ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε χώρους δουλειάς φτάνει καθημερινά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής

Στις 18 και 19 Ιούνη, στην Αθήνα, ο μεγάλος αγωνιστικός σταθμός. Το «τι κίνημα χρειάζεται η εργατική τάξη» βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης

Περιοδεία σε εργοτάξια στη Λαμία
Περιοδεία σε εργοτάξια στη Λαμία
Η συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, για να δυναμώσει η πάλη για τις ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο εκατοντάδων σωματείων ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιούνη (στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα). Μπροστά στη Σύσκεψη το άνοιγμα των σωματείων περιλαμβάνει όλες τις μορφές: Συσκέψεις και περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και εξορμήσεις, όπου συζητιέται το περιεχόμενο της σύσκεψης, με το κεντρικό σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!» να φτάνει αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς.

Το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συντόνισαν τον βηματισμό τους στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, «σε όσους δεν συμβιβάζονται με το άδικο, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της σύσκεψης. Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί - ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Σε κάθε χώρο δουλειάς με το κάλεσμα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Σύσκεψης, χτες αλλά και τις προηγούμενες μέρες στην Αττική, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπου μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής κάλεσαν στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους, που έχει κύριο θέμα τον αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ. Παράλληλα, ενημερώνουν για τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, θέμα που θα απασχολήσει και τις επόμενες μέρες τις ανοιχτές συνεδριάσεις Σωματειακών Επιτροπών.

Περιοδεία σε εργοτάξια του υπό κατασκευή οδικού άξονα Ε65 και σε έργα στην πόλη της Λαμίας πραγματοποίησε επίσης χτες κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και του Σωματείου Οικοδόμων Φθιώτιδας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, και ο Παναγιώτης Λάππας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Φθιώτιδας.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια του Ε65 και σε άλλα μικρότερα έργα μέσα στην πόλη της Λαμίας, ο Βάλσαμος Συρίγος ενημέρωσε αρχικά για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης που πέτυχε η Ομοσπονδία μέσα από σκληρούς αγώνες. Και σημείωσε ότι στην προσπάθεια για περαιτέρω οργάνωση της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης απέναντι στην ακρίβεια και την επίθεση που δέχονται την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, εντάσσεται και η Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη. Προσδιόρισε ότι έρχεται ως συνέχεια αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα και την περίοδο της πανδημίας, «όπου δεν σκύψαμε το κεφάλι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως πρόκειται για ένα γεγονός που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη.

Στη Θεσσαλία

Με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, περιοδείες και ομιλίες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, εντείνεται η προσπάθεια στη Θεσσαλία, προκειμένου να φτάσει πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Στη Λάρισα, κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα εργοστάσια τροφίμων «ΜΕΛΙΣΣΑ», «PVG Hellas», PFS, στα εργοστάσια μετάλλου «EXALCO» και «COSMOS», στην «ALFA WOOD», στη βιοτεχνία ποδηλάτων «ORIENT», σε φαρμακαποθήκες και σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, το δικό τους πρόγραμμα αναπτύσσουν και πρωτοβάθμια σωματεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από περιοδείες σε γιαπιά και στον Αρμό, ενώ οργανώνει Γενική Συνέλευση, αύριο Πέμπτη, στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο. Σε αυτή θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η σημαντική κατάκτηση των οικοδόμων με την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ.

Στην Καρδίτσα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά και την απόφαση για συμμετοχή στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, δίνει τη μάχη για την οργάνωση της πάλης για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Ετσι, χτες πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της Eurobank, αντιδρώντας στα σχέδια μετακίνησης εργαζομένων σε άλλους νομούς ή συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες περιοδείες και εξορμήσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων στους εξής χώρους:

Σήμερα, Τετάρτη 1η Ιούνη στην Alpha Bank στη Λ. Συγγρού, στην Τράπεζα Πειραιώς (Πανεπιστημίου), στη «Speedex Courier» Βοτανικού, στη φαρμακαποθήκη ΠΕΙΦΑΣΥΝ, στα επισιτιστικά καταστήματα στα Βραχνέικα Πάτρας, σε INTRACOM και «Phoenix Center» στη Θεσσαλονίκη, στην «Cosmocar», σε κοινωνικές υπηρεσίες και στο δημαρχείο του δήμου Κορυδαλλού, στην ελεγκτική εταιρεία «GT», σε λογιστικά γραφεία του Πειραιά, στη «NOVA» στον Κολωνό, στην Τράπεζα Ελλάδος (οδός Αμερικής), στην PDS στην Καλλιθέα, στην υποδηματοποιία «Φειδάς», στην «ΠΥΡΑΜΙΣ» στην Κ. Μακεδονία, στα εργοστάσια «Μπάρμπα Στάθης» και «Εδεσμα» στην ΒΙΠΕ Σίνδου, στα επισιτιστικά καταστήματα της Περαίας.

Την Πέμπτη 2 Ιούνη, στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Συγγρού 87), στα ΕΛΤΑ Courier Πειραιά, στα ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο, στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, στα ΕΑΣ Λαυρίου, στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», στον «Σκλαβενίτη» στο Ικόνιο, στο «Νotos» στον Πειραιά, στα Νηματουργεία Ναούσης «Βαρβαρέσος», στην Τράπεζα Ελλάδος (Χολαργός), στο εργοστάσιο «ΜΕΒΓΑΛ» στα Κουφάλια, στους διανομείς στη Θεσσαλονίκη, στις οικοδομές του κέντρου της πόλης Ρεθύμνου. Στις Φαρμακαποθήκες «ΣΑΡΑΝΤΗΣ», «ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ», «ΑΛΦΑΦΑΡΜ», «ΕΝΦΑΡΕΛ», «EL-PHARM», «PHARMASERVICE». Στα νοσοκομεία «Metropolitan» και «Ωνάσειο».

ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Αρχισε η δίκη των υπευθύνων για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα το 2020

Με συγκέντρωση στα δικαστήρια το Εργατικό Κέντρο Αρτας απαίτησε τη δικαίωση για τον άδικο χαμό του εργάτη

Ξεκίνησε χτες το πρωί η ακροαματική διαδικασία στη δίκη των υπευθύνων του εργοστασίου «Ηπειρος ΑΕΒΕ» στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας, με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας για τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά, τον Ιούνη του 2020, στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Αρτας. Εξετάστηκαν οι μαρτυρίες των γονιών και της αδελφής του Χρήστου, που ζήτησαν δικαίωση καθώς και του εργάτη που εντόπισε τον αδικοχαμένο ηλεκτρολόγο. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 17 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη του 2020, με την εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα με την απόφασή της να μην ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο 29χρονος. Συγκεκριμένα, κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε τελειώσει την εργασία του και είχε μεταβεί στο σπίτι του, ο οποίος επέστρεψε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σφυγμός και μόνο τότε κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αμεση ήταν τότε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που οργάνωσε συγκέντρωση και στάση εργασίας τις επόμενες μέρες έξω από το εργοστάσιο. Μπροστά στον κίνδυνο συγκάλυψης των ευθυνών ακολούθησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις του λαού της Αρτας για την απόδοση δικαιοσύνης και λήψη μέτρων ασφάλειας της ζωής των εργατών.

Και χτες όμως το Εργατικό Κέντρο έδωσε το «παρών» με συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, έξω από τα δικαστήρια, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στον πολύχρονο αγώνα για τη δικαίωση της οικογένειας του αδικοχαμένου ηλεκτρολόγου αλλά και τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, φίλοι και συγγενείς.

Η Λαμπρίνα Ζορμπά, αδελφή του Χρήστου, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Σαν οικογένεια αυτό που ζητάμε είναι δικαίωση του Χρήστου και κάθε παιδιού που βρέθηκε στην ίδια θέση. Η προσπάθειά μας να δικαιωθεί ο Χρήστος έχει στόχο να δώσει δύναμη και για άλλο κόσμο. Να καταλάβει ότι μόνο οργανωμένα, μαζικά και όλοι μαζί μπορεί να βρει δικαίωση. Μόνη μου δεν θα μπορούσα να αντέξω ούτε εγώ ούτε η μάνα μου ούτε όλη η οικογένειά μου. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μέσα στους χώρους δουλειάς να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μη βρίσκεται κανείς σε αυτήν τη θέση». Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ πολύς κόσμος πιστεύει πως είναι «η κακιά η ώρα», υποστήριξε ότι δεν είναι έτσι, «πάντοτε κάποιος φταίει». Για τη στάση της εργοδοσίας της «Ηπειρος», η Λαμπρίνα Ζορμπά τόνισε ότι «αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν είναι να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Να μη μάθουμε τι έχει γίνει». Τέλος, υπογράμμισε ότι «το Εργατικό Κέντρο στήριξε και στηρίζει ακόμη την οικογένειά μου και πολλές άλλες οικογένειες, γιατί είναι πραγματικά δίπλα στον κόσμο. Εχει παίξει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην υπόθεση, στο πώς συμπαραστάθηκε σε μας, πώς "έτρεξε" κάποια πράγματα, οι κινητοποιήσεις που έκανε».

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ο Παναγιώτης Κυρτσάς υπογράμμισε ότι ο Χρήστος Ζορμπάς χάθηκε από εγκληματική ενέργεια της εργοδοσίας όσον αφορά το καθηκοντολόγιό του, ενώ επισήμανε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους.

Στη δίκη παρευρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «ο Χρήστος δεν είναι σήμερα με την οικογένειά του, με τους φίλους του, τους συναδέλφους του και γι' αυτό ευθύνη έχει η εγκληματική πολιτική της εργοδοσίας της "Ηπειρος" και συνολικά όλων των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα γεμίσουν τον ντορβά τους με περισσότερα κέρδη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στην Αρτα να παλέψουν και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειάς τους, για να μπορούν να γυρίζουν υγιείς στις οικογένειές τους».

  • Ο Γ. Πέρρος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αρτα, επισκέφτηκε χώρους εργασίας ενώ χτες το απόγευμα παρενέβη στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚ Αρτας με θέμα τη συμμετοχή του στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΒΟΡΕΙΑ ΗΛΕΙΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου 4 Ιούνη

Στις 7 μ.μ. στη Νέα Μανωλάδα για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα των μεταναστών εργατών γης για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου 4 Ιούνη (7 μ.μ.) στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας.

Καθημερινά κλιμάκια των συνδικαλιστικών φορέων και της επιτροπής, με την ανακοίνωση που έχουν εκδώσει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στις γλώσσες των μεταναστών εργατών γης, περιοδεύουν στα φραουλοχώραφα και όχι μόνο, σε χωριά της βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας, όπως στο Λάππα κ.α.

«Ηρθε η δική μας ώρα! Τώρα θα μιλήσουμε εμείς!», τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων, σημειώνοντας: «Χωρίς εμάς η παραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά αν εμείς δεν μπούμε στο χωράφι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ