ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
Σελ. /40
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2022
1η ΔΥΝΑΜΗ Η «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μήνυμα ελπίδας και αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών!

Η σαρωτική άνοδος και η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ξεκάθαρες. Ξεκάθαρο και το μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες φοιτητές στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο, μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ενίσχυσης της πάλης για διεκδικητικούς συλλόγους για τις ανάγκες των φοιτητών, κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ίδια η πραγματοποίηση των εκλογών είναι από μόνη της μια σημαντική κατάκτηση αφού οι φοιτητές χρειάστηκε να προσπεράσουν το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να απαξιώσει και να συκοφαντήσει τους συλλόγους, να εντείνει την καταστολή λίγες μόλις μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία με την παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, την αξιοποίηση προβοκατόρικων ενεργειών, αλλά και την επιχείρηση νόθευσης της βούλησης των φοιτητών με το στήσιμο συλλόγων - μαϊμού όπως στο ΔΙΠΑΕ, στην Πολυτεχνική Σχολή Κοζάνης, με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χωρίς να γίνουν εκλογές, όπως στη Θεσσαλία!

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ», με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην ΑΣΟΕΕ που έγιναν στις 25 Μάη, καταγράφει ποσοστό 33,50%, αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 15 ιδρύματα και 118 συλλόγους, εκ των οποίων σε 82 με αυτοδυναμία! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 η «Πανσπουδαστική» ήταν πρώτη σε 62 συλλόγους και σε 37 από αυτούς αυτοδύναμη.

Περισσότεροι από 52.000 φοιτητές συμμετείχαν στις εκλογές, με τον τόνο να δίνουν οι φοιτητές του πρώτου, δεύτερου και τρίτου έτους που ψήφισαν μαζικά και για πρώτη φορά! Ολοι αυτοί οι φοιτητές που πάλεψαν σε συνθήκες πανδημίας για να γίνουν «φοιτητές ξανά» και ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι μαθητές των προηγούμενων χρόνων που πρωτοστάτησαν στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις στήριξαν την «Πανσπουδαστική», αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο των μελών της ΚΝΕ στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων, στην υπεράσπιση των νεανικών δικαιωμάτων!

Με τη συμμετοχή τους χάλασαν το σχέδιο τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα προς όφελός τους. Η κυβέρνηση καιροφυλακτούσε για νέα άνοδο της αποχής, για να μπορέσει να αξιοποιήσει την απαξίωση των συλλογικών διεργασιών και να πανηγυρίσει για μια ακόμη πρωτιά της ΔΑΠ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει τη λογική της αναμονής λύσεων από μια κυβερνητική εναλλαγή αφού «με τους αγώνες δεν βγαίνει τίποτα» και να εμφανίσει ανεβασμένα ποσοστά της παράταξής του (BLOCO) που για άλλη μια χρονιά έμεινε στα αζήτητα.

Δυστυχώς γι' αυτούς και παρά την τριετή απουσία των φοιτητικών εκλογών, τη μείωση των εισακτέων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ειδικά στην επαρχία, την κατάργηση των συλλόγων στα πρώην ΤΕΙ τα οποία έχουν συγχωνευτεί, οι φοιτητές δεν τους έκαναν τη χάρη! Η σχετική μείωση των ψηφισάντων εκφράζει καθολικά την αποδοκιμασία στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ που σημειώνουν μεγάλη πτώση σε ψήφους. Αντίθετα, η «Πανσπουδαστική» καταγράφει μεγάλη άνοδο σε απόλυτο αριθμό ψήφων, περίπου 3.000 σε σχέση με όσες συγκέντρωσε το 2019 αθροιστικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Ενα στοιχείο που ξεχωρίζει σε αυτές τις εκλογές είναι η οργανωμένη, συλλογική προσπάθεια των φοιτητών να ιδρύσουν νέους συλλόγους σε Τμήματα που δεν υπήρχαν ή να διεξαγάγουν εκλογές σε συλλόγους που για χρόνια δεν λειτουργούσαν. Στο ΔΙΠΑΕ εκατοντάδες φοιτητές πρωτοστάτησαν στην ίδρυση Φοιτητικών Συλλόγων μέσα από μαζικές διαδικασίες. Συλλόγων επίσημα αναγνωρισμένων, που κατάφεραν να εμποδίσουν τις συγχωνεύσεις Τμημάτων και να σπάσουν το απόστημα της βίας και νοθείας που είχε επιβάλει η ΔΑΠ για χρόνια στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στην ΑΣΟΕΕ οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στο εκλογικό παρατράγουδο που επιχείρησαν να στήσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΑΝΚΣ (παράταξη που στηρίζεται από συγκροτήματα του Τύπου και περσόνες των social media) στην ...Τεχνόπολη του δήμου Αθήνας, συνεχίζοντας την πολύχρονη κατάσταση διάλυσης και νοθείας. Αντίθετα, μετά από 10 χρόνια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν δημοκρατικές εκλογές στις 25 Μάη στον χώρο της ΑΣΟΕΕ, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συλλόγου τους.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες δεν «σηκώνουν» πολλές ερμηνείες!

Εκφράζουν τη δυσαρέσκεια των νέων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί και αποτυπώθηκε με τα ποσοστά της ΔΑΠ να κάνουν κυριολεκτικά «ελεύθερη πτώση» και την ίδια να προσγειώνεται στη δεύτερη θέση.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν βρήκαν αποδέκτη στα πανεπιστήμια. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να μην μπορεί να ...«χωνευτεί» εύκολα από την κυβέρνηση και την παράταξή της. Στο γνωστό μοτίβο του «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», χρησιμοποιώντας πρωτόγνωρα μαθηματικά και «ξεχνώντας» 165 συλλόγους, η ΔΑΠ συγχαίρει τον ...εαυτό της για τη νίκη της, προσβάλλοντας τους χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες των συλλόγων τους. Η προσπάθειά της αυτή απλώς επιβεβαιώνει το «χαστούκι» που έδωσαν οι φοιτητές στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Μια ακόμα επιβεβαίωση είναι η πρεμούρα του υπουργείου Παιδείας να πάρει μέτρα ενάντια στην οργανωμένη συζήτηση και δράση των φοιτητών. Οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας υπονομεύουν τους φοιτητικούς συλλόγους και στοχεύουν να τους αντικαταστήσουν με «συμβούλια φοιτητών», σε ρόλο συνομιλητή των διοικήσεων και πλασιέ της πολιτικής των κυβερνήσεων, της επιχειρηματικής δράσης και της υποχρηματοδότησης. Οι φοιτητές έχουν εκλεγμένους εκπροσώπους στα ΔΣ των συλλόγων τους. Αυτοί μπορούν να τους εκπροσωπήσουν παντού, μεταφέροντας τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών, λογοδοτώντας στους φοιτητές που τους εξέλεξαν, οργανώνοντας τη μαζική διεκδίκηση για όσα έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του «βάζω πλάτη παντού» και του «θα λογαριαστούμε μετά», της αναμονής για «σωτήρες». Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει για 1 ψήφο τα λευκά αλλά έχασε από τα άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ η ΠΑΣΠ παθαίνει καθίζηση. Οι απογοητευτικές εκλογικές τους επιδόσεις δεν κρύβουν βέβαια πως η λογική της κυβερνητικής εναλλαγής και της αναζήτησης λύσεων «εντός των τειχών» του συστήματος παραμένει ισχυρή και επιδρά σε φοιτητές. Αυτό το «κενό» στα πανεπιστήμια επιχειρεί να καλύψει ο οπορτουνιστικός χώρος πλειοδοτώντας στη θολή και άσφαιρη αντιδεξιά ρητορεία και στην αντιΚΚΕ επίθεση.

Στόχος το φοιτητικό κίνημα να περάσει σε νέα φάση, αξιοποιώντας το θετικό αποτέλεσμα

Η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» σε δεκάδες συλλόγους και σε μεγάλα ιδρύματα διαμορφώνει πλέον μια νέα κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα και δυνατότητες να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η αγωνιστική του ανασυγκρότηση με επίκεντρο την άνοδο του βαθμού συμμετοχής και οργάνωσης των φοιτητών και την υιοθέτηση από περισσότερους της κατεύθυνσης πάλης του ΜΑΣ. Για να παλέψει η νεολαία μαζί με τον λαό ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες της στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, για επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους των μονοπωλίων.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παραμένουν, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με εκατοντάδες άλλους αγωνιστές φοιτητές, έχουν ριχτεί ήδη στη μάχη για να γίνουν οι σύλλογοι όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και τον «ρεαλισμό» της υποταγής. Για να βρεθούν οι φοιτητές σε θέσεις μάχης ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο που μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα προσόν και προσαρμόζει ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Για να ακυρωθεί στην πράξη η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα που έρχεται να θωρακίσει ακριβώς αυτό το πανεπιστήμιο που είναι εχθρικό στα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων.

Συγκροτώντας άμεσα τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, οργανώνοντας Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, παίρνοντας αποφάσεις συντονισμού των συλλόγων, προετοιμάζονται να χαρίσουν μια ακόμα ήττα στους υποστηρικτές του «Πανεπιστημίου ΑΕ».

Η ΚΝΕ θα συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά ώστε να δυναμώσουν η οργάνωση, η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη. Για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για το Πανεπιστήμιο των δυνατοτήτων της εποχής μας.

Προσπάθεια που θα δυναμώνει όσο πολλαπλασιάζονται οι Οργανώσεις και τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε έτος και τμήμα, όσο ενισχύονται και ανανεώνονται οι πολιτικοί δεσμοί με περισσότερους νέους, όσο διαδίδονται πιο πλατιά ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής». Οσο περισσότεροι νέοι επιλέγουν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να γίνουν τα αμφιθέατρα εστίες αμφισβήτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και της στρατηγικής του κεφαλαίου, του ίδιου του συστήματος και της εξουσίας του.

Προσφορές

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη! Το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ βάφτηκε κόκκινο και η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχθηκε αυτοδύναμη στη Φιλοσοφική!

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, εισαχθέντες στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ από το 2005 έως το 2008, προσφέρουμε, μέσω της ΟΒ Φιλολογικού της ΚΝΕ, 350 ευρώ στο Κόμμα μας, σφίγγοντας συντροφικά το χέρι στους νέους μας συντρόφους, που μας σήκωσαν όλους λίγο ψηλότερα.

Η ιστορική νίκη της «Πανσπουδαστικής» μάς γέμισε χαρά, ελπίδα, αλλά και συγκίνηση, αναπολώντας τα χρόνια που περάσαμε μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα του Φιλολογικού, στα «τραπεζάκια» έξω από τη «204», στις μάχες που δώσαμε για να κρατήσουμε «φωλιές νερού μέσα στις φλόγες».

Προχωράμε μπροστά, με την αισιοδοξία που μας δίνουν τα κόκκινα γαρύφαλλα, παντοτινό σύμβολο αταλάντευτου αγώνα, μέχρι την τελική νίκη!

Αλκηστις Βλαμάκη, Μίνα Βουρκοτιώτη, Αντιγόνη Γεωργάρα, Ράνια Δημοπούλου, Ζωή Ζαχάκου, Γεωργία Καούκη, Ειριάννα Καραΐσκου, Χρήστος Καραμάνος, Ιωάννα Καρλή, Χρύσα Καροπούλου, Χρύσα Καρούσου, Βάσια Καρτέρη, Ηλίας Κοτσοφίτης, Δάφνη Κωλέττη, Δροσιά Μανούσου, Ματίνα Μαυράκη, Αλεξάνδρα Μπέτη, Ελενα Μποτζιολή, Μυρτώ Παπαδημούλη, Εύα Παπακώστα, Μαρία Τούμπουρου, Αιμιλία Τρουλλινού, Βούλα Τσίγκα, Δανάη Χατζηγιάννη, Ιουλία Χρονοπούλου

***

Με αφορμή την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, η ΤΟ ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ και οι φοιτητικές ΟΒ Αρτας, Κέρκυρας και Πρέβεζας προσφέρουν το ποσό των 1.287 ευρώ στην ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, όσες δηλαδή και οι ψήφοι που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ στα δυο πανεπιστήμια, Ιωαννίνων και στην Κέρκυρα, στέλνοντας το μήνυμα του αγώνα και της πάλης σε όλα τα μέτωπα.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν υπόσχεση να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ