα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βάφονται με το αίμα των λαών. Γι' αυτό κι εμείς ρωτάμε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας; Η απάντηση είναι: Απολύτως καμία. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στις πλάτες των λαών.

Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις που είναι απέναντι στη βαρβαρότητα.

Μπροστά σε αυτή την απαίτηση εμφανίζονται σήμερα ορισμένοι παράγοντες που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν απόντες και σιωπηλοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που στήριζαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και προκαλούν, προσπαθώντας όπως πάντα να ευνουχίσουν το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα από τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Μιλούν για "νέο αντιπολεμικό κίνημα".

Ποιοι χωρίς ντροπή μιλάνε;

Αυτοί που στήριξαν κυβερνήσεις και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε και ψήφισε όλες τις πολεμικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Ακόμα και την απόσυρση από τη συμφωνία για το πρώτο πυρηνικό χτύπημα. Την κυβέρνηση που έδωσε νέες βάσεις στις ΗΠΑ, που ξέπλενε το δολοφονικό ΝΑΤΟ προβάλλοντας τη θέση ότι έχει αλλάξει χαρακτήρα. Καπηλεύονται τον Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλους αγωνιστές. Νομίζουν ότι θα πάρουν αγωνιστικό διαβατήριο. Ομως ο Λαμπράκης και άλλοι αγωνιστές, το φιλειρηνικό κίνημα ήταν κατά του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ, σημερινής ΕΕ. Αυτοί είναι μαζί τους. Μιλούν για "νέο φιλειρηνικό κίνημα" χωρίς να κατονομάζουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Ομως το αντιπολεμικό κίνημα ή θα είναι αντιιμπεριαλιστικό ή δεν θα είναι αντιπολεμικό, αλλά πλυντήριο του ιμπεριαλισμού.

Η ΕΕΔΥΕ ήταν και παραμένει μπροστάρης στο αντιπολεμικό κίνημα

Η ΕΕΔΥΕ στα 67 ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης της, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της, τάχθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην τότε ΕΟΚ. Ανέπτυξε και αναπτύσσει πλούσια δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για εμάς, η πάλη για την απεμπλοκή, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τη μόρφωση, για Ασφάλιση, για να μπορεί ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια.

Σε όλη αυτή την ιστορία της η ΕΕΔΥΕ, ακριβώς γιατί είχε αυτή την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, σφυρηλάτησε στο καμίνι των αγώνων πλατιούς δεσμούς με τον λαό και το λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και η ίδια. Μέσα σ' αυτούς αναδείχτηκαν και προσωπικότητες όπως ο Λαμπράκης, ο Νικηφορίδης και χιλιάδες ακόμη αγωνιστές.

Καρπός αυτής της γραμμής πάλης, που αναγνώριζε ότι "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός" και που κράτησε την ΕΕΔΥΕ όρθια - ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του '90 - όταν άλλες δυνάμεις υποτάσσονταν στη νίκη της αντεπανάστασης και δημιουργούσαν αυταπάτες για τον δήθεν φιλειρηνικό κόσμο που θα εγγυόντουσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ηταν οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά και αργότερα στη Συρία, στη Λιβύη, που συσπείρωσαν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Οπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα, η ΕΕΔΥΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μέσα από τις Επιτροπές Ειρήνης σε κάθε γειτονιά και πόλη, από κοινού με το υπόλοιπο κίνημα, πρωτοστατήσαμε στο να ξεδιπλωθούν πολύμορφες δράσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής σε όλη την Ελλάδα.

Η ΕΕΔΥΕ ήταν και παραμένει μπροστάρης στο αντιπολεμικό κίνημα, δίνει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Αυτή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί ουσιαστικά η μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς διαλέγουμε να ταχθούμε με το μέρος των λαών. Των λαών που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και την προσφυγιά, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Των λαών που είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας και να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους.

Είμαστε με το μέρος των λαών. Κι από αυτό το βήμα, σήμερα, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι και θα είναι αυτή και μόνο αυτή! Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες στον 21ο αιώνα ο λαός μας και οι άλλοι λαοί να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μπορεί κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε αποφασιστικά, δυναμώνοντας και κλιμακώνοντας την πάλη μας. Στον αγώνα αυτό καλούμε καθεμιά και καθέναν εργαζόμενο να πάρει τη θέση του, δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος που μπορεί και πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μοναδική διέξοδος, μοναδική ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών

Στη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας, όπου κατέληξε η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η όλο και πιο μεγάλη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, οδηγούν τον λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, σε επισιτιστική κρίση. Οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βεβαίως μεγαλώνουν τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τις περιβόητες "δυτικές αξίες" τους, απ' όπου κι αν τις πιάσεις, λερώνεσαι.

Μόνη λύση, μοναδική διέξοδος, μοναδική ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών».


«Εκλεψε την παράσταση» το «κόκκινο Αερόστατο»

Οι ξεχωριστές φωνές των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» κέρδισαν το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων, τραγουδώντας μια διασκευή του «Γιουπιγιά» διανθισμένη με τα συνθήματα και τα αιτήματα της ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ