ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υπόθεση κάθε σωματείου, εργαζόμενου και συνδικαλιστή!

Στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα ο μεγάλος αγωνιστικός σταθμός για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Σε ξενοδοχεία
Σε ξενοδοχεία
«

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με επίκεντρο το σύνθημα αυτό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, πρωτοβάθμια σωματεία από όλη τη χώρα, συζητούν για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα (στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ»).

Καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις, οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις, ώστε το σύνθημα αυτό να μεταφερθεί σε εργοτάξια και εργοστάσια, γραφεία και εμπορομάγαζα, νοσοκομεία και σχολεία, με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να αναδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά κάθε σωματείο και κάθε συνδικαλιστή που αγωνιά για την πορεία του εργατικού κινήματος, για την ανάγκη αυτό να ανασυγκροτηθεί και να βρεθεί σε θέσεις μάχης μπροστά στα ακόμα πιο δύσκολα για τα οποία ήδη προετοιμάζει τον λαό η αστική τάξη.

Σωματεία και εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της συμμετοχής στη Σύσκεψη, με στόχο αυτή να αποτελέσει σταθμό για την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης του εργατικού κινήματος, της κοινής δράσης των συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Και, βέβαια, η προετοιμασία της Σύσκεψης πάει χέρι χέρι με την οργάνωση της πάλης για το μεροκάματο, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σε Γενικές Συνελεύσεις όπου συζητιέται η συμμετοχή του κάθε συνδικάτου, ορίζονται αντιπροσωπείες, αναλύονται το περιεχόμενο της σύσκεψης αλλά και το πρόγραμμα δράσης μέχρι τότε.

Ομόφωνες αποφάσεις για συμμετοχή στη Σύσκεψη

Σε εργοτάξια
Σε εργοτάξια
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζοντας τις περιοδείες και τις συζητήσεις με εργαζόμενους, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Κατασκευής του Μετρό, στο κέντρο του Πειραιά. Ομόφωνα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να σταλεί αντιπροσωπεία του Σωματείου τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη.

Την περασμένη Τετάρτη ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, μίλησε στους εργαζόμενους του Τεχνικού Τμήματος του ΟΤΕ στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ακρίβειας που κατατρώει καθημερινά το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, την ώρα που τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ και γενικά των μονοπωλιακών ομίλων αυξάνονται, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Εξόρμηση σε μεγάλους χώρους δουλειάς Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποίησαν την Πέμπτη μέλη της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου της Μεσσηνίας. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά, να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να παλέψουν για την υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια κ.ά. Ενημέρωσαν για την Πανελλαδική Σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει το Συνδικάτο, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Παράλληλα απηύθυναν πρόσκληση στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 12 Ιούνη στις 7 μ.μ., στο αίθριο της πρώην νομαρχίας, καθώς και στην εκδήλωση τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με θέμα «Η πρότασή μας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και 825 ευρώ κατώτατο μισθό».

Οι περιοδείες των επόμενων ημερών

Στον ΟΤΕ
Στον ΟΤΕ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης της Πανελλαδικής Σύσκεψης, τα μέλη των διοικήσεων των σωματείων θα βρεθούν μεταξύ άλλων στους εξής χώρους δουλειάς:

Το Σάββατο 28 Μάη: Στο βιομηχανικό πλυντήριο ΛΕΜΗ (Αθήνα), στα ξενοδοχεία του κέντρου της Πάτρας, στα γιαπιά της Λάρισας, στο «Attica» (Αθήνα), στον OTE της Καρόλου Ντηλ (Θεσσαλονίκη).

Τη Δευτέρα 30 Μάη: Στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», στον «Σκλαβενίτη» στους Αμπελόκηπους Αθήνας, στα καταστήματα «Leroy Merlin», «Jumbo», «Lidl», «Jysk» και «Intersport» στου Ρέντη, στους εργαζόμενους σε γκαράζ - τεχνικά συνεργεία - Πράσινο στον δήμο Κορυδαλλού. Στην Πάτρα, στα ξενοδοχεία σε Ρίο, Αραχωβίτικα και Ροδινή, και σε επισιτιστικά στην Αγία Σοφία.

Την Τρίτη 31 Μάη: Στα κεντρικά της εταιρείας ACS (Π. Ράλλη), στο ΚΔΔ Ρουφ ΕΛΤΑ Courier, στο ΚΔΑ Κρυονερίου ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στα κεντρικά της «Speedex» στην Κηφισιά. Στις αποθήκες «Lidl» στα Καλύβια Αττικής, στα καταστήματα στον πεζόδρομο Περιστερίου, στον «Σκλαβενίτη» στην Π. Τσαλδάρη στο Περιστέρι, σε σούπερ μάρκετ σε Λαύριο, Κερατέα, Ανάβυσσο, στην ICAP, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κορυδαλλού, στις εταιρείες «Adam Pack» και «Technohull» στο Λαύριο, στα καταστήματα ΑΒ, «Μουστάκας», «Σκλαβενίτης», «Κωτσόβολος» στου Ρέντη, στα εμπορικά καταστήματα στην 7ης Μάρτη στη Νίκαια. Στη Θεσσαλονίκη, σε OTS, ΕΚΕΤΑ, «Intrasoft», «Μαλαματίνα». Στα επισιτιστικά καταστήματα στα Ζαρουχλέικα και στα Πελεκανέικα Πάτρας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ στο Κορωπί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στις 12 μ. Γενική Συνέλευση. Επίσης, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «Mellon».


Μαχητικό «παρών» ετοιμάζουν οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους

Για μαζικό και μαχητικό «παρών» ετοιμάζονται μια σειρά από σωματεία υγειονομικών στη μεγάλη Σύσκεψη, αφού η πείρα που έχουν να μεταφέρουν είναι αρκετά πλούσια μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τις μάχες που έχουν δώσει τόσο για την προστασία του λαού όσο και για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Τα παραπάνω μας μεταφέρει με δηλώσεις του ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Και συμπληρώνει ότι «για το δικό μας Σωματείο θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια Πανελλαδική Σύσκεψη. Ωστόσο, έχουμε ήδη κοινούς αγώνες με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ. Ευελπιστούμε η συμμετοχή μας να δυναμώσει τη συμπόρευση, τον κοινό αγώνα των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, απέναντι στον κοινό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την πολιτική της ΕΕ που τους στηρίζει».

Με τη μαζική τους συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» να συμμετάσχει το Σωματείο τους στη Σύσκεψη. Οπως μας μεταφέρει η Γεωργία Φίλιππα, επικουρική παθολόγος στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στη Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία αλλά και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». «Πάνω από 100 εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους έδωσαν δυναμικό "παρών", δηλώνοντας με την παρουσία τους την αγωνία τους και την ανάγκη τους να συζητήσουν, να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να σχεδιάσουν τη δράση τους», τονίζει η Γεωργία, συμπληρώνοντας ότι ήταν η πρώτη συνέλευση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Κι αυτό γιατί η διοίκηση του Σωματείου (ΔΑΚΕ), σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τηρηθεί σιγή ιχθύος και να μην ακουστεί η φωνή των υγειονομικών, σαμποτάροντας οποιαδήποτε προσπάθεια. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα ύστερα από συλλογή υπογραφών ανάμεσα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς οι παραπάνω παρατάξεις εξακολουθούν να αρνούνται πεισματικά να συγκαλέσουν συνέλευση. Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να θέτουν στη συζήτηση όλα εκείνα που απασχολούν τους εργαζόμενους (την ακρίβεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του κ.λπ.), η συνέλευση κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ τη Δευτέρα 30 Μάη, με συνέντευξη Τύπου, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση την Τρίτη 31 Μάη και νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1η Ιούνη, για την οργάνωση επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας.

«Ταυτόχρονα, το σώμα της συνέλευσης έδωσε ένα ηχηρότατο, εκκωφαντικό "ναι" στη συμμετοχή του Σωματείου στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Κρατάμε το μήνυμα εμπιστοσύνης στο ΠΑΜΕ που έστειλαν οι εργαζόμενοι παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορούν να έχουν», τόνισε η Γεωργία Φίλιππα, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει στους συναδέλφους της για ένταση του αγώνα και της διεκδίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ