ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Με τα συνδικάτα στον αγώνα για τα δικαιώματά τους

Το Σάββατο 4 Ιούνη η συγκέντρωση που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Με κεντρικό σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους - με τους αγώνες μας θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας», τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης πραγματοποιούν το Σάββατο 4 Ιούνη στις 7 μ.μ. μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση - μεταφρασμένη στα Αγγλικά και στις γλώσσες των μεταναστών εργατών - αναφέρονται στον παλικαρίσιο αγώνα που έχουν ξεκινήσει από κοινού τους τελευταίους μήνες για τη ζωή και την υγεία τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Κατορθώσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικά μας δίκαια αιτήματα, τις διεκδικήσεις μας για να ζούμε καλύτερα και όχι σαν σκλάβοι όπως θέλουν οι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν και να γεμίζουν οι τσέπες τους ζεστό χρήμα.

Με τους αγώνες μας έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εμβολιαστούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να βγουν σε όλους μας ΑΜΚΑ και να έχουμε σταθερή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα θέσαμε στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς το ζήτημα της άθλιας διαβίωσής μας. Δεν μπορεί εμείς οι χιλιάδες που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ στις απέραντες εκτάσεις της Δυτικής Αχαΐας, της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής να ζούμε σαν σκλάβοι, μέσα σε νάιλον και χωρίς πόσιμο νερό, τουαλέτες κ.λπ.».

Ηρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Ηρθε η ώρα να γίνει ένα βήμα παραπάνω στους ελπιδοφόρους μέχρι τώρα αγώνες, παίρνοντας δύναμη και από τη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζουν τα σωματεία και προσθέτουν:

«Μόνο ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών έχει σήμερα αποτελέσματα! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!

Συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε, ενωμένοι και μαζί με τα συνδικάτα που στέκονται πραγματικά δίπλα μας. Στέλνουμε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, στα υπουργεία και στα αφεντικά μας».

Στέκονται επίσης στην πάλη που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, τονίζοντας:

«Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν και κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε σε κάποιο υπουργείο, στην 6η ΥΠΕ, στην ίδια την κυβέρνηση, απλά να μας γεμίζουν ψεύτικες υποσχέσεις.

Ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας, και αυτό μόνο μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες μας.

Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής μας δεν λένε τίποτα.

Για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας πάλι κουβέντα δεν λένε».

Φτάνει πια!

Υπογραμμίζουν ότι «η παραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά αν εμείς δεν μπούμε στο χωράφι», καθώς και ότι όλοι μαζί μπορούν να τα καταφέρουν, αφού είναι οι πολλοί και έχουν τη δύναμη. Απαιτούν:

- Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

- Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό.

- Εξασφάλιση αριθμού ασφάλισης σε όλους τους μετανάστες. Με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

- Να δοθεί λύση τώρα για τη διαμονή τους, με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.

ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας από τράπεζα

Συγκέντρωση χτες και νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα από σωματεία και φορείς της περιοχής

Eurokinissi

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη λαϊκή οικογένεια στις Συκιές Θεσσαλονίκης που της άρπαξε το σπίτι η τράπεζα και απειλείται με έξωση, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα Σωματεία και φορείς της περιοχής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Προγραμματίζουν μάλιστα νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 10 το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές με τη μαζική τους παρουσία δήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν κάθε απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία ζευγαριού με 4 παιδιά.

Ο 54χρονος ιδιοκτήτης Γιώργος Ν. έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ, για να πληρώσει προγενέστερα μικρότερα δάνεια που είχε εξασφαλίσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης γυναίκας του (αναπηρία 75%). Από το 2014, αδυνατούσε να πληρώσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το 2018 έκλεισε το εργαστήριο επισκευής οπτικών που διατηρούσε και έμεινε άνεργος. Η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του σπιτιού και τώρα η πολυμελής οικογένεια κινδυνεύει να την πετάξουν από το σπίτι.

Με σύνθημα «ασπίδα μας η αλληλεγγύη - όπλο μας ο αγώνας για να μην βρεθεί κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το πανό της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έδινε το στίγμα.

Εκπρόσωποι σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων πήραν τον λόγο και δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, να περιφρουρήσουν την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των ταξικών σωματείων μετέφερε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε περίτρανα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, ταξικά. Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας. Δυναμώνουμε τη μάχη με τα Σωματεία, τους Συλλόγους στις γειτονιές. Δεν θα αφήσουμε μέρα και ώρα να πάει χαμένη. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό και καμία έξωση εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων χαιρέτισε η Μαρία Σαίτη, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Εικαστικού της ΣΚΤ του ΑΠΘ, η οποία είπε πως η αντιλαϊκή πολιτική «που βάζει εμπόδια στη φοιτητική μέριμνα, δίδακτρα στα προπτυχιακά, τώρα στερεί και βγάζει από το σπίτι της μια φοιτήτρια και την οικογένειά της. Δεν θα αφήσουμε κανέναν φοιτητή, κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας να μείνει χωρίς σπίτι, έξω από τις σπουδές και τη ζωή».

«Στην αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να απαντήσουμε χτυπώντας την καρδιά του προβλήματος, την αιτία που δεν είναι άλλη από τα κέρδη των λίγων», είπε ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους των Συκεών και της Νεάπολης, η οποία μετέφερε το κάλεσμα ξεσηκωμού στις γειτονιές, καταλήγοντας έξω από το κατάστημα της Eurobank στη Νεάπολη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PRAKTIKER» ΠΑΤΡΑΣ
Αποφασισμένοι να μην περάσει η νέα απόλυση

Καλούν σε συμπαράσταση τον λαό της πόλης στην 24ωρη απεργία του Σαββάτου

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να περάσουν, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker» Πάτρας, που το Σάββατο 28 Μάη προχωρούν σε 24ωρη απεργία απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους (φτάνοντας τις 4 από τον Δεκέμβρη), που εργαζόταν στον χώρο για 27 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενη άθλιες δικαιολογίες η εργοδοσία προσπαθεί επί της ουσίας να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν κατοχυρώσει εργαζόμενοι με δεκαετίες δουλειάς στον χώρο, προκειμένου εκμεταλλευόμενη και το νομικό οπλοστάσιο που της έχουν προσφέρει οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, με πρόσφατο και τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα της ΝΔ, να προσλάβει νέους, με ελαστικές σχέσεις και ελάχιστα δικαιώματα.

«Η συμπεριφορά της με τις συνεχείς επιπλήξεις για αστείους λόγους δείχνει ότι θέλει να μας εξοστρακίσει», σημείωσε ο γραμματέας του παραρτήματος Πάτρας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Ελλάς», Επαμεινώνδας Ζήβας, επισημαίνοντας:

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόλυση, αλλά και για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι αξιοπρέπεια, να μπορούν να ζούνε τις οικογένειές τους. Σήμερα είναι ένας συνάδελφός μας στον χώρο, αύριο εγώ ή κάποιος άλλος, γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κοινή μας πάλη».

Μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της «Praktiker» να απαλλαγεί από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και με πολλά χρόνια στο κατάστημα εργαζόμενους, αναφέροντας: «Προσπαθούν να οδηγήσουν κόσμο σε φυγή. Θέλουν να διαφοροποιήσουν το προσωπικό για να πετύχουν τον σκοπό τους». Καλεί μάλιστα σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στον χώρο, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει αυτή, από το κλαδικό Συνδικάτο Εμπορίου Υπηρεσιών Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα και οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»

Με στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Απαιτούν από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις 5 απολύσεις νέων εργαζομένων που ανακοίνωσε και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Μετά την καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας, χτες το πρωί οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «Μαλαματίνα». Με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει την αντεργατική πρακτική των νέων ιδιοκτητών της επιχείρησης που προχώρησε στις απολύσεις και δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας την απόφαση του Σωματείου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την επιστροφή τους στην εργασία.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται και εργατικά σωματεία από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Κινητοποίηση ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς διοργανώνει το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στάση εργασίας στις ΜΚΟ

Στάση εργασίας (10 π.μ. έως 1 μ.μ.) αύριο Παρασκευή για τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ έχει κηρύξει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και τους καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης στις 11 π.μ., διεκδικώντας μεταξύ άλλων άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ