ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Μπροστά στη μάχη για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, για το μεγάλο μέτωπο πάλης

Τον αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η Ομοσπονδία απευθύνει καθημερινά στους εργαζόμενους κάλεσμα αγώνα μέσα από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, κόντρα στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων και στην εργοδοσία, που έχουν αφήσει τον κλάδο χωρίς Σύμβαση τα τελευταία 12 χρόνια. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

***

-- Τους τελευταίους μήνες η Ομοσπονδία έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη σημαντική αυτή διεκδίκηση;

-- Το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μένει ανεκπλήρωτο, με ευθύνη των εργοδοτών, από το 2010. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση για 12 χρόνια, η φαρμακοβιομηχανία μετρά αυξημένα κέρδη, αναπτύσσεται με επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνει χρηματοδότηση από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες ενισχύσεις. Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία δίνουμε τη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σήμερα που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους, που ο μισθός εξανεμίζεται από τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα βασικά για τη ζωή αγαθά, είναι η ώρα να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση, ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει και δεν θα τους αφήσουμε να ξεμπερδέψουν με την υπόθεση της κλαδικής μας Σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αμέσως μετά το πρόσφατο Συνέδριό της κατέθεσε Σχέδιο Σύμβασης στους εργοδοτικούς φορείς, με τους οποίους έχει ήδη γίνει μια διαδικτυακή συνάντηση. Ξέρουμε καλά πως η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή των εργαζομένων, από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία. Ετσι, το βάρος πέφτει στη συζήτηση και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς. Η μέρα της συνάντησης με την εργοδοσία έγινε αφορμή για να οργανωθούν παρεμβάσεις σε εργοστάσια και αποθήκες. Στη συνέχεια, διαδηλώσαμε το αίτημά μας για Συλλογική Σύμβαση με τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

-- Πώς συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια;

-- Τις μέρες αυτές οργανώνουμε περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας και τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου η Ομοσπονδία μας θα δώσει το «παρών». Στις περιοδείες αυτές συζητάμε καθημερινά με τους εργαζόμενους για την κατάσταση στον κλάδο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για το ζήτημα της Σύμβασης. Ανταλλάσσουμε μαζί τους σκέψεις με βάση τα παραδείγματα άλλων κλάδων και χώρων δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αντίστοιχες μάχες. Τους καλούμε να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας μαζί με κάθε κλάδο που αγωνίζεται, αλλά και να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα τη δική μας κινητοποίηση στο Φάρμακο.

Στο ίδιο μέτωπο, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, στην Αττική έχει ήδη γίνει σύσκεψη, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Φαρμάκου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων. Στους χώρους δουλειάς, μια σειρά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων. Στη «L' Oreal» το Σωματείο διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους και κατοχύρωση των ίδιων δικαιωμάτων, όσον αφορά τον μισθό και τον αριθμό των μεροκάματων, για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν μέσω εργολάβων.

-- Ποια στάση κρατά η εργοδοσία απέναντι στο αίτημα για υπογραφή Σύμβασης;

-- Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε, οι εργοδότες έχουν αναγκαστεί να αναγνωρίσουν την ανάγκη να υπάρξει Σύμβαση στον κλάδο και να δεσμευτούν ότι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση γι' αυτή. Ωστόσο, η προθεσμία μέσα στην οποία υποτίθεται ότι θα γινόταν αυτό έχει παρέλθει, ενώ στα ερωτήματα που συνεχώς θέτει η Ομοσπονδία απαντούν με δικαιολογίες και προφάσεις. Επικαλούνται ως εμπόδια την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών. Παραπονιούνται για τα rebate και τα clawback, δεν τους ικανοποιούν οι «εκπτώσεις» που έχουν ήδη εξασφαλίσει, καθώς ήδη απαλλάσσονται από μέρος του ποσού που υποχρεούνται να καταβάλλουν σε έναν συμψηφισμό με τα επενδυτικά τους σχέδια.

Παρά την γκρίνια των βιομηχάνων, τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν μας κάνουν να μη συμμεριζόμαστε τον «πόνο» τους. Ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού κινείται εδώ και κάποια χρόνια σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκου άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019, ενώ αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών. Η ανάπτυξη του κλάδου αποτυπώνεται και από το γεγονός πως η απασχόληση στον στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμάκου διαμορφώθηκε στα 23,3 χιλιάδες άτομα το 2020, αυξημένη κατά 9,8% σε σχέση με το 2019. Χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου είναι οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Στον χώρο του χονδρεμπορίου Φαρμάκου, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχη ανοδική πορεία καταγράφεται στον χώρο του Καλλυντικού, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 20% στο πρώτο 11μηνο του 2021. Τα φαρμακεία, μεταξύ αυτών και όσα λειτουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα, συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της πανδημίας, αυξάνοντας τις πωλήσεις και τον τζίρο τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Ομοσπονδία έχει καταγράψει στην τελευταία της ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο. Με βάση την εικόνα αυτή, δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις οικονομολόγου για να διαπιστώσει πως ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις. Και δεν μπορεί να μη δει κανείς ότι την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, για τους εργαζόμενους αυξάνεται το άγχος για τους υπέρογκους λογαριασμούς, για το νοίκι του σπιτιού, για το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης.

-- Πώς αντανακλάται η διογκούμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων στους όρους δουλειάς και στους μισθούς των εργαζομένων;

-- Οι εργαζόμενοι έχουν αναμφίβολα το δικό τους «μερίδιο» στο «success story» των φαρμακευτικών εταιρειών. Το «μερίδιο» αυτό αφορά την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας. Η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, οι μισθοί και τα μεροκάματα συμπιέζονται, οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται. Η εργολαβική εργασία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους και χώρους δουλειάς, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα κάτω από την οποία δουλεύουν οι συνάδελφοί μας. Οι επιχειρήσεις βάλλουν ενάντια στο ωράριο, επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με το πενθήμερο, προσπαθούν να επιβάλουν κυλιόμενο ωράριο. Είναι ενδεικτικές οι εργοδοτικές αντιδράσεις στο ζήτημα της κατοχύρωσης του 5ήμερου και του 8ωρου, καθώς οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα προκειμένου να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος.

Γι' αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μιας Σύμβασης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες δουλειάς, μισθούς και μεροκάματα με αυξήσεις, που θα κατοχυρώνει σε όλο τον κλάδο το 5ήμερο και το 8ωρο. Μιας Σύμβασης που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποτάσσεται στην επιχειρηματολογία και στους διάφορους ισχυρισμούς εργοδοσίας - κυβερνήσεων - συνδικαλισμού της ενσωμάτωσης. Αντλούμε δύναμη από τη διαχρονική μαχητική πείρα της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα - παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.


Δυναμώνουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σήμερα η κινητοποίηση στον ΣΕΒ από Ομοσπονδίες και Σωματεία στα Τρόφιμα - Ποτά, στο Φάρμακο και τον Τύπο - Χαρτί

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν σήμερα οι Ομοσπονδίες, μαζί με σωματεία από τους κλάδους Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και Τύπου - Χάρτου, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κλάδους αυτούς οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση εδώ και 13 χρόνια!

-- Κινητοποίηση σήμερα, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, οργανώνουν από κοινού σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Ακόμα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, στην οποία θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ετοιμάσει. Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» θα προχωρήσει επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Κεραμεικού τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ., και σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του ομίλου «Σπανόπουλου», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης. Η εργοδοσία αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε πρόταση που έχει κατατεθεί, ενώ προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους αλλάζοντας τον τρόπο πληρωμής σε ορισμένους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί στο ελάχιστο διεκδικήσεις τους. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος διεκδικούν την υπογραφή νέας αύξησης πάνω στη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ).

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στη Μεταμόρφωση, την Παρασκευή 27 Μάη, στη 1 μ.μ., οργανώνουν τα σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων EMFI, το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods ΑΕΤ», το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Elbisco», το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods» Ευβοίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ