ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσικό σχέδιο για πληρωμή ομολόγων με τον μηχανισμό του φυσικού αερίου

Με φόντο τις «δυσκολίες» στα παζάρια εντός ΕΕ για το σχέδιο επιβολής σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ρωσίας σε χώρες της Ασίας, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν χτες «ρεκόρ» διμήνου.

Χτες το πρωί η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) ενισχυόταν κατά 46 σεντς (0,4%) φτάνοντας στα 119,89 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 60 σεντς (0,5%) φτάνοντας στα 115,67 δολάρια το βαρέλι.

Σε αυτό το σκηνικό, μετά την επιτυχία της Μόσχας να επιβάλει νέους όρους πληρωμής για τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, με αυτόματη μετατροπή των πληρωμών σε ρούβλια, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διευθετήσει υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτό το σχήμα.

Με αφορμή τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προκαλέσουν τεχνητή «στάση πληρωμών» σε βάρος της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, δήλωσε την Παρασκευή πως η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, υπεραμυνόμενος του ρόλου της ως αξιόπιστου δανειολήπτη με όλα τα δυνατά μέσα. Προκειμένου να λάβουν πληρωμές, οι κάτοχοι ευρωομολόγων θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένο συνάλλαγμα και σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα, δήλωσε ο Σιλουάνοφ στην εφημερίδα «Vedomosti».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην παρατείνουν την εξαίρεση από τις κυρώσεις για την πληρωμή κατόχων ομολόγων από τη Ρωσία.

Χτες επίσης η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών για την αναίρεση του μνημονίου για τις αρχές συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και των ΜΜΕ. Το εν λόγω μνημόνιο είχε υπογραφεί το 1998.

Τέρμα στο ρωσικό φυσικό αέριο για την Ολλανδία

Από σήμερα η ολλανδική εταιρεία «GasTerra» σταματά να παίρνει φυσικό αέριο από τη ρωσική «Gazprom» επειδή αρνήθηκε να συμφωνήσει με τον νέο μηχανισμό πληρωμής που απαιτεί η Μόσχα. Η «GasTerra» σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την «Gazprom» μέχρι τον Οκτώβρη. Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες «Shell» και «Exxon» έχουν από 25%.

Μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, φαίνεται πως έρχεται η σειρά της Δανίας να γίνει η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η «Gazprom» θα τερματίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου επειδή αρνείται να πληρώνει σε ρούβλια. «Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάσει του συμβολαίου μας (να πληρώσουμε σε ρούβλια) και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως την "Gazprom Export" πως δεν θα το κάνουμε», υποστήριξε σε χτεσινή ανακοίνωσή της η δανέζικη «Orsted». Το χρονικό όριο για την καταβολή της οφειλής της «Orsted» λήγει σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ