ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ξεκίνησαν οι εργασίες των γλυπτών για την προσφυγιά

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, στον χώρο της Ιχθυόσκαλας στο Νότιο Πάρκο.

Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν σε δέκα μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά.

Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες ενημέρωσαν για τα έργα που θα δημιουργήσουν, ενώ κατέθεσαν τη δική τους άποψη για το πώς προσεγγίζουν και πώς θα αναδείξουν το θέμα του Διεθνούς Συμποσίου που αφορά την προσφυγιά.

Ο Κ. Πελετίδης τόνισε ότι «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα και από το πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται, ο δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του θέλουν να αναδείξουν την αιτία, η οποία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία προσφύγων καλά κρατεί. Τα γλυπτά που θα παραχθούν στη διάρκεια του Συμποσίου θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το πώς και το γιατί. Γιατί σήμερα να υπάρχει προσφυγιά; Γιατί σήμερα πνίγονται εκατοντάδες πρόσφυγες στη θάλασσα; Και ποιοι είναι αυτοί που τους υποχρεώνουν να φεύγουν από τον τόπο τους;».

Η Εύα Μελά από την πλευρά της σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον δήμο Πάτρας, «ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μεγάλο, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία για τους δημότες και τους επισκέπτες του Συμποσίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας όγκος μαρμάρου, σαν αυτούς που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο της Ιχθυόσκαλας, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα θα μετατραπεί σε έργο τέχνης και θα παραμείνει ως περιουσία της πόλης». Αναφέρθηκε επίσης στη σκληρή και κοπιαστική δουλειά του γλύπτη.

Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο είναι οι: Kristaq Valera (Αλβανία), Gagik Altunyan (Αρμενία), Abdulhamid Aktham (Συρία), Selcuk Yilmaz (Τουρκία), Φίλιππος - Αγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ, Χρήστος Τσουμπλέκας και Τσαούσι Μπεσίμ (Ελλάδα).

Στη διάρκεια του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις κ.ά., ενώ η επίσημη έναρξη θα κηρυχθεί την Παρασκευή 27 Μάη και θα περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, με θέμα «Πατρίδα λέω τα τραγούδια, Σμύρνη 1922 - 2022».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο αύριο στη ΔΕΘ

Eurokinissi

Συναυλία αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο διοργανώνεται αύριο Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, στον υπαίθριο χώρο εντός της ΔΕΘ.

Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την πολυτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την απώλεια του αξέχαστου καλλιτέχνη, που ερμήνευσε πιο πολύ από κάθε άλλον τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη.

Η Πέγκυ Ζήνα, ο Στέφανος Κορκολής, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης πλαισιωμένοι από την Ορχήστρα που τον συνόδευε θα σταθούν στη μέση της σκηνής, θα αναλάβουν το βαρύ έργο της επανεκτέλεσης των τραγουδιών που ερμήνευσε ο ίδιος και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο, που με την ταπεινότητα και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε μιλούσε πάντα στις δικές μας ψυχές. Την παρουσίαση, σκηνοθεσία και επιμέλεια κάνει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, στην ηχοληψία είναι ο Δημήτρης Ευαγγελάτος και συμμετέχει η ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου: Γιώργος Κατσίκας (Τύμπανα), Δημήτρης Ντούτσουλης (Μπάσο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (Ακορντεόν), Ανδρέας Τράπαλης (Βιολί), Γιάννης Κυφωνίδης (Πλήκτρα), Γιώργος Παπαχριστούδης (Πλήκτρα), Χρήστος Περτσινίδης (Ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (Μπουζούκι), Μάκης Πελέκας (Μπουζούκι), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (Κιθάρα).

Εισιτήρια: 15 ευρώ καθήμενοι, 13 ευρώ όρθιοι. Προπώληση: www.ticketservices.gr

«Εφυγε» η καλλιτέχνις Ζωγραφιά Μπάρμπογλου

«Εφυγε» πριν από λίγες μέρες η καλλιτέχνις Ζωγραφιά Μπάρμπογλου.

Η Ζωγραφιά Πασιά - Μπάρμπογλου γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας (1945-1949) με καθηγητή στη ζωγραφική τον Ουμβέρτο Αργυρό και αποφοίτησε με διακρίσεις. Το 1941 ήταν εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και παρασημοφορήθηκε αργότερα για αυτό.

Συμμετείχε στην ΕΠΟΝ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και πήρε μέρος στο καλλιτεχνικό της συνεργείο, αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και πάλεψε για ένα καλύτερο αύριο. Η γνωριμία της με τον Απόστολο Μπάρμπογλου έγινε το 1948 και το 1951 ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους. Το 1955 οι δύο δημιουργοί φεύγουν για μετεκπαίδευση στο Παρίσι.

Ακολούθησε σπουδές, για δύο χρόνια, στην Ecole des Beaux Arts de Paris, με δάσκαλο τον J. Souverbie. Το 1959 στην γκαλερί «Ζυγός», η Ζωγραφιά Μπάρμπογλου πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής. Την περίοδο 1955-1975 στράφηκε στο κόσμημα, όπου σχεδίασε και δημιούργησε έργα σε χαλκό, μπρούντζο, αρζαντό, ημιπολύτιμους λίθους. Ακόμη, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι το 1956, Μόντε Κάρλο το 1972, Μόσχα το 1988 με το ΕΕΤΕ), αλλά και ατομικές εκθέσεις (Ενωση Πτυχιούχων ΑΣΚΤ, Πύργος Τήνου κ.ά.)

Το 2014, η Οργανωτική Επιτροπή της Εκθεσης του ΕΕΤΕ «Τέχνη και Αντίσταση» μαγνητοσκόπησε αναμνήσεις της από τη δράση των εικαστικών στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Η καλλιτεχνική διαδρομή της Ζωγραφιάς Μπάρμπογλου ήταν συνδεδεμένη με τον αγώνα για την ειρήνη και τα δικαιώματα των δημιουργών και των γυναικών.

Συμμετείχε στις εκθέσεις και κινητοποιήσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Ηταν μέλος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Δάφνης - Υμηττού. Ακόμη, δίδαξε στο Επιμορφωτικό Κέντρο του δήμου Υμηττού. Ηταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1960, όπου είχε διατελέσει και μέλος του ΔΣ, ενώ ήταν μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Εργων Εικαστικών Τεχνών και των εφαρμογών τους (ΟΣΔΕΕΤΕ).

Τα θερμά τους συλλυπητήρια εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΕΕΤΕ, η ΕΕΔΥΕ και η ΚΟ Υμηττού του ΚΚΕ.

Για την παράσταση «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη

Μια αξιόλογη παράσταση, «Η Πόλη», της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι, παίζεται αυτό το διάστημα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για μια παράσταση που, τόσο ως προς το ίδιο το κείμενο (γραμμένο το 1965), όσο και ως προς τη σκηνοθεσία, αναδεικνύει το βάρος της ήττας του Εμφυλίου στους ανθρώπους που είχαν στο κοντινό τους περιβάλλον εκτελεσμένους, ισχυρές μνήμες από τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, όπως άνθισαν μέσα από τους αγώνες του λαού.

Ενα ζευγάρι της μετεμφυλιακής περιόδου προσπαθεί να διαχειριστεί αυτές τις μνήμες, ζώντας σε μια νέα πλέον πραγματικότητα, επιχειρώντας να επιβιώσει σε μια πόλη αφιλόξενη, όπου τίποτα δεν είναι οικείο. Μπλέκεται έτσι σε ένα δύσκολο παιχνίδι δημιουργίας πλαστών αναμνήσεων και ανθρώπινων σχέσεων, στην προσπάθειά του να εφεύρει ρίζες και κοινωνικές αναφορές, να ορθοποδήσει, να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας, στον κοινωνικό πόλεμο που συνεχίζει και μετά τον Εμφύλιο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Βάνα Πεφάνη (Ελισάβετ), Βασίλης Αφεντούλης (Κίμων), Δημήτρης Μπούρας και Ενκε Φεζολλάρι (Φωτογράφος).

Για τρεις ακόμα παραστάσεις, Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μάη στις 21.30.

Σύσταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σύσταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε η 23η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Παρασκευή και συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή μεταξύ άλλων «εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα». Επίσης, «αναγνωρίζει τη σημασία της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα» και «καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος».

Στις εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε επίσης τη συμφωνία που υπήρξε με την Ιταλία για τη μόνιμη επιστροφή στην Αθήνα και του θραύσματος Fagan, από το Παλέρμο της Σικελίας, και την επανένωσή του με τη ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ