ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
Σελ. /40
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επαναφέρει το κάλπικο αφήγημα της «εκτεθειμένης» και «περιθωριοποιημένης» Τουρκίας

Στα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Παρασκευής

INTIME NEWS

Το ΝΑΤΟ, που σιγοντάρει αδιάκοπα την προκλητικότητα της Αγκυρας, και την ΕΕ, που επίσης προβάλλει τη λογική του «βρείτε τα» στα Ελληνοτουρκικά, επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Τουρκίας με τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο «εκτίθεται στο ΝΑΤΟ» και «περιθωριοποιείται», επαναφέροντας τα γνωστά φληναφήματα για την «απομονωμένη Τουρκία», όταν ο ρόλος της αναβαθμίζεται στη σκιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους» και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «επιλέγει να σταθεί απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη για διάλογο υπό προϋποθέσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση της διεθνούς νομιμότητας και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα πανεπιστήμια και υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχωρά στο «χτίσιμο της νέας τριτοβάθμιας Παιδείας» με τον νόμο - πλαίσιο. Κάνοντας το μαύρο άσπρο, μίλησε για «τολμηρό, πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο» που πρέπει «να το στηρίξουμε με πολύ μεγάλη ένταση» και αναφέρθηκε σε μια «μεγάλη ιδεολογική μάχη τους επόμενους μήνες», αφήνοντας ένα ενδεχόμενο να επιχειρήσουν να το περάσουν κατακαλόκαιρο με κλειστά τα πανεπιστήμια.

Για το δε σκηνικό αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι ορισμένοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που προστατεύουν τα έργα της νέας βιβλιοθήκης και δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε προβοκατόρικη ενέργεια για την επιβολή ακόμα αγριότερης καταστολής, έβαλε μπροστά το προπαγανδιστικό δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα».

Στην υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού ξεχώρισαν τα φληναφήματα για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη 14η έκθεση αξιολόγησης και τη δήθεν έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022, όταν για τον λαό μένουν τα μνημόνια διαρκείας μέσω των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εγινε επίσης παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας», προκειμένου να παραδοθούν δίχως βάρη στους «επενδυτές». Τέλος, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Ιατρική Εκπαίδευση, ενταγμένα στη λογική της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Κόφτης» στα κλιματιστικά

Ανοιχτό παραμένει εξάλλου το ενδεχόμενο να θεσπιστεί «κόφτης» στα κλιματιστικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει Ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, στο πνεύμα των μέτρων που συζητιούνται σε επίπεδο ΕΕ, ετοιμάζει παρεμβάσεις που κάνουν ακόμα δυσχερέστερη τη ζωή των εργαζομένων, με δεδομένες τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει «μόνο ως σύσταση» σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός εμπαίζοντας κυριολεκτικά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξουν και νέες μειώσεις. Κι αυτό όταν συνεχίζουν να καταφτάνουν υπέρογκοι λογαριασμοί που συσσωρεύονται στα χρέη των νοικοκυριών, ενώ η ακρίβεια σε προϊόντα και καύσιμα κάνει τον βίο αβίωτο σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Συνεκπαίδευση με αεροπλανοφόρα

Αλλη μια συνεκπαίδευση με αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές μονάδες πραγματοποίησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο πλαίσιο των «διεθνών συνεργασιών» που διαφημίζουν κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα, έγινε συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο «USS HARRY S. TRUMAN» των ΗΠΑ και το αεροπλανοφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων SPS «JUAN CARLOS I» της Ισπανίας, στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, που «φράκαρε» ξανά από πολεμικά πλοία. Στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα 4 «F-16», από το «USS HARRY S. TRUMAN» 4 «F-18» και 2 «AV-8B Harrier» από το SPS «JUAN CARLOS Ι», σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαίτισης αεροσκαφών δίωξης - βομβαρδισμού. Επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη «πρόβα πολέμου», το ΓΕΕΘΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η διεξαγωγή της εν λόγω συνεκπαίδευσης αποσκοπεί στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διασυμμαχικό πλαίσιο».

Την Κυριακή η πορεία ειρήνης στη Λάρισα

Την Κυριακή 29 Μάη θα διαδηλώσουν η Επιτροπή Ειρήνης και μαζικοί φορείς της Λάρισας ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα. Η (εξ αναβολής, λόγω του καιρού) συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Αντιπολεμική συγκέντρωση οργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς, το Σάββατο 28 Μάη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ