ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το αφήγημα περί «ετοιμότητας στην αντιπυρική περίοδο»

Την ώρα που έχουν γίνει ελάχιστα από την περσινή καταστροφή του 1 εκατ. καμένων εκτάσεων

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις περί «καλής προετοιμασίας, πρόληψης και άμεσης επέμβασης» στην αντιπυρική περίοδο έδωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υποτάσσει στη «ζυγαριά» του κόστους - οφέλους την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του λαού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε «ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία» και να επιδειχθεί «υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση».

Παρά τις διακηρύξεις, από τις 21 Μάρτη μέχρι τις 5 Απρίλη η Πυροσβεστική επενέβη σε 1.320 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια και ήδη έχουν καεί 10.330 στρέμματα, έκταση ρεκόρ για την εποχή, που δεν θεωρείται η πιο επικίνδυνη περίοδος.

Ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα, τα οποία φέτος θα είναι αυξημένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα, έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο, που αριθμεί μεταξύ άλλων 11 παλιά CL-215 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4), 7 CL-415 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4) και 19 παλιά PZL (συνήθης διαθεσιμότητα 11). Ετσι, η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους σε σχέση με πέρυσι, όταν ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τη ζωή του προσωπικού - χαρακτηριστικά, από τα συνολικά 3.596 μόνο το 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο (χαρακτηριστικά, πέρυσι το καλοκαίρι εργάζονταν 15 εικοσιτετράωρα τον μήνα), με μέση ηλικία τα 47 έτη, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό. Δυστυχώς, και φέτος οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να μετακινούνται στην ελληνική επικράτεια για να καλύψουν εμφανείς ανάγκες λόγω της αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών, να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στους προληπτικούς καθαρισμούς, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Ολα αυτά με συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ, ενώ για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών έχουν δοθεί περίπου άλλα 18,5 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις Περιφέρειες. Ομως αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες και το γεγονός ότι τα δάση είναι παρατημένα στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες, αφού τα Δασαρχεία έχουν ελάχιστους ή καθόλου δασεργάτες και δίνονται κάποιες εργολαβίες.

Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση καυχιέται ότι θα χρησιμοποιηθεί η νέα δύναμη των 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στις 10 Ιούνη, οι δε εθελοντές θα φτάσουν τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές από την Πολιτική Προστασία, ενώ φέτος η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων 250 πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες και θα αυξηθούν οι εναέριες περιπολίες. Ομως η περσινή καταστροφή απέδειξε ότι και το προσωπικό δεν καλύπτει τις ανάγκες (την ώρα που 1.700 πυροσβέστες δεσμεύονται στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια) και ο σχεδιασμός δεν στηρίζεται στην πρόληψη. Επομένως, μόνο εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό το καλοκαίρι.

  • Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε ορεινή περιοχή κοντά στα Μπαρδαίικα στη Μαγούλα Αττικής. Στο σημείο έσπευσαν 28 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 9 οχήματα. Επίσης είχαν κινητοποιηθεί 4 αεροσκάφη, ενώ υπήρξε συνδρομή από υδροφόρες δήμων. Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Δερβενοχωρίων, ένα χιλιόμετρο μετά το εργοστάσιο «Κανάκης». Μετά από περίπου 20 λεπτά η κυκλοφορία στην περιοχή αποκαταστάθηκε, ενώ αργά το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.Φωτιά εκδηλώθηκε και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Βουτσάνι Καλύμνου, κινητοποιώντας επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η φωτιά είχε κατεύθυνση το Βαθύ, ενώ λόγω των ανέμων είχε φτάσει μέχρι την κορυφογραμμή.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντισεισμική προστασία στη μέγγενη του «κόστους - οφέλους»

Μια πρωτοβουλία δημόσιας ενημέρωσης που χαιρετίστηκε πλατιά

Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ
Το ενδιαφέρον κατοίκων, εργαζομένων κι εκπροσώπων φορέων της πόλης κέντρισε η εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ με θέμα «Σεισμική Δραστηριότητα στη Θήβα - Αμεσα Μέτρα Αντισεισμικής Θωράκισης», την Παρασκευή 27 Μάη, στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική εκδήλωση αναλυτικής δημόσιας ενημέρωσης από επιστήμονες για το φαινόμενο της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην πόλη Θήβας, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από ευρύτερο κόσμο, ενώ από τις παρεμβάσεις προέκυψαν οι σημερινές δυνατότητες αντισεισμικής θωράκισης που παρέχει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αντώνης Τουλουμάκος, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μέχρι σήμερα το ΚΚΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επικεντρώνοντας στην ανάγκη να γίνουν με κρατική ευθύνη μελέτες στατικότητας στα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σχολεία, και στον οικισμό των εργατικών κατοικιών ΘΗΒΑ ΙΙΙ, όπως κι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και στα παλαιά κτίρια της πόλης.

Στη συνέχεια, η Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, παρουσίασε με βάση διεθνή επιστημονικά συμπεράσματα τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας τόσο πριν όσο και κατά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη των προληπτικών μέτρων θωράκισης των κτιρίων και της ενημέρωσης των κατοίκων.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας παρουσίασε και με οπτικά μέσα την πορεία του φαινομένου χωρικά και χρονικά, επισημαίνοντας ότι το εύρος των μέχρι σήμερα σεισμών «δείχνει» ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν αναμένεται ένας ισχυρός σεισμός. Ωστόσο, με δεδομένο και το σεισμικό παρελθόν της περιοχής της Θήβας, υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κοινό συμπέρασμα και των δύο σεισμολόγων ήταν ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων της περιοχής, με προτεραιότητα σε όσα συγκεντρώνονται καθημερινά πολλοί άνθρωποι.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημήτρη Κουτζή, πολιτικού μηχανικού, μέλους του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτζής ανέδειξε τη συνολική απαξίωση, υποστελέχωση και υποβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας από το αστικό κράτος, πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στη λογική του «κόστους - οφέλους». Περιέγραψε την παντελή έλλειψη πόρων και στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης, σε αντιδιαστολή με άλλους τομείς, όπως η «πράσινη» ανάπτυξη και η ψηφιακή οικονομία, που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημείωσε ότι οι τεράστιες τεχνικές κι επιστημονικές δυνατότητες για αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως σε μια διαφορετικά οργανωμένη, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου κριτήριο της ανάπτυξης θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Κατέληξε, τέλος, στην ανάγκη οι μαζικοί φορείς της περιοχής να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν τόσο από την Τοπική Διοίκηση όσο και την κυβέρνηση την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.

Με βάση και τη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν δημόσια σχολικά κτίρια που έχουν εμφανή ανάγκη μελέτης στατικότητας, όπως τα σχολικά κτίρια του ΕΠΑΛ και του 1ου Δημοτικού, συγκροτήματα κατοικιών όπως ο παλαιός προσφυγικός συνοικισμός ή και δημόσιες κατασκευές που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν.

«Εφυγε» ο τραγουδιστής Δάκης

Σε ηλικία 79 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή ο γνωστός τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης το πραγματικό του όνομα).

Γεννήθηκε στις 26/8/1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήρθε στην Ελλάδα το 1963. Εναν χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε νυχτερινά κέντρα, παράλληλα ηχογράφησε τον παρθενικό του ξενόγλωσσο δίσκο και ακολούθησαν άλλοι στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά, φτάνοντας συνολικά τους 39, με πιο πρόσφατο αυτόν του 2008, όπου τραγουδά σε επτά γλώσσες. Τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά τον ηχογράφησε το 1968.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους Ελληνες στιχουργούς και συνθέτες, ενώ συμμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ στη χώρα μας και στο εξωτερικό, καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις.

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 4 το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρβης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 37 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ