ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης δεν κρύβουν τον Γολγοθά για τον λαό

Οι διατυπώσεις περί ολοκλήρωσης της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022 συνοδεύονται από ...διαβεβαιώσεις ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί μέσω των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων

Σε μια περίοδο που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βιώνουν το ατέλειωτο κύμα ακρίβειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι δε πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για στασιμοπληθωρισμό και επισιτιστική κρίση μέσα στο 2023, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ...πανηγυρικό κλίμα για την πορεία της οικονομίας, με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν να μη συνεχιστεί η ενισχυμένη εποπτεία μετά τον Αύγουστο του 2022. Σε μια περίοδο που η ΕΕ και η Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά στην εκδήλωση νέας κρίσης και αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς οικονομίας, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν από τις Εαρινές Προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να πείσουν ότι «η επιτυχία είναι μεγάλη»...

Στις χτεσινές πανηγυρικές περιγραφές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, κυβερνητικών στελεχών αλλά και αστικών ΜΜΕ γινόταν λόγος για «σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου» και «επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα». Ολα αυτά δηλαδή που τσάκισαν και τσακίζουν τον λαό, είτε αφορούν τη διατήρηση μέτρων φορολόγησης του λαϊκού εισοδήματος, είτε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είτε την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας με τις γνωστές τραγικές επιπτώσεις, είναι η ...«επιτυχία» και η «πρόοδος», μόνο που αυτά αφορούν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η αποθέωση της κοροϊδίας δεν έχει τέλος, αφού παρά τη μη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας (του «μεταμνημονιακού μνημονίου» δηλαδή, που ξεκίνησε το 2018), όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της εποπτείας θα μεταφερθούν αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου μνημονίου, που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Μάλιστα, κεντρικό ζήτημα των «ανοιχτών ζητημάτων» είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, δηλαδή τη δημιουργία φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και η ίδια η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη 14η μεταμνημονιακή «αξιολόγηση».

Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Αυτό ακριβώς αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αφού όπως αναφέρεται στην έκθεση οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα μεταφερθούν στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Λέει συγκεκριμένα: «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο Κτηματολόγιο, στην κωδικοποίηση της εργασίας και στην επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου». Με άλλα λόγια, ζητούν να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση, στα Εργασιακά, και βέβαια η φορολεηλασία...

Στην έκθεσή της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η Κομισιόν ζητά για όλες τις χώρες της ΕΕ την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, «λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα». Και διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή «θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο, για να δώσει νέες οδηγίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο όπου θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη - μέλη στους προϋπολογισμούς του 2023».

Τα δύσκολα λοιπόν είναι μπροστά για τον λαό, και αυτό προκύπτει και από την αναφορά στα κράτη - μέλη με υψηλό χρέος, που «θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της Ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία». Αυτό επικυρώθηκε και στο χτεσινό Γιούρογκρουπ και αναμένονταν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Για να μη μένει δε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους, στην έκθεση διευκρινίζεται ότι «για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα, μέσω σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».

Καμία βάση για το κλίμα ευφορίας

Στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ισορροπίες, στην αναφορά για την Ελλάδα εντοπίζονται ως «τρωτά σημεία» το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γίνεται λόγος για «ποσοστό που παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα παροχής πίστωσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις τράπεζες».

Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, όλα όσα προβάλλει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας κλίμα ευφορίας, για έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν καμία βάση. Αντίθετα, αυξάνονται οι δυσκολίες της αστικής διαχείρισης τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμα κι αν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση. Η εκτίναξη του πληθωρισμού, η διόγκωση του κρατικού χρέους, η διαπάλη για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η επιβολή παραπέρα επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων είναι στην ημερήσια διάταξη. Και μαζί με όλα αυτά, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από την παραπέρα συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Με τον νέο Πρέσβη της Κούβας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ με τον νέο Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κούβας στην Αθήνα και στην πρώτη αυτή συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Πρέσβη για τη δράση του Κόμματος, καταδίκασε τον πολύχρονο, απαράδεκτο αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Κούβα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και επιβεβαίωσε τη διαχρονική διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο πλευρό της Κούβας, του ΚΚ και του κουβανικού λαού.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Ασφυκτική κατάσταση για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Παρά τις ρυθμίσεις δεν μπορούν να αποπληρωθούν

Την ασφυκτική κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, αναδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων και για αύξηση των ρυθμίσεων, αφού η ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Η ΤτΕ υπολογίζει σε περίπου 9 δισ. ευρώ τα δάνεια που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει πηγή νέων «κόκκινων» δανείων και πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα και ρυθμισμένα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα στηρίζονται ακόμη από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η πλήρης απόσυρση των μέτρων αυτών μέσα στο 2022 θα δημιουργήσει νέες πιέσεις.

Τα στοιχεία των τραπεζών

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών παρατηρείται μεγάλη ζήτηση (και εκταμιεύσεις) για καταναλωτικά δάνεια, σε ποσά που φτάνουν πλέον τα αντίστοιχα για στεγαστικά, με παράλληλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Η ζήτηση στο τετράμηνο του έτους είναι αυξημένη κατά 80% και οι εκταμιεύσεις κατά 20%. Ακόμα, οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών κατά 20% μπορεί να δημιουργήσει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 400-600 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί και το 18μηνο έληγε στα τέλη του 2021, 1 στα 4 δάνεια γινόταν πάλι «κόκκινο» μέσα σε 18 μήνες από τη ρύθμισή του. Το ποσοστό αυτό, για τα δάνεια που έκλεισαν 18μηνο μετά τη ρύθμιση στο τέλος Μάρτη 2022, αυξήθηκε στο 30%, ενώ σήμερα σε ορισμένες κατηγορίες έχει αγγίξει το 40%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ